Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Choroba zaatakowała ponad 1,3 mln kur. To największe takie ognisko w Polsce
      Płacą 5 tys. zł od sztuki. Ten nabór dla rolników cały czas trwa
      Ceny kurczaków przekroczyły psychologiczną barierę w skupach [AKTUALNE STAWKI]
      Dziś rusza nabór wniosków w ważnym programie dla rolników. O tym warto pamiętać
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ich nie można bagatelizować. Uwaga na nowe groźne choroby grzybowe truskawek
      Wreszcie dobra wiadomość dla plantatorów buraków. Będzie, czym chronić rośliny
      Ten zabieg w zbożach jest ważny z handlowego i prawnego punktu widzenia
      Ekspert i rolnik radzą, jak uprawiać rośliny w czasach suszy rolniczej [VIDEO]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Tym traktorem zrobiliśmy niemal wszystko. Nowy ciągnik Claas w akcji [VIDEO]
      Ciągniki z Azji będą coraz bardziej się liczyć? Aktualna sprzedaż w Polsce
      Chcą transportować własne płody rolne, muszą płacić podatek. Jest odpowiedź
      Nowa prasa rolnicza na rynku. Jest w pełni zautomatyzowana [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Wiemy, ile można teraz dorobić do renty i emerytury. KRUS informuje
      W tym naborze ARiMR nie przyjmuje już wniosków. Zainteresowanie było spore
      Podwójna emerytura czy dodatek? Oto co przysługuje rolnikom dwuzawodowcom
      Premia dla młodego rolnika. Czy rodzic może zostawić sobie część gruntów?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Bez już przekwitł? Pospiesz się z tym zabiegiem, a za rok obsypie się kwiatami
      Posadź zamiast hortensji. Kwitnie równie pięknie, a jest łatwiejsza w uprawie
      Popularna w PRL-u dziś wraca do łask. "Płonąca miłość" kwitnie przez całe lato
      Gdzie te upały? Nowa prognoza pogody: W tych rejonach będzie najcieplej
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Zakaz wwozu produktów z Ukrainy do 30 czerwca. A co potem?

Zakaz wwozu produktów z Ukrainy do 30 czerwca. A co potem?

Newsy 23 kwietnia 2023 11:20 Dorota Andrzejewska
Zakaz wwozu produktów z Ukrainy do 30 czerwca. A co potem?
Źródło: fotolia.com
Branża mięsna: Oczekujemy strategicznych, a nie chwilowych rozwiązań...
Spis treści:

     

    Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego wypowiedziała się w kwestii wprowadzenia zakazu wwozu produktów rolnych do Polski. 

    Według przedstawicieli UPEMI obecna sytuacja związana z napływem taniej, często gorszej jakościowo żywności z Ukrainy do Polski powinna być budzikiem alarmowym i uświadomić, że polski rynek jest bardzo podatny na napływ żywności z krajów trzecich.

    - Bardzo często powołujemy się patriotyzm konsumencki. Jednak samo hasło nie ochroni naszego rynku. Dużą rolę powinny odgrywać w tym procesie sieci handlowe. Jeśli kierują się jedynie zyskiem i na każdym kroku starają się wykorzystać swoją przewagę nad rolnikiem lub producentem, będziemy skazani na mniej lub bardziej kontrolowany napływ taniej, niskiej jakości żywności. Widzimy to wyraźnie na przykładzie zboża i drobiu z Ukrainy. Tamtejsi producenci mogą wytwarzać swoje towary bez jakichkolwiek standardów, które obowiązują polskich i europejskich producentów. Bez rozwiązań na poziomie strategicznym żadne wprowadzane przez rząd czasowe zakazy nie mają szansy efektywnie zadziałać - mówi Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

    Prezes UPEMI zwraca uwagę na fakt, że obecnie wprowadzony zakaz będzie obowiązywał do 30 czerwca.

    - Pytanie co stanie się później? Jeszcze niedawno apelowaliśmy do polskiego rządu o otwarcie ukraińskiego rynku na polską wieprzowinę. Czy po takich działaniach nadal będzie on dla nas dostępny? Czy może powinniśmy spodziewać się działań „odwetowych”? Nikt nie jest wstanie odpowiedzieć na to pytanie. Jako przedstawiciele branży mięsnej oczekujemy strategicznych, a nie chwilowych rozwiązań. Wielokrotnie, wspólnie z innymi organizacjami, deklarowaliśmy naszą pomoc w przygotowaniu takich rozwiązań prawnych i proceduralnych - komentuje Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

    UPEMI przekonuje również, że obecna sytuacja to najlepszy czas na to, aby poważnie rozpocząć rozmowę na temat systemów jakości żywności w Polsce. Takie rozwiązania i systemy istnieją i mogą być jednym z narzędzi, które utrudnią dostęp do polskiego rynku taniej, niskiej jakości żywności. Co ważniejsze tego typu rozwiązanie nie będzie wymagać zakazu importu, a określenia dodatkowych warunków jakie musi spełnić żywność pochodząca z importu. W przypadku produkcji mięsnej w Polsce funkcjonują dwa certyfikat QMP i QAFP, które są uznane przez Ministerstwo Rolnictwa i Unię Europejską. Pierwszy z nich odnosi się do mięsa wołowego, a drugi do wieprzowiny i drobiu.

     - Wystarczy spojrzeć na zasady jakie musi spełnić eksporter mięsa do Niemiec – wyjaśnia Wiesław Różański – w praktyce, aby móc sprzedać mięso w Niemczech należy posiadać certyfikat QS. Jego posiadanie gwarantuje sieciom handlowym i konsumentom, że dany towar został wyprodukowany z zachowaniem wysokich wymogów bezpieczeństwa i charakteryzuje się wysoką jakością.

    Różański przekonuje, że posiadanie i utrzymanie takiego certyfikatu wymaga od każdego producenta określonych i kontrolowanych sposobów produkcji, transportu, słowem całego procesu produkcji spójnego ze strategią od pola do stołu. Wymagania te sprawiają, że producent i hodowca nie mogą używać zabronionych w Unii Europejskiej substancji, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia konsumenta. Efektem jest zaś to, że dzięki tego typu rozwiązaniom kończy się przewaga cenowa producentów z krajów trzecich. Zauważa jednak, że jakiekolwiek wprowadzane rozwiązania muszą być popierane przez sieci handlowe.

    - Bez ich udziału nic się nie zmieni. Możemy wyobrazić sobie sytuację, że żywność z Ukrainy trafia do nas z innego kraju UE, a po drodze gubi swoją „tożsamość”. Tak dzieje się już z drobiem z Ukrainy, który trafia do nas z Holandii. Sieć handlowa wybierze tańszy produkt, a polski rolnik i producent nadal będzie w takiej samej sytuacji jak obecnie - zaznacza Wiesław Różański.

    Czytaj także: Zakaz wwozu produktów z Ukrainy do Polski [WYKAZ]

    Źródło: UPEMI
    • Tagi:
    • wieprzowina
    • przetwórstwo mięsne
    • import zbóż z Ukrainy
    • wołowina
    Dorota Andrzejewska
    Podobne artykuły
    Zdrowie i dobrostan

    Jak smak mięsa wpływa na wybory konsumentów?

    13 maja 2025
    Hodowla

    Nowe rynki dla polskiej wołowiny? Chodzi o największy kraj muzułmański [VIDEO]

    8 maja 2025
    Trzoda chlewna

    Tuczniki na huśtawce cen: czy produkcja świń w Chinach wyjdzie na prostą?

    31 marca 2025
    Newsy

    Niemiecki eksport wieprzowiny w górę

    26 lutego 2025
    Newsy

    Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?

    21 lutego 2025
    Hodowla

    Silna reprezentacja hodowców w debacie klimatycznej – kluczowe wyzwania i szanse

    20 lutego 2025
    Kulinaria

    Jak wybierać świeże i dobrej jakości mięso? Kluczowe zasady zakupowe

    20 lutego 2025
    Newsy

    Niemal 1/3 francuskich hodowców bydła myśli o sprzedaży swoich gospodarstw

    9 lutego 2025
    Warto wiedzieć
    Prawo i finanse
    Dopłaty do materiału siewnego 2025. Znamy stawki i warunki
    3 czerwca 2025
    Dla domu
    Burze, grad i upały. Gwałtowne zmiany w pogodzie i zaskoczenie w weekend
    3 czerwca 2025
    KRUS
    Wiemy, ile można teraz dorobić do renty i emerytury. KRUS informuje
    3 czerwca 2025
    Najnowsze
    Materiał partnera
    Newsy
    Strażacy ze wsparciem Orlenu
    2 czerwca 2025
    Newsy
    Na polu urządzają dzikie rajdy. Rolnik: "Musiałem przez to zlikwidować produkcję"
    1 czerwca 2025
    Newsy
    Wiadomo, kiedy temperatury przekroczą 30 stopni C. Najnowsza prognoza pogody
    31 maja 2025
    Newsy
    Gdańska Giełda Zboża 2025 - zapisz się na spotkanie branżowe
    30 maja 2025
    Newsy
    Nadchodzą gwałtowne zmiany w pogodzie. W prognozie IMGW upały i burze
    28 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy