Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
      Jak wykazać, że jestem spadkobiercą? Jakie dokumenty potwierdzają, że nabyłem spadek?
      Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
      Nowe okoliczności w sprawie umowy z Mercosur. Jest kolejna blokada
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Masz dość kapryśnych storczyków? Ta roślina to nowa królowa parapetów
      Wrzuć trzy kostki lodu do doniczki. Efekt na storczyku cię zaskoczy
      Puste miejsce przy stole wcale nie było dla wędrowca. Prawda o dawnym zwyczaju
      Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Ekologiczna terapia dla ducha

Ekologiczna terapia dla ducha

Sylwetki 31 grudnia 2021 05:00 Ewelina Jamka
Ekologiczna terapia dla ducha
Życie na wsi i praca w gospodarstwie to ich chleb powszedni. Choć mają pozarolnicze zajęcia, nie wyobrażają sobie innego życia.
Spis treści:

    Życie na wsi i praca w gospodarstwie to ich chleb powszedni. Choć mają pozarolnicze zajęcia, nie wyobrażają sobie innego życia. Iwona i Paweł Gunciarz z Tychowa Nowego w gm. Mirzec postawili na ekologiczne uprawy, z każdym rokiem rozwijają swoją działalność i mają pomysły na nowe nasadzenia.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE, UPRAWA BEZ ŚRODKÓW I NAWOZÓW SZTUCZNYCH


    Gospodarstwo ekologiczne Iwony i Pawła Gunciarzów z Tychowa Nowego w gm. Mirzec liczy około 7 ha. Pochodzący z rodzin o rolniczych tradycjach gospodarze od dziecka mieli styczność z uprawą roślin. Ponad 20 lat temu, kiedy stanęli na ślubnym kobiercu, postawili na zdrowie, tj. uprawy bez środków i nawozów sztucznych.

    - W gospodarstwie mamy ekologiczną uprawę maliny, czarnoowocowej aronii, jest również słonecznik ozdobny oraz łubin wąskolistny - wylicza pani Iwona, która pracę w gospodarstwie łączy z pracą w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej. - Praca w rolnictwie trwa cały okrągły rok. Jesienią trzeba przygotować pole pod zasiewy na wiosnę. Latem jest najwięcej pracy przy zbiorach. Reszta w zasadzie zależy od pogody, jak aura sprzyja to plony są, gorzej jak jest susza albo za dużo deszczu. Na to jednak nie mamy wpływu. Łubin rośnie do żniw. Na przełomie lipca i sierpnia zbieramy plony, które wykorzystywane są do wysiewu lub jako nawóz, który stosujemy do swoich upraw.

    UPRAWA MALIN WYMAGA DUŻO PRACY

    - Najwięcej pracy jest przy malinie - nie ukrywa nasza rolniczka, która podczas tegorocznych dożynek pełniła zaszczytną funkcję starosty. - Maliny trzeba podcinać i regularnie plewić, najczęściej robimy to ręcznie. Sporo pracy jest przy rozkładaniu nawodnienia, teraz akurat przyszedł czas na zwijanie. Praca przy zbiorach wymaga systematyczności, gdyż jest to owoc miękki szybko dojrzewający. Musi być zebrany i dostarczony w odpowiednim czasie, w przeciwnym razie nie będzie spełniał wymagań jakościowych. Sezon na malinę trwa zwykle od sierpnia do października, ale bywa z tym różnie, w zależności od pogody. W tym roku była znacznie później. Odbiorców maliny mają w Starachowicach, bierze je firma Bioconcept Gardenia. W zależności od zbiorów, z 30 arów można uzyskać nawet tonę owoców. - Nasze owoce są smaczne i zdrowe, gdyż nie stosujemy do ich uprawy nawozów sztucznych, tylko naturalne - mówi pani Iwona.

    UPRAWA ARONII - NAWET 20 TON OWOCÓW

    Na prawie 4 ha ziemi rolnicy uprawiają aronię. Z tego areału można uzyskać nawet 20 ton owoców.

    - Ta uprawa jest na pewno łatwiejsza. Plewimy ręcznie jedynie w młodych plantacjach przez okres ok. 3 lat, a później już tylko mechanicznie, gdyż krzaki są gęsto posadzone. Tworzą one w późniejszych latach zwarty szpaler, który nie dopuszcza do wyrastania chwastów. Ponadto zbiory odbywają się mechanicznie. W odróżnieniu do maliny, którą po sezonie wycina się do zera, aronia z tego samego krzaka owocuje nawet 15 lat. Można ją wyciąć, ale się odradza - dodaje.

    JODŁA I SŁONECZNIK ZAGOŚCIŁY W ICH GOSPODARSTWIE

    Od niedawna w gospodarstwie państwa Gunciarzów zagościła jodła kaukaska. Plantacja rocznych iglaków  pojawiła się w miejscu, gdzie niegdyś były wykopaliska rudy żelaza.

    - To wdzięczne podłoże dla jodły o charakterystycznej rdzawej barwie. By drzewko nadawało się na sprzedaż, musi rosnąć przynajmniej osiem lat. Wcześniej ewentualnie można je sprzedawać w donicy. Młode jodełki to doskonały kąsek dla zwierzyny leśnej, a że plantacja jest przy lesie, jeszcze przed zimą będziemy końcówki jodły pokrywać specjalnym preparatem - mówi pani Iwona.

    Prawdziwą ozdobą gospodarstwa jest słonecznik, który jest wykorzystywany jako kwiat do bukietów. Uprawa na 20 arach ma swoich odbiorców wśród lokalnych kwiaciarni.

    PRACA W ROLNICTWIE - TO SIĘ OPŁACA?

    - Kiedyś przyszedł do nas sąsiad, starszy doświadczony rolnik, widząc jak pracujemy i stale coś dosadzamy, zapytał po co nam to, bo wiele osób odchodzi dziś od rolnictwa. Są tacy, którzy twierdzą, że to nie opłacalne. I tak bywa, ale zależy to w dużej mierze od pogody, nie od nas. To może skutecznie zniechęcić. Ale są też urodzajne lata, jak na przykład miniony sezon był dobry, jeśli chodzi o maliny. Nam ta praca sprawia przyjemność. Jeśli się coś robi z sercem, to nie odczuwa się takiego wysiłku. Praca na roli to terapia dla ducha. Dla mnie to bardzo uspokajające i wyciszające zajęcie. Praca na łonie natury daje ukojenie, naturalne dawki witaminy D3 prosto ze słońca i ta satysfakcja, kiedy patrzysz jak coś rośnie i służy innym – podsumowuje rolniczka.

    • Tagi:
    • rolnik
    • terapia
    • gospodarstwo
    • ekologia
    Ewelina Jamka
    Podobne artykuły
    Prawo i finanse

    Te terminy mają kluczowe znaczenie, by otrzymać wypłaty z KRUS

    12 grudnia 2025
    Uprawa gleby

    Przełomowa technika może pomóc rolnikom. Stawką zwiększenie plonów

    9 grudnia 2025
    Newsy

    Rozjuszony byk zaatakował rolnika. Mężczyzna nie żyje

    25 listopada 2025
    Przepisy

    Rolnicy zarabiają 5 tys. zł na ha. Absurd? Jest szansa na zmiany w obliczeniach

    15 listopada 2025
    Sylwetki

    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]

    9 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Koniec sprzedaży poniżej kosztów produkcji dla rolników? Nowe prawo UE ma ukrócić dyktat cen

    7 listopada 2025
    Przepisy

    KRUS funduje darmowe wyjazdy na 21 dni. Rolnicy powinni o tym wiedzieć

    5 listopada 2025
    Uprawy

    Ostatni dzwonek na zbiory, opryski i sadzenie. Kalendarz rolnika na listopad

    5 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Owoce i warzywa
    Ma masę roboty w 8 tunelach z warzywami, a marzy o kolejnych [VIDEO]
    25 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
    25 grudnia 2025
    Przepisy
    Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
    25 grudnia 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Ma masę roboty w 8 tunelach z warzywami, a marzy o kolejnych [VIDEO]
    25 grudnia 2025
    Sylwetki
    Tę rasę krów posiada tylko kilku rolników w Polsce
    24 grudnia 2025
    Koła gospodyń wiejskich
    Tak KGW gotują na święta i pozyskują dotacje. Rekordowe fundusze dla gospodyń [VIDEO]
    23 grudnia 2025
    Sylwetki
    Nasza ekspertka Tytanką Zielonych Orłów „Rzeczpospolitej” 2025
    13 grudnia 2025
    Sylwetki
    Sprzedaje co miesiąc, żeby załagodzić zawirowania na rynku trzody chlewnej
    9 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności