Czekolada na gorąco
Listopad to z pewnością miesiąc, w którym za oknami robi się już chłodno i szaro. Poniżej przedstawiamy przepis na czekoladę na gorąco, która niewątpliwie umili wasze podniebienia w chłodne wieczory.
Składniki :
- 500 ml mleka
- pół szklanki śmietanki kremówki
- 4 łyżki cukru
- 150 g gorzkiej lub deserowej czekolady
Sposób przygotowania :
Do garnka z grubym dnem wlewamy mleko i śmietankę. Dodajemy cukier. Następnie podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści i mleko zacznie się gotować. Cały czas staramy się mieszać. Dodajemy posiekaną czekoladę. Podgrzewamy, cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści, po czym stanie się gładka i kremowa. Dla smaku możemy dodać odrobinę cynamonu lub ekstrakt waniliowy. Czekoladę możemy podawać w małych filiżankach lub kubeczkach. Dodatkowo można ją udekorować bitą śmietaną i wiórkami czekolady.
Więcej ciekawych przepisów na : Hotblog
- Tagi:
- hotblog
- gorąca czekolada
- przepis