Sok malinowy z nutką mięty. Idealny na lato i zimę

składniki na sok malinowy z miętą:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 40 dag malin
- 400 ml wody
- 3 dag listków mięty (około 20 sztuk)
- 20 dag cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
Sezon na maliny w pełni i jest ku temu okazja, żeby wykorzystać ich właściwości odżywcze i zdrowotne.
wykonanie soku malinowego z miętą:
Maliny zalewam wrzącą wodą. Liście mięty płuczę, osuszam i dodaję do garnka z malinami. Całość rozgniatam łyżką. Dobrze mieszam i odstawiam na około 6 godzin. Następnie przecedzam i przeciskam przez gazę. Do czystego soku wsypuję cukier i mieszam, aby się rozpuścił - można lekko podgrzać. Na koniec dodaję sok z cytryny i mieszam. Gotowy sok malinowy przelewam do małych słoiczków lub butelek, szczelnie zakręcam i pasteryzuję 7 minut.
Maliny są niskokaloryczne, posiadają cukry (fruktozę, glukozę i sacharozę) łatwo przyswajane przez organizm oraz są źródłem witaminy C i beta-karotenu.
Wartość odżywcza malin (w 100 g):
- kalorie - 29,
- węglowodany - 12 g,
- białko - 1,3 g,
- tłuszcze - 0,3 g,
- błonnik - 6,7 g.
Zdrowotne zalety malin
Maliny zwiększają odporność organizmu i chronią przed infekcjami. Sok z malin to również dobry środek napotny, obniża gorączkę i ułatwia zwalczanie przeziębienia. Owoce te łagodzą też biegunki i niestrawność. Mają również działanie moczopędne i pomagają przy chorobach stawów.