Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żeby nie skończyło się jak przedostatnio. Nie odkładaj tego absolutnie na później
      Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Hit na zimę. Ta roślina przetrwa nawet największe mrozy
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Rolnik musi być optymistą

Rolnik musi być optymistą

Owoce i warzywa 16 października 2015 14:31 Ksenia Pięta Aktualizacja: 16 listopada 2015 14:39
Rolnik musi być optymistą
Źródło: Ksenia Pięta
Miron Krosnowski swoje gospodarstwo nazywa przedsiębiorstwem rolnym. Ani nie chowa zwierząt, ani nie uprawia zbóż. A to dlatego, że cena za warzywa jest dobra, jednocześnie martwi się, że nie ma co sprzedawać, bo susza pochłonęła 70% jego upraw.
Spis treści:

    Miron Krosnowski swoje gospodarstwo nazywa przedsiębiorstwem rolnym. Ani nie chowa zwierząt, ani nie uprawia zbóż. A to dlatego, że cena za warzywa jest dobra,  jednocześnie martwi się,  że nie ma co sprzedawać, bo susza pochłonęła 70% jego upraw.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    - Firmę założyli moi rodzice. Zaczynali 30 lat temu od bardzo małego areału - 0,5 ha i udało im się dzieżką pracą dojść do tego, co mamy teraz - opowiada Miron Krosnowski, właściciel gospodarstwa w Śmiłowicach (powiat włocławski). Posiada 66 hektarów ziemi, na której uprawia brokuły, kalafiory, kapustę białą, czerwoną i pekińską, ziemniaki, ziemniaki młode, cebulę, kalarepę, paprykę, seler, pietruszkę, por i marchew. Wszystko jest wysyłane na „świeży” rynek.  Największy areał zajmują ziemniaki (24 ha), odmiany: Lord, Denar i Tajfun.

    Miron pracuje w gospodarstwie od dwóch lat - odkąd skończył studia. Od razu postanowił sięgnąć po unijne pieniądze, otrzymał 100 tysięcy złotych z programu „Młody rolnik”.

    - PROW pomógł mi, jak najbardziej, ponieważ kupiłem bardzo ważną dla nas maszynę - sadzarkę karuzelową do warzyw. Trzeba jednak pamiętać, że dotacje unijne mają dwie strony (poza „Młodym Rolnikiem”) - 50% środków od ceny zakupu netto daje Unia, ale 50% sumy trzeba zainwestować samemu. Rodzice nie skorzystali dotąd z żadnego programu. Często trafiało się tak, że dotacje były w roku, który był dla nas ciężki i po prostu nie mieliśmy tych środków. Bardzo chciałbym w nowym PROWie kupić nowe deszczowni. Mam nadzieję, że będzie taka możliwość - mówi młody rolnik.

                Miron Krosnowski ma ziemie od I do IV klasy. Na tak dobrych gruntach urosło mu w tym roku 5 ton/ha. Plon ziemniaków natomiast jest o 50% niższy niż w roku ubiegłym, kiedy średnia z hektara wynosiła około 40 ton, w tym roku będą to 20-22 tony. - Ziemia, choć dobra, jest ciężka. Od suszy zamiast koloru czarnego ma siwy. - W tym roku trzeba warzywom bardzo pomagać, czyli podlewać. Miałem nosa i tam, gdzie mogłem podlewać, zrobiłem bardziej wrażliwe warzywa, a ziemniaki zostały na stanowiskach bez możliwości ustawienia deszczowni. Kalafiory i kapustę pekińską deszczowaliśmy tylko w nocy. Rozpoczynaliśmy o 1:00, bo wtedy temperatura roślin spadała do 30 stopni. A w ciągu dnia osiągała 65ºC - żali się rolnik. Posiada deszczownie, które mają co prawda około 30 lat, ale wciąż działają. Woda do deszczowni pochodzi ze studni głębinowej. Zbiorniki retencyjne w okolicy wyschły. Obecnie koparki przyjeżdżają nie po to, aby kopać nowe stawy, tylko po to, aby zakopać stare, ponieważ śmierdzą. Trzeba uważać, bo woda ze studni ma 10 stopni, więc nie ma mowy o podlewaniu w dzień. Jest to podstawa dla rozwoju chorób i grzybów w warzywach (np. kiła kapusty). - Włączam deszczownie i śpię przy nich. Boję się, że coś pęknie i zaleją mi pola, a to sprawiłoby dodatkowe, ogromne straty. Deszczuję uprawy co trzy dni, koszt jednego deszczowania to 600 zł - żali się Miron.

                Rolnik tłumaczy, że deszczowanie nie zawsze przynosi oczekiwane efekty. U niego woda spowodowała „ugotowanie” warzyw. - Wchodząc na pole, czuło się jeden wielki smród, ponieważ wszystko gniło. Dzwonili do nas z marketu pytać, czemu nie dostarczamy warzyw. A ja musiałem 30 ha stależować i zasadzić nowe uprawy. Teraz czekam: albo się odbijemy, albo będziemy mieli naprawdę duży problem - mówi. W tym roku, większość upraw musiał zlikwidować i na to miejsce posadzić kolejne. - Liczymy na to, że cokolwiek wyrośnie - dodaje. Gospodarz ze Śmiłowic nie chce określać dokładne strat, czeka na początek października, kiedy zbierze wszystkie warzywa. Ale spodziewa się ich na poziomie 70%. Na pewno nie zamierza w tym roku inwestować. Chciałby utrzymać to, co ma i przebrnąć zimę. - Warzywa, to zupełnie inna uprawa niż zboża, które są już schowane w silosach i czekają na odpowiednią cenę. W przypadku warzyw ważny jest wrzesień i październik, czy wtedy nie będzie padało, bo seler, marchew i pietruszka nie mogą być zebrane na sucho, bo nie przechowają się dobrze- tłumaczy. W tym roku rolnik ma także ogromny problem z chwastami. Nie działają żadne herbicydy. Stosował je doglebowo i dolistnie - nic to nie dało. Jak mówi, trudne jest to, że nakłady finansowe są takie same jak zawsze, a plony o połowę niższe. Uprawy są słabe, za to Komosa potrafiła bez wody wyrosnąć na trzy metry i zasłonić warzywa. Buraki mają już żółte liście, bo nie dostały światła.

                Miron Krosnowski za ziemniaki w tym roku dostanie 60 groszy, a w zeszłym o tej porze płacili mu 15 gr. Jednakże teraz zbierze z hektara 20 ton, zamiast zeszłorocznych 40. - Tak źle i tak niedobrze. W zeszłym roku natomiast, gdy były dobre plony, to ceny spadły. Za ziemniaki dostawałem poniżej 16 groszy w hurcie. Gdzie koszt wyprodukowania wynosił 25 groszy - mówi.

    Jego motto brzmi - nie narzekać, tylko pracować. To jest prywatne przedsiębiorstwo, w którym każdy bierze za siebie odpowiedzialność. Uważa, że nie wolno zwalać odpowiedzialności za to, że nie pada deszcz na państwo. Jednocześnie uważa, że jeśli jest taka możliwość, to trzeba wesprzeć polskich rolników, którzy bądź co bądź, pomimo PROWów i dotacji nadal są w tyle za europejskim rolnictwem. - Trzeba wziąć pod uwagę, że nasi rolnicy są bardzo zadłużeni, ponieważ wszystkie maszyny brali na kredyt. Problem więc w tym, że jeśli o 70% spada produkcja, a wierzycieli to nie interesuje, wtedy jakiejkolwiek pomocy potrzebujemy. Jesteśmy biednym krajem i troszeczkę za bardzo pozwolono nam się zadłużyć- tłumaczy rolnik.

    - Nie jestem za doraźną pomocą, ponieważ nie oszukujmy się, jesteśmy przedsiębiorcami i „każdy sobie rzepkę skrobie”. Jednakże nie zapominajmy, że jest to żywność. Polacy muszą mieć dostęp do warzyw w rozsądnej cenie. Aby pomóc przetrwać nam ten rok, a zwłaszcza rolnikom, którzy mają kontrakty, powinno się zabezpieczyć to, żeby mogli się z nich nie wywiązać. Dobrym rozwiązaniem są kredyty preferencyjne. Ja na pewno z nich skorzystam - podsumowuje.

                Gospodarz z Kujaw jest optymistą, uważa, że trzeba nim być, aby pracować w rolnictwie. Jeśli ktoś jest pesymistą, lepiej, żeby nie uprawiał warzyw. Miron Krosnowski stara się tak, jak inni przedsiębiorcy rolni odnajdywać na dzisiejszym, wielkim rynku. Jest w Unii Europejskiej i musi nauczyć się konkurować z towarem z Zachodu. Ma własną logistykę - 5 ciężarówek. Codziennie przerzuca 40 ton towaru. Jego brat prowadzi hurtownię, dzięki temu nie boi się o bankructwo związane ze skutkami suszy.

    • Tagi:
    • plantator
    • warzywa
    • Miron Krosnowski
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Na rynku w Broniszach wiele się dzieje

    17 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Sieci wymuszają niskie ceny warzyw

    12 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny

    5 listopada 2025
    Inne uprawy

    Rekordowe plony w Niemczech, kłopoty w Polsce. Ogromny problem rolników

    29 października 2025
    Owoce i warzywa

    “Tak źle jeszcze nigdy nie było”. Rolnicy mówią o dramatycznej sytuacji

    24 października 2025
    Owoce i warzywa

    Oni na warzywach nie zarobili

    22 października 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Brakuje cieląt, a ich ceny szokują
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    Sprawdź swoje konto. ARiMR wysłała rolnikom kolejną pulę pieniędzy
    18 listopada 2025
    Pomoc unijna
    To ostatnia szansa w tym roku, by zdobyć pieniądze na maszyny. Ten nabór rusza w tym tygodniu
    18 listopada 2025
    Najnowsze
    Owoce i warzywa
    Ułóż pod krzewami borówki. Czasem jeden detal decyduje o obfitych zbiorach
    17 listopada 2025
    Owoce i warzywa
    Zrywać, czy nie zrywać? Eksperci mówią, co zrobić ze zgniłymi owocami na drzewach
    11 listopada 2025
    Owoce i warzywa
    Proponują nowy podatek od żywności. Kogo uderzy po kieszeni?
    31 października 2025
    Owoce i warzywa
    “Tak źle jeszcze nigdy nie było”. Rolnicy mówią o dramatycznej sytuacji
    24 października 2025
    Owoce i warzywa
    Rolnik zniszczył 25 tys. główek kalafiorów
    22 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności