Jak prawidłowo suszyć zioła?

Zaczął się sezon na zbieranie świeżych ziół. Aromatyczne rośliny nadają naszym potrawom niepowtarzalny smak i zapach. Jednym ze sposobów ich konserwacji jest suszenie. Dzięki temu możemy cieszyć się ich smakiem i aromatem przez cały rok, dodając je do herbat, napojów, sosów, marynat, a nawet do domowych kosmetyków.
Różne sposoby na suszenie ziół
Zabieg ten powinien trwać stosunkowo krótko – długie suszenie powoduje większe straty aktywnych substancji zawartych w ziołach. Suszyć można świeżo zebrane, suche zioła. Do suszenia nadają się zdrowe, nieuszkodzone rośliny, zbierane w dzień, kiedy jest sucho. Zbieranie najlepiej rozpocząć późnym porankiem, żeby uniknąć rosy, a tym samym wilgoci. Zebrane zioła należy związać w pęczki i powiesić w suchym, przewiewnym miejscu. Istotne jest to, żeby nie miało dostępu do promieni słonecznych. Możemy też zioła suszyć w suszarce elektrycznej, nastawiając odpowiednią temperaturę, układając na sitach cienką pojedynczą warstwę – tak aby był swobodny przepływ powietrza.
Suszenie ziół w piekarniku
Zioła możemy suszyć również w piekarniku. Rośliny układam cienką warstwą na papierze do pieczenia. Piekarnik ustawiam na najniższą temperaturę z termoobiegiem lub wentylacją. Drzwiczki lekko uchylam, aby umożliwić ujście pary wodnej i tak zostawiam zioła na kilka godzin.
Dlaczego zioła warto suszyć osobno?
Poszczególne gatunki ziół suszymy osobno (na osobnych tacach czy separatorach). Dlaczego? Powodów jest kilka: w trakcie suszenia ulatniają się związki, które mogą powodować reakcje chemiczne, zioła po ususzeniu czasem trudno rozpoznać, więc mieszanie ich może spowodować, że pomylimy gatunki. Zioła po wysuszeniu należy przechowywać w szczelnie zamkniętych, podpisanych słoikach (nawet do 2-3 lat).