Pierwszy Światowy Dzień Pszczół!

20 maja przypada pierwszy Światowy Dzień Pszczół. Święto ustanowiła ONZ.
Inicjatywa ta została zapoczątkowana przez Słoweńskie Stowarzyszenie Pszczelarzy, które chciało zwrócić uwagę na problem wymierania tych owadów oraz potrzebę konkretnych działań w celu ich ochrony
Z badań prowadzonych w Niemczech wynika, że przez ostatnie trzy dekady populacja owadów skurczyła się średnio o 76 proc., a gdy wziąć pod uwagę porę letnią, aż o 80 proc. Choć czasem uprzykrzają nam życie, owady pełnią niezwykle ważną rolę w ekosystemach. Według szacunków w Polsce praca pszczół jest warta ponad 4 mld zł rocznie.
Unia Europejska niedawno zakazała stosowania neonikotynoidów, które podejrzewa się o związek z wymieraniem całych rojów pszczół i systematyczny spadek populacji tych owadów. Ale pszczołom, osom i trzmielom szkodzi także sposób upraw. Na kilkudziesięciu hektarach obsianych pszenicą, żytem czy kukurydzą nie mają czego szukać, a nasadzenia śródpolne są coraz rzadsze z roku na rok. W miastach trawniki coraz częściej kosi się, zanim zakwitną kwiaty, coraz mniej jest też w nich dzikiej zieleni.
W 1985 r. na dachu opery paryskiej pojawiły się ule, które miały zwrócić uwagę mieszkańców miasta na zaistniały problem. Inicjatywę tę w 2011 roku podchwyciła Warszawa i na dachu jednego z wieżowców zamieszkały rodziny pszczele. Wzorem stolicy kolejne miasta, w tym Kraków i Lublin, zbudowały ule na dachach budynków użyteczności publicznej. W ostatnich latach w Polsce 78 samorządów przystąpiło do „Manifestu Gmin Przyjaznych Pszczołom”, efektem czego było utworzenie 1355 Miejsc Przyjaznych Pszczołom.
W Polsce ponad 68 tys. pszczelarzy produkuje średniorocznie 18,6 tys. ton miodu. Sprzedaż miodu stanowi główny dochód w przypadku pszczelarzy zawodowych. W Polsce w 2017 r. było 335 takich pszczelarzy, a ich pasieki liczyły średnio 430 pni pszczelich. Głównym kanałem dystrybucji miodu krajowego jest sprzedaż bezpośrednia – ponad 84% całej produkcji, co jest istotne z punktu widzenia dochodów pszczelarzy (sprzedaż bez pośredników).
Zobacz także: Pszczoły warte miliardy