Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Kto zaskoczył, kto zawiódł? Tak wyglądają plony wczesnej kukurydzy na kiszonkę 2025
      Nowa moda uratuje rolników? Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Oto klucz do wyższej emerytury z KRUS. Wiele osób o tym nie wie
      Jutro w Polsce fala protestów rolniczych. Do akcji dołączają kolejni
      Pierwszy taki projekt w historii Polski. Rolników czekają poważne zmiany
      Ważne zmiany dla właścicieli działek. Nowe terminy dotyczące "wuzetek"
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
      Jesienią trzeba się przyłożyć do walki z tymi szkodnikami. Są szczególnie groźne
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Polaków nie stać na jajka w cenie 5 zł za sztukę [PODCAST]

Polaków nie stać na jajka w cenie 5 zł za sztukę [PODCAST]

i-eko i-logicznie - Zrównoważony chów zwierząt 31 maja 2023 12:54 Aktualizacja: 2 czerwca 2023 09:43
Polaków nie stać na jajka w cenie 5 zł za sztukę  [PODCAST]
Źródło: B. Ciesielski
Czy kury powinny być w klatkach? Oczywiście dla nich samych - całkowite zakazanie takiej produkcji byłoby lepsze. Ale czy my, konsumenci jesteśmy na to gotowi? Zwłaszcza na kolosalne wzrosty cen? W jaki sposób producenci drobiu mogą dostosować własne fermy do działalności bardziej przyjaznej zwierzętom i środowisku? W jakich systemach obecnie produkowane są jajka w Polsce? O tym rozmawiamy z Mariuszem Szymyślikiem, dyrektorem Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.
Spis treści:

    - Są tacy, którzy uważają, ze chów klatkowy musi zniknąć. To są przede wszystkim aktywiści organizacji prozwierzęcych. Z drugiej strony są ci, którzy są tradycjonalistami i uważają, ze chów klatkowy jest potrzebny. Natomiast realiści i jak do nich należę, uważają, że chów klatkowy, tak czy inaczej - pozostanie z nami - mówi Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

    Obecnie w Polsce jajka produkowane są w czterech podstawowych systemach: klatkowym, ściółkowym, na wolnym wybiegu i w ekologii. Dominuje chów klatkowy. Stanowi bowiem aż 80% całego wypuszczanego na rynek wolumenu. Wszystko jednak wskazuje, że w ciągu najbliższych lat udział procentowy jaj z systemu produkcji klatkowej będzie się zmniejszał na rzecz alternatywnych (a więc trzech pozostałych). Nie stanie się jednak tak, że taka produkcja całkowicie zostanie zaprzestana.

    - Chów klatkowy jest najmniej narażony na czynniki środowiskowe, a z drugiej strony daje pewne bezpieczeństwo, ponieważ charakteryzuje się najwyższą wydajnością. Bezpieczeństwo, mam na myśli sytuacje, które zdarzają się od czasu do czasu po stronie podażowej, czyli inaczej mówiąc - kiedy na rynku jest mniej jaj, niż powinno być. Wtedy ten chów klatkowy ratuje sytuację. Tak jest m.in. teraz kiedy ceny jaj są wysokie. One są wysokie ze względu na różnego rodzaju tendencje inflacyjne, o których wszyscy wiemy z jednej strony. Z drugiej strony ze względu na niechęć producentów do powiększania pogłowia. I w tej chwili, gdyby nie chów klatkowy, gdyby nie ten zasób, który mamy, to pewnie byłoby bardzo źle, jeśli chodzi o ceny jaj w Polsce – zaznacza Mariusz Szymyślik.

    Czytaj także: Zarabia na drobiu wolnorosnącym. Jak to robi? [ZDJĘCIA]

    Dyrektor KIPDiP wyjaśnia, że grypa ptaków w takich krajach, jak Włochy i Francja powoduje ogromne straty. Te braki na rynku unijnym są zatem zapełniane jajkami z Polski.

    - W Polsce produkcja jaj jest bardzo efektywna z ekonomicznego punktu widzenia. I dzięki temu możemy dostarczać sporą ilość jaj na rynki zagraniczne. Ponad 30% jaj eksportujemy. I nie mówię tylko o jajkach w skorupkach, ale i przetwórstwie – tłumaczy Mariusz Szymyślik.

    Szef KIPDiP dodaje, że można spodziewać się rozwoju polskiej produkcji jaj w takim kierunku, w jakim podążają inne europejskie państwa.

    - Są takie kraje, gdzie produkcja z chowu klatkowego stanowi połowę całego wolumenu, a druga połowa to chów alternatywny. Są kraje, gdzie jest na odwrót niż u nas. W 80% to jest chów alternatywny, 20% to są chowy klatkowe, a są też takie kraje, gdzie prawie cała produkcja to są chowy alternatywne – podaje Mariusz Szymyślik.

    Mowa o takich krajach, jak Wielka Brytania, Niemcy, Szwajcaria, Austria.

    Pytamy, czy drobiarzom w tych państwach opłaca się produkować jaja w takich systemach?

    - To się opłaca, bo konsumentom chcą za to płacić. Gdybyśmy spojrzeli na mapę Europy i świata, próbowali się zastanowić, dlaczego w niektórych krajach dominują systemy alternatywne, w innych klatkowe, to okazałoby się to z tym, że wiąże się to z zamożnością społeczeństwa. W biedniejszych krajach konsumenci chcą kupować jaja jak najtańsze, a więc z chowu klatkowego, natomiast w tych bogatych krajach - niekoniecznie przywiązują wagę do tego, jak dużo wydają na jaja w sklepie – dodaje Mariusz Szymyślik.

    Czytaj także: Jak produkować drób, by nie szkodzić środowisku i klimatowi?

    • Tagi:
    • drób
    • chów klatkowy
    • jaja
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Drób

    Alarm w kurnikach. Miliony zagazowanych kur

    13 listopada 2025
    Drób

    Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie

    11 listopada 2025
    Drób

    Zaczyna brakować jaj. Wzrosną ceny

    10 listopada 2025
    Przepisy

    Wielkopolska: Wojewoda ustanawia nowe przepisy dla hodowców drobiu

    7 listopada 2025
    Newsy

    Polska zmaga się z epidemią. Tysiące zagazowanych ptaków

    3 listopada 2025
    Newsy

    Sukces polskiego drobiu. Otwiera się nowy rynek zbytu

    3 listopada 2025
    Drób

    Ceny jaj w sklepach pójdą w górę. To bardziej niż pewne. W transakcjach wzrosły już o 60%!

    30 października 2025
    Newsy

    Strach przed nowym kryzysem. Najwięcej ognisk zarejestrowano w Polsce

    30 października 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Na drogach niespokojnie, zwłaszcza tu - protest rolników 14 listopada [MAPA]
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
    14 listopada 2025
    Prawo i finanse
    Te środki trzeba wydać najpóźniej w grudniu - przypomina ARiMR
    14 listopada 2025
    Najnowsze
    Artykuł sponsorowany
    Odnawialne źródła energii
    Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
    27 sierpnia 2025
    i-eko i-logicznie
    Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
    26 lipca 2025
    i-eko i-logicznie
    Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
    15 lipca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
    26 czerwca 2025
    Odnawialne źródła energii
    Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
    24 czerwca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności