Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nowa moda uratuje rolników? Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      W Brukseli podjęto ważną decyzję. „Małe gospodarstwa” mają dostać więcej
      Umowa z Mercosur może być podpisana jeszcze przed Bożym Narodzeniem
      Będzie podwyżka zwrotu akcyzy. Kwota nie spełnia oczekiwań rolników
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
      Jesienią trzeba się przyłożyć do walki z tymi szkodnikami. Są szczególnie groźne
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
      Co jeszcze można siać i sadzić przed zimą? Zdziwisz się, jak długa jest lista
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Superwydajna obora. Prowadzi ją biolog [WIDEO]

Superwydajna obora. Prowadzi ją biolog [WIDEO]

Hodowla - Bydło i mleko 18 września 2024 09:09 Marianna Kula Aktualizacja: 18 września 2024 10:49
Superwydajna obora. Prowadzi ją biolog [WIDEO]
Źródło: M. Kula
Średnia roczna wydajność od krowy za 2023 r. w oborze prowadzonej przez Patryka Kokocińskiego wynosi ponad 15 tys. kg mleka. Nie to jest jednak dla gospodarza - z wykształcenia biologa - najważniejsze, choć oczywiście cieszy i pozwala uzyskiwać satysfakcjonujący wynik finansowy.
Spis treści:

    Pan Patryk wspólnie z najbliższymi prowadzi gospodarstwo w Snowidowie (powiat grodziski, Wielkopolska). Z wykształcenia jest jednak biologiem. - Od początku plan był taki, żeby spojrzeć troszkę na rolnictwo z perspektywy przyrodniczej, ponieważ w naszej rodzinie już trzech rolników: dziadek, ojciec i brat - z wyższym wykształceniem rolniczym, więc jakby pojawił się czwarty, nic by to nie zmieniło. Poza tym od zawsze interesowałem się przyrodą, ale też interesowałem się hodowlą, więc postanowiłem pójść właśnie w tym kierunku - z tej drugiej strony spojrzeć na rolnictwo, zrobić to z perspektywy środowiska i z tego, jaki my mamy wpływ na środowisko - tłumaczy producent mleka. Podział ról w gospodarstwie jest jasny i wyraźny. - Każdy ma swój sektor, za który odpowiada. Ja jestem odpowiedzialny za zarządzanie stadem - za hodowlę bydła mlecznego, brat z ojcem - za uprawy - to, co dzieje się na polach. Dziadek, ponad 90-letni, pełni funkcję ciała doradczego. Mama z kolei jest główną księgową, zarządza naszymi finansami, prowadzi całą papierologię - opowiada nasz rozmówca. Oczywiście te kompetencje się przenikają. - Dzięki temu mamy w gospodarstwie z ojcem i bratem system zmianowy - co trzy tygodnie każdy ma tydzień wolnego. Możemy więc sobie spokojnie wyjechać z gospodarstwa, możemy odpoczywać, bo jeśli będziemy sobie z tego gospodarstwa czynić zakład pracy, taki - że tak powiem - prawie zakład karny, to nikt nie będzie szczęśliwy, ani rolnik, ani zwierzę, które w tym gospodarstwie występuje - uważa pan Patryk. 

    Rolnicy pracują na 150 ha (w tym mniej więcej połowa to dzierżawy). - Grunty własne położone w naszej miejscowości są dobrej jakości, przede wszystkim III i IV klasa bonitacyjnej. Natomiast, jeśli weźmiemy pod uwagę całe gospodarstwo, to pracujemy na glebach od II do VI z, jesteśmy więc nauczeni pracy naprawdę w każdych warunkach - podkreśla nasz rozmówca. 

