Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Szok, co się dzieje na rynku bydła?
      Co dzieje się na rynku zbóż?
      Czy w tym roku opłaca się suszyć kukurydzę?
      Tyle trzeba zapłacić dziś za nowy ciągnik. Sprawdziliśmy aktualne ceny [VIDEO]
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ten kraj nie chce naszego drobiu. Chodzi o jaja i mięso z konkretnego regionu
      Chlewnie i kurniki tych rolników stoją puste. Dramat rolników i apel do ministra
      Stworzyła sklepik przy gospodarstwie. Jest samowystarczalna [VIDEO]
      Koniec absurdalnych kar dla rolników? To prawo może się wkrótce zmienić
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Ceny i dostępność sadzeniaków na sezon 2026
      Stawka w tym ekoschemacie urosła. Za wysianie tych roślin można dostać 930 zł/ha
      Czy tegoroczne zbiory buraków będą udane?
      Jesienne porządki, które procentują w przyszłym roku. ABC uprawy tytoniu
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
      Kujawa o początkach Agro Show: Źle nas potraktowali. Nikt nie wierzył [VIDEO]
      Podsumowanie Agro Show 2025. Premiery, nowości i stali bywalcy [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Na ten moment czekało wiele małych gospodarstw. ARiMR przyjmuje wnioski o pomoc
      Od 200 tys. do nawet 1,5 mln zł dla rolników na te inwestycje. Nabór tuż-tuż
      Nie wszyscy wiedzą o tych dodatkach do emerytury z KRUS. Ile można dostać?
      Łączenie gospodarstwa i firmy. O co chodzi z podwójną stawką na KRUS?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ostatni moment, by go zasadzić. Wiosną będziesz mieć bombę witaminową
      Prosta zmiana w oknach, duże oszczędności na ogrzewaniu. Niewielu zna ten trik
      Posadź teraz, zakwitnie jeszcze zimą. Świetnie sprawdzi się też jako żywopłot
      Teraz to ona będzie ozdobą salonów. Kwitnie od grudnia do kwietnia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

Dla domu - Kulinaria 8 grudnia 2024 06:06 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Kilka prostych sposobów może poprawić smak rosołu
Kilka prostych sposobów może poprawić smak rosołu
Źródło: hotblog
Rosół to jedno z głównych dań polskiej kuchni. Jego podawanie w każdą niedzielę jest tradycją w wielu polskich domach. Co zrobić, by wydobyć idealny smak wywaru?
Spis treści:

    Przy każdym przygotowaniu smak rosołu może być inny. Wiele zależy od użytych składników, rodzaju mięsa i sposobu gotowania. Choć może się wydawać, że to prosta zupa, mnogość tajnych sposobów i sekretnych składników może wynieść ją na zupełnie inny poziom. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Gotowanie rosołu – podstawy

    Rosół gotowany jest ma mięsie i warzywach. Aby bulion miał jak najwięcej smaku, dowolnie wybrane mięso zalewa się wodą, zagotowuje, a następnie dodaje warzywa i całość gotuje na wolnym ogniu przez co najmniej 2–3 godziny. 

    Jakie mięso wybrać? Tutaj wiele zależy od preferencji. Najczęściej wybierane jest mięso drobiowe z wołowym, jednak dobrze sprawdzi się również jeden rodzaj mięsa. Niektórzy preferują w tym celu na przykład kaczkę. Zdarza się, że dodaje się również cielęcinę. 

    Co istotne, mięso należy zalać zimną wodą. To sprawi, że wydobędzie się z niego jak najwięcej smaku, a rosół będzie esencjonalny. Zalanie gorącą wodą może sprawić, że więcej smaku nabierze samo mięso, a nie wywar. 

    CZYTAJ TAKŻE: Miody z Polski wśród najlepszych na świecie. Oto najnowszy ranking

    Co zrobić, by rosół był klarowny? 

    Podczas gotowania na powierzchni zupy mogą pojawić się szumowiny, czyli drobiny białka wydobywające się ze składników. Jeśli się ich nie usunie, to rosół może być mętny, a wielu osobom zależy na jego klarowności. Na szczęście są na to sposoby. Jednym z nich jest zbieranie szumowin łyżką – najłatwiej zrobić to w momencie, gdy zupa przestaje już szumieć, ale równie dobrze można je usuwać na bieżąco. 

    Innym sposobem na klarowny rosół jest dolanie do gotującego się wywaru szklanki zimnej wody i gotowanie go bez przykrycia na wolnym ogniu. Dzięki temu szumowiny opadną na dno garnka. 

    Szumowin można pozbyć się także dzięki białku kurzemu. Po ugotowaniu rosołu należy go przecedzić, a do wywaru w temperaturze ok. 60–70 stopni dodać białka jaj – na przykład w lekko ubitej formie. Następnie należy go podgrzewać, delikatnie mieszając, do czasu aż białka się zetną i zbiorą mętność zupy. Gdy tak się stanie, należy ją ponownie przecedzić i gotowe.

    Rosół z pieczonych składników. Jak wydobyć intensywny smak? 

    Aby rosół był esencjonalny i miał głęboki kolor, warto wypróbować go w wersji pieczonej. Przed włożeniem składników do garnka, wykładamy je na blachę, polewamy lekko oliwą, sypiemy obficie przyprawami (na przykład lubczykiem) i wstawiamy do piekarnika. Czekamy aż mięso i warzywa się przypieką, następnie przekładamy je do naczynia, zalewamy wodą i gotujemy przez kilka godzin na wolnym ogniu. Pieczenie pozwala na wydobycie dodatkowego smaku i intensyfikuje aromat zupy. 

    CZYTAJ TAKŻE: Zabezpiecz borówkę amerykańską przed zimą. Cztery najlepsze sposoby

    Kiedy dodawać przyprawy? 

    Już podczas gotowania mięsa warto dodać do wywaru ziele angielskie i liść laurowy. Pozostałe przyprawy, takie jak sól, pieprz czy lubczyk warto zostawić na koniec – dzięki temu zachowany zostanie intensywny smak wydobyty ze składników zupy. Aby poprawić kolor rosołu, można również dodać do niego odrobinę kurkumy. 

    Tajne składniki, które poprawią smak rosołu

    Do gotującego się wywaru można dodać składniki, które zmienią jego smak i nadadzą mu charakteru. Jednym z nich są świeże pomidory – choć raczej nie kojarzą się z rosołem, warto dodać je na listę. Pomogą w osiągnięciu klarowności, dodanie ich jest bowiem sposobem na pobycie się szumowin. Do tego pomidor nada wywarowi bardziej wyrazistego smaku, nieco kwaskowatego, a ponadto zmieni jego kolor na intensywniejszy. 

    Dodawanie cebuli do rosołu nie jest niczym innowacyjnym, jednak warto ją opalić, zanim się to zrobi. Nie tylko będzie miała bardziej wyrazisty smak, lecz także poprawi kolor rosołu, który dzięki niej będzie złocisty. 

    Do rosołu można dodać też kapustę włoską, szczególnie gdy lubi się orzechowe i chrzanowe nuty. Dodawanie kapusty do tej zupy dla wielu wydaje się nie do końca trafione, ale warzywo to może tak wpłynąć na jej smak, że warto chociaż spróbować. 

    Źródło: wp.pl, przyslijprzepis.pl, beszamel.se.pl
    • Tagi:
    • rosół
    • zupa
    • sekretne składniki
    • przepis
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Jogurtowy deser z malinami

    4 października 2025
    Hotblog

    Tarta słodko - kwaśna z malinami

    24 września 2025
    Hotblog

    Maliny w kremie waniliowym z biszkoptami

    23 września 2025
    Hotblog

    Krem cukiniowy - zupa na lato i jesień

    28 sierpnia 2025
    Hotblog

    Chłodnik ogórkowy idealny na letnie popołudnie

    26 sierpnia 2025
    Hotblog

    Sezonowa zupa owocowa jak u babci

    25 sierpnia 2025
    Hotblog

    Ogórkowa z młodych ogórków kiszonych

    23 sierpnia 2025
    Hotblog

    Pomidorówka na zsiadłym mleku

    21 sierpnia 2025
    Warto wiedzieć
    Trzoda chlewna
    Duży spadek cen tucznika. Co się dzieje?
    7 października 2025
    Newsy
    Krajewski powołał nowego dyrektora Instytutu Ogrodnictwa - PIB w Skierniewicach
    7 października 2025
    Maszyny
    AI dla nawozów, "myślące" opony, innowacje w zbiorach. Agritechnika Cię zaskoczy
    7 października 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Grabić, czy nie grabić? Co się stanie, jeśli nie usuniesz liści z ogrodu?
    7 października 2025
    Dla domu
    Ostatni moment, by go zasadzić. Wiosną będziesz mieć bombę witaminową
    6 października 2025
    Dla domu
    Prosta zmiana w oknach, duże oszczędności na ogrzewaniu. Niewielu zna ten trik
    6 października 2025
    Dla domu
    Posadź teraz, zakwitnie jeszcze zimą. Świetnie sprawdzi się też jako żywopłot
    6 października 2025
    Dla domu
    Teraz to ona będzie ozdobą salonów. Kwitnie od grudnia do kwietnia
    5 października 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności