Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
      Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?
      Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
      Naturalne wsparcie dla zdrowia zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Oprzędziki dają o sobie znać. Potrafią uszkodzić wszystkie rośliny na polu
      Choroby wirusowe zbóż nadal groźne. Jak się przed nimi ustrzec?
      Jak kukurydza reaguje na przymrozki?
      Kwieciak jabłkowiec atakuje jabłonie. Po czym rozpoznać obecność tego szkodnika?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Jak Kompas UE pomaga rolnikom w walce ze zmianami klimatycznymi?
      Idą zmiany w polityce rolnej UE. Będzie bardziej po myśli rolników?
      Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
      KRUS rozpoczął rozpatrywanie tych wniosków. Pierwsze wypłaty startują od lipca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wiadomo, kiedy wreszcie przyjdą deszcz i ciepło. Najnowsza prognoza pogody
      Piękniejsza od róży? Ten krzew będzie zdobić ogród przez dekady
      Nie wyrzucaj skoszonej trawy. Trzy pomysły na wykorzystanie w ogrodzie
      Chcesz pozbyć się mrówek z ogrodu? Rozsyp to wokół mrowiska
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Zakaz wwozu produktów z Ukrainy do 30 czerwca. A co potem?

Zakaz wwozu produktów z Ukrainy do 30 czerwca. A co potem?

Newsy 23 kwietnia 2023 11:20 Dorota Andrzejewska
Zakaz wwozu produktów z Ukrainy do 30 czerwca. A co potem?
Źródło: fotolia.com
Branża mięsna: Oczekujemy strategicznych, a nie chwilowych rozwiązań...
Spis treści:

     

    Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego wypowiedziała się w kwestii wprowadzenia zakazu wwozu produktów rolnych do Polski. 

    Według przedstawicieli UPEMI obecna sytuacja związana z napływem taniej, często gorszej jakościowo żywności z Ukrainy do Polski powinna być budzikiem alarmowym i uświadomić, że polski rynek jest bardzo podatny na napływ żywności z krajów trzecich.

    - Bardzo często powołujemy się patriotyzm konsumencki. Jednak samo hasło nie ochroni naszego rynku. Dużą rolę powinny odgrywać w tym procesie sieci handlowe. Jeśli kierują się jedynie zyskiem i na każdym kroku starają się wykorzystać swoją przewagę nad rolnikiem lub producentem, będziemy skazani na mniej lub bardziej kontrolowany napływ taniej, niskiej jakości żywności. Widzimy to wyraźnie na przykładzie zboża i drobiu z Ukrainy. Tamtejsi producenci mogą wytwarzać swoje towary bez jakichkolwiek standardów, które obowiązują polskich i europejskich producentów. Bez rozwiązań na poziomie strategicznym żadne wprowadzane przez rząd czasowe zakazy nie mają szansy efektywnie zadziałać - mówi Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

    Prezes UPEMI zwraca uwagę na fakt, że obecnie wprowadzony zakaz będzie obowiązywał do 30 czerwca.

    - Pytanie co stanie się później? Jeszcze niedawno apelowaliśmy do polskiego rządu o otwarcie ukraińskiego rynku na polską wieprzowinę. Czy po takich działaniach nadal będzie on dla nas dostępny? Czy może powinniśmy spodziewać się działań „odwetowych”? Nikt nie jest wstanie odpowiedzieć na to pytanie. Jako przedstawiciele branży mięsnej oczekujemy strategicznych, a nie chwilowych rozwiązań. Wielokrotnie, wspólnie z innymi organizacjami, deklarowaliśmy naszą pomoc w przygotowaniu takich rozwiązań prawnych i proceduralnych - komentuje Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

    UPEMI przekonuje również, że obecna sytuacja to najlepszy czas na to, aby poważnie rozpocząć rozmowę na temat systemów jakości żywności w Polsce. Takie rozwiązania i systemy istnieją i mogą być jednym z narzędzi, które utrudnią dostęp do polskiego rynku taniej, niskiej jakości żywności. Co ważniejsze tego typu rozwiązanie nie będzie wymagać zakazu importu, a określenia dodatkowych warunków jakie musi spełnić żywność pochodząca z importu. W przypadku produkcji mięsnej w Polsce funkcjonują dwa certyfikat QMP i QAFP, które są uznane przez Ministerstwo Rolnictwa i Unię Europejską. Pierwszy z nich odnosi się do mięsa wołowego, a drugi do wieprzowiny i drobiu.

     - Wystarczy spojrzeć na zasady jakie musi spełnić eksporter mięsa do Niemiec – wyjaśnia Wiesław Różański – w praktyce, aby móc sprzedać mięso w Niemczech należy posiadać certyfikat QS. Jego posiadanie gwarantuje sieciom handlowym i konsumentom, że dany towar został wyprodukowany z zachowaniem wysokich wymogów bezpieczeństwa i charakteryzuje się wysoką jakością.

    Różański przekonuje, że posiadanie i utrzymanie takiego certyfikatu wymaga od każdego producenta określonych i kontrolowanych sposobów produkcji, transportu, słowem całego procesu produkcji spójnego ze strategią od pola do stołu. Wymagania te sprawiają, że producent i hodowca nie mogą używać zabronionych w Unii Europejskiej substancji, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia konsumenta. Efektem jest zaś to, że dzięki tego typu rozwiązaniom kończy się przewaga cenowa producentów z krajów trzecich. Zauważa jednak, że jakiekolwiek wprowadzane rozwiązania muszą być popierane przez sieci handlowe.

    - Bez ich udziału nic się nie zmieni. Możemy wyobrazić sobie sytuację, że żywność z Ukrainy trafia do nas z innego kraju UE, a po drodze gubi swoją „tożsamość”. Tak dzieje się już z drobiem z Ukrainy, który trafia do nas z Holandii. Sieć handlowa wybierze tańszy produkt, a polski rolnik i producent nadal będzie w takiej samej sytuacji jak obecnie - zaznacza Wiesław Różański.

    Czytaj także: Zakaz wwozu produktów z Ukrainy do Polski [WYKAZ]

    Źródło: UPEMI
    • Tagi:
    • wieprzowina
    • przetwórstwo mięsne
    • import zbóż z Ukrainy
    • wołowina
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?

    13 maja 2025
    Hodowla

    Nowe rynki dla polskiej wołowiny? Chodzi o największy kraj muzułmański [VIDEO]

    8 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Tuczniki na huśtawce cen: czy produkcja świń w Chinach wyjdzie na prostą?

    31 marca 2025
    Newsy

    Niemiecki eksport wieprzowiny w górę

    26 lutego 2025
    Newsy

    Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

    21 lutego 2025
    Hodowla

    Silna reprezentacja hodowców w debacie klimatycznej – kluczowe wyzwania i szanse

    20 lutego 2025
    Kulinaria

    Jak wybierać świeże i dobrej jakości mięso? Kluczowe zasady zakupowe

    20 lutego 2025
    Newsy

    Niemal 1/3 francuskich hodowców bydła myśli o sprzedaży swoich gospodarstw

    9 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Zdrowie i dobrostan
    Pryszczyca - apel GLW. Jak chronić owce podczas redyku 2025?
    13 maja 2025
    Drób
    Ta choroba migruje coraz bardziej na zachód Polski. Wybito ponad 2 mln zwierząt
    13 maja 2025
    Ekonomika
    Kim są rolnicy w UE? Niepokojące statystyki demograficzne
    13 maja 2025
    Najnowsze
    Newsy
    Jan Krzysztof Ardanowski: "Wszyscy mają gębę pełną frazesów jak kochają rolnictwo"
    13 maja 2025
    Newsy
    Handel z Ukrainą - powrót do regulacji sprzed wybuchu wojny? [VIDEO]
    11 maja 2025
    Newsy
     Blokada polskiego mięsa. "Traktujemy to jako działanie odwetowe Węgier"
    10 maja 2025
    Newsy
    Europejski Kongres Odnowy i Rozwoju Wsi. Dzień Trzeci [VIDEO, ZDJĘCIA]
    10 maja 2025
    Newsy
    Adam Leszkiewicz nie jest już prezesem Grupy Azoty S.A.
    9 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy