Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Katastrofa na rynku bydła
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
      Koniec worków bliski. Co dalej z tradycyjną sprzedażą ziemniaka? [KOMENTARZ]
      Zasiewy po 15 listopada? Tak, ale tu i tymi odmianami
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Umowy dzierżawy ziemi po nowemu. “Te zmiany mogą mieć poważne konsekwencje dla rolników”
      BGK informuje: są kolejne pieniądze na tanie kredyty dla rolników
      Pojawiła się szansa na zablokowanie umowy z Mercosur. To będzie punkt zwrotny?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie. Dom wypełni się korzennym zapachem
      Kwitnie zimą i wygląda jak konfetti. Musisz mieć ten krzew w swoim ogrodzie
      Zielona plaga na podjeździe? Polej tym mech na kostce, a problem zniknie
      Zasada pięciu metrów w ogrodzie. Ogrodnicy radzą: Uważaj na te połączenia
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Ziemniaczki prawie jak z ogniska

Ziemniaczki prawie jak z ogniska

Hotblog - Hotblog Oct. 25, 2025, 9:49 p.m.
Ziemniaki prawie jak z ogniska
Ziemniaki prawie jak z ogniska
Źródło: wiescirolnicze.pl
Pieczone ziemniaki z ogniska to smak, który wielu z nas kojarzy z dzieciństwem i letnimi wieczorami spędzonymi na świeżym powietrzu. A jak zrobić takie ziemniaki bez ogniska?
Spis treści:

    składniki na pieczone ziemniaki: 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 1 kg średniej wielkości ziemniaków,
    • ok. 8 łyżek mąki pszennej,
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
    • 1 łyżeczka soli

    wykonanie ziemniaków prawie jak z ogniska:

    ziemniaki bardzo dokładnie szoruję po czym delikatnie osuszam ręcznikiem papierowym - muszą być wilgotne, ale nie mokre. Nakłuwam je w kilku miejscach widelcem. Mąkę mieszam ze słodką papryką i solą. W tej mieszance obtaczam dokładnie ziemniaki i układam na blaszce. Piekę około 1 godziny w 200 stopniach (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków i w przypadku większych ziemniaków może się wydłużyć, a mniejszych skrócić). Upieczone ziemniaki mają chrupiącą skórkę i miękki środek. Idealnie pasują do mięs, sosów i surówek.

    Wartości odżywcze ziemniaków (w 100 g)

    • tłuszcz 0,1% 
    • białko 2%
    • woda 75%
    • skrobia 14-25%
    • błonnik około 1,5%
    • witaminy z grupy B-B1, B6 (pokrywają dzienne zapotrzebowanie w diecie), potas (obniża ciśnienie)
    • magnez (składnik budulcowy zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany napięcia nerwowego)
    • wapń, żelazo i fosfor.
    • Tagi:
    • obiad
    • przepis
    • Hotka
    • jesień
    • ognisko
    • ziemniak
    • kartofle
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    Nov. 13, 2025
    Hotblog

    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

    Nov. 9, 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    Nov. 6, 2025
    Hotblog

    Ziemniaki "prosto z „rajki”

    Nov. 3, 2025
    Hotblog

    Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie

    Oct. 28, 2025
    Hotblog

    Tłuczone ziemniaki z chrzanem

    Oct. 27, 2025
    Hotblog

    Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane

    Oct. 23, 2025
    Hotblog

    Faszerowane mięsem ziemniaki

    Oct. 22, 2025
    Warto wiedzieć
    Przepisy
    Mercosur i widmo upadku gospodarstw oraz firm. "Mechanizmy ochronne są pozorne"
    Nov. 16, 2025
    Zboża
    Czy uprawa rzepaku może być opłacalna? Specjaliści odpowiadają
    Nov. 16, 2025
    KRUS
    Wcześniejsza emerytura dla rolników? Mamy jasną odpowiedź KRUS
    Nov. 16, 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Zupa szpinakowa z makaronem
    Nov. 13, 2025
    Hotblog
    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami
    Nov. 9, 2025
    Hotblog
    Domowy rosół z kaczki
    Nov. 6, 2025
    Hotblog
    Ziemniaki "prosto z „rajki”
    Nov. 3, 2025
    Hotblog
    Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie
    Oct. 28, 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności