Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Nowe rynki dla polskiej wołowiny? Chodzi o największy kraj muzułmański [VIDEO]
      Masz kury? Wprowadzono zakazy. Dotyczą wszystkich gospodarstw utrzymujących drób
      Komisja Europejska zgodziła się na pomoc dla hodowców. Powód: pryszczyca
      Ponad 1900 ognisk choroby. Liczba zakażonych zwierząt rośnie w szybkim tempie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ma zaledwie kilka milimetrów. Może zniszczyć uprawy truskawek i malin
      Kiedy należy zacząć zwalczać mączniaka prawdziwego i czym?
      Nowe normy od sierpnia. Po ich przekroczeniu rolnik nie sprzeda swoich plonów
      Te dotacje zostały zlikwidowane. Rolnicy mają problem. Czy wsparcie może wrócić?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
      Pokażą prawdziwe perełki! Wielkimi krokami zbliża się V Zlot Starych Ciągników
      Tysiąc nowych ciągników. To jedna z najlepszych sprzedaży na przestrzeni lat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ważne zmiany dla właścicieli gruntów i gmin. Nowelizacja wchodzi w życie
      Ekoschematy będą w przyszłości rozszerzone a dopłaty mają być celowe [VIDEO]
      Pogłowie świń w Polsce drastycznie spada. Czy przekłada się to na ceny?
      170 zł do hektara. O te pieniądze może starać się większość rolników w Polsce
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Przypomina czosnek niedźwiedzi. Sezon na niego właśnie trwa
      Efektowna i wytrzymała roślina do ogrodu i na balkon. Jak uprawiać smagliczkę?
      Domowe opryski przeciwko kleszczom. Potrzebujesz jednej z tych trzech roślin
      Kiedy wrócą przymrozki? Synoptycy nie mają dobrych wieści. Pogoda na 10 dni
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Trzy szybkie słodkie przekąski z ciasta francuskiego. Przygotujesz je w kilka minut

Trzy szybkie słodkie przekąski z ciasta francuskiego. Przygotujesz je w kilka minut

Dla domu - Kulinaria 25 lutego 2025 07:17 Małgorzata Krzystała-Łątka
Z ciasta francuskiego można przygotować wiele dań na słodko i słono
Z ciasta francuskiego można przygotować wiele dań na słodko i słono
Źródło: Adobe Stock
Ciasto francuskie to jeden z tych produktów, które zawsze warto mieć w lodówce. Przyda się nam, gdy poczujemy nagłą ochotę na coś słodkiego lub gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Jakie słodkie przekąski można z niego przygotować?
Spis treści:

    Ciasto francuskie zawdzięcza swój wyjątkowy smak i charakterystyczną strukturę specjalnej metodzie wyrabiania oraz dużej zawartości tłuszczu. Gotowe płaty można kupić w praktycznie każdym sklepie. To świetna baza do przygotowania nie tylko słodkich, ale również wytrawnych przekąsek. Produkt jest zatem bardzo uniwersalny. Z przyrządzeniem przekąsek na bazie ciasta francuskiego poradzą sobie nawet osoby, które nie mają zbyt dużego kulinarnego doświadczenia. Jeśli szukasz inspiracji na szybkie desery, koniecznie sprawdź poniższe propozycje.

    Czytaj też: Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża

    Ślimaczki z ciasta francuskiego z rodzynkami

    To jedna z najprostszych słodkich przekąsek, którą można przygotować nawet pod obecność gości. W tym przypadku formujemy z ciasta niewielkie ślimaczki wypełnione prostym, ale bardzo pysznym farszem. Co będzie nam potrzebne?

    • Jedno opakowanie ciasta francuskiego

    • Żółtko

    • Łyżka mleka

    • 30 g masła

    • 2 łyżki cukru

    • Pół łyżeczki cynamonu

    • 100 g rodzynek

    • Odrobina ekstraktu waniliowego

    • Cukier puder do posypania

    Na początek dokładnie płuczemy rodzynki w ciepłej wodzie, aby usunąć z nich nadmiar konserwantu, który chroni przed pleśnieniem. Można je także pozostawić na kilka minut w wodzie, aby stały się miękkie. W tym czasie roztapiamy masło.

    Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je roztopionym tłuszczem. Następnie posypujemy cukrem i cynamonem oraz skrapiamy odrobiną ekstraktu waniliowego. Na całej powierzchni równomiernie rozkładamy odsączone rodzynki. Na końcu zwijamy ciasto w rulon i kroimy na około 3 cm plastry.

    Ślimaki przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Żółtko roztrzepujemy z łyżką mleka i smarujemy przekąski z wierzchu. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 15-20 minut, aż będą rumiane. Po wystygnięciu można obsypać je cukrem pudrem. Z tej porcji powinno wyjść około 10 ślimaczków.

    Czytaj też:
    Oto sekret idealnego ciasta na faworki. Sprawdź przed tłustym czwartkiem

    Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem

    To niezwykle prosta, a przy tym bardzo efektowna przekąska, za którą będą szaleć nie tylko dzieci, ale również dorośli. Rogaliki z ciasta francuskiego są kruche i delikatne, dzięki czemu wprost rozpływają się w ustach. Jako nadzienie sprawdzi się nie tylko dżem, ale także krem czekoladowy, orzechowy lub owoce. Możemy zatem eksperymentować z wypełnieniem w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę lub jakie składniki mamy w domu. Co będzie nam potrzebne?

    • Jedno opakowanie ciasta francuskiego.

    • Słoik dżemu.

    • 1 jajko.

    • Cukier puder.

    Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na pół. Z każdej części należy wykroić pięć trójkątów. W ten sposób uzyskamy 10 rogalików. Następnie nakładamy po łyżeczce dżemu na każdy trójkąt (na środek podstawy, czyli w szerszej części). Aby łatwiej było zawinąć ciasto, możemy delikatnie rozciągnąć jego boki. Zlepiamy brzegi podstawy trójkąta, uważając, aby dżem nie wypłynął. Następnie zawijamy rogalik, od podstawy do wierzchołka trójkąta.

    Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Następnie roztrzepujemy jajko i smarujemy z wierzchu każdy rogalik. Przekąski pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza do momentu, aż będą rumiane. Na końcu posypujemy je cukrem pudrem.

    Czytaj też: Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

    Faworki z ciasta francuskiego

    Ten przepis to szybsza i nieco mniej kaloryczna alternatywa dla klasycznych faworków, które wymagają smażenia. Przekąski z ciasta francuskiego można przygotować na tłusty czwartek oraz zawsze wtedy, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, co nie wymaga spędzania długiego czasu w kuchni. Faworki są lekkie, kruche i bardzo delikatne. W tym przypadku lista jest ograniczona tylko do trzech składników.

    • Jedno opakowanie ciasta francuskiego.

    • Jajko

    • Cukier puder.

    Rozwijamy ciasto francuskie i tniemy je na paski o wymiarach mniej więcej 3 x 12 cm. W środku robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec faworka i wywijamy go na zewnątrz. W ten sam sposób postępujemy z resztą kawałków. Wszystkie z nich układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepujemy jajko i smarujemy każdy faworek z wierzchu. Przekąski pieczemy przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Gdy faworki ostygną, posypujemy je cukrem pudrem.

    Czytaj też: Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej? 

    • Tagi:
    • przepisy
    • przekąski
    • kulinaria
    • gotowanie
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Najlepsza alternatywa dla ziemniaka? To warzywo jest zdrowe i łatwe w uprawie

    29 kwietnia 2025
    Prawo i finanse

    Służebność drogi przechodzi na nowego właściciela działki? Prawo mówi jasno

    24 kwietnia 2025
    Prawo i finanse

    Działalność nierejestrowana – dla kogo i co warto o niej wiedzieć?

    20 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

    14 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Jak samemu uprawiać czosnek niedźwiedzi w ogródku? Kiedy najlepiej sadzić?

    11 kwietnia 2025
    Prawo i finanse

    Jak przepisać gospodarstwo na dziecko? Jest kilka możliwości

    9 kwietnia 2025
    Dla domu

    Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź może zaskoczyć

    7 kwietnia 2025
    Dla domu

    Czy czosnek niedźwiedzi można mrozić? Najlepszy sposób na przechowywanie

    6 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Trwa Europejski Kongres Wsi w Poznaniu. Pierwszy dzień [ZDJĘCIA, VIDEO]
    8 maja 2025
    Newsy
    "Oczekujemy silnej Wspólnej Polityki Rolnej z dobrym budżetem" [VIDEO]
    8 maja 2025
    Analizy rynkowe
    Pogłowie świń w Polsce drastycznie spada. Czy przekłada się to na ceny?
    8 maja 2025
    Najnowsze
    Kulinaria
    Przypomina czosnek niedźwiedzi. Sezon na niego właśnie trwa
    8 maja 2025
    Dla domu
    Efektowna i wytrzymała roślina do ogrodu i na balkon. Jak uprawiać smagliczkę?
    8 maja 2025
    Dla domu
    Domowe opryski przeciwko kleszczom. Potrzebujesz jednej z tych trzech roślin
    8 maja 2025
    Dla domu
    Kiedy wrócą przymrozki? Synoptycy nie mają dobrych wieści. Pogoda na 10 dni
    7 maja 2025
    Dla domu
    Te rośliny całkowicie odmienią twój ogród. Powstanie kolorowy kwietny dywan
    7 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy