Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Co się dzieje? Niepokojąca sytuacja na rynku jałówek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
      Czasu coraz mniej. Wsparcie dla hodowców bydła. Jak je otrzymać?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
      RAGT przejmuje część działalności nasiennej Syngenty
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
      Cała prawda o umowie z Mercosur. Analiza, która zaskoczyła wiele osób
      Rolnik rzucił wyzwanie ogromnej korporacji. To pierwsza taka sprawa w sądzie
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
      Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
      Koniec listopada to ostatni dzwonek. Inaczej iglaki wpadną w zimową pułapkę
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Opuścili miasto i założyli kurnik [FILM]

Opuścili miasto i założyli kurnik [FILM]

Hodowla - Drób 24 marca 2016 06:00 Ksenia Pięta Aktualizacja: 24 marca 2016 09:57
Opuścili miasto i założyli kurnik [FILM]
Źródło: Ksenia Pięta
Ferma dla 40 tysięcy brojlerów kurzych powstała w Dąbrowie pod Kuślinem w województwie wielkopolskim. Państwo Pająkowie zdecydowali się na opuszczenie miasta i prowadzenie biznesu na wsi.
Spis treści:

    Kurnik dla 40 tysięcy brojlerów kurzych powstał w Dąbrowie pod Kuślinem w województwie wielkopolskim. Państwo Pająkowie zdecydowali się na opuszczenie miasta i prowadzenie własnego biznesu na wsi.

    Poznali się w wylęgarni, w której pracowali.

    - Ja pracowałam w dziale sprzedaży, a mąż w terenie - wspomina Ewelina Pająk.

    Jak podkreśla, Paweł Pająk był zatrudniony na etacie i od dłuższego czasu nosił się z decyzją o założeniu własnej fermy.

    - Wiem, że znam się na tym, co zamierzam robić. A należy zaznaczyć, że chów brojlerów trzeba umieć poprowadzić - opowiada właściciel nowo powstałej fermy brojlerów kurzych w Dąbrowie (powiat nowotomyski).

    Z drobiarstwem związani od lat

    Państwo Pająkowie są od dawna związani z branżą drobiarską. Co prawda pani Ewelina bywa na fermie „z doskoku”, ponieważ obecnie jest zatrudniona w Poznaniu - w Wielkopolskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości. 5 lat pracowała jednak w wylęgarni piskląt. Do tej pory oboje mieszkali w mieście. Pan Paweł ma 17-letnie doświadczenie zootechniczne w zakresie hodowli kur.

    - Zacząłem w 1999 roku w firmie hodowlanej Hybro, która wtedy należała jeszcze do Nutreco. Potem pracowałem dla Hama BIS Co., a następnie dla innych wylęgarni. Postanowiłem wtedy, że chcę działać na swoim. Stwierdziłem, że wolę ciężko zasuwać, tak jak pracowałem dla kogoś, ale robić to dla siebie - mówi hodowca. - Widzę, że wielu moich znajomych z branży założyło swoje biznesy. Ja chciałem dołączyć do tego grona - dodaje.

    Charakterystyka kurnika:

    Budynek o wymiarach 18x120m opiera się na konstrukcji drewnianej. Ściany są murowane. Dach pokryty został blachą, która jest wyizolowana wełną mineralną. Rząd  okien otwieranych uchylnie znajduje się po obu stronach kurnika. Zastosowano system wentylacji kominowej. Kominy są izolowane pianką poliuretanową, posiadają deflektor, klapę motylową i mają średnicę 650 mm. Wentylatory szczytowe Gigola 3-fazowe z żaluzją i dyfuzorem. Maksymalne zapotrzebowanie wentylacji w takim budynku wynosi 400.000 m3 na godzinę, dlatego zamontowano 2 mieszacze powietrza Gigola.

    Obiekt ogrzewany nagrzewnicami wodnym AGRO NW50, których jest 11sztuk. Latem powietrze wewnątrz budynku schładzane jest systemem padcooling - 116 paneli o wymiararach 10x30x150 rozmieszczonych po obu stronach ścian długich od szczytu budynku.

    Pasza dla kur jest podawana przez poprzeczkę spiralną o wydajności 2400kg/h z dwóch silosów paszowych firmy Agos o pojemności 20000 ton każdy. Obiekt wyposażony jest w 4 linie żywienia o długości 117m każda, na których znajduje się 156 karmideł. Daje nam to w przeliczeniu 64 ptaki na karmidło. Za pojenie ptaków odpowiedzialne jest 5 linii o długości 117m. Jest to pojenie smoczkowe z miseczkami w ilości 2925 sztuk czyli 14 ptaków na smoczek. Zasilanie wody od środka obiektu.

    Za podawanie leków odpowiedzialny jest dozownik Dosatron 2%. Hala jest oświetlana 48 lampami jarzeniowymi z wbudowanym regulatorem natężenia światła. Dodatkowo zamontowano jedną linię niebieskich żarówek 3 punktowych. Kurnik wyposażała "Twoja Ferma".

    Do obiektu, na posadzkę, kładzie się słomę, przeprowadza jej dezynfekcję, sypie starter do karmników oraz na papier biodegradowalny. Papier został podwinięty na środku, aby pozostawić ciąg przejazdowy dla wózków z kurczętami.

    Kurczęta brojlery są przywiezione wprost z wylęgarni z Wągrowca i wyładowywane przez właściciela kurnika - Pawła Pająka, któremu pomaga cała rodzina - żona, rodzice, syn, a także współpracownicy.

    Po rozłożeniu wózków na całej długości budynku pisklęta są  rozrzucane na słomę. Ich miękkie pióra amortyzują upadek, więc nie trzeba się przejmować, że stanie im się krzywda.

    Więcej o tym jak zbudować i wyposażyć nowy kurnik znajdziesz w kwietniowym wydaniu Wieści Rolniczych.

    • Tagi:
    • ferma drobiu
    • Paweł Pająk
    • brojlery kurze
    • jak założyć kurnik
    • Twoja ferma
    Ksenia Pięta
    Podobne artykuły
    Newsy

    Ponad 4 mln kur zdechło z głodu

    23 grudnia 2022
    Newsy

    Ogromny pożar na fermie bydła w Dąbrówce. Co ze zwierzętami?

    30 listopada 2022
    Drób

    Ma indyki i 1.000 krów - dzięki biogazowni ma energię i dobry nawóz (FILM)

    11 sierpnia 2021
    Drób

    Ptasia grypa dziesiątkuje stada drobiu - miliony ptaków zagazowanych [WIDEO]

    2 czerwca 2021
    Drób

    Ptasia grypa nadal groźna!

    19 kwietnia 2021
    Drób

    Brojlery to nasza przyszłość (FILM)

    2 kwietnia 2021
    Drób

    Prawie 50 tys. sztuk drobiu - indyków, gęsi, kaczek i kur do utylizacji

    10 marca 2021
    Drób

    Ptasia grypa - zbadano próbki z fermy drobiu w Wielkopolsce

    8 stycznia 2021
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
    26 listopada 2025
    Ekonomika
    RHD - kto i jak może założyć? Jak otrzymać pomoc finansową?
    26 listopada 2025
    Drób
    Choroba znów daje o sobie znać
    26 listopada 2025
    Najnowsze
    Drób
    Choroba znów daje o sobie znać
    26 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
    26 listopada 2025
    Drób
    Zła informacja dla hodowców. Polski drób został zablokowany
    25 listopada 2025
    Drób
    Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
    24 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
    24 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności