Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza mokra - ile kosztuje? Jakie odliczenia w skupach za wilgotność?
      Ile kosztują orzechy? Różnice cen w stosunku do ubiegłorocznych, zaskakują
      Spadki cen pszenicy na Matif, a co w krajowych skupach?
      Niepokojące zmiany na rynku bydła. Co dzieje się z cenami?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jak rolnicy oceniają spotkanie z ministrem rolnictwa? 5 godzin rozmów i co dalej?
      Ceny mleka. Spadki cen produktów mlecznych wpłyną na stawki za surowiec w skupie?
      Groźny wirus znów uderza. Gdzie tym razem?
      Aż trzy nowe ogniska. Choroba nie daje za wygraną. Hodowcy nie mogą spać spokojnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dlaczego liście rzepaku żółkną?
      Ten nabór startuje 30 października. ARiMR zwraca na niego uwagę już dziś
      To był dobry rok dla tej rośliny. Pokazują to wyniki niezależnych badań
      Nie zostało wiele czasu! Październik to ostateczny termin na cięcie tych krzewów
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Za chwilę kolejna zmiana czasu 2025. Czy to już w ten weekend?
      1,5 mld zł już na kontach rolników. Kolejni otrzymają zaliczki wkrótce
      Rekordowa liczba wniosków o płatności dla małych gospodarstw. Aż 42% rolników
      Złóż wniosek o 3 tys. zł do hektara. Nabór nie potrwa długo!
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Cień w ogrodzie to nie problem! Zasadź je już teraz, a wiosną cię zachwycą
      Nagły zwrot w pogodzie: Wiadomo, kiedy będzie 20 stopni. Nowa prognoza
      To wieloletni hit, który posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Rynek trzody chlewnej: wszystko co złe już za nami?

Rynek trzody chlewnej: wszystko co złe już za nami?

Analizy rynkowe - Analizy rynkowe 16 maja 2019 06:00 Dorota Jańczak Aktualizacja: 16 maja 2019 14:23
Rynek trzody chlewnej: wszystko co złe już za nami?
Źródło: fotolia.com
Ceny żywca wieprzowego nawet o 27% wyższe niż przed rokiem?
Spis treści:

    Ceny żywca wieprzowego nawet o 27% wyższe niż przed rokiem? Takie dane wskazują ekonomiści i mówią, że ten rok dla producentów świń zapowiada się dobrze. Hodowcy ostrożniej podchodzą do tych informacji.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Wszyscy jednak z zainteresowaniem spoglądają na to co dzieje się w Chinach, gdzie zapotrzebowanie na wieprzowinę jest ponoć tak duże, że nie są w stanie zaspokoić go dostawy z Europy i USA. 

    Rolnicy rezygnowali ze stad podstawowych - wyprzedawali maciory

    Ostatnie pół roku dla hodowców trzody chlewnej upłynęły pod znakiem bardzo niskich cen żywca. Sytuacja była na tyle dramatyczna, że wielu z nich ograniczyło bądź zamknęło produkcję. Przy wyższych niż w poprzednich sezonach cenach zbóż  i stawkach 3,70 zł/kg tucznika w żywej wadze chów był praktycznie często nieopłacalny. - Od roku zauważamy, że stad świń jest mniej. Tendencje nasiliły się na przełomie roku. Jest coraz mniej gospodarstw, które zwiększałyby produkcję. O spadku i rezygnacji ze świń świadczy to, że skupujemy w ostatnim czasie dużo macior - komentowali w lutym Maciej i Zbigniew Biskup, prowadzący skup żywca w Wielkopolsce. Dodali, że najgorszy jest brak stabilizacji.

    - Kiedyś było tak, że pół roku cena była dobra, potem przez 3 miesiące było załamanie, ale po czasie wracało do normy. Teraz tak nie jest. Przykładem jest chociażby okres przed Bożym Narodzeniem. Wszyscy zawsze wtedy czekali na wzrost w związku z popytem. Od 5 lat jest zupełnie odwrotnie. Gdy zbliżają się święta, to zakłady są zapchane i nie płacą więcej - stwierdzili Biskupowie.

    Podobnie to, co dzieje się na rynku, ocenia Sławomir Homeja, producent świń z woj. kujawsko-pomorskiego posiadający około 25 loch. - Wielu rolników z mojej okolicy całkowicie zrezygnowało z hodowli trzody chlewnej. Gdy skończyło mi się zboże i zobaczyłem, jakie są ceny podjąłem decyzję o tym, by ograniczyć tucz. Nie pokrywałem macior w listopadzie oraz w marcu, dlatego nie będę miał tuczników przez pewien okres. Stado podstawowe jest dla mnie najważniejsze, w tej chwili  remontuję je - tłumaczy rolnik. 

    - W tej chwili krzyczenie „hurra, jest wspaniale”, gdy dobra cena jest od miesiąca, jest na wyrost. Wiem, że duży wpływ na sytuację miał kryzys związany z ASF w Azji. Teraz kwestia jak będzie to wyglądać za rok, czy półtora, co będzie gdy odbuduje się tam hodowla? - mówi hodowca Sławomir Homeja.

    Czytaj także: Czy produkcja mięsa wieprzowego może być prowadzona w sposób zrównoważony?

    Wzrost cen żywca w marcu

    W przeciągu ostatniego roku najniższe ceny funkcjonowały w okresie od października do marca. Pod koniec pierwszego kwartału stawki dynamicznie podskoczyły. W ostatnim tygodniu marca, w zakładach monitorowanych przez Ministerstwo Rolnictwa, średnia cena wzrosła o 9% w relacji tygodniowej, do 4,91 zł/kg.

    - Był to pierwszy tydzień w 2019 r., kiedy średnia cena była wyższa od zarejestrowanej w analogicznym tygodniu ubiegłego roku. Wzrost ten wyniósł 7% - podaje Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno - spożywczego Santander Bank Polska.

    Czytaj także: Trzoda chlewna ekologicznie

    Prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP: Rynek żywca wieprzowego znormalniał

    Z kolei w pierwszym tygodniu kwietnia za żywiec płacono przeciętnie 5,43 zł/kg, a więc o 11% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 19% więcej w relacji rocznej. - Kolejną wysoką podwyżkę zanotowano w drugim tygodniu kwietnia. Średnia cena w opisywanym okresie wzrosła o kolejne 7%, do 5,80 zł/kg, i była wyższa o 27% w relacji rocznej - dodaje Grzegorz Rykaczewski. Po Świętach Wielkanocnych stawki w Polsce spadły o około 12 groszy na kilogramie, mimo to cena kształtuje się na przyzwoitym poziomie. - To powoduje w tym momencie większą chęć współpracy rolników z przetwórcami. Uważam, że ten rynek znormalniał. Pewnie, że przetwórcy woleliby, by towar był tańszy, jak to miało miejsce przez długi czas, ale wydaje mi się, że mądrzy przetwórcy to rozumieją, że tak musi być - stwierdza Janusz Rodziewicz, prezes Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP. 

    - Przewidujemy, że ceny żywca do końca roku utrzymają się na wysokim poziomie. Warto pamiętać, ze jesteśmy na początku sezonowych wzrostów cen, więc do III kwartału (oczywiście mogą być niewielkie spadki) spodziewamy się utrzymania trendu wzrostowego - komentuje Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno - spożywczego Santander Bank Polska.

    Wzrost cen żywca wieprozwego to wynik kilku czynników

    Przyczynił się do niego sezon grillowy oznaczający zwiększenie popytu na mięso. - Spodziewamy się, że jest to początek wzrostów cen, choć dynamika może ulec istotnemu zmniejszeniu. Niemniej obecny poziom jest znacznie powyżej (ok. 20%) średniej historycznej, przy uwględnieniu sezonowości na rynku wieprzowiny - komentuje Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno - spożywczego Santander Bank Polska i dodaje, że zwyżka cen świń wprost wynika z wyższych cen mięsa wieprzowego. W drugiej połowie kwietnia średnia cena sprzedaży tusz wieprzowych w krajowych zakładach przetwórczych wyniosła 8,71 tys. zł/t i była wyższa o 10% w porównaniu do poprzedniego tygodnia oraz wyższa o 38% niż na początku 2019 r.  - Zakłady przetwórcze z jednej strony więcej muszą płacić za surowiec, ale z drugiej strony znacznie więcej otrzymują za sprzedane mięso - stwierdza Grzegorz Rykaczewski.

    Wzrost cen warchlaka

    Stawki za żywiec wzrosły również dlatego, że na rynku europejskim jest niski podaż warchlaka, którego ceny cały czas rosną. Pod koniec kwietnia za 18-tygodniowego warchlaka duńskiego lub niemieckiego trzeba było zapłacić od 355 do 362 zł. 

    ASF w Chinach

    Nie bez znaczenia dla rynku jest z pewnością szalejący afrykański pomór świń w Azji Południowo - Wschodniej i ogromny spadek produkcji w Chinach. Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej za Rabobankiem podał, iż w 2019 roku może on wynieść nawet 30%, a chiński deficyt na wieprzowinę w 2019 roku szacowany jest na 10 mln ton.

    - Przekracza to łączne możliwości eksportowe UE, USA i Brazylii. Wzrost importu chińskiego spowodowany jest redukcją pogłowia macior na skutek rozprzestrzeniającego się wirusa ASF - podaje Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCH.

    Szacuje się, że Chiny w ciągu roku straciły 7 mln loch (-21% r/r)

    I to właśnie wzmożony chiński import, według analityków, spowoduje, że ceny żywca w Europie utrzymają się na stabilnym zadowalającym poziomie. Wszystko wskazuje na to, że Chińczycy nie będą w stanie odbudować produkcji w ciągu najbliższych miesięcy. Może zdarzyć się też tak, że ich kryzys potrwa do roku 2020. Dla USA oraz innych eksporterów może to oznaczać wywindowanie cen wieprzowiny do rekordowych poziomów. 

    Najnowsze ceny żywca TUTAJ

    • Tagi:
    • ceny żywca
    • analiza cen
    • eksport
    • Chiny
    • ceny świń
    • notowania
    • tucznik
    Dorota Jańczak
    Podobne artykuły
    Newsy

    Rolnik do premiera: nie wytrzymamy tej konkurencji! Co mu odpowiedział Tusk?

    18 października 2025
    Trzoda chlewna

    Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców

    14 października 2025
    Prawo i finanse

    Szykują się zmiany w przepisach. Mają usprawnić eksport naszych warzyw i owoców

    10 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny świń runęły. Notowania są dramatyczne, takiej sytuacji nie było od lat

    9 października 2025
    Bydło i mleko

    Wartość ekspotru tego mięsa wzrosła o ponad 30 procent. Gdzie sprzedajemy go najwięcej?

    7 października 2025
    Bydło i mleko

    Bardzo dobra informacja dla hodowców bydła. Gdzie trafi polska wołowina?

    20 września 2025
    Drób

    Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska

    16 września 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny w skupach drastycznie spadną? Ta decyzja uderza w producentów trzody chlewnej

    7 września 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    GUS publikuje brutalną prawdę. Rolnicy z nadzieją, ale bez zysków?
    18 października 2025
    Sylwetki
    Co zrobić, aby zebrać prawie 10 ton pszenicy z hektara? [VIDEO]
    19 października 2025
    Analizy rynkowe
    Do Europy płynie tanie masło z Ameryki. Czy rynek mleka czeka załamanie?
    19 października 2025
    Najnowsze
    Analizy rynkowe
    Wszystkich Świętych tuż-tuż. Ile wydamy na ozdobienie grobów?
    19 października 2025
    Analizy rynkowe
    Do Europy płynie tanie masło z Ameryki. Czy rynek mleka czeka załamanie?
    19 października 2025
    Analizy rynkowe
    GUS publikuje brutalną prawdę. Rolnicy z nadzieją, ale bez zysków?
    18 października 2025
    Analizy rynkowe
    Uprawa słonecznika. Dlaczego warto zbadać jego zaolejenie? Na co jeszcze uważać?
    9 października 2025
    Analizy rynkowe
    „Zrobiliśmy błąd, że nie sprzedaliśmy wszystkiego w żniwa” - mówi Marcin Gryn
    8 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności