Jogurtowy deser z malinami

składniki na deser:
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
- 400 g jogurtu malinowego lub naturalnego
- 400 g malin
- 6 łyżek miodu
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
Sezon na maliny trwa. Dlatego jest okazja, żeby wykorzystać ich właściwości odżywcze i zdrowotne. Maliny są niskokaloryczne, posiadają cukry (fruktozę, glukozę i sacharozę) łatwo przyswajane przez organizm oraz są źródłem witaminy C i beta-karotenu. Jedząc maliny, zawierające dużo potasu poprawiamy jędrność naszej skóry.
wykonanie deseru:
Płatki prażę na suchej patelni, aż nabiorą lekko złotego koloru. Dodaję połowę miodu i dokładnie mieszam. Całość karmelizuję przez około 5 minut. Przekładam masę na blachę wyłożoną pergaminem i rozprowadzam na grubość około 2 cm. Odstawiam do wystygnięcia. 2/3 malin miksuję z resztą miodu. Połowę sosu mieszam dokładnie z jogurtem. W szklance lub pucharku układam warstwami pokruszone prażone płatki, sos malinowy i jogurt. Dekoruję owocami i kruszynami płatków.
Wartość odżywcza malin (w 100 g):
- kalorie - 29,
- węglowodany - 12 g,
- białko - 1,3 g,
- tłuszcze - 0,3 g,
- błonnik - 6,7 g.