    Średnio 15 tys. kg mleka od krowy 

    Rodzina Kokocińsińskich posiada 300 sztuk bydła, w tym 150 krów dojnych. - 2023 r. zakończyliśmy produkcją na poziomie 15 tys. kg od krowy w laktacji. Nasze stado w tym momencie znajduje się w top 10 najbardziej wydajnych stad w Polsce, natomiast to, co nas cieszy najbardziej, to fakt, że jest to jedno z bardziej długowiecznych stad w Polsce, ponieważ przeciętna krowa w naszym gospodarstwie w swoim życiu produkuje ponad 55 tys kg mleka i utrzymywana jest przez ponad cztery laktacje, to przy takiej wydajności, w zasadzie dwa razy dłużej niż w przypadku przeciętnych krów utrzymywanych w Polsce w gospodarstwach, znajdujących się pod oceną Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka - mówi pan Patryk. Wysoka wydajność stada jest utrzymywana już od kilkunastu lat. - Od kilku lat naszym głównym celem hodowlanym jest poprawa długowieczności krów i to, żeby te krowy były nie tylko wysokowydajne, ale też długo wydajne - podkreśla farmer. 

    Liczy się komfort krów

    Kokocińscy przywiązują dużą wagę do dobrostanu zwierząt. - Nie wyobrażam sobie utrzymywania krów w oborze uwięziowej - zaznacza producent mleka. Krowa potrzebuje bowiem miejsca. - Nie tylko w sensie wolnostanowiskowej obory, ale też dużej powierzchni w tej oborze - podkreśla nasz rozmówca. Obora, którą mają rolnicy ze Snowidowa, została wybudowana w 2017 r. - Budynek, w którym się znajdujemy, był zaprojektowany troszkę inaczej niż jest teraz. W projekcie korytarze spacerowe były o metr węższe, natomiast szersze były przestrzenie socjalne - biuro, korytarz - wspomina rolnik. - Doszliśmy jednak do wniosku, że to jest zupełnie bez sensu, ponieważ zwierzęta rzeczywiście potrzebują dużo miejsca, więc w tym momencie, jak siedzimy w biurze przy kawie, to stykamy się prawie kolanami, bo mamy tak małe biuro, za to krowy mają dużo więcej przestrzeni i to się opłaca, to na siebie zarabia, bo jeśli krowa ma miejsce, ona może realizować potrzeby w tym gospodarstwie, może unikać konkurencji, która w stadzie bydła mlecznego jest bardzo duża, może po prostu sobie lepiej radzić - tłumaczy pan Patryk. Dla bydła ważny jest też odpowiedni mikroklimat. - Nasza obiekt jest bardzo dobrze wentylowany, położony na osi wschód-zachód, z otwartymi przestrzeniami, tym zwierzętom wtedy nic więcej do szczęścia nie trzeba i one po prostu lepiej i dłużej pracują - mówi farmer. 

    Jak zagospodarowana jest gnojowica? - Rozlewamy ją wozem asenizacyjnym z aplikatorem doglebowym, który mamy w gospodarstwie, co pozwala nam ograniczyć straty azotu - wyjaśnia pan Patryk. Zbiornik na gnojowicę, który znajduje się za oborą, ma pojemność 800 m3. Gnojowica z obory do zbiornika trafia przy pomocy robota do sprzątania. - To jest taki robot, który wciąga odchody z powierzchni obory i zrzuca je do zbiornika, coś na zasadzie Rumby, którą niektórzy mają w domach - taki odkurzacz, który sprząta. Dzięki temu mamy cały czas czyste posadzki, więc zwierzęta mają czyste i suche nogi, co również przekłada się na zdrowie i ostatecznie na dobrostan tych zwierząt - zaznacza gospodarz. W oborze pracuje też robot do podgarniania paszy. Robot udojowy z kolei jest w planach. Obecnie krowy są dojone w hali typu rybia ość 2x6. Dój odbywa się dwa razy na dobę: o godz. 5:00 i o godz. 17:00. Średnio zajmuje on ok. 90 minut.

    Bez zdrowotności nie ma wydajności 

    Bez zdrowotności nie ma wydajności - z takiego założenia wychodzi nasz rozmówca. - Brak stresu i bólu u zwierząt jest naszym zdaniem podstawą dobrostanu - uważa pan Patryk. Dlatego stawia na profilaktykę. - Przede wszystkim inwestujemy w zapobieganie, nie w leczenie - podkreśla gospodarz i opowiada o następującej sytuacji: - W naszym gospodarstwie proporcja wydatków weterynaryjnych, zanim przeszliśmy do obory wolnostanowiskowej była następująca: 80% kosztów na interwencję, a 20% kosztów na profilaktykę. Przez 7 lat pracy w nowym obiekcie udało nam się te proporcje odwrócić. Włąsnie to, zdaniem producenta mleka, jest kluczem do tego, aby zwierzęta żyły dłużej. - Jeżeli zwierzęta ten pierwszy raz się nie rozchorują, to wtedy ich odporność będzie dużo większa. Z tego względu mamy dosyć rozbudowany program szczepień - tłumaczy gospodarz. 

    Sprzedaż materiału hodowlanego

    Genetyka - to kolejny czynnik wpływający na dobre wyniki stada Kokocińskich. - Sprowadzamy nasienie przede wszystkim amerykańskich i kanadyjskich buhajów, bo tam hodowla rasy HF osiągnęła najwyższy poziom. To są zawsze buhaje z czołówki światowych rankingów - mówi pan Patryk i podkreśla: - Uważam, że genetyka to dzisiaj jedyna droga, jeśli chodzi o rozwój hodowli, jeśli chcemy być konkurencyjni, nie tylko w Wielkopolsce, nie tylko w kraju, ale i w Europie, bo w końcu jesteśmy przecież globalnym rynkiem, więc musimy korzystać z najlepszych dostępnych narzędzi.

    Rolnicy ze Snowidowa zajmują się sprzedażą materiału hodowlanego z gospodarstwa - średnio ok. 50-60 jałówek wysokocielnych rocznie. - Ok. 20% cieląt, które się rodzą w naszym gospodarstwie, zostaje na remont stada, pozostałe sprzedawane są do innych gospodarstw. Decyzje podejmowane są przede wszystkim na bazie indeksów genetycznych, ponieważ całe stado jest genotypowane zarówno w polskim indeksie PF, jak i w indeksie amerykańskim TPI. To są narzędzia, które pozwalają nam podejmować bardzo wcześnie decyzje o tym, które z tych cieląt, które mamy, na pewno zostaną u nas w gospodarstwie na remont stada, a które na pewno pojadą do innych gospodarstw, gdzie będą również - ku zadowoleniu hodowców - mogły pracować - tłumaczy pan Patryk.

    Czytaj także:

    Ma 22 ha i 72 krowy. Ze starej obory zrobił nową [VIDEO]

    • Tagi:
    • mleko
    • obora
    • Snowidowo
    • krowy
    • wydajności
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Rolnik z Wielkopolski zbudował tę oborę bez użycia jednej cegły [VIDEO]

    9 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Do Europy płynie tanie masło z Ameryki. Czy rynek mleka czeka załamanie?

    19 października 2025
    Bydło i mleko

    Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?

    17 października 2025
    Bydło i mleko

    Rutyna doju wpływa na zdrowotność wymion

    20 września 2025
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Ceny rolnicze

    Niewiarygodne ceny żywca wołowego. Co dzieje się na rynku?

    2 września 2025
    Analizy rynkowe

    Rynek mleka. Specjalista o szansach i zagrożeniach. Jakie są prognozy?

    2 września 2025
    Newsy

    Dronami szukają krów, które uciekły z gospodarstwa w Łódzkiem

    26 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
    12 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Umowa z Mercosur może być podpisana jeszcze przed Bożym Narodzeniem
    12 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
    12 listopada 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
    11 listopada 2025
    Drób
    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
    11 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Bruksela tnie dopłaty. Polscy hodowcy bydła alarmują. Wydano pilny apel
    11 listopada 2025
    Hodowla
    Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
    7 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Nietypowy pomysł uratował gospodarstwo. Nowy biznes był strzałem w dziesiątkę
    7 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności