Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?

Bazylia, mięta, rozmaryn, oregano, tymianek, kolendra, pietruszka, szczypiorek, koperek, majeranek, lubczyk i szałwia to zioła najczęściej używane przez nas w kuchni. Nie tylko wzbogacają smak przygotowywanych potraw, ale także odznaczają się różnymi właściwościami zdrowotnymi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zatrzymać aromat letnich ziół na dłużej?
Zbliżające się lato pozwala na zebranie pachnących, świeżych ziół i przetworzenie ich z myślą o przygotowaniu aromatycznych potraw w okresie zimowym. Jednym ze sposobów przetwarzania ziół jest przygotowanie z nich soli ziołowej. Sól ziołowa to połączenie wyłącznie naturalnych składników: ziół i tradycyjnej soli kuchennej. Takie połączenie gwarantuje, że smak przyrządzanych potraw nabierze głębi, a aromat stanie się delikatnie ziołowy.
Jaki jest skład domowej soli ziołowej?
W skład mojej soli ziołowej najczęściej wchodzą takie zioła jak: bazylia, oregano, lubczyk, cząber, pietruszka, czosnek, tymianek, rozmaryn, koperek i seler. Możemy jednak zrobić osobne sole, np. bazyliową czy lubczykową.
Jak przygotować domową sól ziołową?
Czyste, świeże i osuszone zioła rozdrabniam blenderem. Dodaję sól w proporcji 1:2 względem ziół (1 porcja soli - 2 porcje ziół). Całość jeszcze raz bardzo krótko blenduję, po czym wysypuję na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Suszę w piekarniku przez kilkadziesiąt minut - czas zależy od ilości użytych ziół i ich wilgotności. Po wysuszeniu i delikatnym przestudzeniu masy solno-ziołowej całość rozkruszam rękoma, w ostateczności ponownie używam blendera. Przesypuję do słoiczków. Taką sól używam do mięs, zup, sosów, sałatek i serów.