Partia jaj Fermy Woźniak wycofana z Biedronki. Powód: wykrycie salmonelli
Główny Inspektorat Sanitarny stwierdził pałeczki salmonelli na powierzchni skorupek jaj pochodzących z Fermy Drobiu Woźniak.
O wykryciu niebezpiecznej bakterii na jajkach GIS poinformował w czwartek, 21 marca. Chodzi konkretnie o jaja sprzedawane w Biedronce pod nazwą: "Jaja zdrovo Rodzinkovo 30 szt., klasa wagowa M, klasa jakości A", oznakowane kodem na skorupce: 3PL30051328K3.
Firma Fermy Drobiu Woźniak spod Rawicza (Wielkopolska) zadeklarowała dobrowolnie wycofanie z obrotu wskazaną w komunikacie partię jaj.
Właściciel sieci Biedronka, spółka Jeronimo Martins Polska potwierdziła wycofanie zakwestionowanej partii jaj. Firma poinformowała, że wcześniej partia produktu trafiła do jednego z 16 centrów dystrybucyjnych, a następnie do około 20 sklepów sieci Biedronka.
Zalecenia dla konsumentów wydane przez GIS:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Salmonellozy są przyczyną około 90 milionów zachorowań i 155 000 zgonów rocznie. Szacuje się, że w Europie do zakażeń dochodzi u 690 osób na 100 000 rocznie. Są odpowiedzialne za m.in dur brzuszny, zapalenia w układach pokarmowym, oddechowym, krążenia, nerwowym, moczowym czy konstno-stawowym.