Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
      Koszenie kukurydzy na kiszonkę. Ile kosztuje usługa w 2025 r.?
      Ceny pszenicy w ciągu 5 lat spadły o 0,4%, a nawozów - wzrosły o 74%. Co z opłacalnością?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
      Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
      Nowe wydarzenie w kalendarzu imprez rolniczych - Agro FARMA Expo 2025
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Gdy inni odchodzą od pługa, on do niego wrócił - kupił nowy [VIDEO]
      Ta roślina podbija pola, nawet te, którym nie dawano szans. Rzepak zagrożony?
      Przybywa problemów na plantacjach buraka. Mamy nowe chwasty. Dlaczego?
      Kiedy siać pszenicę ozimą? Wcześniej znaczy lepiej czy niekoniecznie?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
      Artykuł promocyjny Kubota M7004 z systemem TIM: Nowa era automatyzacji w rolnictwie
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Krytyczne głosy o zmianach w “aktywnym rolniku”: “to nękanie małych gospodarstw"
      Sytuacja w rolnictwie wcale nie jest tak zła, jak to przedstawia branża?
      ARiMR przestaje być agencją typowo rolniczą? Instytucję czekają nowe zadania
      Rolnicy powinni decydować o tym. Fundusze na te cele pochodzą z ich kieszeni
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Piękniejsze, odporniejsze, łatwiejsze w uprawie. Zasadź, a nowy żywopłot zachwyci
      Niemcy ofiarą ślimaka-prankstera. Rolnikom i ogrodnikom nie jest do śmiechu
      Chcesz przesadzić i rozmnożyć liliowce? Zrób to w tym terminie, a szybko rozwiną korzenie
      Koniecznie zacznij już teraz. Wiosną owocowy ogród pięknie się rozwinie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Superwydajna obora. Prowadzi ją biolog [WIDEO]

Superwydajna obora. Prowadzi ją biolog [WIDEO]

Hodowla - Bydło i mleko 18 września 2024 09:09 Marianna Kula Aktualizacja: 18 września 2024 10:49
Superwydajna obora. Prowadzi ją biolog [WIDEO]
Źródło: M. Kula
Średnia roczna wydajność od krowy za 2023 r. w oborze prowadzonej przez Patryka Kokocińskiego wynosi ponad 15 tys. kg mleka. Nie to jest jednak dla gospodarza - z wykształcenia biologa - najważniejsze, choć oczywiście cieszy i pozwala uzyskiwać satysfakcjonujący wynik finansowy.
Spis treści:

    Pan Patryk wspólnie z najbliższymi prowadzi gospodarstwo w Snowidowie (powiat grodziski, Wielkopolska). Z wykształcenia jest jednak biologiem. - Od początku plan był taki, żeby spojrzeć troszkę na rolnictwo z perspektywy przyrodniczej, ponieważ w naszej rodzinie już trzech rolników: dziadek, ojciec i brat - z wyższym wykształceniem rolniczym, więc jakby pojawił się czwarty, nic by to nie zmieniło. Poza tym od zawsze interesowałem się przyrodą, ale też interesowałem się hodowlą, więc postanowiłem pójść właśnie w tym kierunku - z tej drugiej strony spojrzeć na rolnictwo, zrobić to z perspektywy środowiska i z tego, jaki my mamy wpływ na środowisko - tłumaczy producent mleka. Podział ról w gospodarstwie jest jasny i wyraźny. - Każdy ma swój sektor, za który odpowiada. Ja jestem odpowiedzialny za zarządzanie stadem - za hodowlę bydła mlecznego, brat z ojcem - za uprawy - to, co dzieje się na polach. Dziadek, ponad 90-letni, pełni funkcję ciała doradczego. Mama z kolei jest główną księgową, zarządza naszymi finansami, prowadzi całą papierologię - opowiada nasz rozmówca. Oczywiście te kompetencje się przenikają. - Dzięki temu mamy w gospodarstwie z ojcem i bratem system zmianowy - co trzy tygodnie każdy ma tydzień wolnego. Możemy więc sobie spokojnie wyjechać z gospodarstwa, możemy odpoczywać, bo jeśli będziemy sobie z tego gospodarstwa czynić zakład pracy, taki - że tak powiem - prawie zakład karny, to nikt nie będzie szczęśliwy, ani rolnik, ani zwierzę, które w tym gospodarstwie występuje - uważa pan Patryk. 

    Rolnicy pracują na 150 ha (w tym mniej więcej połowa to dzierżawy). - Grunty własne położone w naszej miejscowości są dobrej jakości, przede wszystkim III i IV klasa bonitacyjnej. Natomiast, jeśli weźmiemy pod uwagę całe gospodarstwo, to pracujemy na glebach od II do VI z, jesteśmy więc nauczeni pracy naprawdę w każdych warunkach - podkreśla nasz rozmówca. 

    Średnio 15 tys. kg mleka od krowy 

    Rodzina Kokocińsińskich posiada 300 sztuk bydła, w tym 150 krów dojnych. - 2023 r. zakończyliśmy produkcją na poziomie 15 tys. kg od krowy w laktacji. Nasze stado w tym momencie znajduje się w top 10 najbardziej wydajnych stad w Polsce, natomiast to, co nas cieszy najbardziej, to fakt, że jest to jedno z bardziej długowiecznych stad w Polsce, ponieważ przeciętna krowa w naszym gospodarstwie w swoim życiu produkuje ponad 55 tys kg mleka i utrzymywana jest przez ponad cztery laktacje, to przy takiej wydajności, w zasadzie dwa razy dłużej niż w przypadku przeciętnych krów utrzymywanych w Polsce w gospodarstwach, znajdujących się pod oceną Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka - mówi pan Patryk. Wysoka wydajność stada jest utrzymywana już od kilkunastu lat. - Od kilku lat naszym głównym celem hodowlanym jest poprawa długowieczności krów i to, żeby te krowy były nie tylko wysokowydajne, ale też długo wydajne - podkreśla farmer. 

    Liczy się komfort krów

    Kokocińscy przywiązują dużą wagę do dobrostanu zwierząt. - Nie wyobrażam sobie utrzymywania krów w oborze uwięziowej - zaznacza producent mleka. Krowa potrzebuje bowiem miejsca. - Nie tylko w sensie wolnostanowiskowej obory, ale też dużej powierzchni w tej oborze - podkreśla nasz rozmówca. Obora, którą mają rolnicy ze Snowidowa, została wybudowana w 2017 r. - Budynek, w którym się znajdujemy, był zaprojektowany troszkę inaczej niż jest teraz. W projekcie korytarze spacerowe były o metr węższe, natomiast szersze były przestrzenie socjalne - biuro, korytarz - wspomina rolnik. - Doszliśmy jednak do wniosku, że to jest zupełnie bez sensu, ponieważ zwierzęta rzeczywiście potrzebują dużo miejsca, więc w tym momencie, jak siedzimy w biurze przy kawie, to stykamy się prawie kolanami, bo mamy tak małe biuro, za to krowy mają dużo więcej przestrzeni i to się opłaca, to na siebie zarabia, bo jeśli krowa ma miejsce, ona może realizować potrzeby w tym gospodarstwie, może unikać konkurencji, która w stadzie bydła mlecznego jest bardzo duża, może po prostu sobie lepiej radzić - tłumaczy pan Patryk. Dla bydła ważny jest też odpowiedni mikroklimat. - Nasza obiekt jest bardzo dobrze wentylowany, położony na osi wschód-zachód, z otwartymi przestrzeniami, tym zwierzętom wtedy nic więcej do szczęścia nie trzeba i one po prostu lepiej i dłużej pracują - mówi farmer. 

    Jak zagospodarowana jest gnojowica? - Rozlewamy ją wozem asenizacyjnym z aplikatorem doglebowym, który mamy w gospodarstwie, co pozwala nam ograniczyć straty azotu - wyjaśnia pan Patryk. Zbiornik na gnojowicę, który znajduje się za oborą, ma pojemność 800 m3. Gnojowica z obory do zbiornika trafia przy pomocy robota do sprzątania. - To jest taki robot, który wciąga odchody z powierzchni obory i zrzuca je do zbiornika, coś na zasadzie Rumby, którą niektórzy mają w domach - taki odkurzacz, który sprząta. Dzięki temu mamy cały czas czyste posadzki, więc zwierzęta mają czyste i suche nogi, co również przekłada się na zdrowie i ostatecznie na dobrostan tych zwierząt - zaznacza gospodarz. W oborze pracuje też robot do podgarniania paszy. Robot udojowy z kolei jest w planach. Obecnie krowy są dojone w hali typu rybia ość 2x6. Dój odbywa się dwa razy na dobę: o godz. 5:00 i o godz. 17:00. Średnio zajmuje on ok. 90 minut.

    Bez zdrowotności nie ma wydajności 

    Bez zdrowotności nie ma wydajności - z takiego założenia wychodzi nasz rozmówca. - Brak stresu i bólu u zwierząt jest naszym zdaniem podstawą dobrostanu - uważa pan Patryk. Dlatego stawia na profilaktykę. - Przede wszystkim inwestujemy w zapobieganie, nie w leczenie - podkreśla gospodarz i opowiada o następującej sytuacji: - W naszym gospodarstwie proporcja wydatków weterynaryjnych, zanim przeszliśmy do obory wolnostanowiskowej była następująca: 80% kosztów na interwencję, a 20% kosztów na profilaktykę. Przez 7 lat pracy w nowym obiekcie udało nam się te proporcje odwrócić. Włąsnie to, zdaniem producenta mleka, jest kluczem do tego, aby zwierzęta żyły dłużej. - Jeżeli zwierzęta ten pierwszy raz się nie rozchorują, to wtedy ich odporność będzie dużo większa. Z tego względu mamy dosyć rozbudowany program szczepień - tłumaczy gospodarz. 

    Sprzedaż materiału hodowlanego

    Genetyka - to kolejny czynnik wpływający na dobre wyniki stada Kokocińskich. - Sprowadzamy nasienie przede wszystkim amerykańskich i kanadyjskich buhajów, bo tam hodowla rasy HF osiągnęła najwyższy poziom. To są zawsze buhaje z czołówki światowych rankingów - mówi pan Patryk i podkreśla: - Uważam, że genetyka to dzisiaj jedyna droga, jeśli chodzi o rozwój hodowli, jeśli chcemy być konkurencyjni, nie tylko w Wielkopolsce, nie tylko w kraju, ale i w Europie, bo w końcu jesteśmy przecież globalnym rynkiem, więc musimy korzystać z najlepszych dostępnych narzędzi.

    Rolnicy ze Snowidowa zajmują się sprzedażą materiału hodowlanego z gospodarstwa - średnio ok. 50-60 jałówek wysokocielnych rocznie. - Ok. 20% cieląt, które się rodzą w naszym gospodarstwie, zostaje na remont stada, pozostałe sprzedawane są do innych gospodarstw. Decyzje podejmowane są przede wszystkim na bazie indeksów genetycznych, ponieważ całe stado jest genotypowane zarówno w polskim indeksie PF, jak i w indeksie amerykańskim TPI. To są narzędzia, które pozwalają nam podejmować bardzo wcześnie decyzje o tym, które z tych cieląt, które mamy, na pewno zostaną u nas w gospodarstwie na remont stada, a które na pewno pojadą do innych gospodarstw, gdzie będą również - ku zadowoleniu hodowców - mogły pracować - tłumaczy pan Patryk.

    Czytaj także:

    Ma 22 ha i 72 krowy. Ze starej obory zrobił nową [VIDEO]

    • Tagi:
    • mleko
    • obora
    • Snowidowo
    • krowy
    • wydajności
    Marianna Kula
    Marianna Kula - redaktor działu "Uprawy" ogólnopolskiego miesięcznika "Wieści Rolnicze", portalu wiescirolnicze.pl i wiodącego kanału YT pod tą samą nazwą. Z redakcją związana od ponad 10 lat. Uczestniczy w konferencjach naukowych i śledzi innowacje w firmach związanych z rolnictwem.
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Niewiarygodne ceny żywca wołowego. Co dzieje się na rynku?

    2 września 2025
    Analizy rynkowe

    Rynek mleka. Specjalista o szansach i zagrożeniach. Jakie są prognozy?

    2 września 2025
    Newsy

    Dronami szukają krów, które uciekły z gospodarstwa w Łódzkiem

    26 sierpnia 2025
    Ekonomika

    Nabiał z UE pod lupą Pekinu: postępowanie przedłużone o 6 miesięcy

    23 sierpnia 2025
    Bydło i mleko

    Małe hodowle są nieopłacalne? W Polsce mamy mniej krów i... więcej mleka

    10 sierpnia 2025
    Hodowla

    Jego świnie są pod ochroną [VIDEO]

    13 lipca 2025
    Ceny rolnicze

    Dziennie odstawialiśmy 350 sztuk bydła. Teraz tylko 200

    8 lipca 2025
    Bydło i mleko

    Za mleko płacą tu średnio 2,31 zł. W planie spółdzielnia ma ogromną inwestycję

    8 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
    13 września 2025
    Pomoc unijna
    ARiMR przestaje być agencją typowo rolniczą? Instytucję czekają nowe zadania
    13 września 2025
    Bydło i mleko
    Spadło pogłowie bydła. O ile wzrosły ceny?
    13 września 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Spadło pogłowie bydła. O ile wzrosły ceny?
    13 września 2025
    Bydło i mleko
    Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
    13 września 2025
    Bydło i mleko
    Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
    12 września 2025
    Bydło i mleko
    Mleko ma przyszłość. Ale bez transformacji branży się nie obędzie
    12 września 2025
    Bydło i mleko
    5 tys. zł dopłaty do buhaja. Wnioski należy złożyć w ARiMR
    11 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności