Startuje sezon rozsady wczesnych warzyw. Zacznij od tych trzech

Końcówka sezonu zimowego to czas na rozpisanie kalendarza wysiewu nasion warzyw, ziół, kwiatów, a także kiełków. W przypadku warzyw warto zagospodarować czas na wysianie nasion tych roślin, które cechują się długim okresem wzrostu (m.in. selery, kalarepa, karczochy) i odmian warzyw wczesnych. W lutym na rozsadę można wysiewać m.in.:
- arbuzy,
- bób,
- brokuły,
- kalafiory,
- wczesne odmiany kapusty, kapustę pekińską,
- karczochy,
- paprykę,
- pomidory,
- sałatę rzymską, masłową, liściową, kruchą,
- seler naciowy, korzeniowy i listkowy,
- szpinak.
Czytaj też: Posadź zamiast hortensji. Pięknie kwitną i są łatwe w uprawie
Co będzie potrzebne do przygotowania rozsady?
Nasiona można wysiewać w doniczkach, kuwetach lub pojemnikach po produktach spożywczych. Ważne, by donica lub pojemnik posiadały otwory do odpływu wody. Ciekawa alternatywa to m.in. krążki torfowe lub doniczki biodegradowalne. Ziemia pod wysiew nasion powinna być żyzna, ale lekka i dobrze przepuszczalna - należy unikać ziemi z ogrodu. W sklepach ogrodniczych można nabyć gotowe podłoża, specjalnie przygotowane pod wysiew nasion. Doniczki należy umieścić w jasnym, dobrze oświetlonym miejscu. Przyda się także folia lub szkło, które przyspieszą kiełkowanie nasion. Zalecane jest podlewanie regularne, ale ostrożne - zbyt duża ilość wody może wypłukać nasiona. Pikowanie przeprowadza się zazwyczaj, gdy młode siewki wykształcą pierwsze liście.
Czytaj też: Przytnij porzeczki, a zbierzesz kosze pełne owoców. Nie przegap tego terminu
Kiedy przygotować rozsadę selera?
Seler jest jednym z najwcześniejszych warzyw do wysiewu i przygotowania rozsady. Cały proces może potrwać do ok. 12 tygodni, stąd konieczność wczesnego wysiewu. Nasiona selera korzeniowego, naciowego i listkowego można wysiewać do kuwet już w połowie lutego. Najlepiej sprawdzi się podłoże lekkie, ugniecione, z pozostawioną, wolną przestrzenią ok. 1 cm. Nasiona należy delikatnie wklepać w podłoże i regularnie podlewać letnią wodą, a sam pojemnik warto przykryć folią. Optymalna temperatura do szybkiego kiełkowania i wzrostu nasion to min. ok. 20 stopni Celsjusza. Gdy na młodych roślinach pojawi się jeden lub dwa liście właściwe, można przeprowadzić pikowanie. Wysadzanie selera do gruntu zalecane jest dopiero w maju – po ostatnich przymrozkach.
Rozsada na wczesny zbiór pora
Od drugiej połowy stycznia do pierwszej połowy lutego można również wysiać nasiona letnich odmian pora (tu m.in. Bavaria, Elefant, Bulgaarse Reuzen, Jolant, Starozagorski Kamush). Nasiona wymagają wilgotnego podłoża, temperatury ok. 18 stopni Celsjusza i przykrycia min. 1 cm warstwy ziemi. Wschodzenie nasion trwa do ok. 20 dni, a pikowanie można przeprowadzić, gdy siewki dorosną do ok. 10 cm. Rozsadę wczesnych odmian należy sadzić do gruntu od drugiej połowy marca do pierwszej połowy kwietnia. Przed wysadzeniem zalecane jest zahartowanie rozsady np. umieszczenie w chłodnym pomieszczeniu na ok. 1 tydzień.
Czytaj też: Chcesz siać pora na rozsadę? O tym musisz pamiętać
Przygotowanie rozsady wczesnych odmian kapusty
Nasiona wczesnych odmian kapusty (tu m.in. Copenhagen Market, Beatrix, Thalys) można wysiewać już w lutym. Zależnie od odmiany okres od wysiewu nasion do pełnego wzrostu może wynieść od ok. 50 dni do ok. 70 dni. Nasiona wymagają lekkiego, dobrze przepuszczalnego podłoża, dużej ilości światła, regularnego zraszania i min. temperatury na poziomie ok. 18 stopni Celsjusza (gdy pojawią się wschody, wystarczy utrzymać temperaturę ok. 15 stopni).
Nasiona wczesnych odmian kapusty należy wysiewać gęsto na głębokości ok. 0,5 cm. Gotową rozsadę można umieścić w gruncie, gdy młode rośliny posiadają min. cztery rozwinięte liście i dwa kolejne liście w fazie tworzenia.
Czytaj też: Te prace w ogrodzie musisz wykonać już w lutym. Nie przegap terminów