Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Czy możemy spodziewać się spadków cen paliwa? Eksperci nie mają złudzeń
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowy program z dotacjami z ARiMR ruszy już we wrześniu. Max to 100 tys. zł
      Znalazły się pieniądze dla producentów świń. Na co i dla kogo konkretnie?
      Ta sprawa dotyczy wielu rolników. Czy prezydent podpisze ustawę?
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ceny zbóż lecą w dół! Prezes WIR: Są na poziomie sprzed 20 lat
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Będą dopłaty do zbóż i innych upraw? W terenie ponad tysiąc komisji szacujących straty
      Czy właściciele działek przy jeziorach mogą je grodzić? Przepisy są jasne
      Rolnicy oddadzą swoje zniszczone pola, a w zamian otrzymają dobre grunty z KOWR?
      Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To wyjątkowa odmiana hortensji. Oryginalna, łatwa w uprawie i odporna na mróz
      Od jej kwiatów ciężko oderwać wzrok. To pnącze będzie największą ozdobą ogrodu
      Wyjmij z lodówki i przekrój. Sprawdzony trik pozwoli przepędzić osy
      Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

Dla domu - Hotblog 17 czerwca 2025 14:30 Aktualizacja: 17 czerwca 2025 14:35
Oliwa ziołowa
Oliwa ziołowa
Źródło: Adobe Stock
Bardzo aromatyczne i smaczne. W szybki sposób doprawią świeżą sałatę, pomidory czy danie mięsne. Jak przygotować własną ziołową oliwę?
Spis treści:

    Ziołową oliwę możemy bardzo łatwo przygotować samodzielnie, w domowym zaciszu. Potrzebujemy tylko dobrej jakości oliwę, koniecznie z pierwszego tłoczenia (extra virgin), czyste i suche szklane butelki (na przykład po soku) oraz ulubione zioła i przyprawy.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Do czego użyć oliwę ziołową?

    Oliwy ziołowe używam przede wszystkim do sałatek, czasem do smażenia oraz do pizzy. Są też świetną bazą do wszelkich marynat, np. mięsnych. Ziołowa oliwa to wspaniały dodatek do spaghetti, makaronów i przyprawiania sosów. Wykonane samodzielnie oliwy są dużo lepsze oraz tańsze w wykonaniu, niż gotowe propozycje ze sklepowych półek.

    Jak wykonać oliwę ziołową?

    W szklanej butelce umieszczam wybrane zioła, np. bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek (świeże muszą być umyte i dobrze osuszone) i zalewam oliwą. Odstawiam na przynajmniej tydzień. Od czasu do czasu potrząsam butelką. Cały czas przechowuję w chłodnym miejscu. Do oliwy można dodać ziarenka pieprzu lub papryczkę chili, co nada jej pikanterii.

    Porada

    • Oliwę smakową najlepiej zrobić z oliwy z oliwek, oleju sojowego lub słonecznikowego.
    • Do ziół często stosuję dodatki, np. do gałązek rozmarynu dorzucam kolorowy pieprz, a do bazylii dokładam ząbki suszonego czosnku i kawałki suszonych pomidorów.

    Zastosowanie ziół w kuchni

    Bazylia - idealnie pasuje do dań kuchni włoskiej, takich jak pizza, makarony czy sałatki z pomidorami i mozzarellą. Jest też dobrym dodatkiem do twarożku, gotowanych jajek czy omletów. Dodaje aromatu zupom, daniom mięsnym, rybom, a także owocom morza.

    Mięta- świetnie sprawdza się w letnich sałatek z sosem jogurtowym, w koktajlach i lemoniadach, dodając im orzeźwiającego smaku. Ponadto stosuje się ją do dań z twarożkiem.

    Rozmaryn - jest pysznym uzupełnieniem dań rybnych, z drobiem, jagnięciną, wieprzowiną czy wołowiną. Idealnie smakuje w towarzystwie pomidorów, grzybów, jajek, sera czy szpinaku.

    Oregano - stosowane jest do różnego rodzaju sosów, a także wszystkich gatunków mięsa. Jest świetnym dodatkiem do sałatek warzywnych i często spotkać można je w daniach kuchni włoskiej, takich jak pizza czy makarony.

    Tymianek - ma szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej i kreolskiej. Jego delikatnie goździkowy posmak świetnie łączy się z jagnięciną, cielęciną, drobiem i rybami. Dodawane jest również do farszów i pasztetów. Często tymianek spotkać można w zupach i bulionach.

    Kolendra - to niezastąpiony dodatek do zup i gulaszu. Często jest składnikiem ciast, deserów i innych wypieków piekarniczych. Idealnie komponuje się z jagnięciną i mięsem kozim, a także szynką i wieprzowiną.

    Pietruszka - dodawana jest do gulaszu, wielu zup, sosów i past serowych. Smacznie komponuje się z ryżem, warzywami i daniami rybnymi. Często dodawana jest do jajecznicy czy omletów. Coraz częściej pojawia się w koktajlach.

    Szczypiorek - w kuchni europejskiej używany jest zazwyczaj do sałatek na zimno, gulaszów, a także wielu zup. Ponadto posypujemy nim większość posiłków takich jak jajecznica, twarożek, kanapki czy zapiekanki.

    Koperek - najczęściej Polacy posypują nim ziemniaki. Spotykany jest podczas kiszenia kapusty lub ogórków, a także w wielu zalewach octowych. Idealnie komponuje się z jogurtem lub śmietaną, więc często stosowany jest do sosów i dressingów. Jest idealnym dodatkiem do łososia, krewetek czy pstrąga.

    Szałwia - idealna do tłustych dań mięsnych, takich jak gęś, wieprzowina czy kaczka. Pasuje także do kurczaka oraz jako składnik kiełbasy. Idealnie komponuje się także z kremem z dyni.

    Majeranek - to kolejny niezastąpiony składnik polskich dań. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza gulaszy, zapiekanek czy zup, gdzie jego delikatnie korzenny smak łagodzi tłustość mięsa.

    Lubczyk (maga) - ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat jest często stosowany w kuchni. Stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju sosów, ryb, potraw mięsnych czy owoców morza. Jest również popularnym składnikiem zup.

    Kocanka włoska - zioło znane ze swojego intensywnego smaku i aromatu, który przypomina curry połączone z maggi oraz lekką nutką piołunu. Jest ciekawym dodatkiem do potraw, nadając im intensywnego zapachu i smaku. Świeże liście kocanki możemy dodawać do sałatek, majonezów, dań rybnych i z kurczaka. Doskonale pasuje do aromatyzowania ryżu, curry, rosołu oraz żurku.

    Cząber (pieprznik) - jest chętnie używaną przyprawą do zup, potraw rybnych, dziczyzny, tłustych mięs, grzybów i roślin strączkowych. Stosuje się go głównie w daniach kuchni włoskiej i greckiej. Ma korzenny smak i ostry aromat.

     

    • Tagi:
    • oliwa
    • zioła
    • olej
    • bazylia
    • oregano
    • cząber
    • przepis
    • przetwory
    • Hotka
    • rozmaryn
    • pietruszka
    • seler
    • tymianek
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Letnia pomidorówka ze świeżych pomidorów

    10 sierpnia 2025
    Hotblog

    Klasyczny letni chłodnik

    7 sierpnia 2025
    Hotblog

    Babeczki z jagodami i budyniem

    6 sierpnia 2025
    Hotblog

    Budyniowa tarta z jagodami

    31 lipca 2025
    Hotblog

    Deser biało-niebieski idealny na lato

    30 lipca 2025
    Hotblog

    Jagodowy torcik na zimno

    29 lipca 2025
    Hotblog

    Drożdżowe bułeczki podawane na ciepło

    28 lipca 2025
    Hotblog

    Pyszne naleśniki z jagodami

    28 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    Już niedługo rusza kampania buraczana. Tak przygotowują się do niej cukrownie
    18 sierpnia 2025
    Newsy
    ARiMR ogłasza nowy nabór. Do wzięcia prawie 176 mln zł
    18 sierpnia 2025
    Newsy
    Koniec ustnych umów dzierżaw ziemi rolnej. Zobacz, od kiedy?
    18 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Upał jeszcze wróci. Wiadomo, kiedy. IMGW podał najnowszą prognozę pogody
    18 sierpnia 2025
    Dla domu
    To wyjątkowa odmiana hortensji. Oryginalna, łatwa w uprawie i odporna na mróz
    17 sierpnia 2025
    Dla domu
    Od jej kwiatów ciężko oderwać wzrok. To pnącze będzie największą ozdobą ogrodu
    16 sierpnia 2025
    Dla domu
    Wyjmij z lodówki i przekrój. Sprawdzony trik pozwoli przepędzić osy
    16 sierpnia 2025
    Dla domu
    Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu
    15 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności