Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Ile kosztuje ciągnik na targach? Sprawdziliśmy aktualne ceny [ZDJĘCIA]
      Ceny tego warzywa są horrendalnie wysokie. Dlaczego?
      Nowe ceny bydła [lipiec 2025]
      Ruszyły zbiory jęczmienia. Jakie plonowanie, parametry i cena?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Kolejne ogniska choroby na fermach. Do wybycia 150 tys. sztuk zwierząt
      Jeszcze masz czas na złożenie tego wniosku. Ale dodatkowe dni naboru szybko miną
      Wyznaczą miejsca zakopywania padłych zwierząt w Polsce
      Nie tylko polscy hodowcy rezygnują ze świń. W tym kraju także jest coraz gorzej
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żniwa 2025: gorący okres, mocne maszyny w terenie i wyścig z czasem [VIDEO]
      Biozn zapalił się na naszych oczach w trakcie żniw 2025 [VIDEO]
      Po 31 lipca rolnicy mogą już to robić. Stawka to kilkaset zł za hektar
      Jakich plonów jęczmienia spodziewają się rolnicy? Ruszyły żniwa 2025
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
      Za brak OC auta zapłacimy 9 tys. zł. Jaka kara w przypadku ciągników rolniczych?
      Nowa maszyna na polskim rynku.  Rozlewanie gnojowicy proste i bez strat
      Targi AGRO-TECH Minikowo 2025 już od soboty
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Spadają ceny cukru i buraków. Sektorowi grozi bankructwo?
      Parlament zgodzi się na przedłużenie zakazu sprzedaży ziemi o kolejne lata?
      Odejdziemy do sztywnych terminów stosowania obornika? Rolnicy nie dają za wygraną
      Zostało dosłownie kilka dni naboru. Przysługuje nawet 400 zł do hektara
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jak uratować przesuszony trawnik? Nie popełnij tych dwóch popularnych błędów
      Pojedynczy kwiat kwitnie tylko jeden dzień, cała roślina do trzech miesięcy
      Świeża fasolka przez całe lato. Można ją siać nawet do połowy lipca
      Urocze kwiaty, które możesz wysiać jeszcze teraz. Będą zdobiły ogród do jesieni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

Dla domu - Hotblog 17 czerwca 2025 14:30 Aktualizacja: 17 czerwca 2025 14:35
Oliwa ziołowa
Oliwa ziołowa
Źródło: Adobe Stock
Bardzo aromatyczne i smaczne. W szybki sposób doprawią świeżą sałatę, pomidory czy danie mięsne. Jak przygotować własną ziołową oliwę?
Spis treści:

    Ziołową oliwę możemy bardzo łatwo przygotować samodzielnie, w domowym zaciszu. Potrzebujemy tylko dobrej jakości oliwę, koniecznie z pierwszego tłoczenia (extra virgin), czyste i suche szklane butelki (na przykład po soku) oraz ulubione zioła i przyprawy.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Do czego użyć oliwę ziołową?

    Oliwy ziołowe używam przede wszystkim do sałatek, czasem do smażenia oraz do pizzy. Są też świetną bazą do wszelkich marynat, np. mięsnych. Ziołowa oliwa to wspaniały dodatek do spaghetti, makaronów i przyprawiania sosów. Wykonane samodzielnie oliwy są dużo lepsze oraz tańsze w wykonaniu, niż gotowe propozycje ze sklepowych półek.

    Jak wykonać oliwę ziołową?

    W szklanej butelce umieszczam wybrane zioła, np. bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek (świeże muszą być umyte i dobrze osuszone) i zalewam oliwą. Odstawiam na przynajmniej tydzień. Od czasu do czasu potrząsam butelką. Cały czas przechowuję w chłodnym miejscu. Do oliwy można dodać ziarenka pieprzu lub papryczkę chili, co nada jej pikanterii.

    Porada

    • Oliwę smakową najlepiej zrobić z oliwy z oliwek, oleju sojowego lub słonecznikowego.
    • Do ziół często stosuję dodatki, np. do gałązek rozmarynu dorzucam kolorowy pieprz, a do bazylii dokładam ząbki suszonego czosnku i kawałki suszonych pomidorów.

    Zastosowanie ziół w kuchni

    Bazylia - idealnie pasuje do dań kuchni włoskiej, takich jak pizza, makarony czy sałatki z pomidorami i mozzarellą. Jest też dobrym dodatkiem do twarożku, gotowanych jajek czy omletów. Dodaje aromatu zupom, daniom mięsnym, rybom, a także owocom morza.

    Mięta- świetnie sprawdza się w letnich sałatek z sosem jogurtowym, w koktajlach i lemoniadach, dodając im orzeźwiającego smaku. Ponadto stosuje się ją do dań z twarożkiem.

    Rozmaryn - jest pysznym uzupełnieniem dań rybnych, z drobiem, jagnięciną, wieprzowiną czy wołowiną. Idealnie smakuje w towarzystwie pomidorów, grzybów, jajek, sera czy szpinaku.

    Oregano - stosowane jest do różnego rodzaju sosów, a także wszystkich gatunków mięsa. Jest świetnym dodatkiem do sałatek warzywnych i często spotkać można je w daniach kuchni włoskiej, takich jak pizza czy makarony.

    Tymianek - ma szerokie zastosowanie w kuchni francuskiej i kreolskiej. Jego delikatnie goździkowy posmak świetnie łączy się z jagnięciną, cielęciną, drobiem i rybami. Dodawane jest również do farszów i pasztetów. Często tymianek spotkać można w zupach i bulionach.

    Kolendra - to niezastąpiony dodatek do zup i gulaszu. Często jest składnikiem ciast, deserów i innych wypieków piekarniczych. Idealnie komponuje się z jagnięciną i mięsem kozim, a także szynką i wieprzowiną.

    Pietruszka - dodawana jest do gulaszu, wielu zup, sosów i past serowych. Smacznie komponuje się z ryżem, warzywami i daniami rybnymi. Często dodawana jest do jajecznicy czy omletów. Coraz częściej pojawia się w koktajlach.

    Szczypiorek - w kuchni europejskiej używany jest zazwyczaj do sałatek na zimno, gulaszów, a także wielu zup. Ponadto posypujemy nim większość posiłków takich jak jajecznica, twarożek, kanapki czy zapiekanki.

    Koperek - najczęściej Polacy posypują nim ziemniaki. Spotykany jest podczas kiszenia kapusty lub ogórków, a także w wielu zalewach octowych. Idealnie komponuje się z jogurtem lub śmietaną, więc często stosowany jest do sosów i dressingów. Jest idealnym dodatkiem do łososia, krewetek czy pstrąga.

    Szałwia - idealna do tłustych dań mięsnych, takich jak gęś, wieprzowina czy kaczka. Pasuje także do kurczaka oraz jako składnik kiełbasy. Idealnie komponuje się także z kremem z dyni.

    Majeranek - to kolejny niezastąpiony składnik polskich dań. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza gulaszy, zapiekanek czy zup, gdzie jego delikatnie korzenny smak łagodzi tłustość mięsa.

    Lubczyk (maga) - ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat jest często stosowany w kuchni. Stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju sosów, ryb, potraw mięsnych czy owoców morza. Jest również popularnym składnikiem zup.

    Kocanka włoska - zioło znane ze swojego intensywnego smaku i aromatu, który przypomina curry połączone z maggi oraz lekką nutką piołunu. Jest ciekawym dodatkiem do potraw, nadając im intensywnego zapachu i smaku. Świeże liście kocanki możemy dodawać do sałatek, majonezów, dań rybnych i z kurczaka. Doskonale pasuje do aromatyzowania ryżu, curry, rosołu oraz żurku.

    Cząber (pieprznik) - jest chętnie używaną przyprawą do zup, potraw rybnych, dziczyzny, tłustych mięs, grzybów i roślin strączkowych. Stosuje się go głównie w daniach kuchni włoskiej i greckiej. Ma korzenny smak i ostry aromat.

     

    • Tagi:
    • oliwa
    • zioła
    • olej
    • bazylia
    • oregano
    • cząber
    • przepis
    • przetwory
    • Hotka
    • rozmaryn
    • pietruszka
    • seler
    • tymianek
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Jak prawidłowo suszyć zioła?

    23 czerwca 2025
    Hotblog

    Pyszne masło ziołowe

    22 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrozimy aromatyczne, świeże zioła

    21 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?

    20 czerwca 2025
    Hotblog

    Octy pachnące ziołami

    18 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrożone kostki ziołowe

    17 czerwca 2025
    Dla domu

    Tworzy klimat dzikiej łąki. Urośnie na każdym podłożu przy minimalnej uwadze

    15 czerwca 2025
    Hotblog

    Zgrillowany pstrąg z pietruszką i cytryną

    30 maja 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Za mleko płacą tu średnio 2,31 zł. W planie spółdzielnia ma ogromną inwestycję
    8 lipca 2025
    Ekonomika
    Handel soją nabiera tempa – prognozy mówią o 183 mln ton w 2025 r.
    8 lipca 2025
    Ekonomika
    Polska wyprzedaje ziemię cudzoziemcom? PSL kontra OOPR
    8 lipca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Postaw na parapecie lub spryskaj okno. Pająki ominą twój dom
    8 lipca 2025
    Dla domu
    Ten domowy oprysk to „pożeracz chwastów” z kostki. Wystarczą dwa składniki
    8 lipca 2025
    Dla domu
    Jak uratować przesuszony trawnik? Nie popełnij tych dwóch popularnych błędów
    7 lipca 2025
    Dla domu
    Pojedynczy kwiat kwitnie tylko jeden dzień, cała roślina do trzech miesięcy
    6 lipca 2025
    Dla domu
    Świeża fasolka przez całe lato. Można ją siać nawet do połowy lipca
    6 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności