Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Ceny żywca wieprzowego
      • Ceny żywca wołowego
      • Ceny zbóż
      • Ceny pasz
      • Ceny owoców
      • Ceny warzyw
      • Ceny mleka i przetworów
      • Ceny drobiu i jaj
      • Analizy rynkowe
      Nawet 670 zł za hektar? Aktualne ceny usług rolniczych podczas tegorocznych żniw
      Dziennie odstawialiśmy 350 sztuk bydła. Teraz tylko 200
      Ile kosztuje ciągnik na targach? Sprawdziliśmy aktualne ceny [ZDJĘCIA]
      Ceny tego warzywa są horrendalnie wysokie. Dlaczego?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Jeśli w ten sposób rolnik sprzedaje świnie, czekają go sankcje. Jest interwencja
      Wkrótce 1600 sztuk świń do wybicia. Inspekcja weterynaryjna rozpoczęła działania
      Rolnicy alarmują: jest 3 ognisko ASF u świń. Tym razem w Wielkopolsce
      Kolejne ogniska choroby na fermach. Do wybycia 150 tys. sztuk zwierząt
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Jak uchronić buraki przed złodziejem cukru? Ekspert radzi [VIDEO]
      Tego lepiej nie rób przed siewem. Tu potrzebny jest czas
      Wystartowała Gdańska Giełda Zboża [VIDEO]
      Już od jutra zmiany w sprowadzaniu do Polski tych produktów rolnych z Ukrainy
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Ta przyczepa skorupowa załaduje 16 ton. Sprzedaje się częściej niż burtowa [VIDEO]
      Agrotech Minikowo z maszynami. Rolnicy mówią nam o swoich niepokojach [VIDEO]
      Za brak OC auta zapłacimy 9 tys. zł. Jaka kara w przypadku ciągników rolniczych?
      Nowa maszyna na polskim rynku.  Rozlewanie gnojowicy proste i bez strat
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Ośrodki Produkcji Rolniczej  - wkrótce istotne zmiany w kryteriach przetargów?
      Ten rzecznik będzie chronił praw rolników. Jakie będzie miał kompetencje?
      Co od ARiMR dla producentów ziemniaków?
      Te dopłaty można dostać już od 0,1 ha. Stawki sięgają nawet do kilkuset zł
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Nie tylko podlewanie. Lista rzeczy, do których wykorzystasz wodę deszczową
      Jak dbać o pietruszkę w lipcu? Pamiętaj o tych trzech krokach
      Te kwiaty będą zdobić twój ogród przez lata. Pięć najlepszych gatunków
      Nie zapomnij o tym zabiegu w lipcu. Za rok piwonie obsypią się kwiatami
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
      Duże zmiany dla właścicieli fotowoltaiki. Będzie bez koncesji i bez pozwolenia?
      To innowacyjne rozwiązanie chroni uprawy polowe przed nawałnicami i upałami
      Uprawy i panele na jednym polu. Jak to działa i czy się sprawdza?
  • Wieści Rolnicze
  • Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

Dzięki tym trikom ugotujesz rosół idealny. Będzie klarowny i pyszny

Dla domu - Kulinaria 8 grudnia 2024 06:06 Justyna Szymczyk-Mielniczyn
Kilka prostych sposobów może poprawić smak rosołu
Kilka prostych sposobów może poprawić smak rosołu
Źródło: hotblog
Rosół to jedno z głównych dań polskiej kuchni. Jego podawanie w każdą niedzielę jest tradycją w wielu polskich domach. Co zrobić, by wydobyć idealny smak wywaru?
Spis treści:

    Przy każdym przygotowaniu smak rosołu może być inny. Wiele zależy od użytych składników, rodzaju mięsa i sposobu gotowania. Choć może się wydawać, że to prosta zupa, mnogość tajnych sposobów i sekretnych składników może wynieść ją na zupełnie inny poziom. 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Gotowanie rosołu – podstawy

    Rosół gotowany jest ma mięsie i warzywach. Aby bulion miał jak najwięcej smaku, dowolnie wybrane mięso zalewa się wodą, zagotowuje, a następnie dodaje warzywa i całość gotuje na wolnym ogniu przez co najmniej 2–3 godziny. 

    Jakie mięso wybrać? Tutaj wiele zależy od preferencji. Najczęściej wybierane jest mięso drobiowe z wołowym, jednak dobrze sprawdzi się również jeden rodzaj mięsa. Niektórzy preferują w tym celu na przykład kaczkę. Zdarza się, że dodaje się również cielęcinę. 

    Co istotne, mięso należy zalać zimną wodą. To sprawi, że wydobędzie się z niego jak najwięcej smaku, a rosół będzie esencjonalny. Zalanie gorącą wodą może sprawić, że więcej smaku nabierze samo mięso, a nie wywar. 

    CZYTAJ TAKŻE: Miody z Polski wśród najlepszych na świecie. Oto najnowszy ranking

    Co zrobić, by rosół był klarowny? 

    Podczas gotowania na powierzchni zupy mogą pojawić się szumowiny, czyli drobiny białka wydobywające się ze składników. Jeśli się ich nie usunie, to rosół może być mętny, a wielu osobom zależy na jego klarowności. Na szczęście są na to sposoby. Jednym z nich jest zbieranie szumowin łyżką – najłatwiej zrobić to w momencie, gdy zupa przestaje już szumieć, ale równie dobrze można je usuwać na bieżąco. 

    Innym sposobem na klarowny rosół jest dolanie do gotującego się wywaru szklanki zimnej wody i gotowanie go bez przykrycia na wolnym ogniu. Dzięki temu szumowiny opadną na dno garnka. 

    Szumowin można pozbyć się także dzięki białku kurzemu. Po ugotowaniu rosołu należy go przecedzić, a do wywaru w temperaturze ok. 60–70 stopni dodać białka jaj – na przykład w lekko ubitej formie. Następnie należy go podgrzewać, delikatnie mieszając, do czasu aż białka się zetną i zbiorą mętność zupy. Gdy tak się stanie, należy ją ponownie przecedzić i gotowe.

    Rosół z pieczonych składników. Jak wydobyć intensywny smak? 

    Aby rosół był esencjonalny i miał głęboki kolor, warto wypróbować go w wersji pieczonej. Przed włożeniem składników do garnka, wykładamy je na blachę, polewamy lekko oliwą, sypiemy obficie przyprawami (na przykład lubczykiem) i wstawiamy do piekarnika. Czekamy aż mięso i warzywa się przypieką, następnie przekładamy je do naczynia, zalewamy wodą i gotujemy przez kilka godzin na wolnym ogniu. Pieczenie pozwala na wydobycie dodatkowego smaku i intensyfikuje aromat zupy. 

    CZYTAJ TAKŻE: Zabezpiecz borówkę amerykańską przed zimą. Cztery najlepsze sposoby

    Kiedy dodawać przyprawy? 

    Już podczas gotowania mięsa warto dodać do wywaru ziele angielskie i liść laurowy. Pozostałe przyprawy, takie jak sól, pieprz czy lubczyk warto zostawić na koniec – dzięki temu zachowany zostanie intensywny smak wydobyty ze składników zupy. Aby poprawić kolor rosołu, można również dodać do niego odrobinę kurkumy. 

    Tajne składniki, które poprawią smak rosołu

    Do gotującego się wywaru można dodać składniki, które zmienią jego smak i nadadzą mu charakteru. Jednym z nich są świeże pomidory – choć raczej nie kojarzą się z rosołem, warto dodać je na listę. Pomogą w osiągnięciu klarowności, dodanie ich jest bowiem sposobem na pobycie się szumowin. Do tego pomidor nada wywarowi bardziej wyrazistego smaku, nieco kwaskowatego, a ponadto zmieni jego kolor na intensywniejszy. 

    Dodawanie cebuli do rosołu nie jest niczym innowacyjnym, jednak warto ją opalić, zanim się to zrobi. Nie tylko będzie miała bardziej wyrazisty smak, lecz także poprawi kolor rosołu, który dzięki niej będzie złocisty. 

    Do rosołu można dodać też kapustę włoską, szczególnie gdy lubi się orzechowe i chrzanowe nuty. Dodawanie kapusty do tej zupy dla wielu wydaje się nie do końca trafione, ale warzywo to może tak wpłynąć na jej smak, że warto chociaż spróbować. 

    Źródło: wp.pl, przyslijprzepis.pl, beszamel.se.pl
    • Tagi:
    • rosół
    • zupa
    • sekretne składniki
    • przepis
    Justyna Szymczyk-Mielniczyn
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Jak prawidłowo suszyć zioła?

    23 czerwca 2025
    Materiał Promocyjny Inne

    Citi Handlowy: Karta kredytowa z nagrodą do 1200 zł. Oferta ważna do 04.08.2025

    10 lipca 2025
    Hotblog

    Mrozimy aromatyczne, świeże zioła

    21 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowa sól ziołowa. Jak ją zrobić?

    20 czerwca 2025
    Hotblog

    Octy pachnące ziołami

    18 czerwca 2025
    Hotblog

    Domowe, aromatyczne oliwy z dodatkiem ziół

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Mrożone kostki ziołowe

    17 czerwca 2025
    Hotblog

    Zielone smarowidło z awokado i natką pietruszki

    22 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Newsy
    Wzięli dotacje i przeinwestowali. To duża grupa rolników
    11 lipca 2025
    Materiał Promocyjny
    Ekonomika
    Miliardy z KPO usprawniają kolejową infrastrukturę
    11 lipca 2025
    Trzoda chlewna
    Kolejne stado świń do likwidacji. Służby prowadzą dochodzenie epidemiologiczne
    11 lipca 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Jak uratować ogród po zalaniu? Co zrobić, gdy woda stoi w grządkach?
    11 lipca 2025
    Dla domu
    Wymieszaj z wodą i podlej petunie. Proste i tanie odżywki do stosowania w lipcu
    11 lipca 2025
    Dla domu
    Wysmukła ozdoba znana z ogródków naszych babć. Dorasta nawet do 2 metrów
    11 lipca 2025
    Dla domu
    Wykorzystaj deszczówkę w ogrodzie. Zaoszczędzisz spore kwoty
    10 lipca 2025
    Dla domu
    Jak dbać o pietruszkę w lipcu? Pamiętaj o tych trzech krokach
    10 lipca 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności