Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
      Kupuję ziemię. Czy umowę przedwstępną powinienem potwierdzić u notariusza?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ten żywopłot ubarwi twój ogród. Dwa razy w roku zmienia barwę na czerwoną
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • "Ojciec, jak sprzedał świniaka, kupił tonę nawozu i jeszcze z pieniędzmi wrócił"

"Ojciec, jak sprzedał świniaka, kupił tonę nawozu i jeszcze z pieniędzmi wrócił"

Newsy 23 grudnia 2022 13:34 Marcin Bartczak Aktualizacja: 23 grudnia 2022 15:34
"Ojciec, jak sprzedał świniaka, kupił tonę nawozu i jeszcze z pieniędzmi wrócił"
Źródło: pixabay
Już dzisiaj, o jeden dzień wyprzedzamy publikację "Rolniczego komentarza tygodnia" - 51. tydzień 2022 r. podsumowujemy przeglądem Waszych opinii i sugestii. Zobaczcie, co skłoniło Was do dyskusji w tym tygodniu.
Spis treści:

    Jutro wigilia, rozpoczynamy czas rodzinnych spotkań. Dlatego już dzisiaj, o jeden dzień wyprzedzamy publikację "Rolniczego komentarza tygodnia" - 51. tydzień 2022 r. podsumowujemy przeglądem Waszych opinii i sugestii. Zobaczcie, co skłoniło Was do dyskusji w tym tygodniu.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Najczęściej komentowany artykuł

    Najwięcej komentarzy zamieściliście pod artykułem "Słonina na cztery palce – czy wrócimy do starych metod żywienia?", który ukazał się w cyklu "Niedzieli z historią rolnictwa". W materiale przypomnieliśmy, jak kiedyś żywiono świnie, jak pachniało mięso, jak było ono miękkie, a słonina miała tzw. 4 palce grubości.

    - A komu się będzie chciało parować ziemniaki i sypać śrutę? Ile czasu będzie rosła taka świnka i tyle trzeba przy niej chodzić. Teraz przy szybkim wzroście i gotowych paszach, nie ma chętnych do hodowli - skomntowała pani Monika.

    No tak... ale są jeszcze tacy, którzy z chęcią podjęliby się takiego chowu, czego wyraz dali w swoich komenatrzach pod artykułem. Z pewnością tylko na własne potrzeby, ale własnie dzięki takim rolnikom nie wszyscy zapomnimy, jak smakują stare dobre wędliny. 

    - Ojciec, jak sprzedał świniaka, kupił tonę nawozu i jeszcze z pieniędzmi wrócił. A teraz ile świń trzeba na nawóz, kiedyś za świniaka kupił ropę, żeby w polu porobić, teraz by nie starczyło, żeby dojechać na to pole za te pieniądze - stwierdził  mężczyzna używający niku Cassien.

    Aż na język ciśnie się stwierdzenie, że "to były czasy", nie tylko ze względu na smak mięsa i wędlin... Dziś świnia jest kojarzona raczej z postępującym upadkiem ferm trzody chlewnej i bez cienia wątpliwości, za świniaka nie kupimy już tony nowozu.

    Artykuł "Słonina na cztery palce – czy wrócimy do starych metod żywienia?" możesz przeczytać, klikając tutaj

    Najczęściej komentowany film

    Najczęściej komentowanym filmem był w tym tygodniu materiał Marianny Kuli, "Mleko prosto od krów z Wyrzeki". Mleko wyprodukowane w oborze Moniki i Damiana Piaseckich z Wyrzeki k. Śremu (woj. Wielkopolskie) jest na jej terenie butelkowane, a następnie trafia prosto pod drzwi klientów. Chętnych na ten niepasteryzowany, odżywczy biały napój nie brakuje.

    - Boże jak mi się chce takiego mleka. Twarożku, śmietany, masła. Moje dziecinne lata - napisała pani Barbara.

    Tak się miło złożyło, że w artykule wspominaliśmy stare, smaczne wędliny a w filmie polecamy pyszne, butelkowane mleko. Cieszymy się, że przywołujemy naszymi artykułami i filammi Wasze miłe wspomnienia i smak dzieciństwa. Czy powrócimy jeszcze do tych smaków? Czy odejdziemy od ilości na korzyść jakości?

    - Tu nie chodzi o wydajność tylko o jakość mleka - podkreślił pan Tomek.

    Jakość... nie wydaje się Wam, że słowo "jakość" przestało "reprezentować" smak i zdrowie, a bardziej powiązane jest z ekonomią? Czy to nie ekonomia przypadkiem zaczęła decydować o jakości?

    Film "Mleko prosto od krów z Wyrzeki" obejrzysz, jeśli kliniesz tutaj

    Niezmiennie cieszymy się, że nasze artykuły, filmy wywołują dyskusję. Zachęcamy nie tylko do czytania i oglądania, ale również do wystąpienia przed naszą kamerą i podzielenia się swoimi doświadczeniami.

    Czytaj, oglądaj, słuchaj i komentuj wiescirolnicze.pl

    Zapraszamy do czytania, oglądania i słuchania naszych artykułów, filmów i podcastów. Zachęcamy jednocześnie do komentowania i dyskusji. Wasze zdanie jest dla nas ważne.

    Wyraź swoją opinię również w bezpośrednim kontakcie - [email protected]

    Źródło: Marcin Bartczak, Redakcja
    • Tagi:
    • tuczniki
    • słonina
    • mleko prosto od krowy
    • wędliny jak dawniej
    Marcin Bartczak
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?

    16 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Ile hodowcy dokładają do produkcji świń?

    5 listopada 2025
    Trzoda chlewna

    Świń brakuje na rynku, a skupy i tak obniżają ceny? Terka: mamy deficyt

    20 października 2025
    Trzoda chlewna

    Co będzie działo się z cenami świń pod koniec roku? Złe wieści dla hodowców

    14 października 2025
    Ceny rolnicze

    Ceny świń runęły. Notowania są dramatyczne, takiej sytuacji nie było od lat

    9 października 2025
    Trzoda chlewna

    Nabór 2025: inwestycje ograniczające ASF w gospodarstwie

    15 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Świeże zboże w żywieniu tuczników – jakie niesie ryzyko i jak je ograniczyć?

    15 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnik uzyskał pozwolenie na ubój świń bezpośrednio na pastwisku

    7 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Inne uprawy
    100 tys. zł z hektara? Czy ta uprawa przyjmie się w Polsce? [VIDEO]
    16 listopada 2025
    Trzoda chlewna
    Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
    16 listopada 2025
    Przepisy
    Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
    16 listopada 2025
    Najnowsze
    Pomoc unijna
    BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
    15 listopada 2025
    Newsy
    Minister rolnictwa mówi, że dba o swój "interes" i pyta: "a ty masz jaja, żeby się zbadać?"
    15 listopada 2025
    Newsy
    Aktywiści zagrażają gospodarstwom? Związek radzi rolnikom, jak się przygotować
    15 listopada 2025
    Przepisy
    Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
    15 listopada 2025
    Newsy
    Dyrektor kupił od rolników tanio, sprzedał za miliony. Kolejna afera z gruntami i KOWR
    14 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności