Dlaczego wieprzowina w UE tanieje? Czy to wpływ sezonu urlopowego?

Holenderski rynek wieprzowiny
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W tygodniach 24. i 25. ceny wieprzowiny osiągnęły swoje tegoroczne maksimum.
- Vion oferował wtedy 2,04 euro/kg (bez VAT),
- Van Rooi Meat – 1,97 euro/kg,
- Compaxo – 1,96 euro/kg.
Obecnie sytuacja wygląda inaczej
- Cena w Vion spadła w zeszłym tygodniu do 1,89 euro/kg, a w tym tygodniu przewidywana jest dalsza obniżka do 1,84 euro/kg.
- W Van Rooi Meat obowiązuje stawka 1,77 euro/kg.
- Compaxo oferuje już tylko 1,76 euro/kg.
Dla porównania, cena niemieckiego VEZG, po niespodziewanym spadku o 15 centów w poprzednim tygodniu, obecnie utrzymuje się na poziomie 1,95 euro/kg.
Sezon urlopowy i mniejszy popyt
Główną przyczyną dalszego spadku cen , mimo ograniczonej podaży tuczników, jest osłabiony popyt na wieprzowinę w Europie. Sytuację pogarsza sezon wakacyjny, ponieważ część zakładów przetwórstwa mięsnego zawiesza działalność na czas urlopów. Co więcej, branża nie widzi sensu w dalszym zamrażaniu mięsa, gdyż magazyny są pełne. Eksport również nie przynosi oczekiwanych efektów, bo słaby dolar amerykański i rosnąca konkurencja z Brazylii, Kanady czy USA powodują, że europejska wieprzowina traci atrakcyjność cenową na rynkach światowych.
Ceny prosiąt także w trendzie spadkowym
Problemy na rynku tuczników odbijają się również na cenach prosiąt. Do 19. tygodnia tego roku prosięta utrzymywały się na stabilnym poziomie – 73 euro za sztukę (Vion). Od tego momentu ceny sukcesywnie spadają. W tym tygodniu cena zostaje ponownie obniżona o 5,50 euro, co oznacza, że prosię kosztuje już tylko 50 euro. Dla producentów prosiąt oznacza to poważne wyzwania ekonomiczne, zwłaszcza przy wciąż wysokich kosztach pasz i energii.
Presja sezonu
Rynek wieprzowiny w Holandii zmaga się z presją sezonową i ograniczeniami eksportowymi. Ceny żywca i prosiąt systematycznie spadają, co może negatywnie wpłynąć na opłacalność produkcji w III kwartale 2025 roku.