Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Pszenica tańsza nawet o 70 zł/t. Co z innymi gatunkami?
      Z ostatniej chwili. Magazyny pełne. Skupy zbóż nie przyjmują
      Ceny tego mięsa poszybowały w górę. Polacy płacą w sklepach o 10 zł więcej za kg
      Rolnicy po wizycie w skupach: Ceny urągają naszej godności
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      WPR 2023–2027: 70% refundacji składki dla hodowców. Kto skorzysta?
      Te zmiany dla sporej grupy rolników to rewolucja. "Nie wszyscy sobie poradzą"
      Ta przegrana może spowodować lawinę spraw o odszkodowania przeciwko hodowcom
      ARiMR zwróci rolnikowi 70% kosztów. Wystarczy złożyć wniosek. Nabór już wkrótce
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      3 tys. zł na gospodarstwo. Znamy już pełne dane z ARiMR
      Jaka sytuacja na plantacjach buraka cukrowego? Jakie działania należy podjąć?
      Rolnicy nie są w stanie regulować zobowiązań. Domagają się wakacji kredytowych
      Jak przebiegają żniwa w połowie sierpnia? Jakie plony pszenicy i rzepaku?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał partnera Czy słońce zasili gospodarstwa rolne? Finansowa analiza agroPV w rolnictwie
      Ten rolnik ma jeden z największych kombajnów w Polsce. Skosił 10 ha w godzinę
      Kiedy można używać drona do oprysków? Co mówią przepisy?
      To będzie nowy, budżetowy kombajn dla polskich rolników? Przyjechał prosto z Chin
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dodatkowe koszty dla rolników? Chodzi o nową opłatę
      Nowy „aktywny rolnik” staje się faktem! Minister Krajewski: Przyspieszamy
      Będzie więcej pieniędzy na paliwo rolnicze? Ministerstwo rolnictwa odpowiada
      Wielu właścicieli nieruchomości nie wie o tej opłacie. Za jej brak grożą kary
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ile kosztuje miód w 2025 roku? Orientacyjne ceny w sierpniu
      Zatrzymaj lato w ogrodzie. Posadź te kwiaty teraz, a będą kwitły do przymrozków
      Różowe, niebieskie czy fioletowe? Podsyp tym hortensję, by zmienić jej kolor
      Roślina nie do przelania. Ma “biblijny” rodowód i jest polecana początkującym
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
  • Wieści Rolnicze
  • Tu pogłaszczą króliczka, tu upieką chleb... Na świętokrzyskiej ziemi

Tu pogłaszczą króliczka, tu upieką chleb... Na świętokrzyskiej ziemi

Sylwetki 9 kwietnia 2023 07:00 Ewelina Jamka
Tu pogłaszczą króliczka, tu upieką chleb... Na świętokrzyskiej ziemi
Źródło: Ewelina Jamka
Choć to nie wieś, tylko obrzeża powiatowego miasta, życie tu płynie zupełnie innym rytmem. To miejsce, które łączy w sobie przeszłość z duchem czasu. To Wieś.Co Zagroda Edukacyjna w Skarżysku-Kamiennej, gdzie bez ograniczeń można dotknąć i poczuć klimat dawnej wsi i rolnictwa w nowoczesnym wydaniu.
Spis treści:

    4-hektarowe gospodarstwo w otoczeniu świętokrzyskich lasów i łąk znajduje się na obrzeżach Skarżyska-Kamiennej.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Od 9 lat prowadzi je Grażyna Tarasińska, która to wyjątkowe miejsce stworzyła w oparciu o swoje wykształcenie, zainteresowania, z umiłowani do ziemi i wsi, skąd wywodzą się jej korzenie. Z wykształcenia pedagog, z doświadczeniem w prowadzeniu działalności gospodarczej, zbudowała swoistego rodzaju siedlisko dla zwierząt, gdzie odwołanie do tradycji łączy się z nutą nowoczesności.

    - To miejsce to efekt współpracy z ludźmi z różnych dziedzin i branż, którzy inspirują i motywują do działania. Tu jest zarówno edukacja, która jest mi bardzo bliska, jak również kulinaria, w zakresie których stale się rozwijam, szukając pomysłów na ciekawe i twórcze warsztaty dla dzieci młodzieży wczesnoszkolnej – mówi pani Grażyna. - Naszą zagrodę odwiedzają rodziny z dziećmi, ale też grupy zorganizowane ze szkół podstawowych i średnich. Tu znajdują miejsce na odpoczynek od miejskiego zgiełku, wyciszenie, chwilę wytchnienia, jak również możliwość zapoznania się z tym, co niegdyś było powszechne dla ludzi mieszkających na wsi.

    Od zabawy, przez obcowanie ze zwierzętami po warsztaty manualne

    Oprócz wolnej przestrzeni na łonie natury, na dzieci czekają place zabaw, trasy biegowe, doskonale wyposażone miejsce na warsztaty kulinarne, w tym pieczenia chleba, pizzy czy pierników. Jest lepienie pierogów, smakołyki z czekolady, warsztaty manualne, takie jak lepienie w glinie.

    To także możliwość obcowania ze zwierzętami, których w gospodarstwie nie brakuje. Można bez przeszkód pójść z wizytą do kurnika, gdzie są kury, gęsi, kaczki, perliczki, czy do stajni, gdzie karmi się konie i kucyki (przejażdżki cieszą się dużym powodzeniem). Są też kozy w koźlarni oraz urocze króliki, które można nie tylko karmić, ale także dotknąć, pogłaskać, wziąć na ręce.

    - Z roku na rok poszerzam naszą ofertę i szukam nowy pomysłów, jak w atrakcyjny sposób zachęcić uczniów do odwiedzenia naszej zagrody. Chętnych nie brakuje, ale młodzież jest też wymagająca. Z drugiej strony okazuje się, że w dobie internetu dzieci mają bardzo mało do czynienia ze zwierzętami, zwłaszcza gospodarskimi. Niektóre pierwszy raz widzą na oczy kozy, które mylą z owcami, spontanicznie reagują na dźwięki wydawane przez kury czy koguta, bo to dnia nich coś nowego, nieznanego dotąd. Czasem jest śmiech, a czasem lęk, strach, obawa. To bywa bardzo zabawne – mówi pani Grażyna, która chętnie pokazuje uprawy warzyw w ogródku czy zdradza recepturę chleba, który można upiec na miejscu i zabrać do domu. Bo stąd nikt nie wychodzi z pustymi rękami. - Nie tylko dzieci, ale również rodzice bardzo chwalą te wypieki. Ponieważ ogranicza nas czas, mamy swoją unowocześnioną recepturę pieczenia chleba, bo kiedy tylko na własnym zakwasie piekliśmy chleb. Aktualnie pieczemy z drożdży piekarniczych (są to żywe drożdże, nie suszone). Dzieci samodzielnie wyrabiają ciasto, po czym pieką swoje chlebki w piecu konwekcyjno-parowym. Mamy też typowy piec chlebowy, ale przy dużej liczbie uczestników, zeszłoby z tym dużo więcej czasu.

    Edukacyjne miejsce z duszą

    W miejscu, gdzie dziś jest Wieś.Co Zagroda Edukacyjna mieściły się kiedyś szklarnie półkowe, gdzie uprawiono pomidory i paprykę. Dawne miejsce upraw stało się nowoczesnym obiektem z salą, gdzie organizowane są imprezy okolicznościowe. Pani Grażyna myślała o uprawie ziół, ale ze względu na klasę ziemi, doradcy z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach wyperswadowali jej to, proponując w zmian udział w projekcie edukacyjnym, który dziś przynosi piękne efekty…

    - Lubię odwołanie do przeszłości, zresztą zajmuję się tym z umiłowania do ziemi, szacunku do przodków i korzeni, ale trzeba iść z duchem czasu. Stale poszukuję nowych ścieżek i pomysłów na warsztaty, z myślą o rozwoju zarówno osobistym, jak również zagrody. Bardzo cenię sobie swobodę w swojej pracy oraz kontakt z drugim człowiekiem. To ludzie są motorem do działania, inspirują i podsuwają pomysły. Często czerpią z moich doświadczeń i na ich bazie przygotowuję poradniki. Bo Wieś.Co Zagroda Edukacyjna to poznawanie świata natury, tradycji kulinarnych i kulturalnych regionu w naturalnym i przyjaznym otoczeniu. Organizowane u nas warsztaty to świetna metoda na twórcze działania i wspólne eksperymentowanie na łonie natury – podsumowuje pani Grażyna.

    Artykuł napisała Ewelina Jamka.

    Źródło: Ewelina Jamka
    • Tagi:
    • Wieś.Co Zagroda Edukacyjna
    • warsztaty kulinarne
    Ewelina Jamka
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Korzystasz z pomocy de minimis w rolnictwie? Przygotuj się na zmiany
    16 sierpnia 2025
    Przepisy
    Masz 1 ha? Możesz ubiegać się o tę dotację rolniczą. Gdzie i na jakich warunkach?
    16 sierpnia 2025
    Prawo i finanse
    Manifestacja rolników pod posterunkiem policji. W tle kłótnia o grunty
    16 sierpnia 2025
    Najnowsze
    Sylwetki
    Własne mleko od krowy i wędliny z własnej świni. U nich to tradycja
    7 sierpnia 2025
    Sylwetki
    Mamy nowego ministra rolnictwa. Co wiadomo o Stefanie Krajewskim?
    23 lipca 2025
    Materiał Promocyjny
    Sylwetki
    Gospodarka rolna w nowoczesnym wydaniu – wywiad z p. Maciejem Majewskim
    11 lipca 2025
    Uprawy
    Żniwa 2025: gorący okres, mocne maszyny w terenie i wyścig z czasem [VIDEO]
    6 lipca 2025
    Sylwetki
    Aż 7000 ha. Prowadzą nowoczesną hodowlę w Wielkopolsce [VIDEO]
    1 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności