Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      To mięso to prawdziwy "rekordzista podwyżek" [CENY]
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Uwaga! Ten szkodnik jest już we wszystkich województwach. Jak go zastopować?
      Zbiór i przechowywanie ziemniaków. Co zrobić, by przetrwały jak najdłużej?
      Trzy sposoby na pozbycie się pnia z ogrodu bez koparki. Tanie i skuteczne
      Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Umowa z Mercosur zostanie zaskarżona do unijnego Trybunału Sprawiedliwości?
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Słonina na cztery palce – czy wrócimy do starych metod żywienia?

Słonina na cztery palce – czy wrócimy do starych metod żywienia?

Hodowla - Trzoda chlewna 18 grudnia 2022 12:50 Marcin Bartczak Aktualizacja: 18 grudnia 2022 13:08
Słonina na cztery palce – czy wrócimy do starych metod żywienia?
Źródło: Pixabay
Nadszedł czas na kolejny artykuł z cyklu „Niedzieli z historią rolnictwa”. Dzisiaj zaglądamy do starych chlewni i przyjrzymy się jadłospisowi świń sprzed lat.
Spis treści:

    Nadszedł czas na kolejny artykuł z cyklu „Niedzieli z historią rolnictwa”. Mamy już za sobą wspomnienie początków rolnictwa w Polsce (zobacz tutaj), historię płodozmianu (kliknij tutaj) a minionej niedzieli przyjrzeliśmy się zbożom, które kiedyś uprawiano (otwórz artykuł tutaj). Dzisiaj zaglądamy do starych chlewni i przyjrzymy się jadłospisowi świń sprzed lat.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Świnie, już tysiące lat przy człowieku

    Świnia domowa pochodzi od dzika, którego udomowienie – choć naukowcy są podzieleni – nastąpiło najpierw w Azji, następnie w Europie. Niemieccy biolodzy z Christian-Albrechts-Universität w Kilonii przebadali kości 63 świń sprzed 5500–4200 lat p.n.e., które zostały znalezione na 17 różnych stanowiskach archeologicznych. Efektem tej analizy naukowej jest informacja, że pierwsze udomowione świnie pojawiły się w tej części Europy około 6600 lat temu.

    Wszystkożerne, podobnie jak człowiek

    Podobnie jak my, ludzie, świnie są wszystkożerne. W swojej diecie mogą zjadać zarówno rośliny, jak i inne zwierzęta. W środowisku naturalnym świnie, oprócz niektórych owadów i ryb, jedzą przede wszystkim liście, korzenie, owoce i kwiaty.

    Jak nasi dziadkowie, pradziadkowie karmili świnie

    Jeśli pamiętasz, to jeszcze w latach 80/90, w Polsce ziemniaki, które parowane były z różnymi dodatkami, były podstawą wyżywienia trzody chlewnej. W tamtych latach uprawiano znacznie więcej ziemniaków z przeznaczeniem na paszę. Wszyscy, którzy pamiętają smak wieprzowiny tamtych lat, zgodnie stwierdzą, że stosowanie tuczu ziemniaczanego było podstawą uzyskania mięsa doskonałej jakości, pysznego mięsa, którego dzisiaj na próżno szukać.

    Ziemniaki i co jeszcze?

    Ludzie w średniowieczu nie znali chemii, ale znali zioła, wiedzieli, co podać, żeby mięso wieprzowe było pyszne. Oprócz wspomnianych ziemniaków, zwierzętom podawano takie zielonki jak pokrzywę, koniczynę czy nawet mleko krowie. Później zaczęto podawać również śrutę jęczmienną, która jako pasza jest bardzo wartościowa, ma właściwości wybitnie energetyczne i tuczące. Ziarno jęczmienia jest chętnie zjadane przez świnie, podobno zawarte w nim włókno sprawia, że zwierzęta czują się syte i są spokojniejsze.

    Ech, to była słoninka...

    Przy tak opisanej diecie świnie miały słoninę na tzw. 4 palce, przy wadze około 110 kg. Mięso pachniało, było miękkie i miało ładny kolor.

    Dlaczego zmieniliśmy dietę świń?

    Powodem zmiany w żywieniu świń jest oczywiście intensyfikacja chowu. Kiedyś świnie rosły do wagi 110 kg nawet 10 miesięcy. Dzisiaj, żeby uzasadnić ekonomicznie chów świń stosuje się specjalne pasze i koncentraty – wszystko po to by maksymalizować wyniki produkcyjne. Taka troska o szybki przyrost często jest okraszona informacją o mikroelementach, witaminach itd., ujmując to ładnie troskę o dobrostan świń. Dzisiaj linie szybko rosnące mogą osiągać nawet 1000 g przyrostów dziennie. W Polsce średni przyrost to 700–900 g, a masę ubojową, czyli 100–110 kg tuczniki osiągają w wieku już 165–180 dni.

    Na koniec coś z chińskiego kalendarza

    W chińskim kalendarzu świnia jest ostatnim z dwunastu zwierząt w tamtejszym zodiaku. Jest ona postrzegana jako reprezentująca majątek, uczciwość, szczęście i męskość. Przykro tylko, że doczekaliśmy takich czasów, w których w polskim rolnictwie chów świń nie jest postrzegany jako synonim majątku… Dobrej niedzieli!

    Ty też możesz być redaktorem cyklu

    O czym chciałbyś przeczytać w tym cyklu artykułów? A może chcesz podzielić się Twoimi wspomnieniami dawnego rolnictwa? Napisz wiadomość: [email protected]

    Czy cykl artykułów „Niedziela z historią rolnictwa” zainteresował Cię?

    Jeśli tak – skomentuj, polub – wyraź swoją opinię!

    Źródło: Marcin Bartczak
    • Tagi:
    • żywienie świń
    • świnia
    • wieprzowina
    • pasze dla świń
    • smaczna wieprzowina
    Marcin Bartczak
    Podobne artykuły
    Ceny rolnicze

    Ceny w skupach drastycznie spadną? Ta decyzja uderza w producentów trzody chlewnej

    7 września 2025
    Trzoda chlewna

    Chiny toną w wieprzowinie: rekordowe pogłowie i gwałtowny spadek cen

    21 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Świeże zboże w żywieniu tuczników – jakie niesie ryzyko i jak je ograniczyć?

    15 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Ceny skupu tucznika. Ile płacą za świnie?

    11 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    O 12% mniej świń w ubojniach: Holandia zmienia profil produkcji

    3 sierpnia 2025
    Trzoda chlewna

    Największe zagłębia wieprzowiny w Niemczech – aktualne dane

    20 lipca 2025
    Trzoda chlewna

    Niemcy produkują za dużo wieprzowiny, a mimo to ją importują. Dlaczego?

    27 czerwca 2025
    Trzoda chlewna

    Długo wyczekiwana zmiana w sektorze ubojowym

    22 czerwca 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ceny tucznika 18.09. 2025. „Świnie znów spadły”
    18 września 2025
    Uprawy
    Niby nic wielkiego, a ma duży wpływ na plon pszenicy. Zrób te 5 kroków
    18 września 2025
    Uprawy
    Co dalej z ziemniakami? Eksperci nie mają wątpliwości
    18 września 2025
    Najnowsze
    Trzoda chlewna
    Mocne słowa w ministerstwie: Polski rolnik jest upokarzany, dlatego że produkuje żywność
    17 września 2025
    Drób
    Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
    16 września 2025
    Bydło i mleko
    Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
    14 września 2025
    Bydło i mleko
    Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
    13 września 2025
    Bydło i mleko
    Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
    12 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    Partnerzy serwisu:
    • rp.pl
    • parkiet.com
    • zyciewarszawy.pl
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności