Szanowna Internautko, Internauto

 POW_logo


Na naszych stronach używamy technologii takich jak pliki cookie, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronach i w Internecie. Podmioty trzecie na mocy odrębnych porozumień mogą używać mechanizmu cookie na stronach portali Południowej Oficyny Wydawniczej oraz nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Pragniemy zapoznać Cię ze szczegółami stosowanych przez nas technologii oraz z przepisami, które niebawem wejdą w życie, tak aby dać Ci pełną wiedzę i komfort w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. Zapoznaj się z poniższymi informacjami przed przejściem do serwisu.

Klikając przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno zgadzasz się na postanowienia zawarte poniżej.


RODO

Z dniem 25 maja 2018 r. rozpoczyna obowiązywanie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane popularnie jako „RODO”). RODO obowiązywać będzie w identycznym zakresie we wszystkich krajach Unii Europejskiej, a więc także w Polsce i wprowadza szereg zmian w zasadach regulujących przetwarzanie danych osobowych, które będą miały wpływ na wiele dziedzin życia, w tym na korzystanie z usług internetowych, takich jak między innymi usługi portali jarocinska.pl, gostynska.pl, krotoszynska.pl, rawicz24.pl, zpleszewa.pl, zwielkopolski24.pl, wiescirolnicze.pl. W tej informacji przedstawiamy skrót najważniejszych zagadnień dotyczących przetwarzania Twoich danych osobowych, jakie może mieć miejsce po 25 maja 2018 r. w związku z korzystaniem z naszych usług. Prosimy Cię o jej przeczytanie, nie zajmie to więcej niż kilka minut.


Czym są dane osobowe

Dane osobowe to, zgodnie z RODO, informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej. W przypadku korzystania z naszych serwisów takimi danymi są np. adres e-mail, nazwa/nick, adres IP, imię i nazwisko, numer konta w naszym sklepie internetowym lub w innej usłudze oferowanej przez POW. Dane osobowe mogą być zapisywane w plikach cookies lub podobnych technologiach (np. local storage) instalowanych przez nas lub naszych Zaufanych Partnerów na naszych stronach i urządzeniach, których używasz podczas korzystania z naszych usług.


Podstawa i cel przetwarzania

Przetwarzanie danych osobowych wymaga podstawy prawnej. RODO przewiduje kilka rodzajów takich podstaw prawnych dla przetwarzania danych, a w przypadkach korzystania z naszych usług wystąpią, co do zasady trzy z nich:


1) Niezbędność przetwarzania do zawarcia lub wykonania umowy, której jesteś stroną. Umowa to, w naszym przypadku, regulamin danej usługi. Jeśli zatem zawieramy z Tobą umowę o realizację danej usługi (np. usługi dodania ogłoszenia w oparciu o treść regulaminu), to możemy przetwarzać Twoje dane w zakresie niezbędnym do realizacji tej umowy.


2) Niezbędność przetwarzania do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią. Ta podstawa przetwarzania danych dotyczy przypadków, gdy ich przetwarzanie jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług administratora w ramach portali POW.


3) Twoja dobrowolna zgoda. Jest potrzebna głównie w przypadku, gdy usługi marketingowe dostarczają Ci podmioty trzecie (czyli Zaufani Partnerzy, o których mowa poniżej) oraz gdy to my świadczymy takie usługi dla podmiotów trzecich. Aby móc pokazać interesujące Cię reklamy (np. produktu, którego możesz potrzebować), reklamodawcy i ich przedstawiciele muszą mieć możliwość przetwarzania Twoich danych. Udzielenie takiej zgody jest całkowicie dobrowolne, i jeśli nie chcesz, nie musisz jej udzielać. Dzięki naszemu rozwiązaniu masz również możliwość ograniczenia zakresu lub zmiany zgody w dowolnym momencie. Twoje pozostałe uprawnienia wynikające z udzielenia zgody są opisane poniżej.


Twoje dane, w ramach naszych usług, przetwarzane będą wyłącznie w przypadku posiadania przez nas lub inny podmiot przetwarzający dane jednej z dopuszczonych przez RODO podstaw prawnych i wyłącznie w celu dostosowanym do danej podstawy, zgodnie z opisem powyżej. Twoje dane przetwarzane będą do czasu istnienia podstawy do ich przetwarzania – czyli w przypadku udzielenia zgody do momentu jej cofnięcia, ograniczenia lub innych działań z Twojej strony ograniczających tę zgodę, w przypadku niezbędności danych do wykonania umowy – przez czas jej wykonywania, a w przypadku, gdy podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora – do czasu istnienia tego uzasadnionego interesu.


Administratorzy

Administratorem Twoich danych osobowych jest Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o.o., ul. Kasprzaka 1a, 63-200 Jarocin, logo podmiotu, na którego stronę wszedłeś możesz zobaczyć na planszy zawierającej niniejszą informację, a także nasi Zaufani Partnerzy, czyli firmy i inne podmioty, z którymi współpracujemy głównie w zakresie marketingowym. Listę Zaufanych Partnerów możesz sprawdzić w każdym momencie na stronie naszej polityki prywatności.


Przekazywanie danych

Twoje dane będzie przetwarzać POW i Zaufani Partnerzy, jeśli wyrazisz na to zgodę, ale mogą być one również powierzone do przetwarzania innym podmiotom. W każdym takim przypadku przekazanie danych nie uprawnia ich odbiorcy do dowolnego korzystania z nich, a jedynie do korzystania w celach wyraźnie wskazanych przez POW lub Zaufanego Partnera. Przekazywanie danych ma miejsce na ogół w przypadku współpracy z podwykonawcą (np. agencją marketingową) lub usługodawcą (np. dostawcą usług przechowywania danych). Dzięki temu możemy np. lepiej dobrać najciekawsze lub najtańsze oferty dopasowane dla Ciebie. W każdym przypadku przekazanie danych nie zwalnia przekazującego z odpowiedzialności za ich przetwarzanie. Dane mogą być też przekazywane organom publicznym, o ile upoważniają ich do tego obowiązujące przepisy i przedstawią odpowiednie żądanie, jednak nigdy w innym przypadku.


Cookies

Na naszych stronach internetowych i w aplikacjach używamy technologii, takich jak pliki cookie, local storage i podobnych służących do zbierania i przetwarzania danych osobowych oraz danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraz analizowania ruchu na naszych stronach. W ten sposób technologię tę wykorzystują również nasi Zaufani Partnerzy, którzy także chcą serwować reklamy jak najlepiej dopasowane do Twoich preferencji. Cookies to dane informatyczne zapisywane w plikach i przechowywane na Twoim urządzeniu końcowym (tj. Twój komputer, tablet, smartphone itp.), które przeglądarka wysyła do serwera przy każdorazowym wejściu na stronę z tego urządzenia, podczas gdy odwiedzasz różne strony w Internecie. Szczegółową informację na temat plików cookie i ich funkcjonowania znajdziesz pod tym linkiem. Znajdziesz tam także informację o tym jak zmienić ustawienia przeglądarki, by ograniczyć lub wyłączyć funkcjonowanie plików cookies itp. oraz jak usunąć takie pliki z Twojego urządzenia.


Twoje uprawnienia

Zgodnie z RODO przysługują Ci następujące uprawnienia wobec Twoich danych i ich przetwarzania przez nas i Zaufanych Partnerów.


Jeśli udzieliłeś zgody na przetwarzanie danych możesz ją w każdej chwili wycofać.

Masz również prawo żądania dostępu do Twoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do przeniesienia danych, wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – GIODO. Uprawnienia powyższe przysługują także w przypadku prawidłowego przetwarzania danych przez administratora. Pod tym adresem znajdziesz dodatkowe informacje dotyczące przetwarzania danych i Twoich uprawnień.


Zgoda

Jeśli chcesz zgodzić się na przetwarzanie przez POW i Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych zebranych w związku z korzystaniem przez Ciebie ze stron i aplikacji internetowych dostarczanych przez POW w celach marketingowych (obejmujących niezbędne działania analityczne i zestawianie w profile marketingowe na podstawie Twojej aktywności na stronach internetowych) w tym ich przetwarzanie w plikach cookies itp. instalowanych na Twoich urządzeniach i odczytywanych z tych plików przez POW i Zaufanych Partnerów możesz w łatwy sposób wyrazić tę zgodę, klikając w przycisk „Akceptuję” lub zamykając to okno.

Jeśli nie chcesz wyrazić opisanej wyżej zgody prosimy o opuszczenie strony. Wyrażenie zgody jest dobrowolne. Powyższa zgoda dotyczy przetwarzania w celach marketingowych innych niż własne cele POW.

Informujemy jednocześnie, iż POW w ramach udostępnianych przez siebie usług internetowych przetwarzać będą Twoje dane we własnych celach marketingowych opisanych szczegółowo powyżej w oparciu o ich prawnie uzasadniony interes, jako administratora.


Pokaż listę Zaufanych Partnerów
  • Zaloguj się/Zarejestruj się
Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      KE wprowadzi zakaz utrzymywania świń na rusztach?
      Zwiększ zyski dzięki odpowiednim karmidłom dla świń
      Zmiana trwa. Polska - czołowy importer mięsa?
      Bardzo dużo zależy od siary
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo węglowe okiem eksperta i rolnika - czy to realnie działa?
      Początek suszy! Będzie utrata plonów?
      Mszyce - masowy nalot na buraki cukrowe
      Uwaga! Stonka ziemniaczana daje o sobie znać
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Centrum Operacyjne John Deere. W jakich pracach jest najbardziej pomocne?
      Kosiarki bijakowe zyskają dużą popularność?
      TOP 10 marek ciągników używanych w 2023 roku
      Nowe modele ciągników Deutz-Fahr serii 5
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łączenie ekoschematów z PROW nie jest możliwe
      1 czerwca - ruszył nabór wniosków!
      UWAGA KGW! Ruszył kolejny nabór wniosków!
      Spore zainteresowanie słonecznikiem
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jak przygotować ziemię ogrodową do sadzenia roślin?
      Szybka sałatka wiosenna
      Krem marchewkowy
      Najbardziej potrzebne narzędzia w ogrodzie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Polaków nie stać na jajka w cenie 5 zł za sztukę [PODCAST]
      Dominik Szczotka oszczędza na prądzie 40 tys. zł rocznie [VIDEO]
      Idzie rewolucja w produkcji pasz dla prosiąt [VIDEO]
      Zielony Wulkan. Produkcja i zbiór ziół połączone z edukacją [VIDEO]
  • Wieści Rolnicze
  • i-eko i-logicznie
  • Zrównoważony chów zwierząt
  • Jak produkować drób, by nie szkodzić środowisku i klimatowi?

Jak produkować drób, by nie szkodzić środowisku i klimatowi?

Zrównoważony chów zwierząt April 27, 2023, 7 a.m. Dorota Andrzejewska
Źródło: Adobe Stock
Nasz kraj jest liderem w produkcji drobiu w Unii Europejskiej. Aby sprostać oczekiwaniom rynkowym branża musi cały czas się dostosowywać do zmieniających się warunków. Polityka prośrodowiskowa znajdująca coraz większe poparcie wśród Europejczyków wpływa i będzie coraz silniej oddziaływać na produkcję zwierzęcą. Sektor drobiarski nie jest samotną wyspą. Tę branżę także czeka rewolucja.
Spis treści:

    Producenci drobiu mają tego świadomość. Wiedzą doskonale także o tym, że działalność, którą wykonują, nie pozostaje bez śladu dla środowiska naturalnego i klimatu. Dlatego podejmują działania, które spowodują, że ten wpływ będzie mniej uciążliwy.

    Polacy chętnie produkują i jeszcze chętniej zjadają drób. W 2022 roku przeciętny mieszkaniec naszego kraju skonsumował 28 kg mięsa drobiowego. Wybieramy ten gatunek ze względu na dostępność, stosunkowo niską cenę, walory smakowe oraz łatwość w kulinarnym przyrządzeniu. I choć, jak wynika z badania Eurobarometr przeprowadzonego w październiku 2022 r., przy wyborze zakupowanej żywności, w większości decyduje cena, to są konsumenci, którzy zwracają uwagę na bezpieczeństwo żywności, kwestie środowiskowe i etyczne.

    Przyjmuje się, że produkcja mięsa drobiowego, w porównaniu do wołowiny i wieprzowiny, zużywa najmniej zasobów. Ma także najmniejszą emisyjność gazów cieplarnianych. Fermy kurze są przede wszystkim źródłem wielu zanieczyszczeń powietrza. Są to głównie: amoniak (NH3), metan (CH4), podtlenek azotu (N2O), pył, siarkowodór (H2S), węglowodory oraz zanieczyszczenia mikrobiologiczne - m.in. drobnoustroje chorobotwórcze.

    - Poza emisją związaną bezpośrednio z hodowlą drobiu, działalność ferm skutkuje emisją związaną z ogrzewaniem pomieszczeń i ich oświetleniem, dowozem karmy, wywozem i składowaniem odchodów – podają naukowcy z Zakładu Klimatologii i Ochrony Atmosfery Instytutu Geografii i Rozwoju Regionalnego Uniwersytetu Wrocławskiego w ramach kampanii edukacyjno-informacyjnej "Czy wiesz czym oddychasz?".

    Dalej zaznaczają, że jednym z największych problemów związanych z hodowlą drobiu jest zanieczyszczenie substancjami zapachowymi, m.in.: amoniakiem, lotnymi związkami organicznymi oraz siarkowodorem.

    - Nie wszystkie związki odorotwórcze są trujące, jednak przebywanie w pobliżu uciążliwych zapachowo obiektów, może prowadzić do wielu poważnych skutków zdrowotnych, jak bóle głowy, mdłości, wymioty, podrażnienia oczu, nosa i gardła, przewlekły kaszel a nawet zaburzenia psychiczne. Niestety mimo wielu lat debat i prac, w Polsce do tej pory nie ma regulacji prawnych w zakresie odorów - wyjaśniają naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego.

    Zwracają uwagę na fakt, że w przypadku produkcji rolnej, jednym z najważniejszych zanieczyszczeń jest amoniak (w UE rolnictwo odpowiada za ponad 90% antropogenicznej emisji amoniaku). Występuje on naturalnie w powietrzu, jest elementem obiegu azotu w przyrodzie, ale jego nadmiar jest szkodliwy.

    - W atmosferze amoniak gwałtownie reaguje z innymi zanieczyszczeniami, tworząc cząsteczki pyłu. W ten sposób oddziałuje zarówno na klimat, jak i zdrowie ludzi – zaznaczają realizatorzy kampanii edukacyjno-informacyjnej "Czy wiesz czym oddychasz?"

    Trudno jest oszacować emisję zanieczyszczeń z ferm drobiu. Jest ona bowiem uzależniona od warunków chowu, sposobu żywienia, temperatury czy zagęszczenia ptaków w kurniku. Ale są dostępne pewne szacunki. Zgodnie z metodyką Europejskiej Agencji Środowiskowej (EEA), jak informują naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego, przy założeniu, że w kurniku znajduje się 20 tys. sztuk kur niosek, w ciągu roku zostaje wyemitowane ponad 6 ton amoniaku oraz około 4 tony pyłu całkowitego TSP.

    Dr hab. inż. Mirosław Banaszak z Katedry Hodowli i Żywienia Zwierząt, Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Politechniki Bydgoskiej przekonuje, że współczesna polska ferma już na etapie projektowania planowana jest w taki sposób, aby w jak największym stopniu ograniczać emisje związków azotowych, gazów szkodliwych i odorów, zapylania powietrza a także redukować poziom uciążliwego hałasu, zanieczyszczeń wód gruntowych czy ilości ścieków technologicznych. Co zatem dokładnie robią hodowcy, by ograniczyć wpływ produkcji na środowisko i klimat?

     

    Odpowiednia genetyka drobiu

    - Korzystanie ze środowiska przez drobiarstwo możemy rozpatrywać z dwóch stron. Z jednej strony chodzi o to, by jak najmniej zasobów wchodziło do gospodarstwa, z drugiej, by jak najmniej zasobów wychodziło - mówi Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów i Pasz.

    Mariusz Szymyślik, dyrektor Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz przekonuje, że branża drobiarska chce minimalizować wpływ produkcji na środowisko naturalne i klimat. Każde działanie musi być jednak wyważone, by nie doszło do sytuacji, w której po wprowadzeniu „zielonej rewolucji”, jajko w sklepie będzie kosztować 10 zł

    Po pierwsze istotny jest wybór pisklęcia takiej rasy, która charakteryzuje się największą efektywnością produkcyjną. - Chodzi o brojlery, które notują przyzwoite przyrosty i w stosunku do których konwersja paszy jest najmniejsza. W przypadku kur mowa o najlepszej nieśności i najmniejszym pobraniu pasz - dodaje Mariusz Szymyślik. Wtóruje mu Dariusz Goszczyński, prezes Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej, który podkreśla, że w nowoczesnej hodowli kurczaków jest postęp biologiczny.

    - Dzięki selekcji genetycznej udało się stworzyć rasy, które są mniej uciążliwe dla środowiska. Mamy w związku z tym lepsze wykorzystanie składników odżywczych oraz mniejsze emisje azotanów i fosforanów - zaznacza Dariusz Goszczyński.

    Odpowiednie żywienie

    Kluczowym w kontekście minimalizowania wpływu produkcji drobiu na środowisko naturalne oraz klimat wydaje się być także odpowiednie zarządzanie całą fermą. Mowa tutaj m.in. o optymalnym żywieniu.

    - Ważne, by mieszanki paszowe dostarczały ptakom takich składników odżywczych i w takiej ilości, jaką one potrzebują. Ale z drugiej strony, by nie były objętościowo duże - mówi Mariusz Szymyślik z KIPDiP.

    Jak podaje Informator Drobiarski, ułożenie prawidłowej diety i dawki pokarmowej powinno uwzględniać takie czynniki jak wiek ptaków, masę ciała, stan fizjologiczny, indywidualne predyspozycje gatunkowe czy też kierunek produkcji.

    „Przeprowadzone badania dowodzą, że prawidłowo dobrana dawka pokarmowa pozwala skutecznie obniżyć straty składników pokarmowych w produkcji. Przykładowo obniżenie w dawce pokarmowej zawartości azotu o 10% sprawia, że jego ilość wydalana wraz z odchodami jest mniejsza, bez uszczerbku na wyniki produkcji. Może to przyczyniać się do poprawy jakości środowiska. Należy jednak zaznaczyć, że zbyt radykalne obniżenie substancji bogatych w azot, tj. powyżej 10%, może doprowadzić do pogorszenia wzrostu oraz rozwoju ptaków” - wyjaśnia Bartosz Korytkowski w Informatorze Drobiarskim.

    Istotne jest także optymalizowane zużycia wody, której przy produkcji mięsa drobiowego wykorzystuje się sporo. Oszczędnością dla producenta, jak i z korzyścią dla środowiska jest zatem stosowanie nowoczesnych systemów zadawania ptakom wody.

    Właściwe wykorzystanie energii elektrycznej

    Optymalizować też można zużycie energii elektrycznej.

    - Na bardzo dobrze zarządzanych fermach temperatura, wentylatory oraz światło są ustawiane automatycznie. W dłuższej perspektywie pozwala to zaoszczędzić na energii, co ma też niebagatelny wpływ na środowisko naturalne – wyjaśnia Mariusz Szymyślik.

    O tym, że coraz więcej hodowców decyduje się na inteligentne i energooszczędne rozwiązania dotyczące urządzeń w produkcji drobiu przekonuje Jakub Kuświk z firmy Fermo.

    - Jako przykład można podać wentylatory z falownikami, które pozwalają bezstopniowo sterować obrotami wentylatora i tym samym zużyciem energii. W przypadku ogrzewania, warto wspomnieć o nagrzewnicach z modułową regulacją mocy. Nowoczesne nagrzewnice umożliwiają zredukowanie zużycia paliwa np. gazu, dzięki proporcjonalnemu dostosowaniu mocy palnika do danych warunków w obiekcie - wymienia Jakub Kuświk.
     

    Zielona energia na fermach drobiu

    Dążąc do zerowego śladu węglowego, fermy drobiu coraz częściej są zasilane energią z fotowoltaiki.

    - Hodowcy widzą, że dzięki panelom fotowoltaicznym rachunki za prąd są niższe. Mają poczucie, że robią coś dobrego dla środowiska i widzą, że to jest opłacalne - stwierdza Mariusz Szymyślik.

    Warto dodać, że przy niektórych fermach funkcjonują także biogazownie.

    Systemy redukujące emisję pyłów i zanieczyszczenia powietrza

    Producenci drobiu działają także w kierunku ograniczania transmisji pyłów do środowiska. W tym celu, jak tłumaczy dr hab. inż. Mirosław Banaszak z Politechniki Bydgoskiej, wykorzystują pasy zieleni nasadzane wokół ferm.

    - Inną metodą ochrony przed transmisją pyłów są filtry na wylotowych kominach wentylacyjnych lub otworach wlotowych powietrza - dodaje dr hab. inż. Mirosław Banaszak.

    Jeśli natomiast chodzi o zanieczyszczenia związane z powietrzem, to powszechnie stosowane systemy wentylacyjne wyposażane są w różnego typu filtry.

    Walka z odorami przy pomocy glinokrzemianów

    W przypadku odorów, zdaniem dr Mirosława Banaszaka, nadal brak obiektywnej metody oceny stanu i stężenia związków odorowych w powietrzu. Aby minimalizować uciążliwość związaną z odorami producenci stosują np. deodoranty czy mieszanki glinokrzemianów dodawane do ściółki, jako absorbenty ograniczające emisję odorów. Wszystko wskazuje na to, że glinokrzemiany, z uwagi na swoje dobroczynne działanie, będą coraz częściej wykorzystywane na fermach drobiu.

    Dr Mirosław Banaszak z Politechniki Bydgoskiej przewodniczył badaniom, jakie w ramach konsorcjum „Bezpieczna Ferma” przeprowadzono na glinokrzemianach - związkach chemicznych, które warto dodawać do ściółki i paszy w produkcji drobiarskiej

    W ramach konsorcjum Bezpieczna Ferma, któremu przewodniczył zespół naukowy z Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt Politechniki Bydgoskiej, przeprowadzono szereg badań nad tymi związkami chemicznymi. Badania wykazały, że glinokrzemiany poprawiają: status immunologiczny ptaków; wzmacniają barierę jelitową; wspomagają zachowanie homeostazy organizmu kurcząt. Dodatkowo mogą mieć wpływ na ograniczenie rozwoju niepożądanych mikroorganizmów w ściółce (obniżanie wilgotności ściółki) oraz intensywności parowania w obiekcie (jakość powietrza). Dlatego stosując glinokrzemiany hodowcy mogą redukować emisję związków odorowych z obiektu i poprawić komfort oddychania kurcząt.

    - Glinokrzemiany wpisują się zatem w strategię odpowiedzialnej produkcji w ujęciu dobrostanu oraz ochrony środowiska - tłumaczy dr hab. inż. Mirosław Banaszak.


     

    Dzięki glinokrzemianom hodowcy mogą redukować emisję związków odorowych z obiektu i poprawić komfort oddychania kurcząt

    Sucha ściółka na fermie drobiu

    W dobrze zarządzanych kurnikach bardzo duży nacisk położony jest na kondycję ściółki, jej poziom wilgotności oraz odpowiednie ph.

    - Istnieje szereg dobrych praktyk wykorzystywanych przez wyspecjalizowanych zootechników, które dążąc do pełnego zapewnienia warunków dobrostanowych, zarządzają ściółką w taki sposób, aby zawsze była zdolna do wchłaniania największej ilość związków zawierających azot z odchodów - stwierdza dr hab. inż. Mirosław Banaszak.

    W nowoczesnych obiektach możemy spotkać podgrzewanie posadzki, dzięki czemu w obiektach zachowana jest sucha ściółka, co ma także ogromny wpływ na dobrostan ptaków.

    - Utrzymanie suchego pelletu w kurnikach przez cały okres chowu pozwala na stworzenie lepszych warunków dla kurcząt, które mają taką samą temperaturę w każdym miejscu obiektu - zaznacza Dariusz Goszczyński, prezes Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej.


    Pomiot kurzy - cenny nawóz organiczny

    Zużyta ściółka śmiało może być wykorzystywana jako nawóz. By jednak jej stosowanie na polach nie wypływano negatywnie na środowisko naturalne, musi mieć odpowiednie parametry i być wykorzystywana w odpowiednich terminach.

    - Nawóz organiczny w bardzo korzystny sposób wpływa na glebę, sprzyja powstawaniu próchnicy glebowej, jest doskonałym źródłem składników odżywczych istotnych dla wzrostu roślin uprawnych - przekonuje dr hab. inż. Mirosław Banaszak z Politechniki Bydgoskiej.

    Wykorzystanie odpadów poprodukcyjnych

    Mariusz Szymyślik z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz zwraca uwagę na kolejny czynnik, który może wpływać pozytywnie na środowisko naturalne i klimat. Mowa o maksymalnym wykorzystaniu odpadów poprodukcyjnych w momencie likwidacji stad w przypadku kur nieśnych czy wnętrzności w kontekście brojlerów.

    - Można umówić się z firmą, która produkuje pokarm dla psów. Lepsze to, niż oddanie odpadów firmie utylizacyjnej. Dobrze byłoby, gdyby każdy z drobiarstwa mógł mieć taki kontrakt podpisany. Pewnie kontrowersyjną sytuacją jest sprzedaż pozostałości firmom futrzarskim. Hodowla norek w tej chwili ma złą prasę. Jeśli jednak istnieją takie fermy, to lepiej zawieźć to tam, niż potraktować, jako odpad - stwierdza Mariusz Szymyślik.

     

    Zrównoważony rozwój w branży drobiarskiej

    Znalezienie równowagi pomiędzy trzema filarami rozwoju (środowiskowym, społecznym i ekonomicznym) jest w tej chwili dla branży drobiarskiej jednym z największych wyzwań. Chodzi o  wypracowanie systemu, dzięki któremu zminimalizowany zostanie wpływ produkcji drobiu na środowisko, przy jednoczesnym utrzymaniu wysokiego poziomu zdrowia, dobrostanu i bezpieczeństwa żywności oraz zapewnieniu dochodu dla producentów i przystępnej ceny dla konsumentów. Nie jest to łatwe, ale prace trwają.

    Podejmowane są takie inicjatywy, jak Karta Zrównoważonego Rozwoju opracowana przez AVEC (Stowarzyszenie Przetwórców Drobiu i Handlu Drobiem w krajach UE), którego członkiem jest Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza.

    - Chociaż mięso drobiowe jest rodzajem mięsa o najniższych emisjach gazów cieplarnianych, unijny sektor mięsa drobiowego uznaje znaczenie zmniejszania wpływu na środowisko poprzez wprowadzenie w życie różnych rozwiązań na każdym etapie produkcji – przekonuje Dariusz Goszczyński, szef KRD-IG.

    ........................................................................................................................................................................................................

    Masz pytania lub wątpliwości dotyczące tego artykułu?

    Napisz wiadomość: [email protected]

    Czekamy na kontakt z Tobą, Twój głos jest dla nas ważny.

    • Tagi:
    • produkcja drobiu
    • dobrostan zwierząt
    • ochrona środowiska
    Dorota Andrzejewska
    Wieści Rolnicze
    komentarze
    Zaloguj się aby móc komentować
    Podobne artykuły
    Inne

    Dobrostan zwierząt - kiedy należy prowadzić rejestr wypasu?

    May 4, 2023
    Drób

    Drobiarski świat wstrzymuje oddech. Grypa ptaków zagraża największej potędze

    March 9, 2023
    Inne

    Hodowcy drobiu chcą korzystać z zielonej energii. Co na to ministerstwo?

    March 6, 2023
    Drób

    Spada produkcja drobiu w UE

    Feb. 14, 2023
    Trzoda chlewna

    "Powinny ruszyć dopłaty do świń ras: pbz i wbp" [VIDEO]

    Jan. 31, 2023
    Bydło i mleko

    Dobrostan zwierząt. Powstanie certyfikat, który zapewni rolnikom wyższe ceny

    Nov. 7, 2022
    Inne

    Produkują 350 tys. brojlerów rocznie

    Oct. 26, 2022
    Zrównoważony chów zwierząt

    Ceny żywca wołowego najwyższe w historii [PODCAST]

    Oct. 19, 2022
    Warto wiedzieć
    Inne
    Nowe interpretacje przepisów dotyczących ekoschematów
    June 3, 2023
    Inne
    Krajowe Dni Pola Sielinko 2023 - zobacz relację VIDEO z targów!
    June 3, 2023
    Trzoda chlewna
    KE wprowadzi zakaz utrzymywania świń na rusztach?
    June 2, 2023
    Najnowsze
    Zrównoważony chów zwierząt
    Polaków nie stać na jajka w cenie 5 zł za sztukę [PODCAST]
    May 31, 2023
    Odnawialne źródła energii
    Dominik Szczotka oszczędza na prądzie 40 tys. zł rocznie [VIDEO]
    May 31, 2023
    Zrównoważony chów zwierząt
    Idzie rewolucja w produkcji pasz dla prosiąt [VIDEO]
    May 30, 2023
    Zdrowa żywność
    Zielony Wulkan. Produkcja i zbiór ziół połączone z edukacją [VIDEO]
    May 27, 2023
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    Południowa Oficyna Wydawnicza Sp. z o. o.
    NIP 6171979904
    REGON 251010225
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Kasprzaka 1A
    63-200 Jarocin
    [email protected]
    Numer dyżurny - 797 330 280
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2023 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Prenumerata
    • Konkursy