Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
      Rosja zwiększa produkcję mięsa
      ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
      Co czeka mleczarstwo?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
      Nie warto zwlekać. Decyzję dobrze podjąć już teraz - wybór odmian rzepaku
      Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty. Ile pieniędzy na kontach rolników? Mamy najnowsze dane z ARiMR
      Kiepskie nastroje wśród hodowców trzody chlewnej. Czy ceny jeszcze spadną?
      Przekroczona kwota renty wdowiej? KRUS: Te świadczenia ulegną obniżeniu
      Jest 3 mld euro dla młodych rolników. Pierwsze 200 mln dostali Francuzi
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dyptam zachwyca wyglądem, ale może być toksyczny. Masz go w ogrodzie?
      “Królowa przetrwania” na skalniaki. Niestraszna jej susza, upały i mróz
      Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
      Stosować, czy nie stosować? Te rośliny warto nawozić kurzym nawozem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Pomidorowo-marchewkowe śledzie

Pomidorowo-marchewkowe śledzie

Dla domu - Hotblog Dec. 22, 2024, 7:54 a.m. Aktualizacja: Dec. 22, 2024, 12:50 p.m.
Pomidorowo-marchewkowe śledzie
Pomidorowo-marchewkowe śledzie
Źródło: Hotblog
Śledź w wersji pomidorowo-marchewkowej zasmakuje każdemu, zwłaszcza męskiej części rodziny.
Spis treści:
    składniki:

    1 kg matiasów

    5 cebul

    2-3 średnie marchewki

    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

    4-5 łyżek ketchup

    3-4 ziarna ziela angielskiego

    3-4 liście laurowe

    sól

    pieprz

    cukier

    oliwa

    ocet

    opcjonalnie 1 garść rodzynek

    wykonanie:

    Śledzie kroję na kawałki, po czym moczę ok. 30 minut w mleku. Dokładnie odsączam (można je osuszyć ręcznikiem papierowym lub pozostawić na sitku około godziny). Marchewkę obieram i ścieram na tarce przez duże oczka. Cebulę obieram i kroję na piórka. Staram się, by zarówno cebuli, jak i marchewki było mniej więcej równo. W garnku rozgrzewam trochę oleju, dodaję marchewkę, podlewam szklanką wody i przyprawiam solą, pieprzem i cukrem. Podsmażam około 10-15 minut, po czym dodaję cebulę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuję do miękkości uważając, by się nie przypaliło. Dodaję koncentrat i ketchup. Wszystko mieszam i doprawiam do smaku słodko-kwaśnego octem, solą, cukrem i pieprzem. W tym momencie można dodać rodzynki. Sos nie może być zbyt gęsty. Jeśli jest suchy i gęsty dodaję odrobinę wody. Trzeba pamiętać, żeby po dolaniu wody go zagotować. Sos odstawiam do przestygnięcia, po czym jeszcze raz go próbuję i ewentualnie doprawiam do smaku. W misce układam warstwami, zaczynając od marchewki i na niej kończąc. Wierzch smaruję oliwą. Odstawiam w chłodne miejsce, przynajmniej na 24 godziny.

    Śledź należy do gatunku ławicowej ryby morskiej z rodziny śledziowatych.

    Śledzie miały olbrzymie znaczenie gospodarcze stanowiąc główny cel połowów w rybołówstwie morskim. W wyniku przełowienia w latach 90. XX wieku liczebność poszczególnych populacji znacznie się zmniejszyła, jednak nadal śledzie są bardzo ważnymi rybami użytkowymi. Znajduje w zastosowaniach kulinarnych od zamierzchłych czasów dzięki łatwości przechowywania go po zasoleniu. Spożywany jest również w stanie świeżym, wędzonym, po zamrożeniu, w postaci konserw i marynat.

    Źródło: Hotblog
    • Tagi:
    • cebula
    • hotka
    • pomidor
    • przystawka
    • hotblog
    • marchewka
    • boże Narodzenie
    • śledź
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Pamiętaj o tym po posadzeniu pomidorów. Krzaki będą prawidłowo rosły i owocowały

    May 17, 2025
    Hotblog

    Sałatka ze szpinaku i pomidorków

    April 30, 2025
    Hotblog

    Wiosenny sos z rzeżuchą nie tylko do jajek

    April 19, 2025
    Dla domu

    Jak dbać o rozsadę? Kluczowe dla pomidorów czy papryki są te podstawowe zabiegi

    April 8, 2025
    Dla domu

    Tych warzyw lepiej nie sadzić obok cebuli dymki. Zaszkodzą plonom

    April 2, 2025
    Hotblog

    Zaskakujący gofr z... mięsem mielonym

    March 31, 2025
    Owoce i warzywa

    Posadź te rośliny obok pomidorów, a zbierzesz bogate plony. Sprawdź, zanim zasiejesz

    March 18, 2025
    Uprawy

    Nowe odmiany pomidorów. Co ciekawego znalazło się na liście?

    March 10, 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Młoda rolniczka. Zrezygnowała ze studiowania, by zając się gospodarstwem [VIDEO]
    May 18, 2025
    Drób
    Ptasia grypa: polski eksport z kolejnymi barierami
    May 18, 2025
    Prawo i finanse
    O tę pomoc hodowcy mogą się starać jedynie do 31 maja - informuje ARiMR
    May 18, 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Podlej tym paprotkę, a szybko zauważysz zmianę. Odzyska kolor i ładnie się zagęści
    May 18, 2025
    Dla domu
    Zapomnij o tujach. Ta roślina zmienia kolor trzy razy w ciągu roku
    May 18, 2025
    Dla domu
    Dyptam zachwyca wyglądem, ale może być toksyczny. Masz go w ogrodzie?
    May 17, 2025
    Dla domu
    “Królowa przetrwania” na skalniaki. Niestraszna jej susza, upały i mróz
    May 17, 2025
    Zdrowie
    Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
    May 16, 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy