Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?

Bazylia, mięta, rozmaryn, oregano, tymianek, kolendra, pietruszka, szczypiorek, koperek, majeranek, lubczyk i szałwia to zioła najczęściej używane przez nas w kuchni. Nie tylko wzbogacają smak przygotowywanych potraw, ale także odznaczają się różnymi właściwościami zdrowotnymi.
Jak zatrzymać aromat letnich ziół na dłużej?
Zbliżające się lato pozwala na zebranie pachnących, świeżych ziół i przetworzenie ich z myślą o przygotowaniu aromatycznych potraw w okresie zimowym. Jednym ze sposobów przetwarzania ziół jest przygotowanie z nich soli ziołowej. Sól ziołowa to połączenie wyłącznie naturalnych składników: ziół i tradycyjnej soli kuchennej. Takie połączenie gwarantuje, że smak przyrządzanych potraw nabierze głębi, a aromat stanie się delikatnie ziołowy.
Jaki jest skład domowej soli ziołowej?
W skład mojej soli ziołowej najczęściej wchodzą takie zioła jak: bazylia, oregano, lubczyk, cząber, pietruszka, czosnek, tymianek, rozmaryn, koperek i seler. Możemy jednak zrobić osobne sole, np. bazyliową czy lubczykową.
Jak przygotować domową sól ziołową?
Czyste, świeże i osuszone zioła rozdrabniam blenderem. Dodaję sól w proporcji 1:2 względem ziół (1 porcja soli - 2 porcje ziół). Całość jeszcze raz bardzo krótko blenduję, po czym wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszę w piekarniku przez kilkadziesiąt minut - czas zależy od ilości użytych ziół i ich wilgotności. Po wysuszeniu i delikatnym przestudzeniu masy solno-ziołowej całość rozkruszam rękoma, w ostateczności ponownie używam blendera. Przesypuję do słoiczków. Taką sól używam do mięs, zup, sosów, sałatek i serów.