Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Czy NGT rozwiąże problemy rolnictwa? Ekspert komentuje
      Ziemniak bez strat w polskich gospodarstwach. To naprawę możliwe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kolejne zmiany w "aktywnym rolniku". Dla kogo dopłaty z automatu w 2026 roku?
      Rząd chce zakazać sprzedaży tych działek. Chodzi o kolejne 10 lat
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Spółki wodne czekają duże zmiany. Resort infrastruktury zapowiada nowe regulacje
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Chcesz pozbyć się ziemiórek z doniczek? Jeden sposób może zaskoczyć
      "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
      Zimowe cięcie winorośli. W grudniu czy dopiero w styczniu?
      Przygotuj w ten sposób lawendę do zimy. W przyszłym sezonie pięknie zakwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Mięso laboratoryjne zaleje Unię Europejską? Czeka nas rewolucja?

Mięso laboratoryjne zaleje Unię Europejską? Czeka nas rewolucja?

Prawo i finanse - Ekonomika 8 kwietnia 2025 06:13
Branża mięsna prosi ministra rolnictwa o spotkanie w temacie dopuszczenia do sprzedaży na rynku europejskim mięsa pochodzącego z laboratorium
Branża mięsna prosi ministra rolnictwa o spotkanie w temacie dopuszczenia do sprzedaży na rynku europejskim mięsa pochodzącego z laboratorium
Źródło: canva
Wołowe mięso laboratoryjne już wkrótce trafi do sklepów w całej Unii Europejskiej? Wprowadzeniem takich produktów do obrotu zainteresowanych jest coraz więcej firm. Co na to branża mięsna?
Spis treści:

    Wniosek o zgodę na wprowadzenie do obrotu na obszarze Unii wołowego mięsa laboratoryjnego wpłynął do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Firmy zajmujące się wytwarzaniem mięsa w laboratoriach chcą zacząć sprzedawać swoje produkty

    Wystąpiła z nim holenderska firma. W ślad za nią podążają także inne firmy, na przydkład z Niemiec czy Hiszpanii. Dziś, jak informuje Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, w sumie blisko 200 firm na świecie zajmuje się produkcją imitacji produktów zwierzęcych.

    Zatwierdzenie uznania tzw. nowej żywności przez EFSA będzie zależało od głosowania przedstawicieli krajów członkowskich w Komitecie Stałym ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (PAFF Committee).

    „To ważne głosowanie prowadzone z zasadą większości kwalifikowanej, w którym głos Polski może być niewystarczający do odrzucenia tzw. nowej żywności. Zakładając nawet, że laboratoryjna żywność nie uzyska głosów co najmniej 16 państw członkowskich reprezentujących minimum 65 proc. ludności Unii, sprawa może zostać przekazana do rozpatrzenia Radzie UE” - czytamy w piśmie skierowanym przez przedstawicieli branży mięsnej do ministra rolnictwa.

    Czytaj też:
    Pryszczyca nie odpuszcza. Kolejne złe doniesienia z terenu

    Firmy oferujące mięso z laboratorium zagrażają rolnikom

    Takie organizacje jak Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej czy Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” sprzeciwiają się próbom wprowadzania na rynek Unii Europejskiej żywności wytwarzanej w laboratorium. Branża mięsna wskazuje, że promocja mięsa laboratoryjnego, jako bezpiecznej i zrównoważonej alternatywy dla produktów pochodzenia zwierzęcego, stanowi nieuczciwą konkurencje dla produkcji rolnej.

    „Dziś oprócz wielu „niewiadomych” dotyczących składu produktów z próbówki, nie jesteśmy w stanie z góry ocenić długofalowych skutków wprowadzenia tego typu innowacji dla zdrowia konsumentów. Poza tym wbrew obiegowej opinii wytwarzanie produktów w laboratorium jest procesem bardzo energochłonnym. Potwierdza to raport z 2022 roku Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju OECD” - wyjaśniają przedstawiciele branży, którzy domagają się spotkania z ministrem rolnictwa w tej sprawie.

    Obawiamy się zwiększenia produkcji nawozów sztucznych

    Okazuje się, że wytworzenie 1 kg produktów w laboratorium wymaga znacznie więcej energii niż wytworzenie 1 kg mięsa.

    „Zwiększanie udziału tego sztucznego białka we wspólnym rynku przyniesie negatywne skutki nie tylko dla produkcji zwierzęcej, ale także dla roślinnej przez silne osłabienie popytu. Rolnictwo zrównoważone opiera się na równowadze między produkcją roślinną i zwierzęcą. Zakłócenie tej delikatnej równowagi spowoduje także konieczność zwiększenie produkcji nawozów sztucznych w miejsce naturalnych co będzie przeciw skuteczne dla osiągania celów klimatycznych” – alarmują przedstawiciele organizacji rolnych.

    Branża apeluje do resortu rolnictwa o wsparcie i zaangażowanie w ochronie rynku mięsnego.

    Pod pismem skierowanym do ministra rolnictwa Czesława Siekierskiego podpisali się:

    Tomasz Parzybut Prezes Zarządu Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej

    Jerzy Wierzbicki Prezes Zarządu Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

    Aleksander Dargiewicz Prezes Zarządu Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej

    Andrzej Kabat Prezes Zarządu Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”

    Jacek Klimza Prezes Zarządu Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego

    Jacek Marcinkowski Cechmistrz Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy

    Tomasz Obszański Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność”

    Marek Duszyński Przewodniczący Związek Zawodowy Rolnictwa Samoobrona

    Krzysztof Nykiel Prezes Zarządu Federacja Gospodarki Żywnościowej RP

    Wiktor Szmulewicz Prezes Zarządu Krajowa Rada Izb Rolniczych

    Jan Klimek Prezes Zarządu Związek Rzemiosła Polskiego

    Jacek Strzelecki Prezes Zarządu Związek Polskie Mięso

    Czytaj też:
    Skąd jest mięso w marketach? Miało być polskie, a pochodziło z Niemiec



    • Tagi:
    • mięso
    • bydło
    • świnie
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Trzoda chlewna

    Hiszpańscy hodowcy trzody chlewnej w tarapatach. Spadki cen i ubój 80 000 świń

    11 grudnia 2025
    Ceny rolnicze

    Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]

    9 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Rolnicy muszą zrobić ten spis w gospodarstwie jeszcze w tym miesiącu. Jest obowiązkowy

    9 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Trwa czerwony alarm w sprawie dzika z ASF. Unia wprowadzi strefy? Ok. 400 tys. świń zagrożone

    8 grudnia 2025
    Hodowla

    Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie

    7 grudnia 2025
    Trzoda chlewna

    Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach

    5 grudnia 2025
    Bydło i mleko

    Rolnicy liczą, czy się opłaca. Ten kalkulator pokazuje, ile można zarobić na hodowli

    2 grudnia 2025
    Newsy

    Dramatyczny rozwój tej choroby. Zaatakowała w 7 nowych miejscach

    2 grudnia 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Czy termin Premii dla młodych rolników zostanie wydłużony? Jest stanowisko ministra rolnictwa
    15 grudnia 2025
    Drób
    Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
    15 grudnia 2025
    Newsy
    500 hektarów trafi w ręce rolników. KOWR ujawnia, gdzie i kiedy
    15 grudnia 2025
    Najnowsze
    Pomoc unijna
    Kolejne zmiany w "aktywnym rolniku". Dla kogo dopłaty z automatu w 2026 roku?
    15 grudnia 2025
    Drób
    Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
    15 grudnia 2025
    Prawo i finanse
    Rząd chce zakazać sprzedaży tych działek. Chodzi o kolejne 10 lat
    15 grudnia 2025
    Ekonomika
    Za takie działania nie będzie litości. Kary dla rolników od kilkuset do kilkudziesięciu tysięcy
    15 grudnia 2025
    Inne uprawy
    UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
    14 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności