Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Aktualne ceny zbóż, rzepaku. Co dzieje się na rynku?
      Ceny tuczników najniższe od 4 lat. Ile płacą w skupach? [WYKRES]
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
      Ceny jaj w sklepach pójdą w górę. To bardziej niż pewne. W transakcjach wzrosły już o 60%!
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
      Ponad pół miliona sztuk do utylizacji! Choroba nie daje za wygraną
      Rewolucja w rolnictwie. Zmienisz granice pastwiska jednym kliknięciem
      Czy za spadkami cen masła pójdą obniżki za mleko w skupie? Niepewne nastroje na rynku mleka
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Planujesz siew buraków w przyszłym roku? Weź ten zabieg poważnie pod uwagę
      Potrafi się uczepić prawie wszystkiego. Jest uciążliwa. To dobry moment, by się jej pozbyć
      Najgorszy wyniki od lat, a jeszcze w czerwcu wszystko wskazywało, że będzie bardzo dobrze
      Nawet do 2 ton z hektara więcej przy tej strategii uprawy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nowa umowa UE z Ukrainą. Polska nie wycofała zakazu importu
      Rolnicy pozywają dwie duże niemieckie firmy. Żądają odszkodowań
      Jutro mija ostatni dzień! Jeszcze można złożyć wniosek do ARiMR
      Jak zwiększyć emeryturę z KRUS? Nie wszyscy rolnicy wiedzą o tych sposobach
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
      To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
      Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
      Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Trzy szybkie słodkie przekąski z ciasta francuskiego. Przygotujesz je w kilka minut

Trzy szybkie słodkie przekąski z ciasta francuskiego. Przygotujesz je w kilka minut

Dla domu - Kulinaria 25 lutego 2025 07:17 Małgorzata Krzystała-Łątka
Z ciasta francuskiego można przygotować wiele dań na słodko i słono
Z ciasta francuskiego można przygotować wiele dań na słodko i słono
Źródło: Adobe Stock
Ciasto francuskie to jeden z tych produktów, które zawsze warto mieć w lodówce. Przyda się nam, gdy poczujemy nagłą ochotę na coś słodkiego lub gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Jakie słodkie przekąski można z niego przygotować?
Spis treści:

    Ciasto francuskie zawdzięcza swój wyjątkowy smak i charakterystyczną strukturę specjalnej metodzie wyrabiania oraz dużej zawartości tłuszczu. Gotowe płaty można kupić w praktycznie każdym sklepie. To świetna baza do przygotowania nie tylko słodkich, ale również wytrawnych przekąsek. Produkt jest zatem bardzo uniwersalny. Z przyrządzeniem przekąsek na bazie ciasta francuskiego poradzą sobie nawet osoby, które nie mają zbyt dużego kulinarnego doświadczenia. Jeśli szukasz inspiracji na szybkie desery, koniecznie sprawdź poniższe propozycje.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża

    Ślimaczki z ciasta francuskiego z rodzynkami

    To jedna z najprostszych słodkich przekąsek, którą można przygotować nawet pod obecność gości. W tym przypadku formujemy z ciasta niewielkie ślimaczki wypełnione prostym, ale bardzo pysznym farszem. Co będzie nam potrzebne?

    • Jedno opakowanie ciasta francuskiego

    • Żółtko

    • Łyżka mleka

    • 30 g masła

    • 2 łyżki cukru

    • Pół łyżeczki cynamonu

    • 100 g rodzynek

    • Odrobina ekstraktu waniliowego

    • Cukier puder do posypania

    Na początek dokładnie płuczemy rodzynki w ciepłej wodzie, aby usunąć z nich nadmiar konserwantu, który chroni przed pleśnieniem. Można je także pozostawić na kilka minut w wodzie, aby stały się miękkie. W tym czasie roztapiamy masło.

    Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je roztopionym tłuszczem. Następnie posypujemy cukrem i cynamonem oraz skrapiamy odrobiną ekstraktu waniliowego. Na całej powierzchni równomiernie rozkładamy odsączone rodzynki. Na końcu zwijamy ciasto w rulon i kroimy na około 3 cm plastry.

    Ślimaki przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Żółtko roztrzepujemy z łyżką mleka i smarujemy przekąski z wierzchu. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 15-20 minut, aż będą rumiane. Po wystygnięciu można obsypać je cukrem pudrem. Z tej porcji powinno wyjść około 10 ślimaczków.

    Czytaj też:
    Oto sekret idealnego ciasta na faworki. Sprawdź przed tłustym czwartkiem

    Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem

    To niezwykle prosta, a przy tym bardzo efektowna przekąska, za którą będą szaleć nie tylko dzieci, ale również dorośli. Rogaliki z ciasta francuskiego są kruche i delikatne, dzięki czemu wprost rozpływają się w ustach. Jako nadzienie sprawdzi się nie tylko dżem, ale także krem czekoladowy, orzechowy lub owoce. Możemy zatem eksperymentować z wypełnieniem w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę lub jakie składniki mamy w domu. Co będzie nam potrzebne?

    • Jedno opakowanie ciasta francuskiego.

    • Słoik dżemu.

    • 1 jajko.

    • Cukier puder.

    Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na pół. Z każdej części należy wykroić pięć trójkątów. W ten sposób uzyskamy 10 rogalików. Następnie nakładamy po łyżeczce dżemu na każdy trójkąt (na środek podstawy, czyli w szerszej części). Aby łatwiej było zawinąć ciasto, możemy delikatnie rozciągnąć jego boki. Zlepiamy brzegi podstawy trójkąta, uważając, aby dżem nie wypłynął. Następnie zawijamy rogalik, od podstawy do wierzchołka trójkąta.

    Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Następnie roztrzepujemy jajko i smarujemy z wierzchu każdy rogalik. Przekąski pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza do momentu, aż będą rumiane. Na końcu posypujemy je cukrem pudrem.

    Czytaj też: Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

    Faworki z ciasta francuskiego

    Ten przepis to szybsza i nieco mniej kaloryczna alternatywa dla klasycznych faworków, które wymagają smażenia. Przekąski z ciasta francuskiego można przygotować na tłusty czwartek oraz zawsze wtedy, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, co nie wymaga spędzania długiego czasu w kuchni. Faworki są lekkie, kruche i bardzo delikatne. W tym przypadku lista jest ograniczona tylko do trzech składników.

    • Jedno opakowanie ciasta francuskiego.

    • Jajko

    • Cukier puder.

    Rozwijamy ciasto francuskie i tniemy je na paski o wymiarach mniej więcej 3 x 12 cm. W środku robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec faworka i wywijamy go na zewnątrz. W ten sam sposób postępujemy z resztą kawałków. Wszystkie z nich układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepujemy jajko i smarujemy każdy faworek z wierzchu. Przekąski pieczemy przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Gdy faworki ostygną, posypujemy je cukrem pudrem.

    Czytaj też: Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej? 

    • Tagi:
    • przepisy
    • przekąski
    • kulinaria
    • gotowanie
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    Pieczesz w folii aluminiowej lub rękawie? Czy to dobre dla zdrowia?

    1 listopada 2025
    Przepisy

    Rolnik ma 6 miesięcy, by zgłosić to do KRUS. Inaczej pieniądze przepadną

    30 października 2025
    Przepisy

    Rewolucja w budownictwie. Nowe przepisy od 2026 roku

    28 października 2025
    Przepisy

    Nowe zasady fakturowania coraz bliżej. Oto przepisy i terminy ważne dla rolników

    20 października 2025
    Przepisy

    Te ziemniaki nie nadawały się do "legalnej" sprzedaży. Teraz rząd zmieni prawo

    16 października 2025
    Prawo i finanse

    Ten błąd może rolnika kosztować utratę prawa do emerytury. Lepiej uważać

    13 października 2025
    Przepisy

    Tego już na działce nie postawisz. Nowy zakaz wejdzie w życie w 2026 roku

    13 października 2025
    Prawo i finanse

    Zmiany mają wzmocnić pozycję rolników. Europarlament przyjął specjalny dokument

    10 października 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Na te odmiany ziemniaków jest zapotrzebowanie
    1 listopada 2025
    Uprawy
    Najgorszy wyniki od lat, a jeszcze w czerwcu wszystko wskazywało, że będzie bardzo dobrze
    1 listopada 2025
    Uprawy
    Rolnicy chcą kontroli cukru sprowadzanego do Polski. Apel do ministerstwa
    1 listopada 2025
    Najnowsze
    Kulinaria
    Pieczesz w folii aluminiowej lub rękawie? Czy to dobre dla zdrowia?
    1 listopada 2025
    Dla domu
    Stop! Tego błędu nie popełniaj jesienią. Twoja sansewieria bardzo to odczuje
    28 października 2025
    Dla domu
    To musisz zrobić jeszcze przed zimą. Kalendarz ogrodnika na najbliższe tygodnie
    27 października 2025
    Dla domu
    Egzotyczny zamiennik chryzantem? Przetrwa długo, nie zniszczą jej przymrozki
    26 października 2025
    Dla domu
    Jak ożywić zimowy ogród? Wybierz jedną z tych 7 zimozielonych roślin
    26 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności