Sytuacja na rynku wieprzowiny z ASF w tle
W nawiązaniu do sytuacji epizootycznej związanej z ASF, dodatkowym czynnikiem, mogącym wpłynąć na poziom eksportu i cen wieprzowiny zarówno w Polsce, jak i w całej Unii Europejskiej może być rozszerzanie się zasięgu występowania tej choroby w Europie. Poza Polską występuje ona w takich krajach jak Litwa, Łotwa, Estonia, a także we Włoszech, w Czechach, Rumunii oraz na Węgrzech. Z tego powodu wiele krajów decyduje o zaprzestaniu importu z krajów dotkniętych chorobą. Na przykład Japonia zrezygnowała z importu z Węgier. Jest to szczególnie dotkliwe, gdyż eksport w tym kierunku stanowił ok. 25% węgierskiej sprzedaży wieprzowiny. W związku z tym kraje UE coraz aktywniej biorą udział w walce z ASF. Głównym wektorem przenoszenia się choroby są dziki. Kluczową jednak przyczyną wniknięcia wirusa do hodowli świń jest człowiek i jego (najczęściej) niefrasobliwe poczynania połączone z niedostateczną wiedzą na temat zagadnienia (problemu).
Jak twierdzą specjaliści i eksperci, wirus ASF występujący na terenie UE jest wysoce patogenny, jednak mało zaraźliwy. Jego przeniknięcie od wolno żyjących dzików do chlewni nie jest sprawą prostą. Wzrost świadomości społecznej, zwiększenie restrykcji związanych z hodowlą świń oraz przestrzeganie zasad bioasekuracji, dają nadzieję na utrzymanie pogłowia świń wolnego od ASF.