Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jakie środki biobójcze są skuteczne na wirusa pryszczycy? Porady weterynarza
      Nielegalny przemyt cieląt ze Słowacji i Węgier nadal trwa? "Skala jest wysoka"
      Rekordowa liczba żubrów w Polsce. Zakończyła się coroczna inwentaryzacja
      Ruszyły obowiązkowe szczepienia kur. Kto musi to zrobić?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
      Kwitnie aż do jesieni. Poradzą sobie nawet ogrodnicy zapominający o podlewaniu
      Rzepak vs przymrozki. Czy rośliny mocno ucierpiały? Rolnicy oceniają plantacje
      Ten szkodnik jest już w buraku. Trzeba reagować!
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
      Zaczynał od Fortschritta z DDR. Dziś dwa nowoczesne kombajny koszą kilka tys. ha
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Będzie wsparcie dla młodych rolników. Unia chce zatrzymać młodych na wsi
      Dziś mija ważny termin dla rolników. Urzędy czekają na pieniądze
      Kiedy można wykopać staw bez pozwolenia? Przepisy mówią jasno
      2 tys. zł za hektar i 200 tys. na rozwój? Wielkie zmiany dla małych gospodarstw
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Pogoda będzie zaskakiwać. Co z ciepłem i deszczem? Nowa prognoza na 5 tygodni
      Ta roślina zachwyca oryginalnymi kwiatami. Może rosnąć w ogrodzie i w donicy
      Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
      Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

Dla domu - Kulinaria 25 kwietnia 2025 06:01 Joanna Kamińska
Topinambur, nazywany inaczej słonecznikiem bulwiastym, można jeść zamiast ziemniaków
Topinambur, nazywany inaczej słonecznikiem bulwiastym, można jeść zamiast ziemniaków
Źródło: Adobe Stock
Topinambur znajduje wiele zastosowań w kuchni i może z powodzeniem zastąpić popularne ziemniaki. Jego spożywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Od dawna był zapomniany, ale w ostatnim czasie powoli znów zaczyna cieszyć się popularnością. Wyjaśniamy, dlaczego warto jeść topinambur.
Spis treści:

    Topinambur, zwany inaczej słonecznikiem bulwiastym lub karczochem jerozolimskim, jest rośliną z rodziny astrowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, w której jako pierwsze uprawiało go indiańskie plemię Topinamboore. Od plemienia tego pochodzi zresztą nazwa rośliny. Z czasem topinambur stał się popularny w różnych częściach świata zarówno jako roślina jadalna, jak i ozdobna.

    Czytaj też: Ta roślina kwitnie nawet trzy razy w sezonie. Jej kwiaty mają zaskakujący kształt

    Topinambur: Co to za roślina?

    W Polsce topinambur uprawiany był już w XVIII wieku i cieszył się wówczas sporą popularnością. Z czasem jednak coraz więcej osób zamiast po niego sięgało po ziemniaki. Tym sposobem został niemal zapomniany. W ostatnich latach ponownie staje się popularny.

    Najcenniejszą częścią topinamburu jest jego część podziemna w postaci bulw. Te – w zależności od odmiany – mogą mieć kształt gruszkowaty lub elipsoidalny i osiągać długość od 7 do 10 cm. Ich skórka może być biała, delikatnie różowa lub fioletowo-czerwona. Miąższ topinamburu ma barwę białą lub kremowobiałą. Bulwy rośliny swoim wyglądem przypominają imbir.

    Charakterystyczne dla topinamburu są jego żółte kwiaty wyrastające na wzniesionych, prostych łodygach. Swoim wyglądem przypominają nieco słoneczniki, chociaż są od nich zdecydowanie mniejsze.

    Czytaj też:
    Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

    Topinambur to bogactwo składników: Co można w nim znaleźć?

    Topinambur stanowi źródło wielu cennych składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie. Do najcenniejszych należy błonnik oraz inulina, czyli polisacharyd będący naturalnym prebiotykiem.

    Ponadto topinambur jest bogaty w wiele witamin, w tym przede wszystkim witamin z grupy B oraz witaminy C, A, E i K. Znaleźć w nim można także cenne minerały, z których najwięcej jest potasu i fosforu. W swoim składzie ma także magnez, wapń i żelazo.

    Czytaj też: Czy kiełkujące ziemniaki nadają się do jedzenia? Rozwiewamy wątpliwości 

    Dlaczego warto jeść topinambur?

    Topinambur wiele swoich właściwości zawdzięcza zawartości inuliny. W związku z tym, że nie jest ona trawiona przez organizm człowieka, warzywo ma niski indeks glikemiczny. Dzięki inulinie topinambur obniża poziom cukru we krwi, ale także poziom triglicerydów, cholesterolu całkowitego, a także „złego” cholesterolu. Spożywanie tego warzywa może więc pomóc regulować ciśnienie tętnicze oraz zapobiegać miażdżycy.

    Z kolei obecność błonnika zapewnia na długo po spożyciu uczucie sytości, co wspomaga odchudzanie. Dzięki jego zawartości topinambur jest naturalnym prebiotykiem, który wspomaga utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit i pobudza ich perystaltykę, dzięki czemu zapobiega zaparciom. Dodatkowo wspiera procesy metaboliczne i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Topinambur zawiera jedynie ok. 73 kcal w 100 g, co czyni go idealnym składnikiem diety dla osób odchudzających się.

    To jednak nie wszystkie korzyści. Oto, dlaczego jeszcze warto jeść topinambur:

    • wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, a nawet przeciwnowotworowe;
    • wspomaga pracę nerek;
    • poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, dzięki czemu pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, a także redukuje stres i napięcie;
    • wspiera odporność.

    Czytaj też: Co podlewać nawozem z drożdży? Świetnie sprawdzi się do pomidorów, róż i truskawek

    Topinambur w kuchni: W jaki sposób można go wykorzystać?

    Topinambur w kuchni to uniwersalne warzywo. Można jeść go zamiast ziemniaków czy – cieszących się w ostatnim czasie sporym zainteresowaniem – batatów. Jest od nich bardziej uniwersalny – można spożywać go zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej.

    Jedzony w tej pierwszej wersji zachowuje większość składników odżywczych, w tym tak cenną inulinę. Jest wówczas chrupiący i soczysty, a jego smak to mieszanka słodyczy z delikatną nutą orzechów. W tej postaci stanowi smaczną, samodzielną przekąskę lub doskonały składnik sałatek czy koktajli. Świetnie komponuje się z innymi surowymi warzywami, prażonymi orzechami czy oliwą.

    Natomiast po obróbce termicznej jest bardziej miękki i charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem. Jednocześnie wzrasta jednak jego indeks glikemiczny. W tej postaci może być dodatkiem do zup, dań głównych, zapiekanek i sosów. Można również przygotować z niego frytki czy chipsy. Topinambur można bowiem gotować, dusić, piec i smażyć.

    Bez względu na sposób przyrządzenia bulwy topinamburu należy w pierwszej kolejności dokładnie oczyścić z ziemi i umyć.

    • Tagi:
    • kuchnia
    • topinambur
    • zdrowie
    • warzywa
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Owoce i warzywa

    Te warzywa kupimy taniej niż rok temu

    15 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Wilki w pomidorach. Sprawdź, kiedy trzeba się ich pozbyć

    15 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Ceny warzyw w Broniszach - które się zmieniły?

    14 maja 2025
    Owoce i warzywa

    Krajowe młode ziemniaki już można kupić. Ile kosztują?

    7 maja 2025
    Dla domu

    Kiedy sadzić pomidory do gruntu? Najlepszy termin właśnie się zbliża

    7 maja 2025
    Hotblog

    Grillowane warzywa - zajadają się nimi nie tylko jarosze

    4 maja 2025
    Dla domu

    Najlepsza alternatywa dla ziemniaka? To warzywo jest zdrowe i łatwe w uprawie

    29 kwietnia 2025
    Owoce i warzywa

    Zmiany cen na giełdzie w Broniszach. Sprawdź jakie

    22 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawa gleby
    Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
    15 maja 2025
    Pomoc unijna
    Będzie wsparcie dla młodych rolników. Unia chce zatrzymać młodych na wsi
    15 maja 2025
    Bydło i mleko
    Jakie środki biobójcze są skuteczne na wirusa pryszczycy? Porady weterynarza
    15 maja 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Pogoda będzie zaskakiwać. Co z ciepłem i deszczem? Nowa prognoza na 5 tygodni
    15 maja 2025
    Dla domu
    Ta roślina zachwyca oryginalnymi kwiatami. Może rosnąć w ogrodzie i w donicy
    15 maja 2025
    Zdrowie
    Pomoże w trawieniu i przeziębieniach. Sprawdź, czy masz go w swoim ogródku
    14 maja 2025
    Dla domu
    Przy pelargonii pamiętaj o tych trzech rzeczach. Dzięki nim obsypie się kwiatami
    14 maja 2025
    Dla domu
    Imponująca ozdoba ogrodu. Ostatni dzwonek na wiosenne sadzenie lilii
    14 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy