Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Rośnie popyt na cytrusy. Co z ich cenami?
      Dobrze wykorzystać moment na sprzedaż, bo ceny rosną
      Ile kosztują kapusta kiszona i ogórki? Dlaczego warto po nie sięgać?
      Ceny kukurydzy z korektą. Ile płacą pośrednicy?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      ASF potwierdzony w Hiszpanii. Możliwe są poważne zawirowania na rynku trzody chlewnej
      Czy szczepić kury będą musieli wszyscy? Wirus atakuje stada. "Trzeba to uporządkować”
      Mandat za nieodpowiedni transport krowy. Ukarano także przewoźnika
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Dobre plony, gorsze perspektywy. Co czeka plantatorów buraka cukrowego?
      Ten "świstek" jest niezbędny przy worku z nasionami. Upewnij się, czy go masz
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Wykopali buraki z powodzeniem, ale czy je jeszcze zasieją?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
      O te pieniądze już nie można się ubiegać. ARiMR zakończyła nabór
      Ten nabór właśnie wystartował. ARiMR rusza dziś z pomocą
      ARiMR: kolejna pula pieniędzy też dla rolników. Liczy się kolejność zgłoszeń
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Podlewaj raz na dwa tygodnie. Pieniążek zyska nowe liście
      Zwiastuny wiosny w twoim ogrodzie. Którą odmianę wybrać?
      „Cudowny” krzew do ogrodu. Kwitnie dwa razy w roku i jest łatwy w uprawie
      Zimujesz rośliny w domu? Uważaj na groźne szkodniki
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

To zapomniane warzywo wraca do łask. Jest bardziej wszechstronne od ziemniaków

Dla domu - Kulinaria 25 kwietnia 2025 06:01 Joanna Kamińska
Topinambur, nazywany inaczej słonecznikiem bulwiastym, można jeść zamiast ziemniaków
Topinambur, nazywany inaczej słonecznikiem bulwiastym, można jeść zamiast ziemniaków
Źródło: Adobe Stock
Topinambur znajduje wiele zastosowań w kuchni i może z powodzeniem zastąpić popularne ziemniaki. Jego spożywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Od dawna był zapomniany, ale w ostatnim czasie powoli znów zaczyna cieszyć się popularnością. Wyjaśniamy, dlaczego warto jeść topinambur.
Spis treści:

    Topinambur, zwany inaczej słonecznikiem bulwiastym lub karczochem jerozolimskim, jest rośliną z rodziny astrowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej, w której jako pierwsze uprawiało go indiańskie plemię Topinamboore. Od plemienia tego pochodzi zresztą nazwa rośliny. Z czasem topinambur stał się popularny w różnych częściach świata zarówno jako roślina jadalna, jak i ozdobna.

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Ta roślina kwitnie nawet trzy razy w sezonie. Jej kwiaty mają zaskakujący kształt

    Topinambur: Co to za roślina?

    W Polsce topinambur uprawiany był już w XVIII wieku i cieszył się wówczas sporą popularnością. Z czasem jednak coraz więcej osób zamiast po niego sięgało po ziemniaki. Tym sposobem został niemal zapomniany. W ostatnich latach ponownie staje się popularny.

    Najcenniejszą częścią topinamburu jest jego część podziemna w postaci bulw. Te – w zależności od odmiany – mogą mieć kształt gruszkowaty lub elipsoidalny i osiągać długość od 7 do 10 cm. Ich skórka może być biała, delikatnie różowa lub fioletowo-czerwona. Miąższ topinamburu ma barwę białą lub kremowobiałą. Bulwy rośliny swoim wyglądem przypominają imbir.

    Charakterystyczne dla topinamburu są jego żółte kwiaty wyrastające na wzniesionych, prostych łodygach. Swoim wyglądem przypominają nieco słoneczniki, chociaż są od nich zdecydowanie mniejsze.

    Czytaj też:
    Jak przyrządzać czosnek niedźwiedzi, by nie stracić jego cennych właściwości?

    Topinambur to bogactwo składników: Co można w nim znaleźć?

    Topinambur stanowi źródło wielu cennych składników, które pozytywnie wpływają na zdrowie i samopoczucie. Do najcenniejszych należy błonnik oraz inulina, czyli polisacharyd będący naturalnym prebiotykiem.

    Ponadto topinambur jest bogaty w wiele witamin, w tym przede wszystkim witamin z grupy B oraz witaminy C, A, E i K. Znaleźć w nim można także cenne minerały, z których najwięcej jest potasu i fosforu. W swoim składzie ma także magnez, wapń i żelazo.

    Czytaj też: Czy kiełkujące ziemniaki nadają się do jedzenia? Rozwiewamy wątpliwości 

    Dlaczego warto jeść topinambur?

    Topinambur wiele swoich właściwości zawdzięcza zawartości inuliny. W związku z tym, że nie jest ona trawiona przez organizm człowieka, warzywo ma niski indeks glikemiczny. Dzięki inulinie topinambur obniża poziom cukru we krwi, ale także poziom triglicerydów, cholesterolu całkowitego, a także „złego” cholesterolu. Spożywanie tego warzywa może więc pomóc regulować ciśnienie tętnicze oraz zapobiegać miażdżycy.

    Z kolei obecność błonnika zapewnia na długo po spożyciu uczucie sytości, co wspomaga odchudzanie. Dzięki jego zawartości topinambur jest naturalnym prebiotykiem, który wspomaga utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit i pobudza ich perystaltykę, dzięki czemu zapobiega zaparciom. Dodatkowo wspiera procesy metaboliczne i pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn. Topinambur zawiera jedynie ok. 73 kcal w 100 g, co czyni go idealnym składnikiem diety dla osób odchudzających się.

    To jednak nie wszystkie korzyści. Oto, dlaczego jeszcze warto jeść topinambur:

    • wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, a nawet przeciwnowotworowe;
    • wspomaga pracę nerek;
    • poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, dzięki czemu pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, a także redukuje stres i napięcie;
    • wspiera odporność.

    Czytaj też: Co podlewać nawozem z drożdży? Świetnie sprawdzi się do pomidorów, róż i truskawek

    Topinambur w kuchni: W jaki sposób można go wykorzystać?

    Topinambur w kuchni to uniwersalne warzywo. Można jeść go zamiast ziemniaków czy – cieszących się w ostatnim czasie sporym zainteresowaniem – batatów. Jest od nich bardziej uniwersalny – można spożywać go zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej.

    Jedzony w tej pierwszej wersji zachowuje większość składników odżywczych, w tym tak cenną inulinę. Jest wówczas chrupiący i soczysty, a jego smak to mieszanka słodyczy z delikatną nutą orzechów. W tej postaci stanowi smaczną, samodzielną przekąskę lub doskonały składnik sałatek czy koktajli. Świetnie komponuje się z innymi surowymi warzywami, prażonymi orzechami czy oliwą.

    Natomiast po obróbce termicznej jest bardziej miękki i charakteryzuje się bardziej wyrazistym smakiem. Jednocześnie wzrasta jednak jego indeks glikemiczny. W tej postaci może być dodatkiem do zup, dań głównych, zapiekanek i sosów. Można również przygotować z niego frytki czy chipsy. Topinambur można bowiem gotować, dusić, piec i smażyć.

    Bez względu na sposób przyrządzenia bulwy topinamburu należy w pierwszej kolejności dokładnie oczyścić z ziemi i umyć.

    • Tagi:
    • kuchnia
    • topinambur
    • zdrowie
    • warzywa
    Joanna Kamińska
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Zdrowie

    KRUS wydał ważny komunikat dla rolników. Termin upływa 5 grudnia

    1 grudnia 2025
    Dla domu

    Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut

    19 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Na rynku w Broniszach wiele się dzieje

    17 listopada 2025
    Newsy

    Minister rolnictwa mówi, że dba o swój "interes" i pyta: "a ty masz jaja, żeby się zbadać?"

    15 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Analizy rynkowe

    Sieci wymuszają niskie ceny warzyw

    12 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Ceny rolnicze

    Konkurencja warzyw z importu na rynkach rośnie. Wywiera ona presję na ceny

    5 listopada 2025
    Warto wiedzieć
    Pomoc unijna
    Małe gospodarstwa w 2026 roku. Co z "aktywnym rolnikiem" i przyznawaniem dopłat?
    1 grudnia 2025
    Newsy
    Ptaki zniszczyły twoje uprawy. Jest szansa na odszkodowanie?
    1 grudnia 2025
    Newsy
    “Nie ma zgody na powtórkę z 2020 roku”. Strajk rolników w Siedlcach
    1 grudnia 2025
    Najnowsze
    Zdrowie
    KRUS wydał ważny komunikat dla rolników. Termin upływa 5 grudnia
    1 grudnia 2025
    Dla domu
    Podlewaj raz na dwa tygodnie. Pieniążek zyska nowe liście
    1 grudnia 2025
    Dla domu
    Zwiastuny wiosny w twoim ogrodzie. Którą odmianę wybrać?
    1 grudnia 2025
    Dla domu
    „Cudowny” krzew do ogrodu. Kwitnie dwa razy w roku i jest łatwy w uprawie
    30 listopada 2025
    Dla domu
    Zimujesz rośliny w domu? Uważaj na groźne szkodniki
    30 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności