Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
      Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
      Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
      Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
      Czym i jak odchwaszczać kukurydzę? Ekspert radzi
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
      Jakie korzyści daje legitymacja emeryta z KRUS? Na te zniżki mogą liczyć rolnicy
      Nowa umowa handlowa – branża mięsna domaga się ochrony standardów
      Czy ekoschematy pozostaną? Jaka przyszłość czeka WPR? I co z umową z Mercosur?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podsyp tym lawendę w maju. Krzaczek ładnie się zagęści i bujnie zakwitnie
      Zakaz spalania drewna dla gospodarstw domowych? Jest specjalny komunikat
      Pachnące pompony przyciągną motyle. Już wkrótce można sadzić ją do gruntu
      Kolorowe „pokrzywki” ożywią każdy ogród. Uprawiały je już nasze babcie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Błędy żywieniowe a odchody krów

Błędy żywieniowe a odchody krów

Hodowla - Bydło i mleko 31 grudnia 2014 05:20 Magdalena Teodorczyk Aktualizacja: 12 października 2015 11:30
Błędy żywieniowe a odchody krów
Źródło: fot. M. Teodorczyk
Sprawdź, czy prawidłowo żywisz swoje bydło mleczne, analizując jego odchody. Jest to najprostszy i najtańszy sposób oceny wartości podawanych pokarmów
Spis treści:

    Sprawdź, czy prawidłowo żywisz swoje bydło mleczne, analizując jego odchody. Jest to najprostszy i najtańszy sposób oceny wartości podawanych pokarmów

    Kontrolując stan odchodów, można szybko uzyskać informację o błędach żywieniowych względem krów. Ocenie podlegają kolor, konsystencja i lepkość, zapach kału oraz obecność w nim ziaren czy większych cząstek paszy. - Ocena odchodów to codzienny, tani, beznakładowy sposób oceny prawidłowości żywienia. Jeśli chcemy dokonać radykalnej zmiany w dawce pokarmowej, mikroflora żwacza, bakterie i pierwotniaki potrzebują około 2-3 tygodni. Dopiero po tym czasie jesteśmy w stanie określić na podstawie analizy kału, jak to jest trawione, czy osiągnęliśmy zamierzony efekt. Pierwsze nieprawidłowości widoczne są już po 12-24 godzinach od podania zmienionej lub nieprawidłowej dawki - wyjaśnia Piotr Funka, doradca żywieniowy Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

    - Jeśli podejrzewamy jakieś zaburzenia, warto w pierwszej kolejności przeanalizować jakość paszy, czy nie jest ona przegrzana, zepsuta, skażona, gdyż to również ma wpływ na wygląd odchodów. Skarmianie spleśniałymi kiszonkami zaburza przebieg fermentacji w żwaczu, w rezultacie cząstki paszy szybciej opuszczają żwacz, bez uprzedniego przeżucia i pojawiają się w kale - dodaje.

    Konsystencja

    Konsystencja kału jest związana z tempem przepływu treści pokarmowej przez żwacz. - Krowa zasuszona pobiera 12 kg suchej masy na dobę, czyli przez żwacz przepływa raptem 0,5 kg przez godzinę, dlatego kał u jałówek i krów zasuszanych powinien być twardszy. Natomiast, jeśli krowa w laktacji przyjmuje 24, 26, 28 kg suchej masy na dobę, to wtedy zwiększa się tempo przepływu, kał jest luźniejszy - podkreśla doradca. Rzadszy kał będzie również od krów, które chodzą na pastwisko w porównaniu do tych skarmianych wyłącznie paszami i kiszonkami w oborze. - Twardszy kał u bydła przebywającego na pastwisku pojawi się, gdy zaczną one zjadać trawę bardziej suchą pod koniec sezonu pastwiskowego lub gdy w danym roku wystąpiła susza - przyznaje Piotr Funka.

    - Upraszczając, krowy, które dają dużo mleka, otrzymują dużo paszy treściwej, powinny mieć kał luźniejszy. Jałówki, krowy pod zasuszenie lub zasuszone w pierwszym okresie, kał twardszy. Taka jest prawidłowość - dodaje. Wyraźnie luźne odchody charakteryzują krowy przebiałkowane, które najadły się samej paszy treściwej lub gdy w dawce pokarmowej brakuje włókna.

     

    Choroby metaboliczne

    Nieprawidłowe odchody są częstym sygnałem rozpoczynających się chorób metabolicznych. - W przypadku ketozy, pojawiającej się często, w początkowym jej stadium kał jest twardy, dopiero potem jest rzadki. Przy kwasicy odchody są jasne, od razu bardzo rzadkie, wręcz bryzgają po ścianach, cuchnące - zaznacza doradca żywieniowy.

    Różne typy obór, różny sposób oceny

    W oborach wolnostanowiskowych, gdy krowy są grupowane, analizując odchody odnosimy się do całej grupy. - Radzę szczególnie bacznie przyglądać się odchodom sztuk tuż przed wycieleniem i krótko po wycieleniu. Gdy widzimy, że pojawia się w danej grupie nieprawidłowy kał, musimy „wyłapać” taką sztukę. Obserwujemy. Czy któraś nie podchodzi do koryta, może jest zdominowana przez silniejsze sztuki? Może została zraniona przez inne krowy, a może ma chore racice! - podpowiada specjalista.

    Natomiast w oborach wolnostanowiskowych, gdzie sztuki są w jednej grupie, a paszę mają zadawaną ze stacji, szczególnie trzeba przyglądać się jakimkolwiek zmianom w kondycji, czy nie ma silnej dominacji krów starszych nad pierwiastkami, czy nie są przeganiane, czy w ogóle mogą podejść do stołu paszowego. - Gdy dochodzi do sytuacji, że sztuka będzie pobierać tylko paszę treściwą, a nie będzie miała dostępu do paszy objętościowej, to wtedy od tej sztuki kał będzie wyraźnie luźniejszy, a to zapowiada zbliżające się kłopoty - ostrzega Piotr Funka.

    W oborze uwięziowej obserwacja jest dużo prostsza, łatwiej wyłapać sztukę z problemami. - Przykładowo, jeśli nie grupuję krów, a widzę, że krowa ma na początku zasuszania kał rzadki, a powinna mieć zbity, twardy, to musi oznaczać jedno - podkrada pasze od sąsiadek, należy bezwzględnie jej to uniemożliwić, przestawiając ją w inne miejsce, jeśli nie chcemy mieć później problemów po wycieleniu - uprzedza ekspert.

     

    • Tagi:
    • odchody
    • Piotr Funka
    • mleko
    • bydło
    • żywienie
    Magdalena Teodorczyk
    Podobne artykuły
    Analizy rynkowe

    Najświeższe wieści ze skupów bydła

    13 maja 2025
    Analizy rynkowe

    Ubojnie podbijają ceny za bydło

    7 maja 2025
    Zdrowie i dobrostan

    Dobrostan pod lupą – XIX Forum Zootechniczno-Weterynaryjne

    29 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Ci rolnicy otrzymają premię finansową. Kto i na jakich warunkach?

    29 kwietnia 2025
    Hodowla

    ARiMR startuje z nowym naborem. By dostać wsparcie trzeba mieć to zaświadczenie

    24 kwietnia 2025
    Analizy rynkowe

    Ceny bydła pod ścianą? Kolejne zmiany w stawkach

    23 kwietnia 2025
    Bydło i mleko

    Doją 1250 krów. To jedna z największych ferm mlecznych w Polsce [VIDEO]

    16 kwietnia 2025
    Sylwetki

    Nowoczesne rolnictwo w praktyce: Polska pokazuje innowacje

    16 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Najświeższe wieści ze skupów bydła
    13 maja 2025
    Ciągniki
    Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
    12 maja 2025
    Pomoc unijna
    Zwrot kosztów za wypełnienie wniosku o dopłaty. Minister odpowiada
    12 maja 2025
    Najnowsze
    Bydło i mleko
    Szczepionka do zwalczania choroby niebieskiego języka
    12 maja 2025
    Bydło i mleko
    Sezonowy szczyt dostaw mleka w Niemczech
    12 maja 2025
    Bydło i mleko
    Ceny mleka w górę. Produkujemy go coraz więcej w Polsce
    11 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Ten rolnik ma świnie na wybiegu - w sadzie
    11 maja 2025
    Trzoda chlewna
    Będą kolejne wyroki za smród chlewni czy obory? Rodzinne gospodarstwa zagrożone
    10 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy