Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny rzepaku lecą na łeb na szyje. Co ze zbożami?
      Podwyżki cen jaj prognozowano od dawna. Ile aktualnie kosztują?
      Ogrom mięsa wieprzowego napłynął do naszego kraju. Polski rynek dobity
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
      Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
      Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
      Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Postawili na niszową uprawę. Ten produkt cieszy się uznaniem i popularnością, zwłaszcza teraz
      Cała prawda o uprawie słonecznika w Polsce. Ekspert nie owija w bawełnę
      W kraju brakuje obornika. Jak możemy się poratować?
      Straty na polach i zniszczone pryzmy z paszą. Rolnicy wzięli sprawy w swoje ręce
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Agravis Technik Polska będzie sprzedawał ładowarki Magni
      Bizon nie dawał już rady, więc kupił nowy sprzęt. Rolnik z Pomorza ma 110 ha, 101 owiec i bydło
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kto może płacić podwójny KRUS? Tej kwoty rolnicy muszą pilnować
      2400 zł do hektara dopłaty to mało? Producenci krytykują, Agencja wyjaśnia
      Jak wykazać, że jestem spadkobiercą? Jakie dokumenty potwierdzają, że nabyłem spadek?
      Co dalej w sprawie OPR-ów? Temat jest nadal gorący
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Kretowiska w ogrodzie mimo mrozu? Włóż to do kopca, a intruz sam ucieknie
      Wlej to do środka i nakryj folią. Problem z ogrodu zniknie bez koparki
      Skrzydłokwiat marnieje w oczach? Wrzuć to do doniczki, a natychmiast odżyje
      To one w 2012 roku zyskały rozgłos. Do dziś można je usłyszeć
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Opuścili miasto i założyli kurnik [FILM]

Opuścili miasto i założyli kurnik [FILM]

Hodowla - Drób 24 marca 2016 06:00 Ksenia Pięta Aktualizacja: 24 marca 2016 09:57
Opuścili miasto i założyli kurnik [FILM]
Źródło: Ksenia Pięta
Ferma dla 40 tysięcy brojlerów kurzych powstała w Dąbrowie pod Kuślinem w województwie wielkopolskim. Państwo Pająkowie zdecydowali się na opuszczenie miasta i prowadzenie biznesu na wsi.
Spis treści:

    Kurnik dla 40 tysięcy brojlerów kurzych powstał w Dąbrowie pod Kuślinem w województwie wielkopolskim. Państwo Pająkowie zdecydowali się na opuszczenie miasta i prowadzenie własnego biznesu na wsi.

    Poznali się w wylęgarni, w której pracowali.

    - Ja pracowałam w dziale sprzedaży, a mąż w terenie - wspomina Ewelina Pająk.

    Jak podkreśla, Paweł Pająk był zatrudniony na etacie i od dłuższego czasu nosił się z decyzją o założeniu własnej fermy.

    - Wiem, że znam się na tym, co zamierzam robić. A należy zaznaczyć, że chów brojlerów trzeba umieć poprowadzić - opowiada właściciel nowo powstałej fermy brojlerów kurzych w Dąbrowie (powiat nowotomyski).

    Z drobiarstwem związani od lat

    Państwo Pająkowie są od dawna związani z branżą drobiarską. Co prawda pani Ewelina bywa na fermie „z doskoku”, ponieważ obecnie jest zatrudniona w Poznaniu - w Wielkopolskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. 5 lat pracowała jednak w wylęgarni piskląt. Do tej pory oboje mieszkali w mieście. Pan Paweł ma 17-letnie doświadczenie zootechniczne w zakresie hodowli kur.

    - Zacząłem w 1999 roku w firmie hodowlanej Hybro, która wtedy należała jeszcze do Nutreco. Potem pracowałem dla Hama BIS Co., a następnie dla innych wylęgarni. Postanowiłem wtedy, że chcę działać na swoim. Stwierdziłem, że wolę ciężko zasuwać, tak jak pracowałem dla kogoś, ale robić to dla siebie - mówi hodowca. - Widzę, że wielu moich znajomych z branży założyło swoje biznesy. Ja chciałem dołączyć do tego grona - dodaje.

    Charakterystyka kurnika:

    Budynek o wymiarach 18x120m opiera się na konstrukcji drewnianej. Ściany są murowane. Dach pokryty został blachą, która jest wyizolowana wełną mineralną. Rząd  okien otwieranych uchylnie znajduje się po obu stronach kurnika. Zastosowano system wentylacji kominowej. Kominy są izolowane pianką poliuretanową, posiadają deflektor, klapę motylową i mają średnicę 650 mm. Wentylatory szczytowe Gigola 3-fazowe z żaluzją i dyfuzorem. Maksymalne zapotrzebowanie wentylacji w takim budynku wynosi 400.000 m3 na godzinę, dlatego zamontowano 2 mieszacze powietrza Gigola.

    Obiekt ogrzewany nagrzewnicami wodnym AGRO NW50, których jest 11sztuk. Latem powietrze wewnątrz budynku schładzane jest systemem padcooling - 116 paneli o wymiararach 10x30x150 rozmieszczonych po obu stronach ścian długich od szczytu budynku.

    Pasza dla kur jest podawana przez poprzeczkę spiralną o wydajności 2400kg/h z dwóch silosów paszowych firmy Agos o pojemności 20000 ton każdy. Obiekt wyposażony jest w 4 linie żywienia o długości 117m każda, na których znajduje się 156 karmideł. Daje nam to w przeliczeniu 64 ptaki na karmidło. Za pojenie ptaków odpowiedzialne jest 5 linii o długości 117m. Jest to pojenie smoczkowe z miseczkami w ilości 2925 sztuk czyli 14 ptaków na smoczek. Zasilanie wody od środka obiektu.

    Za podawanie leków odpowiedzialny jest dozownik Dosatron 2%. Hala jest oświetlana 48 lampami jarzeniowymi z wbudowanym regulatorem natężenia światła. Dodatkowo zamontowano jedną linię niebieskich żarówek 3 punktowych. Kurnik wyposażała "Twoja Ferma".

    Do obiektu, na posadzkę, kładzie się słomę, przeprowadza jej dezynfekcję, sypie starter do karmników oraz na papier biodegradowalny. Papier został podwinięty na środku, aby pozostawić ciąg przejazdowy dla wózków z kurczętami.

    Kurczęta brojlery są przywiezione wprost z wylęgarni z Wągrowca i wyładowywane przez właściciela kurnika - Pawła Pająka, któremu pomaga cała rodzina - żona, rodzice, syn, a także współpracownicy.

    Po rozłożeniu wózków na całej długości budynku pisklęta są  rozrzucane na słomę. Ich miękkie pióra amortyzują upadek, więc nie trzeba się przejmować, że stanie im się krzywda.

    Więcej o tym jak zbudować i wyposażyć nowy kurnik znajdziesz w kwietniowym wydaniu Wieści Rolniczych.

    • Tagi:
    • ferma drobiu
    • Paweł Pająk
    • brojlery kurze
    • jak założyć kurnik
    • Twoja ferma
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Newsy

    Ponad 4 mln kur zdechło z głodu

    23 grudnia 2022
    Newsy

    Ogromny pożar na fermie bydła w Dąbrówce. Co ze zwierzętami?

    30 listopada 2022
    Drób

    Ma indyki i 1.000 krów - dzięki biogazowni ma energię i dobry nawóz (FILM)

    11 sierpnia 2021
    Drób

    Ptasia grypa dziesiątkuje stada drobiu - miliony ptaków zagazowanych [WIDEO]

    2 czerwca 2021
    Drób

    Ptasia grypa nadal groźna!

    19 kwietnia 2021
    Drób

    Brojlery to nasza przyszłość (FILM)

    2 kwietnia 2021
    Drób

    Prawie 50 tys. sztuk drobiu - indyków, gęsi, kaczek i kur do utylizacji

    10 marca 2021
    Drób

    Ptasia grypa - zbadano próbki z fermy drobiu w Wielkopolsce

    8 stycznia 2021
    Warto wiedzieć
    Owoce i warzywa
    Przymrozki były siedem razy, a grad trzykrotnie. Jak poradził sobie sadownik z Grójca? [VIDEO]
    28 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Masz małe gospodarstwo? Szykują się ogromne zmiany w dopłatach
    28 grudnia 2025
    Newsy
    Ponad 660 zł dodatków z KRUS. Jeden z nich otrzymasz nawet bez wniosku
    28 grudnia 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Ten czynnik może popsuć wyniki tuczu świń. Jak go uniknąć?
    25 grudnia 2025
    Hodowla
    Ferma 2026. Kiedy odbędą się największe targi dla specjalistów od chowu i hodowli?
    22 grudnia 2025
    Trzoda chlewna
    Zagłębie trzodziarskie w woj. łódzkim w strefie ASF. Setki gospodarstw z zakazami
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do UE wjedzie więcej drobiu i jaj z Ukrainy. Nie ma się czego bać?
    21 grudnia 2025
    Drób
    Do rolników wysyłane są ważne pisma. Czas na odpowiedź mija już w styczniu
    20 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności