Rolnicy mogą zwiększyć swoje dochody z gospodarstwa na 5 sposobów
Jedną z możliwości zwiększenia dochodów rolników, którzy prowadzą niewielkie, tradycyjne gospodarstwa rolne, jest sprzedaż wyprodukowanej żywności bezpośrednio konsumentowi. Działalność ta jest ważna również z perspektywy polskiej gospodarki - małe gospodarstwa rolne, często prowadzone rodzinnie, w dużej mierze przyczyniają się do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego kraju. Rolnicy gwarantują Polakom dostęp do regionalnej żywności wysokiej jakości, a przy tym w przystępnej cenie.
Jak sprzedawać produkty prosto z gospodarstwa?
Obecnie w Polsce produkcja żywności w gospodarstwach rolnych i wprowadzanie jej na rynek na małą skalę może odbywać się w ramach następujących form działalności:
• dostawy bezpośrednie,
• sprzedaż bezpośrednia,
• rolniczy handel detaliczny (RHD),
• działalność marginalna, ograniczona i lokalna (MOL).
Dodatkowo, rolnicy mogą prowadzić ubój zwierząt w tzw. „rzeźniach rolniczych”, tj. rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, które znajdują się na terenie gospodarstw.
ODR-y pomagają wybrać formę sprzedaży
Pomoc w wyborze formy sprzedaży można uzyskać w ośrodkach doradztwa rolniczego. Która z form działalności jest dla nas odpowiednia? Przy wyborze należy w szczególności uwzględnić: profil produkcji gospodarstwa (produkcja zwierzęca czy roślinna), rodzaj wytwarzanych środków spożywczych (w postaci nieprzetworzonej czy przetworzonej), pochodzenie żywności lub surowców wykorzystywanych do jej wytwarzania (produkcja własna, czy żywność zakupiona w całości lub w części od innych podmiotów) czy też planowaną wielkość i intensywność produkcji oraz obszar sprzedaży. Przy niektórych formach działalności obowiązują limity ilościowe zbywanej żywności.
Jak zarejestrować działalność?
Konieczne jest jedynie złożenie pisemnego wniosku o wpis do rejestru zakładów:
• 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii (PWL) w przypadku prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego i/lub tzw. „żywności złożonej” - zawierającej jednocześnie produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
• 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności do właściwej terytorialnie powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej (PSSE) w przypadku prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia roślinnego.
WYJĄTEK - w przypadku rzeźni rolniczej konieczne jest zatwierdzenie zakładu:
- przed uzyskaniem pozwolenia na budowę lub adaptację istniejących pomieszczeń należy sporządzić projekt technologiczny zakładu i przedłożyć go właściwemu powiatowemu lekarzowi weterynarii w celu zatwierdzenia,
- wraz z projektem należy przekazać powiatowemu lekarzowi weterynarii pisemną informację o zakresie i wielkości produkcji oraz rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które mają być produkowane w rzeźni rolniczej,
- po ukończeniu procesu inwestycyjnego, co najmniej na 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, należy złożyć wniosek do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii o zatwierdzenie zakładu,
- działalność w rzeźni rolniczej można rozpocząć po przeprowadzeniu kontroli przez powiatowego lekarza.
CZYTAJ TEŻ: Ziemię sprzedawano nawet poniżej 30 tys. za hektar