Wykonaj ten zabieg już teraz. W sezonie zbierzesz pełne kosze winogron

Winorośl, a dokładnie winorośl właściwa bywa nazywana również winoroślą winną lub latoroślą winną. Jest wieloletnim pnączem, gatunkiem rośliny z rodziny winoroślowatych. Jej owoce to kuliste lub podłużne jagody, które często przeznaczane są do bezpośredniego spożycia jako samodzielna przekąska lub dodatek do ciast czy deserów. Chętnie jedzone są także w formie wysuszonej jako rodzynki. Ponadto z winogron produkuje się przede wszystkim wina. Wytwarza się z nich również m.in. soki, dżemy i galaretki, a z ich nasion tłoczy się olej.
Czytaj też: Zapomnij o żywopłocie z tui. Wraca moda na estetyczne, zielone palmety
Wiosenne cięcie winorośli: Dlaczego jest niezbędne?
Regularne cięcie winorośli jest niezbędne, ponieważ pnącze ma tendencję do dużego zagęszczania się, a nawet „dziczenia”. Jeśli więc nadmiar gałęzi nie zostanie usunięty, do wnętrza krzewu docierać będzie zdecydowanie za mało światła słonecznego, co nie sprzyja obfitemu owocowaniu. Ponadto brak cięcia utrudnia cyrkulację powietrza wewnątrz rośliny, co z kolei może sprzyjać nadmiarowi wilgoci, a w konsekwencji rozwojowi pleśni i chorób grzybowych.
Brak cięcia sprawia jednocześnie, że roślina musi zużywać dużo energii na rozwój wielu niepotrzebnych w rzeczywistości gałęzi. To z kolei wpływa na zdecydowanie słabsze plony. Owoców jest nie tylko mało, ale także są niewielkie i niezbyt smaczne.
W związku z tym wiosenne cięcie winorośli sprawi, że zyska ona odpowiedni pokrój, wzmocni się i będzie obficie owocować.
Wiosenne cięcie winorośli: Kiedy należy je przeprowadzić?
Winorośl należy przycinać kilka razy w roku – zazwyczaj dwa lub trzy razy. Bardzo ważne jest wiosenne cięcie winorośli, które najlepiej przeprowadzić około połowy marca. Dokładny termin należy dostosować do aktualnie panujących warunków pogodowych.
Zabiegu nie powinno się przeprowadzać zbyt szybko, kiedy na zewnątrz panują jeszcze bardzo niskie temperatury, które mogą być niebezpieczne dla świeżo przyciętych pędów i skutkować ich przemarznięciem. Nie można jednak wykonywać cięcia też za późno, kiedy w pędach rośliny będą już aktywnie transportowane soki. Cięcie może wówczas sprawić, że wypłyną one na zewnątrz, co przedłuży proces gojenia się ran. To natomiast prowadzić może do osłabienia rośliny i narażenia jej na ataki chorób.
Wiosenne przycinanie winorośli przeprowadzone w odpowiednim terminie umożliwi roślinie szybką regenerację oraz wzmocni ją przed nowym sezonem wegetacyjnym.
Najlepiej jest przeprowadzać je w czasie słonecznej i suchej pogody, kiedy na zewnątrz panują dodatnie temperatury i nie ma silnych porywów wiatru.
Istotne dla prawidłowego rozwoju i zdrowia winorośli jest jednak nie tylko wybranie właściwego terminu cięcia, ale także użycie odpowiednich narzędzi. Muszą być one przede wszystkim czyste i ostre. Dzięki temu zminimalizowane zostanie ryzyko niepotrzebnego zranienia pędów rośliny, a także przeniesienia na nie różnego rodzaju niebezpiecznych chorób.
Czytaj też: W jakiej odległości od granicy działki można sadzić tuje? Co z działkami ROD?
Jak ciąć winorośl na wiosnę? O tych zasadach musisz pamiętać
Wiosenne cięcie winorośli należy rozpocząć o tzw. cięcia sanitarnego, nazywanego także czyszczącym. W jego trakcie należy przede wszystkim pozbyć się pędów słabych, chorych, zaschniętych i uszkodzonych w trakcie zimy. Dopiero po ich usunięciu można przystąpić do cięcia formującego, które pozwoli utrzymać właściwy pokrój pnącza.
Przycinanie winorośli należy przeprowadzać w odpowiedni sposób. Dzięki temu roślina będzie wzmocniona i w efekcie wyda obfity plon. Jej pędy należy zawsze ciąć pod niewielkim skosem w kierunku przeciwnym do pąka i ok. 2 cm nad nim, co zapobiegnie zalewaniu go przez sok, a dodatkowo przyspieszy gojenie się ran po cięciu. W przypadku zalania pąków przez wyciekający sok może dojść do opóźnienia lub zahamowania ich rozwoju. Zazwyczaj można dosyć mocno skrócić pędy winorośli, ponieważ pobudza to ją do intensywnego wzrostu i obfitego owocowania.
Po zakończeniu przycinania winorośli warto zabezpieczyć rany powstałe w wyniku zabiegu. Można w tym celu zastosować specjalną maść ogrodniczą.
Czytaj też: Piękna i łatwa w uprawie, nawet dla początkujących. Jak dbać o ślazówkę?