Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Umowy dzierżawy ziemi po nowemu. “Te zmiany mogą mieć poważne konsekwencje dla rolników”
      BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
      Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Cebula ozima - ciekawy pomysł na uprawę

Cebula ozima - ciekawy pomysł na uprawę

Uprawy - Inne uprawy 1 sierpnia 2020 07:00 Dorota Piękna-Paterczyk
Cebula ozima - ciekawy pomysł na uprawę
Źródło: D. Piękna-Paterczyk
Jej popularność związana jest przede wszystkim z opłacalnością i możliwością korzystnego sprzedania świeżego, krajowego produktu w momencie, kiedy jest go mało na rynku.
Spis treści:

    Jej popularność związana jest przede wszystkim z opłacalnością i możliwością korzystnego sprzedania świeżego, krajowego produktu w momencie, kiedy jest go mało na rynku.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Uprawa cebuli ozimej od lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem wielu rolników. Pomimo tego, że w przypadku braku okrywy śnieżnej uprawa ta niesie za sobą duże ryzyko związane z możliwością przemarznięcia roślin, producenci ryzykują i wprowadzają ją do swojej struktury upraw. Istotnym elementem agrotechnicznym jest odpowiednie przygotowanie gleby, która powinna „odleżeć”. Warto o tym pamiętać, ponieważ niespełnienie tego kończy się zbyt głębokim siewem i nierównomiernymi wschodami. Wiedzą o tym państwo Weronika i Piotr Łakomi z Bestwina w powiecie krotoszyńskim, którzy od 3 lat w swoim gospodarstwie uprawiają cebulę z siewu ozimego. Skąd zainteresowanie tą rośliną? -  Kilka lat temu za namową teścia, który w swoim gospodarstwie uprawia cebulę ozimą, postanowiliśmy również tutaj na polach w Bestwinie sprawdzić,, jak będzie rosła i plonowała. W tych stronach nie ma ani tradycji, ani dużego zainteresowania uprawą cebuli ozimej z siewu jesiennego. Również obserwując pod kątem opłacalności rynek cebuli ozimej, stwierdziłem, że trzeba spróbować i zaryzykować. Chociaż każdy rok jest inny i z tą opłacalnością to tak różnie bywa. Raz lepiej, raz gorzej - informuje pan Piotr. Dzięki uprawie cebuli ozimej do płodozmianu upraw wprowadzono nową roślinę. Państwo Weronika i Piotr Łakomi są młodymi rolnikami, którzy wspólnie z rodzicami pana Piotra prowadzą 20-hektarowe gospodarstwo. Kierunkiem wiodącym jest produkcja bydła mlecznego. W gospodarstwie uprawia się rośliny zbożowe, z których przygotowywane są sianokiszonki z przeznaczeniem na skarmienie bydła. 

    Termin siewu cebuli ozimej, w zależności od wyboru odmiany, przypada na różne dekady sierpnia. Warto zatem w płodozmianie uwzględnić takie rośliny, które „zwolnią” w tym okresie już pole. - Cebulę wysialiśmy 25 sierpnia 2019 roku po zbiorze jęczmienia. Pole zostało odpowiednio przygotowane. Przed orką zastosowano nawożenie organiczne w postaci obornika, a następnie wykonano nawożenie mineralne polifoską 6 w dawce około 400 kg.  Na pytanie o wybór odmiany pan Piotr odpowiada - Sprawdzaliśmy u siebie różne odmiany i tym razem zdecydowaliśmy się na odmianę Wolf. Jest to odmiana dosyć popularna i wybierana przez wielu producentów. Zaliczana jest do odmian średniowczesnych. Może być  przeznaczona do zbioru pęczkowego, do obierania i do sprzedaży z suchą łuską. Cechuje się wysoką mrozoodpornością i odpornością na jarowizację.

    Jak producenci określają ten rok dla wzrostu i rozwoju cebuli. Czy wystąpiły jakieś niepokojące zjawiska i pojawiły się zagrożenia ze strony agrofagów? - Z okresem zimowym cebula poradziła sobie bardzo dobrze. Wysiana w odpowiednim terminie agrotechnicznym wytworzyła silny system korzeniowy i siewki w dobrej kondycji weszły w okres zimowy. Wschody były bardzo dobre i pogoda również sprzyjała. A, że warunki zimowe były nie najgorsze, bo nie było przecież ani bardzo dużych mrozów, jedynie niewielkie przymrozki, to ten najgorszy i najtrudniejszy okres przetrzymała. I w dobrej kondycji weszła w okres wczesnowiosenny. Jej szybki przyrost mogliśmy obserwować wiosną. Długo miała ładny, zielony szczypior pokryty woskiem. Na roślinach nie zaobserwowaliśmy wystąpienia chorób i szkodników – informują państwo Łakomi. 

    W uprawie cebuli ozimej bardzo ważne jest wykonanie wiosennego nawożenia azotem. W jesiennym nawożeniu stosowane są małe dawki tego składnika, ponieważ rośliny przenawożone dużymi dawkami azotu są bardziej wrażliwe na mróz. – Wiosną zastosowaliśmy nawożenie azotowe. W pierwszej dawce wysialiśmy saletrę amonową, a w drugiej saletrę wapniową. Podaliśmy również aminokwasy i stymulatory wzrostu. Uważam, że te dodatki pozwalają lepiej rosnąć roślinom, poprawiają ich wzrost, rozwój i zdrowotność – twierdzi producent. 

    Czy problem suszy pojawił na się polu z uprawą cebuli ozimej w Bestwinie? - Cebulę zasialiśmy na IV klasie, na takim terenie łąkowym, na sapach, które są bardziej podmokłe. I tak na dobrą sprawę problem z brakiem wilgoci w glebie u nas nie pojawił się. Na pewno w tym roku ani rozkład opadów, ani temperatur nie był korzystny dla większości roślin. Kwiecień był nieciekawy, no i maj również. Było tak zimno, że rośliny prawie nie rosły. Dobrze, że czerwcowe deszcze i wzrost temperatury poprawiły ich kondycję. Było to zwłaszcza widoczne na kukurydzy, którą czerwcowe ciepło i deszcz uratowały – informuje pan Piotr.

    Kiedy odwiedziłam gospodarstwo państwa Łakomych, cebula była już wykopana i czekała na zbiór. Prezentowała się bardzo ładnie. Leżące na polu w rządkach, w dużym zagęszczeniu cebule były wyrównane i wizualnie zapowiada się dobry plon. – Cebulę wykopaliśmy 16 czerwca i za kilka dni przystąpimy do zbiorów.  Na razie pogoda nie jest korzystna. Trwające od kilku dni opady deszczu uniemożliwiają dosychanie cebuli. Ale miejmy nadzieję, że pogoda poprawi się i przystąpimy do zbiorów. Zamierzamy cebule sprzedać bezpośrednio w suchej łusce. Chcielibyśmy zebrać z tego pola około 40 ton z ha. Jeśli tak będzie i dobrze cebulę sprzedamy, będziemy zadowoleni. Ale najpierw musimy ją zebrać i sprzedać, aby móc podsumować sezon i powiedzieć, czy uprawa opłaciła się, czy nie  – mówią młodzi rolnicy z Bestwina. Czy wstępne założenia moich rozmówców co do wydajności cebuli okazały się słuszne?

    Czy uprawa cebuli ozimej w bieżącym sezonie okazała się opłacalna? Chcąc uzyskać odpowiedzi na te pytania, ponownie skontaktowałam się z producentami w miesiącu lipcu. – Zebraliśmy 50 ton z hektara. Cena na obieralni to 1 zł po spakowaniu, czyli odpadnie około 20% z tego. Pomimo kiepskich warunków pogodowych, które nie sprzyjały wczesnemu zbiorowi po wykopaniu cebuli,  jesteśmy zadowoleni i z plonu i z ceny – podsumowują swoją wypowiedź państwo Weronika i Piotr Łakomi z Bestwina w powiecie krotoszyńskim.

    • Tagi:
    • uprawa
    • cebula ozima
    • Beata i Piotr Łakomi
    • warzywa
    Dorota Piękna-Paterczyk
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Sieci wymuszają niskie ceny warzyw

    12 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny

    5 listopada 2025
    Inne uprawy

    Rekordowe plony w Niemczech, kłopoty w Polsce. Ogromny problem rolników

    29 października 2025
    Owoce i warzywa

    “Tak źle jeszcze nigdy nie było”. Rolnicy mówią o dramatycznej sytuacji

    24 października 2025
    Owoce i warzywa

    Oni na warzywach nie zarobili

    22 października 2025
    Ceny rolnicze

    Podwyżki nawet o 300%. Ceny wywindowały, bo kończy się sezon

    15 października 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Mercosur i widmo upadku gospodarstw oraz firm. "Mechanizmy ochronne są pozorne"
    16 listopada 2025
    Zboża
    Czy uprawa rzepaku może być opłacalna? Specjaliści odpowiadają
    16 listopada 2025
    KRUS
    Wcześniejsza emerytura dla rolników? Mamy jasną odpowiedź KRUS
    16 listopada 2025
    Najnowsze
    Uprawy
    Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
    14 listopada 2025
    Uprawy
    Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
    14 listopada 2025
    Uprawy
    To nie był dobry rok dla tej rośliny. Te odmiany jednak dały radę
    13 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności