Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Rosja zwiększa produkcję mięsa
      ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
      Co czeka mleczarstwo?
      Dotacje dla producentów prosiąt. Program ruszy w tym roku
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
      Kwitnie aż do jesieni. Poradzą sobie nawet ogrodnicy zapominający o podlewaniu
      Rzepak vs przymrozki. Czy rośliny mocno ucierpiały? Rolnicy oceniają plantacje
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jest 3 mld euro dla młodych rolników. Pierwsze 200 mln dostali Francuzi
      Młodzi rolnicy będą mogli dostać na start nawet 400 tys. zł? Unia ma duże plany
      Zasiałeś słonecznik? Zobacz, kto go kupi
      Kiedy rolnik może wystąpić o zasiedzenie gruntu?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
      Stosować, czy nie stosować? Te rośliny warto nawozić kurzym nawozem
      Skuteczny sposób na nornice i krety. Wystarczy, że posadzisz tę roślinę
      Pogoda będzie zaskakiwać. Co z ciepłem i deszczem? Nowa prognoza na 5 tygodni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Cukrownie na pełnych obrotach - rozmowa z Jackiem Pietrowiakiem

Cukrownie na pełnych obrotach - rozmowa z Jackiem Pietrowiakiem

Newsy 25 listopada 2014 06:00 Dorota Jańczak Aktualizacja: 23 października 2015 13:07
Cukrownie na pełnych obrotach - rozmowa z Jackiem Pietrowiakiem
Źródło: fot. D. Jańczak
Z JACKIEM PIETROWIAKIEM, dyrektorem cukrowni w Gostyniu należącej do spółki Pfeifer&Langen Polska S.A. rozmawia Dorota Jańczak
Spis treści:

    Z JACKIEM PIETROWIAKIEM, dyrektorem cukrowni w Gostyniu należącej do spółki Pfeifer&Langen Polska S.A. rozmawia Dorota Jańczak

    Przerób buraków w cukrowniach zaczął się bardzo wcześnie, bo już na samym początku września. Skąd ten pośpiech?

    Plony są zdecydowanie wyższe niż w poprzednich latach i groziło nam głębokie wejście z kampanią w styczeń, a nawet początek lutego. W Gostyniu zaczęliśmy 3 września. A planowany koniec jest na 14 stycznia. Nikt natomiast nie wie, jaka będzie zima. Nam sam mróz nie przeszkadza, w przeciwieństwie do opadów śniegu. Wiadomo, że na polach leżą kopce i przy niekorzystnych warunkach pogodowych samochody mają kłopot z dojechaniem.

    A jaka była polaryzacja na początku września?

    Pierwsze buraki, które przyjechały, miały przyzwoitą polaryzację na poziomie ponad 17%. Byłem pozytywnie zaskoczony. Co prawda po deszczach polaryzacja była niższa i wynosiła 16%. W tym roku było dużo słońca. Warunki były idealne, dlatego 1 września mogliśmy rozpalić piec wapienny i od 2 września zaczęliśmy wstępny skup, a 3 września przerób buraków.

    Ile w tym roku planujecie przerobić buraków?

    Mamy do przerobu 667 tys. ton buraków, z czego planujemy uzyskać 106 tys. ton cukru. Areał zasiewu to około 10.500 hektarów. Mamy około 1.800 dostawców z powiatu gostyńskiego, kościańskiego, śremskiego, krotoszyńskiego, jarocińskiego i częściowo leszczyńskiego. Gostyń jest w tej dobrej sytuacji, że tak naprawdę mamy dość blisko plantacje buraków.

    Jest to dogodna sytuacja, jeśli chodzi o transport.

    Dzięki małym odległościom spadają koszty transportu. Trzeba wziąć pod uwagę fakt, iż przede wszystkim wozi się dużo wody. Zawartość substancji suchej w buraku, w zależności od struktury, to tylko 22 - 25%, reszta natomiast to woda. A więc wozimy ponad 70% wody, którą musimy oczyścić i doprowadzić do rzeki. Dlatego mamy swoją oczyszczalnię biologiczną, która pracuje w tej chwili.

    Jak ocenia pan tegoroczny przerób buraków?

    Nie ma żadnych problemów technologicznych. Jakość buraka jest dobra i praktycznie z biegiem lat poprawia się dzięki odpowiedniej agrotechnice. Wynika to po części z pracy naszego działu surowcowego, który jest w kontakcie w rejonach z plantatorami. W przeciwieństwie do poprzednich lat, gdy pojawiały się kłopoty technologiczne, w tym roku nie zauważamy tego. Rolnicy weszli na zupełnie inny poziom kultury rolnej.

    Mówiąc o zmianie podejścia rolnika do uprawy buraka, jaki okres ma pan na myśli?

    Myślę, że w ostatnich 5 latach można zauważyć duży skok rozwoju. A jest to dla mnie ogromnie ważne, ponieważ pod to mogę robić pewne zmiany technologiczne. Prościej pewne rzeczy wykonywać. Jeśli burak jest lepszy, nie trzeba dodawać aż tylu środków wspomagających w procesie produkcji cukru.

     

    A więc można wycisnąć więcej cukru z buraka?

    W pewnym sensie tak. Chodzi o to, by było więcej cukru i jednocześnie mniej melasy. Melasa powstaje w trakcie całej przeróbki i jest produktem ubocznym. Ilościowo jest to około 3% na przerobione buraki. Natomiast w samej melasie pozostaje około 47% cukru, którego nie jesteśmy w stanie pozyskać. Są jednak najnowsze technologie, tzw. odcukrzanie melasy, ale w Polsce nikt tego raczej nie robi. Natomiast w Niemczech już ten system pracuje.

    Jak pan ocenia obecny rynek cukru?

    Jest rozchwiany. Jeśli chodzi o ceny, w tej chwili jest straszna sytuacja.

    Wynika to z nadwyżki cukru?

    Tak, a sprawę pogarsza fakt, iż zgodnie z regulacją cukru, nie możemy sami wyeksportować towaru poza Unię Europejską, tylko musimy dostać pozwolenie. Są to tzw. licencje. Nowe licencje są przydzielane przez Brukselę każdemu producentowi w październiku, jednak nigdy nie są one satysfakcjonujące. Regulacja rynku będzie trwała do 2017 r.

    Jak, w związku ze zmianami, ocenia pan sytuację po 2017r.?

    Nie ma chyba takiego człowieka, który by do końca przewidział, co się stanie. Konkurencja jest już dziś duża, ale sytuację regulują kwoty. Gdy ich nie będzie, ciężko będzie konkurować z cukrowniami francuskimi. We Francji klimat jest inny niż u nas. Tam jest ciepło. Polaryzacja być może nie odbiega od tej u nas, ale Francuzi mają zdecydowanie wyższe plony. Potrafią więcej wyciągnąć z hektara niż my. Mają poza tym wysoką kulturę rolną. Osiągają najlepsze wyniki w Europie. Uważam, że wszystko zależy do tego, jak będą zachowywać się poszczególne państwa, gdy uwolniony zostanie rynek.

    Czy powinniśmy się obawiać, że rynkiem w Europie zawładnie cukier trzcinowy?

    Myślę, że nie do końca tak będzie, bo w tej chwili, jeśli jest wprowadzany cukier trzcinowy, jest przerabiany na biały. U nas nie przyjęłoby się, by cukier w cukierniczce był ciemny. Ten, który widzimy w sklepach jest troszkę inny. On jest specjalnie przygotowywany. Natomiast ten masowy, który statkami przypływa, wygląda jak żwir budowlany. Jego trzeba najpierw przerobić na biały cukier. Koszty są wysokie i nie do końca jestem przekonany, że to się będzie opłacać. Korzystniej będzie pracować nad bazą surowcową, czyli nad tym, by te plony były jeszcze wyższe i by koszty rolnika i nasze były niższe. Chodzi o wspólny interes. Raczej byłbym spokojny, jeśli chodzi o cukier trzcinowy.

    Podczas rozmów związanych z przyszłością polskiego cukrownictwa mówi się o tym, że istnieje zagrożenie dla dalszej produkcji buraka i cukru w naszym kraju. W Gostyniu likwidacja fabryki nie nastąpi tak szybko, skoro 1,5 roku temu poczyniono tak kosztowną inwestycję, jak postawienie największej w Europie „cukierniczki”?

    Silos powstał, by jakość cukru była wysoka. Mamy pełną klimatyzację. Gdy latem pojawiło się zagrożenie zbyt niskiej wilgotności cukru, mogliśmy ustawić odpowiednią wilgotność w środku obiektu. Wszystko mamy pod kontrolą. Przyjeżdżało do mnie wielu ludzi w ostatnim czasie i właściwie każdy z gości powiedział, że takiego silosu jeszcze nie widział. I nie chodzi już o samą wielkość, lecz o czystość. Niektórzy, nie widząc wokół zbiornika cukru, myśleli, że produkcja w ogóle nie idzie. W starych silosach, ze względu na niedoskonałość instalacji odpylających, jest dużo pyłu cukrowego. My mamy instalację zrobioną lepiej, wszystko jest szczelne. Poza tym co roku inwestujemy duże pieniądze w fabrykę. Latem mieliśmy bardzo duże spiętrzenie robót. Dla przykładu podam, że kupiliśmy łapacze liści, żeby burak lepiej oczyścić, polskiej produkcji płuczkę do buraków, francuskie krajalnice bębnowe do buraków. Poza tym wymieniliśmy zaparzalnik dostosowany do naszego przerobu, zainwestowaliśmy sporo w oszczędność ciepła. Wymieniliśmy wymienniki ciepła, zbudowaliśmy stację filtracji soków gęstych, żeby poprawić jeszcze jakość naszego cukru. Na liniach końcowych pakowni dodatkowo mamy detektory metali, by maksymalnie pewny towar dostarczyć klientowi. Cukrownia się rozwija. Proszę się nie bać. Nie będzie zamknięta.

     

    Pojawiły się pogłoski, że silos się przechyla…

    Regularnie badamy osiadanie silosu. Podczas kampanii silos osiadł równomiernie 10 cm. Miał prawo tak się zachować. To było przewidziane. Zakładano, że maksymalnie może osiąść na głębokość 20 cm. Ale zaprzeczam, by przechylił się w jakąś stronę.

    Chciałabym się jeszcze zapytać o procent zanieczyszczenia buraków. Od czego on zależy?

    Od pogody, rodzaju gleby i kultury rolnej. Są pola, z których przyjeżdża dużo kamieni, chwastów i ziemi. I zanieczyszczenia głównie od tego zależą. Na razie mamy sucho i tej ziemi nie jest dużo. Ale pamiętam lata, gdy jesienią padał deszcz. Zanieczyszczenie wynosiło nawet 20%. Burak był otoczony ziemią. Mieliśmy przypadek, w którym w przywieziono buraki z pola, gdzie wcześniej był zagajnik. I przywozili buraki z drewnem. A nie byliśmy przygotowani na wyławianie z wody drewna, bo liście sobie wyciągniemy, kamienie też, ale na usuwanie drewna nie byliśmy przygotowani. Nie mogliśmy pokroić buraka. Maszyny stawały, dlatego że drewno wpadało i niszczyło je.

    Rolnicy otrzymują szczegółowe informacje na temat zawartości cukru w ich burakach oraz stopnia zanieczyszczenia?

    Plantatorzy są zjednoczeni w związkach i ich przedstawiciele sprawdzają, czy wszystko przebiega zgodnie z umową. Każdy rolnik ma prawo powiedzieć, że coś mu się nie zgadza. Wszystko można skontrolować. Nie jest tak, że robimy coś za zamkniętymi drzwiami. Te czasy już się skończyły. Próbki przywiezionej partii buraków jadą do Środy Wlkp. I tam jest centralne laboratorium, które dysponuje jedynie numerami. Badający nie wiedzą nawet, dla kogo robią próby. Na stronie internetowej www.liz.pl znajdują się szczegółowe informacje dotyczące indywidualnych wyników plantatorów.

    Czy zauważa pan zainteresowanie wysłodkami ze strony rolników?

    W naszym rejonie tak, ponieważ dużo rolników hoduje krowy. Zainteresowaniem cieszą się kilkudziesięciometrowe rękawy foliowe, w których produkt się zakisza. Poza tym robimy baloty i sprzedajemy wysłodki luzem.

    A w innych rejonach jest problem ze zbytem?

    Wiem, że cukrownia, którą mamy koło Warszawy w Glinojecku miała z tym problem. W tamtejszym rejonie nie ma tyle ferm bydła.Teraz część wysłodków zostaje zagospodarowana w biogazowni i suszarni, co rozwiązuje problem.

     

    • Tagi:
    • dyrektor
    • Jacek Pietrowiak
    • cukrownia w Gostyniu
    • spółka Pfeifer&Langen Polska S.A.
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Sylwetki

    Nowy dyrektor PODR przeszedł każdy szczebel kariery zawodowej

    17 kwietnia 2024
    Newsy

    Zmiany na stanowiskach dyrektorów ARiMR [PEŁNA LISTA]

    11 marca 2021
    Newsy

    Nowy dyrektor Agencji w Poznaniu

    16 lutego 2021
    Inne

    Dyrektor oddziału KOWR stracił posadę

    21 listopada 2018
    Newsy

    Przerobiono miliony buraków cukrowych

    6 stycznia 2016
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
    17 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Kiepskie nastroje wśród hodowców trzody chlewnej. Czy ceny jeszcze spadną?
    17 maja 2025
    Inne uprawy
    Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
    17 maja 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Zielone Pola 2025 - rusza cykl spotkań. Co, gdzie i kiedy?
    17 maja 2025
    Newsy
    Rektor zaprasza na Dni SGGW
    16 maja 2025
    Newsy
    Zjedli ryby z Zalewu Wiślanego. Trafili do szpitala
    15 maja 2025
    Newsy
    Zmiany w zarządzie Grupy Azoty S.A. Kto zastąpi Adama Leszkiewicza?
    15 maja 2025
    Newsy
    Do wydzierżawienia gospodarstwo o powierzchni ponad 600 hektarów. Podano cenę
    15 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy