Pyszne masło ziołowe

Masło ziołowe, to bardzo szybki i prosty sposób na przygotowanie masła do grzanek, ale i nie tylko. Takim masłem można posmarować ziemniaki, rybę albo mięso i zapiec na grillu. Na dodatek przepis można dowolnie modyfikować i dodawać tyle ziół i przypraw, na ile ma się ochotę.
Jak wykonać masło ziołowe?
Masło w temperaturze pokojowej ucieram z obranym i rozgniecionym czosnkiem oraz odrobiną soli. Do masy dodaję posiekaną natkę pietruszki (można ją zamienić z czosnkiem niedźwiedzim) i zioła prowansalskie. Całość dokładnie mieszam. Do wykonania masła można też użyć blendera. Proporcje składników zależą tylko od naszego upodobania.
Jak przechowywać masło ziołowe?
Miękką masę przekładam do silikonowej foremki do robienia kostek lodu. Po zamrożeniu każdą kostkę zawijam w folię spożywczą i przechowuję w zamrażarce do 3 miesięcy.
Kiedy używać ziół świeżych, a kiedy suszonych?
Zioła świeże nie są odporne na działanie wysokiej temperatury. Powoduje ona, że ulatują z nich olejki eteryczne, a same zioła pod jej wpływem są oklapłe i tracą kolor. Z tego powodu dodaje się je do potrawy na samym końcu. Świeże zioła nadają bardzo przyjemnego aromatu, a także pełnią rolę dekoracyjną. Świeże zioła najlepiej posiekać ostrym nożem lub specjalnymi nożyczkami do ziół. Z kolei zioła suszone rozwijają pełnię swojego smaku nieco dłużej, dlatego warto dodawać je już na początku gotowania. Suszone zioła zawierają skoncentrowany smak, dlatego należy dodawać ich mniej. Jedna łyżeczka suszonych przypraw odpowiada 1 łyżce ziół świeżych.