Trzy szybkie słodkie przekąski z ciasta francuskiego. Przygotujesz je w kilka minut

Ciasto francuskie zawdzięcza swój wyjątkowy smak i charakterystyczną strukturę specjalnej metodzie wyrabiania oraz dużej zawartości tłuszczu. Gotowe płaty można kupić w praktycznie każdym sklepie. To świetna baza do przygotowania nie tylko słodkich, ale również wytrawnych przekąsek. Produkt jest zatem bardzo uniwersalny. Z przyrządzeniem przekąsek na bazie ciasta francuskiego poradzą sobie nawet osoby, które nie mają zbyt dużego kulinarnego doświadczenia. Jeśli szukasz inspiracji na szybkie desery, koniecznie sprawdź poniższe propozycje.
Czytaj też: Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża
Ślimaczki z ciasta francuskiego z rodzynkami
To jedna z najprostszych słodkich przekąsek, którą można przygotować nawet pod obecność gości. W tym przypadku formujemy z ciasta niewielkie ślimaczki wypełnione prostym, ale bardzo pysznym farszem. Co będzie nam potrzebne?
-
Jedno opakowanie ciasta francuskiego
-
Żółtko
-
Łyżka mleka
-
30 g masła
-
2 łyżki cukru
-
Pół łyżeczki cynamonu
-
100 g rodzynek
-
Odrobina ekstraktu waniliowego
-
Cukier puder do posypania
Na początek dokładnie płuczemy rodzynki w ciepłej wodzie, aby usunąć z nich nadmiar konserwantu, który chroni przed pleśnieniem. Można je także pozostawić na kilka minut w wodzie, aby stały się miękkie. W tym czasie roztapiamy masło.
Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je roztopionym tłuszczem. Następnie posypujemy cukrem i cynamonem oraz skrapiamy odrobiną ekstraktu waniliowego. Na całej powierzchni równomiernie rozkładamy odsączone rodzynki. Na końcu zwijamy ciasto w rulon i kroimy na około 3 cm plastry.
Ślimaki przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Żółtko roztrzepujemy z łyżką mleka i smarujemy przekąski z wierzchu. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 15-20 minut, aż będą rumiane. Po wystygnięciu można obsypać je cukrem pudrem. Z tej porcji powinno wyjść około 10 ślimaczków.
Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem
To niezwykle prosta, a przy tym bardzo efektowna przekąska, za którą będą szaleć nie tylko dzieci, ale również dorośli. Rogaliki z ciasta francuskiego są kruche i delikatne, dzięki czemu wprost rozpływają się w ustach. Jako nadzienie sprawdzi się nie tylko dżem, ale także krem czekoladowy, orzechowy lub owoce. Możemy zatem eksperymentować z wypełnieniem w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę lub jakie składniki mamy w domu. Co będzie nam potrzebne?
-
Jedno opakowanie ciasta francuskiego.
-
Słoik dżemu.
-
1 jajko.
-
Cukier puder.
Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na pół. Z każdej części należy wykroić pięć trójkątów. W ten sposób uzyskamy 10 rogalików. Następnie nakładamy po łyżeczce dżemu na każdy trójkąt (na środek podstawy, czyli w szerszej części). Aby łatwiej było zawinąć ciasto, możemy delikatnie rozciągnąć jego boki. Zlepiamy brzegi podstawy trójkąta, uważając, aby dżem nie wypłynął. Następnie zawijamy rogalik, od podstawy do wierzchołka trójkąta.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Następnie roztrzepujemy jajko i smarujemy z wierzchu każdy rogalik. Przekąski pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza do momentu, aż będą rumiane. Na końcu posypujemy je cukrem pudrem.
Czytaj też: Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać
Faworki z ciasta francuskiego
Ten przepis to szybsza i nieco mniej kaloryczna alternatywa dla klasycznych faworków, które wymagają smażenia. Przekąski z ciasta francuskiego można przygotować na tłusty czwartek oraz zawsze wtedy, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, co nie wymaga spędzania długiego czasu w kuchni. Faworki są lekkie, kruche i bardzo delikatne. W tym przypadku lista jest ograniczona tylko do trzech składników.
-
Jedno opakowanie ciasta francuskiego.
-
Jajko
-
Cukier puder.
Rozwijamy ciasto francuskie i tniemy je na paski o wymiarach mniej więcej 3 x 12 cm. W środku robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec faworka i wywijamy go na zewnątrz. W ten sam sposób postępujemy z resztą kawałków. Wszystkie z nich układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepujemy jajko i smarujemy każdy faworek z wierzchu. Przekąski pieczemy przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Gdy faworki ostygną, posypujemy je cukrem pudrem.
Czytaj też: Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej?