Konfitura jagodowa, czyli jak zatrzymać smak lata w słoiku

składniki:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 3 kg jagód
- 4 szklanki cukru
Jagody - niebieskie owoce lata są jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów. Bardzo dobrze wpływają na pamięć i zdolność uczenia się. A do tego są bardzo smaczne.
wykonanie:
Metalowy garnek o grubym dnie wycieram do sucha. Wsypuję na dno cukier, a na niego opłukane i osuszone jagody. Nie mieszam! W taki sposób gotuję około 2-3 godzin na małym ogniu. Po takim czasie dopiero mieszam. Gorące konfitury przekładam w wyparzone, puste, suche słoiczki i zakręcam. Odwracam do góry dnem i zostawiam do ostygnięcia.
Jagody możemy spotkać w wielu potrawach polskiej kuchni. Można je dodawać do deserów i ciast: serników, tortów, czy ucieranych placków. Znajdziemy je w daniach śniadaniowych: omletach, placuszkach, naleśnikach, płatkach śniadaniowych, owsiankach i jaglankach. Pyszne są z nich smoothies, koktajle, a nawet chłodniki i sałatki.
Jagody to owoce szczególnie polecane na problemy zdrowotne. Spożywanie suszonych owoców pomaga zwalczyć biegunkę, a świeże jagody wskazane są przy zaparciach. Z kolei sok z jagód usuwa toksyny z organizmu. Jagody przyspieszają regenerację barwnika w siatkówce oka, co ma wpływ na jakość wzroku. ponadto obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób z cukrzycą.
Zrywając jagody trzeba uważać, żeby się nie pogniotły i wsypywać najlepiej do płytkiego naczynia.
Owoce przeznaczone na przetwory - soki, galaretki, konfitury, najlepiej przetwarzać szybko - jagody nie należą do zbyt trwałych owoców. Można je też przez 1-2 dni przechowywać w lodówce albo zamrozić. Jagody można również suszyć. Wysuszone powinny być twarde, ale elastyczne i zachować czarną barwę.
Mycie jagód jest niezbędne!
Obojętnie, jak jagody będą wykorzystywane, przed użyciem koniecznie trzeba je dokładnie umyć. Mogą być bowiem źródłem zakażenia bąblownicą, groźną chorobą pasożytniczą, wywoływaną przez bąblowca - tasiemca wieńcogłowego. Larwy bąblowca najczęściej roznoszone są przez lisy.