Sytuacja na rynku wieprzowiny z ASF w tle
Na podstawie porównania danych z marca 2017 r. i 2018 r. można wnioskować, że zwiększył się udział trzody chlewnej przeznaczonej na ubój (o 1,0 p. proc.), a zmniejszył udział pozostałych grup, w tym prosiąt (o 0,3 p. proc.), warchlaków (o 0,5 p. proc.) i trzody chlewnej przeznaczonej na chów (o 0,3 p. proc.). W okresie styczeń – luty 2018 r. (na podstawie dostępnych danych) wzrósł o 5,7% import żywej trzody chlewnej (wyniósł 1 054,1 tys. szt.), w tym:
Tradycyjnie, zdecydowanie największe udziały w krajowym pogłowiu świń miały województwa: wielkopolskie (35,0%), łódzkie (10,7%), mazowieckie (10,5%) oraz kujawsko-pomorskie (10,4%). Przeciętna cena 1 kg żywca wieprzowego w skupie w pierwszym kwartale 2018 r. wynosiła 4,44 zł i była o 9,6 % niższa od rejestrowanej w pierwszym kwartale 2017 r., a w obrotach targowiskowych wynosiła 4,82 zł i była na tym samym poziomie jak przed rokiem. Aktualnie ceny skupu trzody chlewnej utrzymują się na podobnym poziomie, jak w pierwszym kwartale 2018 r. W kwietniu średnia cena skupu osiągnęła ok. 4,51 zł/kg, aby w maju obniżyć się do poziomu 4,45 zł/kg. Ceny te jednak były niższe jak w analogicznych miesiącach 2017 r. odpowiednio o 15% i 20%.
Tab.3. Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych na wagę żywą w latach 2015-2018 r. (źródło GUS)
AKTUALNE CENY ŻYWCA ZOBACZ TUTAJ!
Analizując ww. dane z wykresu, można stwierdzić, że obserwuje się spadkową tendencję cen trzody zapoczątkowaną w drugiej połowie 2017 r. Spadek cen jest niewątpliwie wynikiem wzrostu pogłowia trzody, a co za tym idzie zwiększonych ubojów świń w wielu krajach Unii Europejskiej. Według danych Eurostatu wynika, że w okresie dwóch pierwszych miesięcy 2018 r. uboje trzody
w UE-28 wyniosły 4 112 tys. t i były o 6,4% większe niż w tym samym okresie 2017 r. Największy ich wzrost nastąpił w Hiszpanii (o 9,9%) oraz w Holandii (o 7,9%). Uboje wzrosły także: