Carrefour szuka dobrych, polskich dostawców
Nowości od polskich dostawców w sklepach Carrefour już na przełomie czerwca i lipca.
Buraki z Chwaszczyna w woj. pomorskim, ogórki z Całowania na Mazowszu, pomidory malinowe z Kostrzyna i ser pleśniowy z Kamiennej Góry na Dolnym Śląsku. Wszystkie najwyższej jakości i z lokalnej produkcji. Sieć handlowa Carrefour nawiązała współpracę z nowymi polskimi dostawcami wytwarzającymi najwyższej jakości produkty. Wszystkie z nich zostaną oznaczone symbolem "Jakość z Natury". To nie koniec. Firma zapowiada, że będzie nawiązywała współpracę z kolejnymi rolnikami.
- Gama „Jakość z Natury” to ważny element promocji zdrowych i świeżych produktów o najwyższej jakości w Carrefour. Dzięki współpracy z polskimi i starannie wybranymi dostawcami możemy zapewnić klientowi produkt najwyższej jakości, a także wspólnie zadbać o środowisko naturalne - mówi Anna Kurnatowska, dyrektor Działu Handlowego Produktów Świeżych w Carrefour Polska. – Starannie budujemy relacje z rolnikami, a dzięki stałej współpracy z nami kolejni dostawcy mieli możliwość rozwoju swojego przedsiębiorstwa poprzez produkcję nowych gam dostarczanych do Carrefour. Obecnie posiadamy już 23 produkty, pochodzące od ponad 50 producentów.
Dla gwarancji najwyższej jakości procesu produkcji
Wśród czterech nowości dostępnych w sklepach Carrefour Polska znalazły się: buraki, ogórki gruntowe, pomidory cherry oraz ser pleśniowy niebieski. Nowe produkty będą dostępne na przełomie czerwca i lipca w większości hipermarketów Carrefour oraz w wybranych supermarketach. Ich producentami są zarówno dotychczasowi partnerzy, którzy rozbudowali swoją ofertę, jak i nowi dostawcy, wyselekcjonowani przez Carrefour w ramach strategii poszukiwania i wspierania polskich rolników.
Frma ściśle współpracuje z wybranymi rolnikami, aby zagwrantować najwyższą jakość procesu produkcji. Carrefour zapewnia wsparcie merytoryczne i dzieli się z partnerami wiedzą oraz dobrymi praktykami również z zagranicznych rynków, na których rozwijana jest gama „Jakość z Natury”. Jednocześnie firma stale poszukuje potencjalnych partnerów, gotowych do podjęcia współpracy.
Nowe produkty „Jakość z Natury Carrefour”
Dostawcą buraków jest dotychczasowy partner Carrefour Polska - firma Polfarm z Chwaszczyna. Buraki powstają w gospodarstwie zlokalizowanym w otulinie Nadmorskiego Parku Krajobrazowego, co gwarantuje czyste pochodzenie warzyw. Buraki myte są w ozonowanej wodzie bez substancji chemicznych, dzięki czemu zachowują naturalny smak i aromat.
Ogórki gruntowe również pochodzą od stałego dostawcy produktów „Jakość z Natury Carrefour” – Ireneusza Klocha z miejscowości Całowanie, który w 2016 roku rozpoczął dostawy pomidorów malinowych. Uprawa prowadzona jest w gruncie pod osłonami, żeby ograniczyć do minimum potrzebę stosowania środków ochrony roślin. Doskonały aromat i smak ogórków jest zapewniony dzięki starannie wyselekcjonowanej odmianie.
Nowy partner Carrefour, Michał Milczarski z Kostrzyna, dostarcza pomidory malinowe odmiany Bawole Serce i Monterosa oraz pomidory cherry „Jakość z Natury Carrefour. Wybór tych konkretnych odmian pomidorów został dokonany na podstawie testów upraw oraz smaku i soczystości. Pomidory cherry pochodzące od Michała Milczarskiego odznaczają się słodkim smakiem i wysoką zawartością cukru.
Ostatnia nowość to ser pleśniowy niebieski, który jest przygotowywany przez nowego dostawcę: Spółdzielnię Mleczarską KaMos z Kamiennej Góry. Zakład, w którym wytwarzany jest ser pleśniowy, znajduje się na terenie Sudetów, należących do obszaru Natura 2000, a sam ser powstaje według tradycyjnej receptury, niezmiennej od prawie 50 lat. Produkt posiada certyfikat „Jakość Tradycja”. Carrefour kontroluje cały proces jego powstawania, począwszy od hodowli i żywienia krów, po transport i metody produkcji. Sery podczas wytwarzania są ręcznie nacierane solą oraz ręcznie wykrajane z parafiny, w której dojrzewają przez minimum 5 tygodni, co zapewnia im doskonały smak.