Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      W Broniszach pojawiła się konkurencja dla polskich ziemniaków
      Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
      W Niemczech płacą więcej, a w kraju kolejne korekty w cenach tuczników [WYKRES]
      Ceny rosną. Co z podażą zboża?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Chcesz uniknąć strat w hodowli? Koniecznie pamiętaj o tym schemacie
      Nowe informacje w sprawie afery z podrzuconym dzikiem. Są kolejne padłe sztuki
      Dopłata 7 tys. zł do buhaja? Branża wskazuje: w ciągu roku koszt zakupu wzrósł o 40%
      Rynek trzody już zareagował na ASF w Hiszpanii. Sprzedaż świń po niższych cenach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nie bagatelizuj tego, zwłaszcza teraz. Prosta sprawa, a może znacząco wpłynąć na plon kukurydzy
      Ta uprawa jest bardzo popularna w tym regionie. Ale to nie były łatwe żniwa [VIDEO]
      Plantatorzy buraków nie mają naprawdę lekko. Kolejne zagrożenia na horyzoncie
      To od niej zależy zdrowie roślin i przyszłość rolnictwa. 5 grudnia, Światowy Dzień Gleby
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ukraina może zagrozić polskiemu sektorowi rolnemu? „Nie zgadzam się z tą narracją”
      Nielegalnie zrzucają rolnikom śmieci na pola. Rządowa agencja ostrzega
      Czy gospodarstwa rolne w 2026 roku czeka zaciskanie pasa? Ekonomista podał dane
      Ewidencja zabiegów ŚOR przesunięta. Kto na tym skorzysta? Ekspertka komentuje
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Wykonaj te zabiegi w grudniu, a trawnik odwdzięczy się bujnym wzrostem na wiosnę
      Takiej pogody w grudniu nikt się nie spodziewa. Prognoza pełna niespodzianek
      To drewno to hit wśród właścicieli kominków. Jest tanie i wolno się spala
      Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

Dla domu - Kulinaria 8 grudnia 2024 06:06 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Kilka prostych sposobów może poprawić smak rosołu
Kilka prostych sposobów może poprawić smak rosołu
Źródło: hotblog
Rosół to jedno z głównych dań polskiej kuchni. Jego podawanie w każdą niedzielę jest tradycją w wielu polskich domach. Co zrobić, by wydobyć idealny smak wywaru?
Spis treści:

    Przy każdym przygotowaniu smak rosołu może być inny. Wiele zależy od użytych składników, rodzaju mięsa i sposobu gotowania. Choć może się wydawać, że to prosta zupa, mnogość tajnych sposobów i sekretnych składników może wynieść ją na zupełnie inny poziom. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Gotowanie rosołu – podstawy

    Rosół gotowany jest ma mięsie i warzywach. Aby bulion miał jak najwięcej smaku, dowolnie wybrane mięso zalewa się wodą, zagotowuje, a następnie dodaje warzywa i całość gotuje na wolnym ogniu przez co najmniej 2–3 godziny. 

    Jakie mięso wybrać? Tutaj wiele zależy od preferencji. Najczęściej wybierane jest mięso drobiowe z wołowym, jednak dobrze sprawdzi się również jeden rodzaj mięsa. Niektórzy preferują w tym celu na przykład kaczkę. Zdarza się, że dodaje się również cielęcinę. 

    Co istotne, mięso należy zalać zimną wodą. To sprawi, że wydobędzie się z niego jak najwięcej smaku, a rosół będzie esencjonalny. Zalanie gorącą wodą może sprawić, że więcej smaku nabierze samo mięso, a nie wywar. 

    CZYTAJ TAKŻE: Miody z Polski wśród najlepszych na świecie. Oto najnowszy ranking

    Co zrobić, by rosół był klarowny? 

    Podczas gotowania na powierzchni zupy mogą pojawić się szumowiny, czyli drobiny białka wydobywające się ze składników. Jeśli się ich nie usunie, to rosół może być mętny, a wielu osobom zależy na jego klarowności. Na szczęście są na to sposoby. Jednym z nich jest zbieranie szumowin łyżką – najłatwiej zrobić to w momencie, gdy zupa przestaje już szumieć, ale równie dobrze można je usuwać na bieżąco. 

    Innym sposobem na klarowny rosół jest dolanie do gotującego się wywaru szklanki zimnej wody i gotowanie go bez przykrycia na wolnym ogniu. Dzięki temu szumowiny opadną na dno garnka. 

    Szumowin można pozbyć się także dzięki białku kurzemu. Po ugotowaniu rosołu należy go przecedzić, a do wywaru w temperaturze ok. 60–70 stopni dodać białka jaj – na przykład w lekko ubitej formie. Następnie należy go podgrzewać, delikatnie mieszając, do czasu aż białka się zetną i zbiorą mętność zupy. Gdy tak się stanie, należy ją ponownie przecedzić i gotowe.

    Rosół z pieczonych składników. Jak wydobyć intensywny smak? 

    Aby rosół był esencjonalny i miał głęboki kolor, warto wypróbować go w wersji pieczonej. Przed włożeniem składników do garnka, wykładamy je na blachę, polewamy lekko oliwą, sypiemy obficie przyprawami (na przykład lubczykiem) i wstawiamy do piekarnika. Czekamy aż mięso i warzywa się przypieką, następnie przekładamy je do naczynia, zalewamy wodą i gotujemy przez kilka godzin na wolnym ogniu. Pieczenie pozwala na wydobycie dodatkowego smaku i intensyfikuje aromat zupy. 

    CZYTAJ TAKŻE: Zabezpiecz borówkę amerykańską przed zimą. Cztery najlepsze sposoby

    Kiedy dodawać przyprawy? 

    Już podczas gotowania mięsa warto dodać do wywaru ziele angielskie i liść laurowy. Pozostałe przyprawy, takie jak sól, pieprz czy lubczyk warto zostawić na koniec – dzięki temu zachowany zostanie intensywny smak wydobyty ze składników zupy. Aby poprawić kolor rosołu, można również dodać do niego odrobinę kurkumy. 

    Tajne składniki, które poprawią smak rosołu

    Do gotującego się wywaru można dodać składniki, które zmienią jego smak i nadadzą mu charakteru. Jednym z nich są świeże pomidory – choć raczej nie kojarzą się z rosołem, warto dodać je na listę. Pomogą w osiągnięciu klarowności, dodanie ich jest bowiem sposobem na pobycie się szumowin. Do tego pomidor nada wywarowi bardziej wyrazistego smaku, nieco kwaskowatego, a ponadto zmieni jego kolor na intensywniejszy. 

    Dodawanie cebuli do rosołu nie jest niczym innowacyjnym, jednak warto ją opalić, zanim się to zrobi. Nie tylko będzie miała bardziej wyrazisty smak, lecz także poprawi kolor rosołu, który dzięki niej będzie złocisty. 

    Do rosołu można dodać też kapustę włoską, szczególnie gdy lubi się orzechowe i chrzanowe nuty. Dodawanie kapusty do tej zupy dla wielu wydaje się nie do końca trafione, ale warzywo to może tak wpłynąć na jej smak, że warto chociaż spróbować. 

    Źródło: wp.pl, przyslijprzepis.pl, beszamel.se.pl
    • Tagi:
    • rosół
    • zupa
    • sekretne składniki
    • przepis
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Zapiekanka ziemniaczana z serem feta

    20 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Hotblog

    Ziemniaki "prosto z „rajki”

    3 listopada 2025
    Hotblog

    Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie

    28 października 2025
    Hotblog

    Tłuczone ziemniaki z chrzanem

    27 października 2025
    Hotblog

    Ziemniaczki prawie jak z ogniska

    25 października 2025
    Hotblog

    Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane

    23 października 2025
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Sprzedaje co miesiąc, żeby załagodzić zawirowania na rynku trzody chlewnej
    9 grudnia 2025
    Ekonomika
    Ukraina może zagrozić polskiemu sektorowi rolnemu? „Nie zgadzam się z tą narracją”
    9 grudnia 2025
    Ceny rolnicze
    Znowu korekty w cenach bydła [WYKRES]
    9 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Wykonaj te zabiegi w grudniu, a trawnik odwdzięczy się bujnym wzrostem na wiosnę
    9 grudnia 2025
    Dla domu
    Takiej pogody w grudniu nikt się nie spodziewa. Prognoza pełna niespodzianek
    9 grudnia 2025
    Dla domu
    To drewno to hit wśród właścicieli kominków. Jest tanie i wolno się spala
    9 grudnia 2025
    Dla domu
    Uważaj na te domowe rośliny. To właśnie w nich najczęściej chowają się pluskwy
    6 grudnia 2025
    Dla domu
    Nie zrób tego błędu przy różaneczniku zimą, bo nie zakwitnie
    6 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności