Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny spadają, kontrakty kurczą się. Co dalej z burakiem? Branża komentuje
      Kryzys w branży buraczanej. Wiceminister rolnictwa reaguje
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Czy NGT rozwiąże problemy rolnictwa? Ekspert komentuje
      Ziemniak bez strat w polskich gospodarstwach. To naprawę możliwe?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Kolejne zmiany w "aktywnym rolniku". Dla kogo dopłaty z automatu w 2026 roku?
      Rząd chce zakazać sprzedaży tych działek. Chodzi o kolejne 10 lat
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
      Spółki wodne czekają duże zmiany. Resort infrastruktury zapowiada nowe regulacje
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Chcesz pozbyć się ziemiórek z doniczek? Jeden sposób może zaskoczyć
      "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
      Zimowe cięcie winorośli. W grudniu czy dopiero w styczniu?
      Przygotuj w ten sposób lawendę do zimy. W przyszłym sezonie pięknie zakwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Trzy szybkie słodkie przekąski z ciasta francuskiego. Przygotujesz je w kilka minut

Trzy szybkie słodkie przekąski z ciasta francuskiego. Przygotujesz je w kilka minut

Dla domu - Kulinaria 25 lutego 2025 07:17 Małgorzata Krzystała-Łątka
Z ciasta francuskiego można przygotować wiele dań na słodko i słono
Z ciasta francuskiego można przygotować wiele dań na słodko i słono
Źródło: Adobe Stock
Ciasto francuskie to jeden z tych produktów, które zawsze warto mieć w lodówce. Przyda się nam, gdy poczujemy nagłą ochotę na coś słodkiego lub gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście. Jakie słodkie przekąski można z niego przygotować?
Spis treści:

    Ciasto francuskie zawdzięcza swój wyjątkowy smak i charakterystyczną strukturę specjalnej metodzie wyrabiania oraz dużej zawartości tłuszczu. Gotowe płaty można kupić w praktycznie każdym sklepie. To świetna baza do przygotowania nie tylko słodkich, ale również wytrawnych przekąsek. Produkt jest zatem bardzo uniwersalny. Z przyrządzeniem przekąsek na bazie ciasta francuskiego poradzą sobie nawet osoby, które nie mają zbyt dużego kulinarnego doświadczenia. Jeśli szukasz inspiracji na szybkie desery, koniecznie sprawdź poniższe propozycje.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Jakie chleby są najzdrowsze? Ważny jest nie tylko rodzaj zboża

    Ślimaczki z ciasta francuskiego z rodzynkami

    To jedna z najprostszych słodkich przekąsek, którą można przygotować nawet pod obecność gości. W tym przypadku formujemy z ciasta niewielkie ślimaczki wypełnione prostym, ale bardzo pysznym farszem. Co będzie nam potrzebne?

    • Jedno opakowanie ciasta francuskiego

    • Żółtko

    • Łyżka mleka

    • 30 g masła

    • 2 łyżki cukru

    • Pół łyżeczki cynamonu

    • 100 g rodzynek

    • Odrobina ekstraktu waniliowego

    • Cukier puder do posypania

    Na początek dokładnie płuczemy rodzynki w ciepłej wodzie, aby usunąć z nich nadmiar konserwantu, który chroni przed pleśnieniem. Można je także pozostawić na kilka minut w wodzie, aby stały się miękkie. W tym czasie roztapiamy masło.

    Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je roztopionym tłuszczem. Następnie posypujemy cukrem i cynamonem oraz skrapiamy odrobiną ekstraktu waniliowego. Na całej powierzchni równomiernie rozkładamy odsączone rodzynki. Na końcu zwijamy ciasto w rulon i kroimy na około 3 cm plastry.

    Ślimaki przekładamy na blachę z papierem do pieczenia. Żółtko roztrzepujemy z łyżką mleka i smarujemy przekąski z wierzchu. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez 15-20 minut, aż będą rumiane. Po wystygnięciu można obsypać je cukrem pudrem. Z tej porcji powinno wyjść około 10 ślimaczków.

    Czytaj też:
    Oto sekret idealnego ciasta na faworki. Sprawdź przed tłustym czwartkiem

    Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem

    To niezwykle prosta, a przy tym bardzo efektowna przekąska, za którą będą szaleć nie tylko dzieci, ale również dorośli. Rogaliki z ciasta francuskiego są kruche i delikatne, dzięki czemu wprost rozpływają się w ustach. Jako nadzienie sprawdzi się nie tylko dżem, ale także krem czekoladowy, orzechowy lub owoce. Możemy zatem eksperymentować z wypełnieniem w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę lub jakie składniki mamy w domu. Co będzie nam potrzebne?

    • Jedno opakowanie ciasta francuskiego.

    • Słoik dżemu.

    • 1 jajko.

    • Cukier puder.

    Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy je na pół. Z każdej części należy wykroić pięć trójkątów. W ten sposób uzyskamy 10 rogalików. Następnie nakładamy po łyżeczce dżemu na każdy trójkąt (na środek podstawy, czyli w szerszej części). Aby łatwiej było zawinąć ciasto, możemy delikatnie rozciągnąć jego boki. Zlepiamy brzegi podstawy trójkąta, uważając, aby dżem nie wypłynął. Następnie zawijamy rogalik, od podstawy do wierzchołka trójkąta.

    Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętając o zachowaniu odstępów. Następnie roztrzepujemy jajko i smarujemy z wierzchu każdy rogalik. Przekąski pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza do momentu, aż będą rumiane. Na końcu posypujemy je cukrem pudrem.

    Czytaj też: Najgorsze tłuszcze do smażenia. Tych olejów lepiej unikać

    Faworki z ciasta francuskiego

    Ten przepis to szybsza i nieco mniej kaloryczna alternatywa dla klasycznych faworków, które wymagają smażenia. Przekąski z ciasta francuskiego można przygotować na tłusty czwartek oraz zawsze wtedy, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego, co nie wymaga spędzania długiego czasu w kuchni. Faworki są lekkie, kruche i bardzo delikatne. W tym przypadku lista jest ograniczona tylko do trzech składników.

    • Jedno opakowanie ciasta francuskiego.

    • Jajko

    • Cukier puder.

    Rozwijamy ciasto francuskie i tniemy je na paski o wymiarach mniej więcej 3 x 12 cm. W środku robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec faworka i wywijamy go na zewnątrz. W ten sam sposób postępujemy z resztą kawałków. Wszystkie z nich układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepujemy jajko i smarujemy każdy faworek z wierzchu. Przekąski pieczemy przez około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Gdy faworki ostygną, posypujemy je cukrem pudrem.

    Czytaj też: Sprawdzono, ile mięsa jedzą Polacy. Które wybieramy najczęściej? 

    • Tagi:
    • przepisy
    • przekąski
    • kulinaria
    • gotowanie
    Małgorzata Krzystała
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Przepisy

    Co może obejmować monitoring sąsiada? Ważna decyzja prezesa UODO

    14 grudnia 2025
    Inne hodowle

    Rolniczka może stracić całe stado. Wszystko z powodu decyzji urzędników

    11 grudnia 2025
    Przepisy

    Ważna informacja dla właścicieli studni. Skorzysta nawet 40 tys. gospodarstw

    10 grudnia 2025
    Prawo i finanse

    Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje

    7 grudnia 2025
    Przepisy

    W góry czy nad morze? Rolnicy mogą korzystać z darmowych wyjazdów

    2 grudnia 2025
    Przepisy

    Koniec blokad dla biogazowni? Rząd dał zielone światło dla nowego projektu zmian w OZE

    28 listopada 2025
    Prawo i finanse

    Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać

    25 listopada 2025
    Przepisy

    Ważny obowiązek dla właścicieli budynków. Od 2026 r. wchodzą nowe przepisy

    24 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Czy termin Premii dla młodych rolników zostanie wydłużony? Jest stanowisko ministra rolnictwa
    15 grudnia 2025
    Drób
    Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
    15 grudnia 2025
    Newsy
    500 hektarów trafi w ręce rolników. KOWR ujawnia, gdzie i kiedy
    15 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Chcesz pozbyć się ziemiórek z doniczek? Jeden sposób może zaskoczyć
    15 grudnia 2025
    Dla domu
    "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
    13 grudnia 2025
    Dla domu
    Zimowe cięcie winorośli. W grudniu czy dopiero w styczniu?
    13 grudnia 2025
    Dla domu
    Przygotuj w ten sposób lawendę do zimy. W przyszłym sezonie pięknie zakwitnie
    12 grudnia 2025
    Dla domu
    Postaw w łazience i czekaj. Szybko i skutecznie pozbędziesz się rybików
    12 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności