Wzrost wartości eksportu jogurtów
Eksport jogurtów, kefirów, napojów mlecznych itp. wyrobów osiągnął w I połowie br. poziom 55,4 tys. ton i był on niższy od ubiegłorocznego o 1,1%. W ujęciu wartościowym odnotowano natomiast 6% wzrost do 66,3 mln EUR. W analizowanym okresie zwiększała się sprzedaż jogurtów, czyli produktów mleczarskich oznaczonych kodem PCN 0403 10 (ilościowo +1,27% do 24,3 tys. ton, a wartościowo +6,6% do 33,3 mln EUR). Tym samym w ujęciu wartościowym rola jogurtów w całej podgrupie zwiększyła się, a ich udział wzrósł z 49,8% w I połowie 2013 roku do 50,2% w analogicznym okresie br. Jak widać na wykresie, eksport jogurtów i innych napojów mlecznych tylko w kwietniu i maju był mniejszy od wyniku z 2013 roku i na ogół był wyższy niż w 2012 r.
Do państw członkowskich UE trafiło ponad 92,6% jogurtów, napojów mlecznych i deserów wysłanych w I połowie br. za granicę. Podobnie jak w poprzednich latach, najważniejszym odbiorcą produktów z tej podgrupy były Włochy – mimo 22% spadku ilości 9% zniżce i wartości (do 7,4 tys. ton i 7,5 mln EUR). Dało to Włochom 11% udział w wartości danego wywozu z Polski. Niewiele mniejsza była wartość produktów z omawianej grupy wysłana do Czech– 6,79 mln EUR – o 9% więcej niż przed rokiem. Jeszcze dynamiczniej wzrósł wywóz na Węgry (+37% do 6,62 mln EUR) i Finlandii (+25% do 5,78 mln EUR). Natomiast eksport do Wielkiej Brytanii zmniejszył się o 36% do 5,33 mln EUR. O 46%, wyższa była za to wartość wywozu do Szwecji (4,21 mln EUR). W przypadku Rumunii odnotowano 17% zwyżkę do 4,17 mln EUR. Zaobserwowano ponadto zwyżki eksportu na Łotwę i do Austrii (odpowiednio -13% do 3,53 mln EUR i +28% do 3,28 mln EUR.
Poza UE niewielkie ilości jogurtów i napojów mlecznych z Polski trafiały ponadto na Filipiny, gdzie odnotowano 17% zniżkę wartości eksportu (1,67mln EUR) oraz do Rosji (ok. 0,83 mln EUR). Warto zauważyć, że pewne ilości jogurtów zaczęto wywozić na Ukrainę, w ubiegłych latach eksport w tym kierunku praktycznie nie istniał. W pierwszej połowie 2014 roku wysłano tam 1,02 tys. ton jogurtów, deserów i napojów mlecznych o łącznej wartości 1,2 mln EUR.
Przywóz produktów z omawianej grupy tak jak w poprzednich latach pochodził w praktyce wyłącznie z innych państw UE. W I połowie 2014 roku sprowadzono 16,5 tys. ton jogurtów, napojów mlecznych itp. za 26,3 mln EUR – o 19% więcej niż rok wcześniej. Tak jak w przypadku eksportu, rośnie wartość przywozu i udział jogurtów (kod PCN 0403 10) w całej podgrupie. W I połowie 2013 r. stanowiły one 42,8%, wartości, natomiast po 6 miesiącach 2014 r. było to ok. 43,9%.
Z 8,5% zwyżką wartości przywozu dominującym kierunkiem zakupów (63%) pozostały Niemcy, skąd sprowadzono jogurty i desery mleczne za 16,5 mln EUR. Ponad dwukrotnie większy był import z Czech – 2,32 mln EUR. Przywóz z Austrii zwiększył się o 15,1% do 2,32 mln EUR. Mniejsze partie jogurtów i deserów mlecznych sprowadzano ponadto z Francji (2,13 mln EUR) i Hiszpanii (0,55 mln EUR).
- Tagi:
- produkty mleczne
- eksport
- kefiry
- jogurty