Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ziemniaki z Niemiec po 20 groszy za kilogram trafiają do Polski. Co jeszcze osłabia nasz rynek?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
      Dodatkowe 100 tys. zł dla wybranych rolników. Jakie warunki trzeba spełnić?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

Dla domu - Kulinaria 8 grudnia 2024 06:06 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Kilka prostych sposobów może poprawić smak rosołu
Kilka prostych sposobów może poprawić smak rosołu
Źródło: hotblog
Rosół to jedno z głównych dań polskiej kuchni. Jego podawanie w każdą niedzielę jest tradycją w wielu polskich domach. Co zrobić, by wydobyć idealny smak wywaru?
Spis treści:

    Przy każdym przygotowaniu smak rosołu może być inny. Wiele zależy od użytych składników, rodzaju mięsa i sposobu gotowania. Choć może się wydawać, że to prosta zupa, mnogość tajnych sposobów i sekretnych składników może wynieść ją na zupełnie inny poziom. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Gotowanie rosołu – podstawy

    Rosół gotowany jest ma mięsie i warzywach. Aby bulion miał jak najwięcej smaku, dowolnie wybrane mięso zalewa się wodą, zagotowuje, a następnie dodaje warzywa i całość gotuje na wolnym ogniu przez co najmniej 2–3 godziny. 

    Jakie mięso wybrać? Tutaj wiele zależy od preferencji. Najczęściej wybierane jest mięso drobiowe z wołowym, jednak dobrze sprawdzi się również jeden rodzaj mięsa. Niektórzy preferują w tym celu na przykład kaczkę. Zdarza się, że dodaje się również cielęcinę. 

    Co istotne, mięso należy zalać zimną wodą. To sprawi, że wydobędzie się z niego jak najwięcej smaku, a rosół będzie esencjonalny. Zalanie gorącą wodą może sprawić, że więcej smaku nabierze samo mięso, a nie wywar. 

    CZYTAJ TAKŻE: Miody z Polski wśród najlepszych na świecie. Oto najnowszy ranking

    Co zrobić, by rosół był klarowny? 

    Podczas gotowania na powierzchni zupy mogą pojawić się szumowiny, czyli drobiny białka wydobywające się ze składników. Jeśli się ich nie usunie, to rosół może być mętny, a wielu osobom zależy na jego klarowności. Na szczęście są na to sposoby. Jednym z nich jest zbieranie szumowin łyżką – najłatwiej zrobić to w momencie, gdy zupa przestaje już szumieć, ale równie dobrze można je usuwać na bieżąco. 

    Innym sposobem na klarowny rosół jest dolanie do gotującego się wywaru szklanki zimnej wody i gotowanie go bez przykrycia na wolnym ogniu. Dzięki temu szumowiny opadną na dno garnka. 

    Szumowin można pozbyć się także dzięki białku kurzemu. Po ugotowaniu rosołu należy go przecedzić, a do wywaru w temperaturze ok. 60–70 stopni dodać białka jaj – na przykład w lekko ubitej formie. Następnie należy go podgrzewać, delikatnie mieszając, do czasu aż białka się zetną i zbiorą mętność zupy. Gdy tak się stanie, należy ją ponownie przecedzić i gotowe.

    Rosół z pieczonych składników. Jak wydobyć intensywny smak? 

    Aby rosół był esencjonalny i miał głęboki kolor, warto wypróbować go w wersji pieczonej. Przed włożeniem składników do garnka, wykładamy je na blachę, polewamy lekko oliwą, sypiemy obficie przyprawami (na przykład lubczykiem) i wstawiamy do piekarnika. Czekamy aż mięso i warzywa się przypieką, następnie przekładamy je do naczynia, zalewamy wodą i gotujemy przez kilka godzin na wolnym ogniu. Pieczenie pozwala na wydobycie dodatkowego smaku i intensyfikuje aromat zupy. 

    CZYTAJ TAKŻE: Zabezpiecz borówkę amerykańską przed zimą. Cztery najlepsze sposoby

    Kiedy dodawać przyprawy? 

    Już podczas gotowania mięsa warto dodać do wywaru ziele angielskie i liść laurowy. Pozostałe przyprawy, takie jak sól, pieprz czy lubczyk warto zostawić na koniec – dzięki temu zachowany zostanie intensywny smak wydobyty ze składników zupy. Aby poprawić kolor rosołu, można również dodać do niego odrobinę kurkumy. 

    Tajne składniki, które poprawią smak rosołu

    Do gotującego się wywaru można dodać składniki, które zmienią jego smak i nadadzą mu charakteru. Jednym z nich są świeże pomidory – choć raczej nie kojarzą się z rosołem, warto dodać je na listę. Pomogą w osiągnięciu klarowności, dodanie ich jest bowiem sposobem na pobycie się szumowin. Do tego pomidor nada wywarowi bardziej wyrazistego smaku, nieco kwaskowatego, a ponadto zmieni jego kolor na intensywniejszy. 

    Dodawanie cebuli do rosołu nie jest niczym innowacyjnym, jednak warto ją opalić, zanim się to zrobi. Nie tylko będzie miała bardziej wyrazisty smak, lecz także poprawi kolor rosołu, który dzięki niej będzie złocisty. 

    Do rosołu można dodać też kapustę włoską, szczególnie gdy lubi się orzechowe i chrzanowe nuty. Dodawanie kapusty do tej zupy dla wielu wydaje się nie do końca trafione, ale warzywo to może tak wpłynąć na jej smak, że warto chociaż spróbować. 

    Źródło: wp.pl, przyslijprzepis.pl, beszamel.se.pl
    • Tagi:
    • rosół
    • zupa
    • sekretne składniki
    • przepis
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Hotblog

    Ziemniaki "prosto z „rajki”

    3 listopada 2025
    Hotblog

    Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie

    28 października 2025
    Hotblog

    Tłuczone ziemniaki z chrzanem

    27 października 2025
    Hotblog

    Ziemniaczki prawie jak z ogniska

    25 października 2025
    Hotblog

    Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane

    23 października 2025
    Hotblog

    Faszerowane mięsem ziemniaki

    22 października 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
    17 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
    17 listopada 2025
    Newsy
    Nie tylko ceny. Oto prawdziwe powody strajku rolników!
    17 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
    17 listopada 2025
    Dla domu
    Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
    16 listopada 2025
    Dla domu
    Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
    15 listopada 2025
    Dla domu
    Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
    14 listopada 2025
    Dla domu
    Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
    14 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności