Niemcy i Czesi produkują coraz mniej mięsa
Największy spadek odnotowano w Niemczech w 2022 roku, gdy w porównaniu do 2021 redukcja wyniosła 8,1 proc. W 2023 roku produkcja mięsa osiągnęła 6,76 mln ton, czyli o 4 procent mniej niż rok wcześniej.
W Niemczech największe spadki w wieprzowinie
Największe spadki są w wieprzowinie. W ubiegłym roku liczba ubitych zwierząt osiągnęła 43,8 mln, czyli o 7 proc. mniej niż w 2022 roku. Przyczyną ostatniego spadku była mniejsza podaż trzody chlewnej hodowanej w kraju na rzeź, która przy 42,34 mln sztuk była o 7,7 proc. mniejsza niż w 2022 roku. Należy przy tym zaznaczyć, że ubój trzody chlewnej z zagranicy wzrósł o 242 tys. sztuk, do 1,48 mln sztuk, co oznacza wzrost o prawie 20 procent.
Wraz ze wzrostem masy ubojowej do średnio 95,4 kilograma niemiecka produkcja wieprzowiny spadła o 6,8% do 4,18 mln ton. To najniższa kwota od 21 lat. Zdaniem analityków, obecny rok będzie już rokiem stabilizacji pogłowia i nie należy spodziewać się gwałtownego spadku produkcji w najbliższych miesiącach.
Wołowina i drób - wzrost
Nieco lepiej wygląda sytuacja na rynku wołowiny, której produkcja wzrosła o 5500 ton do 992,9 tys. ton więcej niż w 2022 roku (wzrost r/r o ok. 0,6 proc.) To pierwszy wzrost tej kategorii od siedmiu lat.
Największy względny wzrost produkcji mięsa w 2023 roku odnotowała hodowla drobiu. Według Destatis produkcja ogółem wyniosła 1,56 mln ton i była wyższa od wyniku z poprzedniego roku o 22,2 tys. ton, co oznacza wzrost o 1,4 proc.
W Czechach mniej wieprzowiny i drobiu
Także u naszego południowego sąsiada widoczny jest spadek produkcji mięsa. Jak informuje Czeski Urząd Statystyczny, w roku 2023 produkcja mięsa spadła o 2,6 proc.
Największy spadek był w produkcji wieprzowiny o 5,2 proc. O około 1,3 proc. zmniejszyła się produkcja mięsa drobiowego, która wyniosła około 168 tys. ton, natomiast nieznacznie (o 2,4 proc.) wzrosła produkcja wołowiny.
- Chociaż produkcja mięsa w ostatnim kwartale wyhamowała dwuletni spadek, roczna wartość jest najniższa. Od 2000 r. produkcja wieprzowiny została zmniejszona o połowę, wołowiny o jedną trzecią, a drobiu o 15 proc. - poinformowała Renata Vodičková, szefowa Służby Statystyki Rolnictwa i Leśnictwa CZSO, podsumowując dane wieloletnie dane.