Zimowe pędzenie warzyw. Prosty sposób naszych babć na świeżą zieleninę
Dzięki temu prostemu zabiegowi możemy nawet w środku mroźnej i śnieżnej zimy cieszyć się smakiem i aromatem warzyw uprawianych na domowym parapecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na czym polega pędzenie warzyw?
Pędzenie warzyw to nic innego jak pobudzanie ich do wzrostu, a w efekcie do dawania plonów jesienią i zimą, a więc poza tradycyjnym okresem ich wegetacji. W procesie tym wykorzystuje się zapasy substancji odżywczych zgromadzone przez rośliny w cebulach lub korzeniach. Metoda ta była chętnie wykorzystywana przez nasze babcie.
Czytaj też: Przygotuj w ten sposób lawendę do zimy. W przyszłym sezonie pięknie zakwitnie
Pędzenie zazwyczaj przeprowadza się na parapecie i nie są do niego potrzebne szczególne warunki temperaturowe czy świetlne. Metoda pozwala więc bez większego wysiłku uzyskać zdrowe i ekologiczne warzywa, które mają zazwyczaj delikatniejszy zapach i smak od tych rosnących wiosną i latem w ogródku. Warzywa te dostarczają w chłodnych miesiącach tak potrzebnych nam witamin i minerałów.
Dodatkową zaletą pędzenia warzyw jest ich atrakcyjny wygląd. Pojemniki czy naczynia, z których wyrastają soczyście zielone liście, to ciekawe urozmaicenie zimowego krajobrazu za oknem.
Najpopularniejsze warzywa do zimowego pędzenia to cebula i pietruszka.
Na czym polega pędzenie cebuli na szczypior?
Pędzenie cebuli na szczypior jest wyjątkowo proste, a zdrowymi i smacznymi zbiorami można cieszyć się nawet już po kilkunastu dniach od momentu rozpoczęcia procedury.
Aby jednak było to możliwe, należy odpowiednio wybrać warzywa do pędzenia. Cebule powinny być przede wszystkim całkowicie zdrowe, dojrzałe, twarde i jędrne. Nie mogą być przesuszone oraz posiadać żadnych plam, a także śladów żerowania szkodników czy objawów chorób. Najlepsze będą tutaj okazy o gąbczastych szyjkach, które nie nadają się do dłuższego przechowywania. Ich wykorzystanie do pędzenia będzie więc tym bardziej dobrym wyborem. Idealnie jeśli w szyjkach będą już widoczne kiełkujące liście.
Najprostszym sposobem na pędzenie cebuli na szczypior jest jej umieszczenie w naczyniu lub pojemniku wypełnionym wodą. Ta ostatnia powinna jednak przykrywać wyłącznie korzenie warzywa i powinna być systematycznie co kilka dni uzupełniana, a raz na jakiś czas także całkowicie wymieniana. Tak przygotowany pojemnik lub naczynie z cebulą wystarczy ustawić na parapecie, aby już nawet po kilkunastu dniach cieszyć się pierwszymi zbiorami. Szczypiorek z własnej uprawy to doskonały dodatek do kanapek, sałatek czy jajecznicy.
Cebule można pędzić na szczypior również w pojemniku – np. korytku lub skrzyni – wypełnionym świeżym podłożem pozbawionym resztek roślinnych. Nie musi być ono natomiast bogate w substancje odżywcze, ponieważ cebule czerpią je z zasobów zgromadzonych w swoim wnętrzu. Chcąc pędzić warzywa w ten sposób, należy umieścić je w podłożu na głębokości ok. 2/3 ich wysokości w rozstawie ok. 7 cm, a następnie ziemię wokół nich delikatnie ugnieść i podlać najlepiej odstaną wodą. Tak przygotowane pojemniki wystarczy umieścić na parapecie i nie zapominać o regularnym, ale umiarkowanym podlewaniu. Wodę wlewać należy zawsze na podłoże, uważnie omijając przy tym same cebule. W przeciwnym wypadku można łatwo doprowadzić do ich gnicia.
Pędzenie pietruszki na natkę: Jak je przeprowadzić?
Zimowe pędzenie możliwe jest także w przypadku pietruszki. Dzięki temu prostemu zabiegowi możemy cieszyć się świeżą i aromatyczną nacią idealną do zup, sosów, twarogu czy kanapek.
Pędzenie pietruszki na natkę należy zacząć, podobnie jak w przypadku cebuli, od wyboru odpowiednich egzemplarzy warzyw. Korzenie pietruszki powinny być zdrowe – bez śladów plam, przebarwień czy pasożytów, a do tego długie i grube. Dzięki temu będą miały wystarczającą ilość substancji odżywczych. Ponadto nie mogą mieć ściętej główki, ponieważ to z niej wyrasta natka.
Pietruszkę pędzić można jedynie w podłożu. Tym może być natomiast np. piasek zmieszany z ziemią uniwersalną. Podłoże wystarczy umieścić w wysokiej doniczce lub innym pojemniku, a następnie zasadzić w nim korzeń pietruszki. Pamiętać jednak należy o tym, aby kilka centymetrów korzenia wystawało ponad podłoże. Następnie pietruszkę trzeba dosyć obficie podlać i ustawić na parapecie, aby zapewnić jej dostęp do światła. Pierwsze liście powinny zacząć pojawiać się już po około 10 dniach. W tym czasie nie można zapominać o regularnym, ale umiarkowanym podlewaniu.
Czytaj też: Ten krzew zdobi ogród przez cały rok. Najpiękniejszy jest jednak zimą
Jakie inne warzywa nadają się do zimowego pędzenia?
Cebula i pietruszka nie są jedynymi warzywami nadającymi się do zimowego pędzenia. W tym celu wykorzystać można jeszcze m.in.:
- czosnek,
- seler,
- lubczyk,
- szczaw.
- Tagi:
- pietruszka
- cebula
- pędzenie warzyw





























