UE zwiększa limity na eksport produktów rolnych

Według wiceministra gospodarki i przedstawiciela handlowego Ukrainy, Tarasa Kaczki, porozumienie przynosi znaczące korzyści dla ukraińskich eksporterów żywności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Unia godzi się na zmiany
W ostatnich tygodniach ukraińska delegacja przeprowadziła intensywne negocjacje z przedstawicielami UE. Efektem rozmów są zmiany w ramach 40 kontyngentów taryfowych:
• 5 kontyngentów zostało całkowicie zliberalizowanych, czyli zniesiono wszelkie ograniczenia,
• 4 objęto częściową liberalizacją,
• kolejne 4 przeszły reorganizację, dostosowaną do bieżących potrzeb handlowych.
Zwiększenie limitów eksportowych
Jak podkreśla ukraiński wiceminister gospodarki Taras Kaczka, w wielu przypadkach doszło do istotnych wzrostów limitów eksportowych względem poziomu z 2021 roku:
- Miód: +583%,
- Cukier: +500%,
- Skrobia przetworzona: +500%,
- Jaja: +300%,
- Masło: +233%,
- Kukurydza: +153%,
- Mięso drobiowe: +133%,
- Pszenica: +130%,
- Produkty mleczne, pomidory, słód, owies i inne: od +122% do +435%.
Rekordowe wykorzystanie limitów
Z danych wynika, że w 21 z 34 przypadków Ukraina już przekroczyła maksymalny eksport notowany w całym okresie obowiązywania wcześniejszych preferencji handlowych. Kolejne 3 kategorie towarowe przekroczyły poziom eksportu tylko w 2024 roku. Jedynie w trzech przypadkach wolumeny są niższe.