Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Potężny wzrost cen tego warzywa. Pierwsze krajowe zbiory będą za ok. dwa tygodnie
      Rynek bydła. Od jutra zmiany
      Czy ceny zbóż mogą być jeszcze niższe? Ekspert ujawnia, co czeka rynek
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Główny Lekarz Weterynarii ostrzega: nie ruszaj przynęt
      Korzyści dla rolników: realne pieniądze i stabilna przyszłość
      Krowy mogą tracić mleko nawet o połowę? Zobacz, jak uratować wydajność w oborze
      Czy Twoje gospodarstwo może zasilać biogazownię? Sprawdź, ile zwierząt wystarczy
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak efektywnie zarządzać uprawą rzepaku? Radzili rolnicy
      Artykuł partnera Jakość gleb uprawnych coraz gorsza [FILM]
      Duże zmiany dla rolników od sierpnia. Takich plonów nie będzie można sprzedawać
      Chcesz sprzedawać nasiona? Pamiętaj o tym obowiązku. Inaczej dostaniesz karę
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ta prasa podąża za pokosem i śledzi na bieżąco rozmiary oraz miejsca zrzutu beli
      Nowy zestaw na rynku od polskiego producenta maszyn rolniczych [VIDEO]
      John Deere zaprezentował swoje nowe, potężne maszyny. Pod maską ponad 1000 KM
      Oprysk robi punktowo - tam, gdzie rozpoznaje szkodniki
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Na co rolnicy wydają pieniądze z dopłat bezpośrednich? Zbadano setki gospodarstw
      Ziemia wraca do KOWR. Kto powinien ją uprawiać? OPR-y zagrożone?
      Czy Unia będzie mogła blokować dopłaty dla rolników? "Niebezpieczny precedens"
      Te pieniądze każdy rolnik powinien dostać do końca czerwca
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Stosuj na ogórki, pomidory i porzeczki. Jak zrobić domowy oprysk z jodyny?
      Umieść w tunelu wykopanym przez kreta. Szkodnik ucieknie z ogrodu
      Przyciąga wzrok bardziej niż lawenda. Królował w ogrodach babć, teraz wraca do łask
      Ten zabieg zapewnia większe plony i smaczniejsze pomidory. Jak go wykonać?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Tu pogłaszczą króliczka, tu upieką chleb... Na świętokrzyskiej ziemi

Tu pogłaszczą króliczka, tu upieką chleb... Na świętokrzyskiej ziemi

Sylwetki 9 kwietnia 2023 07:00 Ewelina Jamka
Tu pogłaszczą króliczka, tu upieką chleb... Na świętokrzyskiej ziemi
Źródło: Ewelina Jamka
Choć to nie wieś, tylko obrzeża powiatowego miasta, życie tu płynie zupełnie innym rytmem. To miejsce, które łączy w sobie przeszłość z duchem czasu. To Wieś.Co Zagroda Edukacyjna w Skarżysku-Kamiennej, gdzie bez ograniczeń można dotknąć i poczuć klimat dawnej wsi i rolnictwa w nowoczesnym wydaniu.
Spis treści:
  • Od zabawy, przez obcowanie ze zwierzętami po warsztaty manualne
  • Edukacyjne miejsce z duszą

4-hektarowe gospodarstwo w otoczeniu świętokrzyskich lasów i łąk znajduje się na obrzeżach Skarżyska-Kamiennej.

Od 9 lat prowadzi je Grażyna Tarasińska, która to wyjątkowe miejsce stworzyła w oparciu o swoje wykształcenie, zainteresowania, z umiłowani do ziemi i wsi, skąd wywodzą się jej korzenie. Z wykształcenia pedagog, z doświadczeniem w prowadzeniu działalności gospodarczej, zbudowała swoistego rodzaju siedlisko dla zwierząt, gdzie odwołanie do tradycji łączy się z nutą nowoczesności.

- To miejsce to efekt współpracy z ludźmi z różnych dziedzin i branż, którzy inspirują i motywują do działania. Tu jest zarówno edukacja, która jest mi bardzo bliska, jak również kulinaria, w zakresie których stale się rozwijam, szukając pomysłów na ciekawe i twórcze warsztaty dla dzieci młodzieży wczesnoszkolnej – mówi pani Grażyna. - Naszą zagrodę odwiedzają rodziny z dziećmi, ale też grupy zorganizowane ze szkół podstawowych i średnich. Tu znajdują miejsce na odpoczynek od miejskiego zgiełku, wyciszenie, chwilę wytchnienia, jak również możliwość zapoznania się z tym, co niegdyś było powszechne dla ludzi mieszkających na wsi.

Od zabawy, przez obcowanie ze zwierzętami po warsztaty manualne

Oprócz wolnej przestrzeni na łonie natury, na dzieci czekają place zabaw, trasy biegowe, doskonale wyposażone miejsce na warsztaty kulinarne, w tym pieczenia chleba, pizzy czy pierników. Jest lepienie pierogów, smakołyki z czekolady, warsztaty manualne, takie jak lepienie w glinie.

To także możliwość obcowania ze zwierzętami, których w gospodarstwie nie brakuje. Można bez przeszkód pójść z wizytą do kurnika, gdzie są kury, gęsi, kaczki, perliczki, czy do stajni, gdzie karmi się konie i kucyki (przejażdżki cieszą się dużym powodzeniem). Są też kozy w koźlarni oraz urocze króliki, które można nie tylko karmić, ale także dotknąć, pogłaskać, wziąć na ręce.

- Z roku na rok poszerzam naszą ofertę i szukam nowy pomysłów, jak w atrakcyjny sposób zachęcić uczniów do odwiedzenia naszej zagrody. Chętnych nie brakuje, ale młodzież jest też wymagająca. Z drugiej strony okazuje się, że w dobie internetu dzieci mają bardzo mało do czynienia ze zwierzętami, zwłaszcza gospodarskimi. Niektóre pierwszy raz widzą na oczy kozy, które mylą z owcami, spontanicznie reagują na dźwięki wydawane przez kury czy koguta, bo to dnia nich coś nowego, nieznanego dotąd. Czasem jest śmiech, a czasem lęk, strach, obawa. To bywa bardzo zabawne – mówi pani Grażyna, która chętnie pokazuje uprawy warzyw w ogródku czy zdradza recepturę chleba, który można upiec na miejscu i zabrać do domu. Bo stąd nikt nie wychodzi z pustymi rękami. - Nie tylko dzieci, ale również rodzice bardzo chwalą te wypieki. Ponieważ ogranicza nas czas, mamy swoją unowocześnioną recepturę pieczenia chleba, bo kiedy tylko na własnym zakwasie piekliśmy chleb. Aktualnie pieczemy z drożdży piekarniczych (są to żywe drożdże, nie suszone). Dzieci samodzielnie wyrabiają ciasto, po czym pieką swoje chlebki w piecu konwekcyjno-parowym. Mamy też typowy piec chlebowy, ale przy dużej liczbie uczestników, zeszłoby z tym dużo więcej czasu.

Edukacyjne miejsce z duszą

W miejscu, gdzie dziś jest Wieś.Co Zagroda Edukacyjna mieściły się kiedyś szklarnie półkowe, gdzie uprawiono pomidory i paprykę. Dawne miejsce upraw stało się nowoczesnym obiektem z salą, gdzie organizowane są imprezy okolicznościowe. Pani Grażyna myślała o uprawie ziół, ale ze względu na klasę ziemi, doradcy z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach wyperswadowali jej to, proponując w zmian udział w projekcie edukacyjnym, który dziś przynosi piękne efekty…

- Lubię odwołanie do przeszłości, zresztą zajmuję się tym z umiłowania do ziemi, szacunku do przodków i korzeni, ale trzeba iść z duchem czasu. Stale poszukuję nowych ścieżek i pomysłów na warsztaty, z myślą o rozwoju zarówno osobistym, jak również zagrody. Bardzo cenię sobie swobodę w swojej pracy oraz kontakt z drugim człowiekiem. To ludzie są motorem do działania, inspirują i podsuwają pomysły. Często czerpią z moich doświadczeń i na ich bazie przygotowuję poradniki. Bo Wieś.Co Zagroda Edukacyjna to poznawanie świata natury, tradycji kulinarnych i kulturalnych regionu w naturalnym i przyjaznym otoczeniu. Organizowane u nas warsztaty to świetna metoda na twórcze działania i wspólne eksperymentowanie na łonie natury – podsumowuje pani Grażyna.


Artykuł napisała Ewelina Jamka.

Źródło: Ewelina Jamka
  • Tagi:
  • Wieś.Co Zagroda Edukacyjna
  • warsztaty kulinarne
Ewelina Jamka
Warto wiedzieć
Trzoda chlewna
Hiszpania, Dania i Holandia na celowniku Pekinu. Śledztwo nadal trwa
13 czerwca 2025
Analizy rynkowe
Na co rolnicy wydają pieniądze z dopłat bezpośrednich? Zbadano setki gospodarstw
12 czerwca 2025
Ceny rolnicze
Potężny wzrost cen tego warzywa. Pierwsze krajowe zbiory będą za ok. dwa tygodnie
12 czerwca 2025
Najnowsze
Sylwetki
Gospodaruje na 1600 ha, a zaczynał od 11 ha. Maszyny robią wrażenie [VIDEO]
8 czerwca 2025
Sylwetki
3 hektary to nadal gospodarstwo czy hobby? Można z tego się utrzymać?
29 maja 2025
Sylwetki
Ten rolnik takiego roku jeszcze nie miał. Wysokie ceny i rekordowe straty [VIDEO]
25 maja 2025
Sylwetki
Młoda rolniczka. Zrezygnowała ze studiowania, by zająć się gospodarstwem [VIDEO]
18 maja 2025
Sylwetki
Potrafi ujeździć byka, sam buduje maszyny. Historia Romka Zaklinacza Byków 
14 maja 2025
Wieści Rolnicze
Wieści Rolnicze
Dane kontaktowe
Wieści Rolnicze
RP Digital Sp. z o.o.
NIP: 5273128894
REGON: 529596954
tel. +48 627 47 15 31
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
redakcja@wiescirolnicze.pl
Numer dyżurny -- 501 267 226
Kategorie
  • Ceny Rolnicze
  • Newsy
  • Hodowla
  • Uprawy
  • Owoce i warzywa
  • Technika
  • Prawo i finanse
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla Domu
© 2025 WieściRolnicze
  • Redakcja
  • Reklama
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Prenumerata
  • Konkursy