Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Jakie będą ceny pszenicy w drugiej połowie 2025 roku?
      Nawet 670 zł za hektar? Aktualne ceny usług rolniczych podczas tegorocznych żniw
      Dziennie odstawialiśmy 350 sztuk bydła. Teraz tylko 200
      Ile kosztuje ciągnik na targach? Sprawdziliśmy aktualne ceny [ZDJĘCIA]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jego świnie są pod ochroną [VIDEO]
      Jeśli w ten sposób rolnik sprzedaje świnie, czekają go sankcje. Jest interwencja
      Wkrótce 1600 sztuk świń do wybicia. Inspekcja weterynaryjna rozpoczęła działania
      Rolnicy alarmują: jest 3 ognisko ASF u świń. Tym razem w Wielkopolsce
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Najpierw wapnowanie, później nawożenie - tak czy nie?
      Ta roślina jest popularna w Polsce. Tego wielu o niej nie wie, a szkoda
      Żniwa 2025. Co na rozkład resztek pożniwnych? Azot? Wapno? A może bakterie?
      Z tą listą producenci rzepaku ozimego powinni się dobrze zapoznać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
      Za brak OC auta zapłacimy 9 tys. zł. Jaka kara w przypadku ciągników rolniczych?
      Nowa maszyna na polskim rynku.  Rozlewanie gnojowicy proste i bez strat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Większe zbiory rzepaku w 2025 r. Co z cenami?
      Materiał Promocyjny Miliardy z KPO usprawniają kolejową infrastrukturę
      Dotacje dla rolników. Oto ważne terminy programów w ARiMR [HARMONOGRAM 2025]
      Dziś ostatnia szansa dla hodowców – można wnioskować nawet o 150 tys.
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kwitną aż do jesieni i odstraszają szkodniki. Urocze rośliny dla początkujących
      Według doświadczonych ogrodników ma same zalety. Tworzy bujne, wonne rabaty
      Jak uratować ogród po zalaniu? Co zrobić, gdy woda stoi w grządkach?
      Wymieszaj z wodą i podlej petunie. Proste i tanie odżywki do stosowania w lipcu
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Mrozimy aromatyczne, świeże zioła

Mrozimy aromatyczne, świeże zioła

Dla domu - Hotblog 21 czerwca 2025 05:54
Mrożone zioła
Mrożone zioła
Źródło: Adobe Stock
Zastanawiacie się, jak zachować świeżość ziół na dłużej? Odpowiedź jest prosta - mrozimy je! W ten sposób aromatyczną miętą, bazylią czy pietruszką możemy cieszyć się również zimą.
Spis treści:

    Mrożenie ziół najlepiej sprawdza się w przypadku ziół o delikatnych liściach, jak bazylia, natka pietruszki, lubczyk czy koperek.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Jak przygotować zioła?

    Zioła jeśli trzeba opłukuję z piasku w dużej ilości wody (piasek opadnie wówczas na dno), otrząsam z nadmiaru wody i odkładam na kilkadziesiąt minut na ociekaczu lub ruszcie, po czym dosuszam papierowym ręcznikiem.

    Jak mrozić zioła?

    Natkę pietruszki, bazylię, szczypiorek i koperek drobno siekam, po czym wkładam do pojemników, delikatnie uciskając. Z kolei lubczyk bądź kocankę, gałązki tymianku, rozmarynu i cząbru wkładam do foliowych torebek. Później wyciągam tylko taką ilość, jaką potrzebuję i mrożone wrzucam od razu np. do zupy lub sosu. Pamiętajmy, by każdy pojemnik lub torebkę opisać.

    Zastosowanie poszczególnych ziół w kuchni

    Bazylia - idealnie pasuje do dań kuchni włoskiej, takich jak pizza, makarony czy sałatki z pomidorami i mozzarellą. Jest też dobrym dodatkiem do twarożku, gotowanych jajek czy omletów. Dodaje aromatu zupom, daniom mięsnym, rybom, a także owocom morza.

    Mięta- świetnie sprawdza się w letnich sałatek z sosem jogurtowym, w koktajlach i lemoniadach, dodając im orzeźwiającego smaku. Ponadto stosuje się ją do dań z twarożkiem.

    Rozmaryn - jest pysznym uzupełnieniem dań rybnych, z drobiem, jagnięciną, wieprzowiną czy wołowiną. Idealnie smakuje w towarzystwie pomidorów, grzybów, jajek, sera czy szpinaku.

    Oregano - stosowane jest do różnego rodzaju sosów, a także wszystkich gatunków mięsa. Jest świetnym dodatkiem do sałatek warzywnych i często spotkać można je w daniach kuchni włoskiej, takich jak pizza czy makarony.

    Tymianek - ma szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej i kreolskiej. Jego delikatnie goździkowy posmak świetnie łączy się z jagnięciną, cielęciną, drobiem i rybami. Dodawane jest również do farszów i pasztetów. Często tymianek spotkać można w zupach i bulionach.

    Kolendra - to niezastąpiony dodatek do zup i gulaszu. Często jest składnikiem ciast, deserów i innych wypieków piekarniczych. Idealnie komponuje się z jagnięciną i mięsem kozim, a także szynką i wieprzowiną.

    Pietruszka - dodawana jest do gulaszu, wielu zup, sosów i past serowych. Smacznie komponuje się z ryżem, warzywami i daniami rybnymi. Często dodawana jest do jajecznicy czy omletów. Coraz częściej pojawia się w koktajlach.

    Szczypiorek - w kuchni europejskiej używany jest zazwyczaj do sałatek na zimno, gulaszów, a także wielu zup. Ponadto posypujemy nim większość posiłków takich jak jajecznica, twarożek, kanapki czy zapiekanki.

    Koperek - najczęściej Polacy posypują nim ziemniaki. Spotykany jest podczas kiszenia kapusty lub ogórków, a także w wielu zalewach octowych. Idealnie komponuje się z jogurtem lub śmietaną, więc często stosowany jest do sosów i dressingów. Jest idealnym dodatkiem do łososia, krewetek czy pstrąga.

    Szałwia - idealna do tłustych dań mięsnych, takich jak gęś, wieprzowina czy kaczka. Pasuje także do kurczaka oraz jako składnik kiełbasy. Idealnie komponuje się także z kremem z dyni.

    Majeranek - to kolejny niezastąpiony składnik polskich dań. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza gulaszy, zapiekanek czy zup, gdzie jego delikatnie korzenny smak łagodzi tłustość mięsa.

    Lubczyk (maga) - ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat jest często stosowany w kuchni. Stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju sosów, ryb, potraw mięsnych czy owoców morza. Jest również popularnym składnikiem zup.

    Kocanka włoska - zioło znane ze swojego intensywnego smaku i aromatu, który przypomina curry połączone z maggi oraz lekką nutką piołunu. Jest ciekawym dodatkiem do potraw, nadając im intensywnego zapachu i smaku. Świeże liście kocanki możemy dodawać do sałatek, majonezów, dań rybnych i z kurczaka. Doskonale pasuje do aromatyzowania ryżu, curry, rosołu oraz żurku.

    Cząber (pieprznik) - jest chętnie używaną przyprawą do zup, potraw rybnych, dziczyzny, tłustych mięs, grzybów i roślin strączkowych. Stosuje się go głównie w daniach kuchni włoskiej i greckiej. Ma korzenny smak i ostry aromat.

    • Tagi:
    • zioła
    • bazylia
    • oregano
    • cząber
    • przepis
    • przetwory
    • Hotka
    • rozmaryn
    • pietruszka
    • seler
    • tymianek
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Jak dbać o pietruszkę w lipcu? Pamiętaj o tych trzech krokach

    10 lipca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Hotblog

    Pyszne masło ziołowe

    22 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?

    20 czerwca 2025
    Hotblog

    Octy pachnące ziołami

    18 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrożone kostki ziołowe

    17 czerwca 2025
    Dla domu

    Tworzy klimat dzikiej łąki. Urośnie na każdym podłożu przy minimalnej uwadze

    15 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Hodowla
    Jego świnie są pod ochroną [VIDEO]
    13 lipca 2025
    Materiał Promocyjny
    Ekonomika
    Miliardy z KPO usprawniają kolejową infrastrukturę
    11 lipca 2025
    Newsy
    Rolnicy mają dość. Nie sprzedawajcie europejskiego rolnictwa! - apelują
    13 lipca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Kwitną aż do jesieni i odstraszają szkodniki. Urocze rośliny dla początkujących
    13 lipca 2025
    Dla domu
    Według doświadczonych ogrodników ma same zalety. Tworzy bujne, wonne rabaty
    12 lipca 2025
    Dla domu
    Jak uratować ogród po zalaniu? Co zrobić, gdy woda stoi w grządkach?
    11 lipca 2025
    Dla domu
    Wymieszaj z wodą i podlej petunie. Proste i tanie odżywki do stosowania w lipcu
    11 lipca 2025
    Dla domu
    Wysmukła ozdoba znana z ogródków naszych babć. Dorasta nawet do 2 metrów
    11 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności