Rolada z orzechami i bananami
W niektórych domach orzechy to prawdziwy bożonarodzeniowy smakołyk. Zostaną one wykorzystane do wypieków, ale również znajdą zastosowanie w sałatce ze śledziem.
Spróbuj zatem przepis na świąteczną roladę z bananami i orzechami!
Składniki:
- biszkopt z 4 jajek
- 2 banany
- 0,75 litra kwaśnej śmietany (najlepsza wysokoprocentowa)
- ok 350 dag zmielonych orzechów
- 4 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny
Wykonanie:
Piekę biszkopt z 4 jajek (według przepisu na hotblog.pl) i jeszcze gorący zwijam w rulon. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia. Przygotowuję krem: kwaśną śmietanę mieszam z cukrem pudrem i orzechami (masa ma być gęsta, więc orzechy dodaję stopniowo, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Rozwijam biszkopt i rozsmarowuje na nim połowę kremu. Na dłuższym boku układam obrane i skropione sokiem z cytryny banany. Zwijam w roladę. Całość smaruję resztą kremu i dokładnie posypuję mielonymi orzechami.