Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Umowy dzierżawy ziemi po nowemu. “Te zmiany mogą mieć poważne konsekwencje dla rolników”
      BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
      Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dla domu
  • Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd

Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd

Dla domu Oct. 11, 2025, 9:24 a.m. Maria Krzos
Po wyjęciu prania trzeba zostawić na jakiś czas otwartą pralkę. Urządzenie będzie mogło wyschnąć. To zapobiega rozwojowi drobnoustrojów
Po wyjęciu prania trzeba zostawić na jakiś czas otwartą pralkę. Urządzenie będzie mogło wyschnąć. To zapobiega rozwojowi drobnoustrojów
Źródło: Adobe Stock
Po wyjęciu prania z pralki wiele osób, z przyzwyczajenia, natychmiast ją zamyka. Tymczasem jest to jeden z podstawowych błędów popełnianych podczas eksploatacji tego urządzenia. Może mieć on wpływ na sprawność pralki i jakość prania.
Spis treści:

    Po każdym praniu wewnątrz bębna, w uszczelkach i na ściankach urządzenia pozostaje wilgoć. Tworzy ona idealne środowisko dla rozwoju mikroorganizmów – bakterii, grzybów i pleśni. Zamknięcie pralki zaraz po wyjęciu ubrań sprawia, że zatrzymujemy w niej tę wilgoć. Już po kilku godzinach w takiej atmosferze mogą zacząć namnażać się drobnoustroje, a po kilku dniach może pojawić się charakterystyczny, nieprzyjemny zapach stęchlizny.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Z czasem osad z detergentów, resztki tkanin i brud z prania może stworzyć wewnątrz pralki warstwę tzw. biofilmu. Jest to złożona, wielokomórkowa struktura tworzona przez mikroorganizmy, która może powstawać zarówno na żywych tkankach, jak i na powierzchniach takich jak metal czy guma. Jeżeli biofilm już powstanie, jest dosyć trudny do usunięcia. Ubrania wyjęte z takiej pralki mogą nieprzyjemnie pachnieć – niezależnie od cyklu czy rodzaju detergentu. Osoby z alergiami lub wrażliwą skórą mogą odczuwać podrażnienia. Pozostawianie otwartej pralki po wyjęciu prania to jedna z najważniejszych czynności zapobiegających temu procesowi.  

    Czytaj też: Myć opakowania przed wyrzuceniem, czy nie? Wiele osób nie zna tych zasad

    Jak długo powinno się zostawiać otwarte drzwiczki?

    Specjaliści i producenci pralek zalecają, by po każdym praniu zostawić drzwiczki otwarte na co najmniej kilka godzin – najlepiej do całkowitego wyschnięcia wnętrza urządzenia. Ta sama zasada dotyczy pralek ładowanych od góry. Po praniu zostawiamy zarówno otwartą klapę, jak i zamknięcie bębna. W praktyce proces schnięcia może potrwać nawet kilka godzin. W tym czasie wilgoć ma czas odparować, a powietrze swobodnie cyrkuluje wewnątrz bębna i uszczelek. Ogranicza to ryzyko rozwoju pleśni, a przy okazji przedłuża żywotność pralki i utrzymuje świeżość prania. By przyspieszyć proces wysychania, można niektóre elementy pralki przetrzeć czystą, suchą szmatką (dotyczy to szczególnie uszczelki wokół bębna).

    Czytaj też:
    Darmowe wyjazdy dla rolników. Można pojechać nad morze lub w góry

    Inne sposoby zapobiegania rozwojowi mikroorganizmów wewnątrz pralki 

    Żeby utrzymać pralkę w czynności i zapobiegać rozwojowi mikroorganizmów w jej wnętrzu warto również:

    •  raz na jakiś czas (np. raz w miesiącu) uruchamiać tzw. pranie czyszczące, czyli pusty cykl prania w temperaturze 90 st. C z dodatkiem sody lub specjalnego środka do czyszczenia pralek; niektóre pralki mają specjalny program przeznaczony do czyszczenia urządzenia; 
    • oprócz zostawienia otwartych drzwiczek, warto też wysunąć pojemnik na detergenty; pojemniki ten powinien być również regularnie czyszczony z resztek proszku oraz płynu do prania czy płukania; 
      jeśli nie przecieramy uszczelek i bębna po każdym praniu, warto to zrobić przynajmniej raz na jakiś czas, np. co trzecie czy co czwarte pranie;
    • raz na jakiś czas (co ok. 2 miesiąc, w zależności od częstotliwości prania) trzeba również wyczyścić filtr od pralki – to potrzebne jest nie tylko ze względu na zachowanie higieny, ale również sprawności pralki – zanieczyszczony filtr może utrudniać pracę pompy, a to z kolei może prowadzić do awarii pralki. 

    Czytaj też: Drastyczna sytuacja części rolników. Zbadają wątek zmowy cenowej

    Pralka nie powinna być otwarta na oścież przez cały czas  

    Po praniu pralka powinna być otwarta tylko do momentu wyschnięcia. Potem wystarczy zostawić ją lekko uchyloną. Nie powinno się zostawiać jest otwartej na oścież przez długi czas, ponieważ może to prowadzić do luzowania zawiasów. Dotyczy to zwłaszcza pralek ładowanych od przodu. 

    • Tagi:
    • pralka
    • pranie
    • grzyby
    • bakterie
    Maria Krzos
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Znalazłeś tego grzyba? Leśnicy przestrzegają przed "inwazją"

    Oct. 8, 2025
    Dla domu

    Gdzie jest teraz najwięcej grzybów? Dokąd iść na zbiory? Aktualne wskazówki

    Sept. 26, 2025
    Dla domu

    Ile kosztują teraz grzyby? Niektóre ceny potrafią zaskoczyć

    Sept. 25, 2025
    Nawożenie

    Żniwa 2025. Co na rozkład resztek pożniwnych? Azot? Wapno? A może bakterie?

    July 12, 2025
    Dla domu

    Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź może zaskoczyć

    April 7, 2025
    Newsy

    Te gatunki grzybów mogą wyginąć. Powodem rolnictwo i wylesianie?

    April 2, 2025
    Dla domu

    Jak wyczyścić pralkę? Oto trzy niezawodne, domowe sposoby

    Jan. 30, 2025
    Dla domu

    Wigilijna zupa grzybowa. Prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie

    Dec. 23, 2024
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Mercosur i widmo upadku gospodarstw oraz firm. "Mechanizmy ochronne są pozorne"
    Nov. 16, 2025
    Zboża
    Czy uprawa rzepaku może być opłacalna? Specjaliści odpowiadają
    Nov. 16, 2025
    Pomoc unijna
    BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
    Nov. 15, 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
    Nov. 15, 2025
    Dla domu
    Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
    Nov. 14, 2025
    Dla domu
    Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
    Nov. 14, 2025
    Dla domu
    Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
    Nov. 13, 2025
    Dla domu
    Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
    Nov. 12, 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności