Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nowa moda uratuje rolników? Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      W Brukseli podjęto ważną decyzję. „Małe gospodarstwa” mają dostać więcej
      Umowa z Mercosur może być podpisana jeszcze przed Bożym Narodzeniem
      Będzie podwyżka zwrotu akcyzy. Kwota nie spełnia oczekiwań rolników
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
      Jesienią trzeba się przyłożyć do walki z tymi szkodnikami. Są szczególnie groźne
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
      Co jeszcze można siać i sadzić przed zimą? Zdziwisz się, jak długa jest lista
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Ziemniaki "prosto z „rajki”

Ziemniaki "prosto z „rajki”

Hotblog - Hotblog Nov. 3, 2025, 6:09 a.m.
Ziemniaki "prosto z „rajki”
Źródło: Adobe Stock
Jesień kojarzy się z wykopkami. To wtedy do piwnic i spiżarni trafiają pielęgnowane przez kilka miesięcy ziemniaki. Sposobów ich przygotowania jest wiele. Niewątpliwie najsmaczniejsze ziemniaki to te przygotowane prosto... z "rajki".
Spis treści:

    składniki na przygotowanie smacznych ziemniaków: 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 1 kg ziemniaków (najlepsze są te najmniejsze)
    • oliwa
    • przyprawy

    wykonanie pieczonych ziemniaków:

    ziemniaki dobrze szoruję. Bez obierania ze skórki wrzucam do woreczka foliowego. Polewam je oliwą i posypuję ziołami (najlepiej świeżymi) według uznania (np. rozmaryn), solą i pieprzem lub przyprawą do ziemniaków. Zamykam woreczek i dokładnie potrząsam do momentu wymieszania wszystkich składników. Wysypuję na tackę do grillowania lub na blachę, ewentualnie zawijam w folię aluminiową i wkładam do ogniska lub piekarnika. Kiedy ziemniaki lądują w piekarniku zapiekam je w 180°C do miękkości, po czym do zrumienienia podkręcam temperaturę do nawet 220°C. Kiedy piekę je w ognisku lub na grillu - robię to na "wyczucie". Podaję z sosem, najlepiej czosnkowym lub koperkowym.

    Jadalne odmiany ziemniaków

    Odmiany ziemniaków jadalnych powinny odznaczać się owalnym kształtem bulw i ich jednakową wielością, gładką skórką, niewielką liczbą oczek płytko osadzonych, dobrym smakiem i zapachem. Niepożądanymi cechami są: ostry smak, duża skłonność do ciemnienia w stanie surowym i po ugotowaniu. Odmiany jadalne ziemniaków dzielone są na cztery typy kulinarne:

    • A - sałatkowe, polecane na sałatki i konserwy,
    • B - wszechstronnie użytkowe, polecane do zup, ciast ziemniaczanych, zapiekanek, frytek,
    • C - mączyste, polecane na purée, pyzy, placki ziemniaczane, ziemniaki pieczone,
    • D - bardzo mączyste i suche, mało przydatne.
    • Tagi:
    • wykopki
    • obiad
    • przepis
    • Hotka
    • jesień
    • ziemniak
    • kartofle
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

    Nov. 9, 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    Nov. 6, 2025
    Hotblog

    Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie

    Oct. 28, 2025
    Hotblog

    Tłuczone ziemniaki z chrzanem

    Oct. 27, 2025
    Hotblog

    Ziemniaczki prawie jak z ogniska

    Oct. 25, 2025
    Hotblog

    Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane

    Oct. 23, 2025
    Hotblog

    Faszerowane mięsem ziemniaki

    Oct. 22, 2025
    Dla domu

    „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów

    Oct. 21, 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
    Nov. 12, 2025
    Pomoc unijna
    Umowa z Mercosur może być podpisana jeszcze przed Bożym Narodzeniem
    Nov. 12, 2025
    Ceny rolnicze
    Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
    Nov. 12, 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami
    Nov. 9, 2025
    Hotblog
    Domowy rosół z kaczki
    Nov. 6, 2025
    Hotblog
    Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie
    Oct. 28, 2025
    Hotblog
    Tłuczone ziemniaki z chrzanem
    Oct. 27, 2025
    Hotblog
    Ziemniaczki prawie jak z ogniska
    Oct. 25, 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności