Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ceny kukurydzy mokrej i suchej. Ile płacą skupy?
      Ceny zbóż najniższe od 5 lat. Czy mogą być jeszcze niższe?
      Rynek trzody chlewnej pod presją. Co z cenami w obliczu kryzysu?
      Bronisze. Rynek jest zapchany, dlatego ceny spadają. Czy faktycznie?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Minister Krajewski zawarł ważne porozumienie. Ten sektor na tym zyska
      Najdroższe krowy świata. Nie uwierzysz, ile kosztują
      Najlepsze polskie spółdzielnie nagrodzone. Kto zyskał uznanie kapituły?
      Choroba niebieskiego języka: Nowe ognisko wykryte w Polsce
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Tego jeszcze chyba nie było. Nowy problem na polach. Ziemniaki szkodzą kukurydzy
      Czy już warto siać jęczmień ozimy? [OPTYMALNE TERMINY]
      Rośnie zasięg stonki kukurydzianej. Szkodnik w 16 województwach
      Jesień to najlepszy czas na takie sadzonki. Jak je pielęgnować?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Maszyny rolnicze coraz droższe? Ceny sprzętu rolniczego biją rekordy
      Prezes PIGMiUR o zbliżającym się Agro Show: liczymy na 100 tys. zwiedzających
      Nawet pół mln zł kosztuje naprawa maszyny rolniczej w serwisie. Kto za to płaci?
      Za te pieniądze będzie można kupić np. robota do obory. Nabór jeszcze w tym roku
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Masowe kontrole trwają. Kary nawet 5 tys. złotych
      Afera związana z unijnymi dotacjami na rolnictwo i wieś. Stawiali wille dla urzędników?
      Rolnicy mają na to czas tylko do jutra. Ważny termin w ARiMR
      Dopłata: 2200 zł do hektara? Jest propozycja wsparcia dla producentów zbóż
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Jeżówki kończą kwitnienie? Właśnie teraz możesz wykonać ten kluczowy zabieg
      Jesienią pamiętaj o tych zabiegach. Wiosną astry odwdzięczą się obfitym kwitnieniem
      Czas na przygotowania. Sposób na świeżą bazylię, miętę i kolendrę przez całą zimę
      Ostatnie koszenie trawnika przed zimą. Kiedy to zrobić i o czym pamiętać?
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Konfitura jagodowa, czyli jak zatrzymać smak lata w słoiku

Konfitura jagodowa, czyli jak zatrzymać smak lata w słoiku

Hotblog - Hotblog 27 lipca 2025 05:03
Konfitura jagodowa, czyli jak zatrzymać smak lata w słoiku
Źródło: Adobe Stock
Marzysz o pysznej, domowej konfiturze z jagód? Nic trudnego! Ta bogata w smaku i aromatyczna przekąska jest idealna na śniadanie, do deserów lub jako dodatek do pieczywa.
Spis treści:

    składniki:

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 3 kg jagód
    • 4 szklanki cukru

    Jagody - niebieskie owoce lata są jednym z najbogatszych źródeł antyoksydantów. Bardzo dobrze wpływają na pamięć i zdolność uczenia się. A do tego są bardzo smaczne.

    wykonanie:

    Metalowy garnek o grubym dnie wycieram do sucha. Wsypuję na dno cukier, a na niego opłukane i osuszone jagody. Nie mieszam! W taki sposób gotuję około 2-3 godzin na małym ogniu. Po takim czasie dopiero mieszam. Gorące konfitury przekładam w wyparzone, puste, suche słoiczki i zakręcam. Odwracam do góry dnem i zostawiam do ostygnięcia.

    Jagody możemy spotkać w wielu potrawach polskiej kuchni. Można je dodawać do deserów i ciast: serników, tortów, czy ucieranych placków. Znajdziemy je w daniach śniadaniowych: omletach, placuszkach, naleśnikach, płatkach śniadaniowych, owsiankach i jaglankach. Pyszne są z nich smoothies, koktajle, a nawet chłodniki i sałatki.

    Jagody to owoce szczególnie polecane na problemy zdrowotne. Spożywanie suszonych owoców pomaga zwalczyć biegunkę, a świeże jagody wskazane są przy zaparciach. Z kolei sok z jagód usuwa toksyny z organizmu. Jagody przyspieszają regenerację barwnika w siatkówce oka, co ma wpływ na jakość wzroku. ponadto obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają stężenie cukru we krwi u osób z cukrzycą.

    Zrywając jagody trzeba uważać, żeby się nie pogniotły i wsypywać najlepiej do płytkiego naczynia.

    Owoce przeznaczone na przetwory - soki, galaretki, konfitury, najlepiej przetwarzać szybko - jagody nie należą do zbyt trwałych owoców. Można je też przez 1-2 dni przechowywać w lodówce albo zamrozić. Jagody można również suszyć. Wysuszone powinny być twarde, ale elastyczne i zachować czarną barwę. 

    Mycie jagód jest niezbędne!

    Obojętnie, jak jagody będą wykorzystywane, przed użyciem koniecznie trzeba je dokładnie umyć. Mogą być bowiem źródłem zakażenia bąblownicą, groźną chorobą pasożytniczą, wywoływaną przez bąblowca - tasiemca wieńcogłowego. Larwy bąblowca najczęściej roznoszone są przez lisy.

    • Tagi:
    • konfitury
    • przetwory
    • jagody
    • przepis
    • Hotka
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Krem cukiniowy - zupa na lato i jesień

    28 sierpnia 2025
    Hotblog

    Chłodnik ogórkowy idealny na letnie popołudnie

    26 sierpnia 2025
    Hotblog

    Sezonowa zupa owocowa jak u babci

    25 sierpnia 2025
    Hotblog

    Ogórkowa z młodych ogórków kiszonych

    23 sierpnia 2025
    Hotblog

    Pomidorówka na zsiadłym mleku

    21 sierpnia 2025
    Hotblog

    Letnia pomidorówka ze świeżych pomidorów

    10 sierpnia 2025
    Hotblog

    Klasyczny letni chłodnik

    7 sierpnia 2025
    Hotblog

    Babeczki z jagodami i budyniem

    6 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Analizy rynkowe
    Tyle hektarów ma przeciętny polski rolnik. Najnowsze dane z ARiMR
    17 września 2025
    Newsy
    Czy "Locha plus" wróci? "Ten program pomógł ratować wiele gospodarstw rodzinnych"
    17 września 2025
    Pomoc unijna
    ARiMR przypomina: jest coraz mniej czasu, by złożyć wniosek o te dopłaty
    17 września 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Krem cukiniowy - zupa na lato i jesień
    28 sierpnia 2025
    Hotblog
    Chłodnik ogórkowy idealny na letnie popołudnie
    26 sierpnia 2025
    Hotblog
    Sezonowa zupa owocowa jak u babci
    25 sierpnia 2025
    Hotblog
    Ogórkowa z młodych ogórków kiszonych
    23 sierpnia 2025
    Hotblog
    Pomidorówka na zsiadłym mleku
    21 sierpnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności