Pieczarki faszerowane rybą
Źródło:
Jest to idealna przekąska lub danie główne, która zachwyci każde podniebienie.
Spis treści:
składniki:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- ok. 10-15 dużych pieczarek
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka bazylii
- 2 jajka
- 300 g dwukrotnie zmielonego mięsa z ryby (pozbawionego wcześniej ości, skóry, płetw)
- 150 dag żółtego sera startego na drobnych oczkach
wykonanie:
Pieczarki płuczę pod bieżącą wodą i osuszam papierowym ręcznikiem. Odcinam trzonki, a kapelusze skrapiam sokiem z cytryny i nacieram oliwą, a na koniec posypuję solą. Oczyszczone trzonki mielę, dodaję mielone rybie mięso, posiekaną cebulę, czosnek, zieleninę i 2 jajka, po czym doprawiam solą i pieprzem. Jeśli farsz wydaje mi się zbyt rzadki, dodaję 2-3 łyżki tartej bułki. Nakładam go do osuszonych kapeluszy. Kapelusze układam na natłuszczonej oliwą blaszce. Piekę około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec pieczenia posypuję je żółtym serem, a tuż przed podaniem na stół natką pietruszki.



























