Zimowe cięcie winorośli. Nie przegap terminu, a roślina obsypie się owocami
![](/media/cache/1e/30/1e30b7469147d6b9560cb826072b591e.jpg)
Winorośl, chociaż preferuje ciepły klimat panujący w krajach śródziemnomorskich, z powodzeniem może być uprawiana również w Polsce. Przy zapewnieniu jej odpowiednich warunków i właściwej pielęgnacji może obficie owocować. W naszych warunkach klimatycznych najlepiej jednak zdecydować się na uprawę odmian mrozoodpornych. Niektóre z nich są w stanie przetrwać temperatury do -25 stopni Celsjusza.
Czytaj też: Masz agrest w ogrodzie? Ten zabieg dobrze wykonać w lutym
Pielęgnacja winorośli zimą
Winorośl, niezależnie od odmiany, trzeba koniecznie zabezpieczyć na zimę przed mrozem i zimnym wiatrem. Osłony potrzebują zarówno jej części nadziemne, jak i korzenie. W celu ochrony tych ostatnich przed przemarznięciem na przełomie listopada i grudnia należy usypać kopczyki z ziemi o wysokości ok. 30 cm. W przypadku bardzo silnych mrozów usypane kopczyki warto okryć dodatkową warstwą ściółki w postaci np. gałązek iglaków, kory lub słomy. Z kolei części nadziemne winorośli okryć powinno się w całości np. agrowłókniną lub słomą.
Zimowe cięcie winorośli: Dlaczego jest ważne?
Zima to dobry czas na przycinanie winorośli, która dobrze wówczas znosi ten zabieg i szybko się po nim regeneruje.
Zimowe cięcie winorośli przyniesie duże korzyści w sezonie wegetacyjnym. Wzmocni roślinę i uodporni ją na ataki szkodników, a także zmniejszy wilgotność jej pędów i tym samym ochroni je przed rozwojem chorób grzybowych. Poprawi jej wygląd i pozwoli zachować odpowiedni pokrój, dzięki któremu nawet do wewnętrznych gałęzi będzie docierało dużo powietrza i światła słonecznego. W efekcie właściwie przeprowadzonego zimowego cięcia winorośl będzie zdecydowanie lepiej owocować, a plony będą dobrej jakości.
Czytaj także: Wybudzanie pelargonii po zimie. Kiedy zacząć, by bujnie zakwitły?
Kiedy wykonać zimowe cięcie winorośli?
Zimowe cięcie winorośli najlepiej przeprowadzić jeszcze przed początkiem okresu wegetacji. Optymalny termin to czas od przełomu stycznia i lutego do połowy marca. Nie powinno się tego robić zbyt wcześnie, ponieważ roślina może stać się przez to bardziej wrażliwa na zimno.
Przy wyborze odpowiedniego terminu warto obserwować pogodę i śledzić prognozy. Nie powinno się ciąć rośliny, jeśli utrzymują się silne mrozy i w najbliższych dniach nie jest zapowiadane ocieplenie. Świeżo przycięte pędy będą bowiem narażone na uszkodzenia spowodowane niskimi temperaturami. Z przycinaniem winorośli nie należy jednak czekać zbyt długo, ponieważ może to spowodować wypływanie soków z jej pędów. To natomiast utrudnia jej regenerację przed rozpoczęciem sezonu wegetacyjnego, a tym samym osłabia ją i czyni bardziej podatną na infekcje.
Czytaj także: Te warzywa i kwiaty musisz wysiać w lutym. Idealny czas na przygotowanie rozsady
Zimowe cięcie winorośli: Jak je wykonać?
Zimowe cięcie winorośli najlepiej przeprowadzić w pogodny i bezdeszczowy dzień, w czasie którego panuje dodatnia temperatura. Zawsze używać do tego trzeba czystych i ostrych narzędzi, co znacznie zmniejsza ryzyko uszkodzenia pędów i przenoszenia chorób.
Pędy należy ciąć pod skosem ok. 1,5-2 cm nad pąkiem. Sposób przeprowadzania zimowego cięcia winorośli zależy od jej wieku. W pierwszym i drugim roku po posadzeniu należy przycinać ją w ten sposób, aby pozostawić dwa silne pędy, które dodatkowo powinno się skrócić tuż nad drugim lub trzecim oczkiem. W kolejnych latach warto zastosować bardziej radykalne cięcie. Wszystkie słabe pędy należy usunąć. Z kolei dwa najsilniejsze – zdecydowanie skrócić. Ponadto – niezależnie od wieku rośliny – każde cięcie należy rozpocząć od usunięcia wszystkich uschniętych i uszkodzonych pędów.
Czytaj też: Posadź zamiast borówki amerykańskiej. Obrodzi zdrowymi, słodkimi owocami