Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
      Czy już warto siać jęczmień ozimy? [OPTYMALNE TERMINY]
      Rośnie zasięg stonki kukurydzianej. Szkodnik w 16 województwach
      Jesień to najlepszy czas na takie sadzonki. Jak je pielęgnować?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Newsy
  • Mięso laboratoryjne zaleje Unię Europejską? Czeka nas rewolucja?

Mięso laboratoryjne zaleje Unię Europejską? Czeka nas rewolucja?

Prawo i finanse - Ekonomika 8 kwietnia 2025 06:13
Branża mięsna prosi ministra rolnictwa o spotkanie w temacie dopuszczenia do sprzedaży na rynku europejskim mięsa pochodzącego z laboratorium
Branża mięsna prosi ministra rolnictwa o spotkanie w temacie dopuszczenia do sprzedaży na rynku europejskim mięsa pochodzącego z laboratorium
Źródło: canva
Wołowe mięso laboratoryjne już wkrótce trafi do sklepów w całej Unii Europejskiej? Wprowadzeniem takich produktów do obrotu zainteresowanych jest coraz więcej firm. Co na to branża mięsna?
Spis treści:

    Wniosek o zgodę na wprowadzenie do obrotu na obszarze Unii wołowego mięsa laboratoryjnego wpłynął do Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Firmy zajmujące się wytwarzaniem mięsa w laboratoriach chcą zacząć sprzedawać swoje produkty

    Wystąpiła z nim holenderska firma. W ślad za nią podążają także inne firmy, na przydkład z Niemiec czy Hiszpanii. Dziś, jak informuje Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, w sumie blisko 200 firm na świecie zajmuje się produkcją imitacji produktów zwierzęcych.

    Zatwierdzenie uznania tzw. nowej żywności przez EFSA będzie zależało od głosowania przedstawicieli krajów członkowskich w Komitecie Stałym ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (PAFF Committee).

    „To ważne głosowanie prowadzone z zasadą większości kwalifikowanej, w którym głos Polski może być niewystarczający do odrzucenia tzw. nowej żywności. Zakładając nawet, że laboratoryjna żywność nie uzyska głosów co najmniej 16 państw członkowskich reprezentujących minimum 65 proc. ludności Unii, sprawa może zostać przekazana do rozpatrzenia Radzie UE” - czytamy w piśmie skierowanym przez przedstawicieli branży mięsnej do ministra rolnictwa.

    Czytaj też:
    Pryszczyca nie odpuszcza. Kolejne złe doniesienia z terenu

    Firmy oferujące mięso z laboratorium zagrażają rolnikom

    Takie organizacje jak Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej czy Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” sprzeciwiają się próbom wprowadzania na rynek Unii Europejskiej żywności wytwarzanej w laboratorium. Branża mięsna wskazuje, że promocja mięsa laboratoryjnego, jako bezpiecznej i zrównoważonej alternatywy dla produktów pochodzenia zwierzęcego, stanowi nieuczciwą konkurencje dla produkcji rolnej.

    „Dziś oprócz wielu „niewiadomych” dotyczących składu produktów z próbówki, nie jesteśmy w stanie z góry ocenić długofalowych skutków wprowadzenia tego typu innowacji dla zdrowia konsumentów. Poza tym wbrew obiegowej opinii wytwarzanie produktów w laboratorium jest procesem bardzo energochłonnym. Potwierdza to raport z 2022 roku Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju OECD” - wyjaśniają przedstawiciele branży, którzy domagają się spotkania z ministrem rolnictwa w tej sprawie.

    Obawiamy się zwiększenia produkcji nawozów sztucznych

    Okazuje się, że wytworzenie 1 kg produktów w laboratorium wymaga znacznie więcej energii niż wytworzenie 1 kg mięsa.

    „Zwiększanie udziału tego sztucznego białka we wspólnym rynku przyniesie negatywne skutki nie tylko dla produkcji zwierzęcej, ale także dla roślinnej przez silne osłabienie popytu. Rolnictwo zrównoważone opiera się na równowadze między produkcją roślinną i zwierzęcą. Zakłócenie tej delikatnej równowagi spowoduje także konieczność zwiększenie produkcji nawozów sztucznych w miejsce naturalnych co będzie przeciw skuteczne dla osiągania celów klimatycznych” – alarmują przedstawiciele organizacji rolnych.

    Branża apeluje do resortu rolnictwa o wsparcie i zaangażowanie w ochronie rynku mięsnego.

    Pod pismem skierowanym do ministra rolnictwa Czesława Siekierskiego podpisali się:

    Tomasz Parzybut Prezes Zarządu Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej

    Jerzy Wierzbicki Prezes Zarządu Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

    Aleksander Dargiewicz Prezes Zarządu Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej

    Andrzej Kabat Prezes Zarządu Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”

    Jacek Klimza Prezes Zarządu Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego

    Jacek Marcinkowski Cechmistrz Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy

    Tomasz Obszański Przewodniczący NSZZ RI „Solidarność”

    Marek Duszyński Przewodniczący Związek Zawodowy Rolnictwa Samoobrona

    Krzysztof Nykiel Prezes Zarządu Federacja Gospodarki Żywnościowej RP

    Wiktor Szmulewicz Prezes Zarządu Krajowa Rada Izb Rolniczych

    Jan Klimek Prezes Zarządu Związek Rzemiosła Polskiego

    Jacek Strzelecki Prezes Zarządu Związek Polskie Mięso

    Czytaj też:
    Skąd jest mięso w marketach? Miało być polskie, a pochodziło z Niemiec



    • Tagi:
    • mięso
    • bydło
    • świnie
    Dorota Andrzejewska
    Dziennikarka magazynu „Wieści Rolniczych”, portalu wiescirolnicze.pl i Wieści Rolnicze TV. Masz pytania lub wątpliwości - napisz: [email protected]
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Bydło i mleko

    Czym jest mleko A2A2? Wzbudza coraz większe zainteresowanie wśród konsumentów

    14 września 2025
    Bydło i mleko

    Spadło pogłowie bydła. O ile wzrosły ceny?

    13 września 2025
    Bydło i mleko

    Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce

    12 września 2025
    Ceny rolnicze

    Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?

    11 września 2025
    Trzoda chlewna

    Ważny nabór dla hodowców świń. 100 procent zwrotu. Zobacz, na co?

    11 września 2025
    Ceny rolnicze

    Trudna sytuacja na rynku trzody chlewnej pogłębia się. Ile płacą w skupach?

    5 września 2025
    Ceny rolnicze

    Niewiarygodne ceny żywca wołowego. Co dzieje się na rynku?

    2 września 2025
    Przepisy

    Mięso z Niemiec i Dani było sprzedawane jako „polskie”

    1 września 2025
    Warto wiedzieć
    Drób
    Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
    16 września 2025
    Newsy
    Zmiany w funkcjonowaniu ARiMR. Weszły w życie dziś
    16 września 2025
    Uprawy
    Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
    16 września 2025
    Najnowsze
    Ekonomika
    Już za dwa tygodnie ważne zmiany. To będzie przełom
    15 września 2025
    Prawo i finanse
    Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
    15 września 2025
    Pomoc unijna
    Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
    14 września 2025
    Pomoc unijna
    Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
    14 września 2025
    Zboża
    Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
    14 września 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności