Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
      Rynek zbóż: wytwórnie nie robią zapasów. Czy jest szansa na podwyżki?
      Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
      Polska gęś ceniona za granicą. Jest szansa, że wkrótce jej prestiż jeszcze bardziej wzrośnie
      Kultowa farma na sprzedaż. 700 tys. ha za rekordową kwotę
      Przez tę chorobę upadło tysiące polskich gospodarstw. Zatrważające dane o ASF
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Nowa moda uratuje rolników? Zamiast wyrzucać, zarabiają na weselach
      Od 1 do 3 tys. zł do hektara. Walczą o zmianę, dzięki której zyska sporo rolników
      Największa zmora rolników? Naukowcy opracowali tańszą metodę walki z chwastami
      To może być kolejny cios dla polskich plantatorów. Nowy podatek w drodze
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      W Brukseli podjęto ważną decyzję. „Małe gospodarstwa” mają dostać więcej
      Umowa z Mercosur może być podpisana jeszcze przed Bożym Narodzeniem
      Będzie podwyżka zwrotu akcyzy. Kwota nie spełnia oczekiwań rolników
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Połowa listopada to idealny termin. Zrób to, inaczej hortensja nie zakwitnie
      Jesienią trzeba się przyłożyć do walki z tymi szkodnikami. Są szczególnie groźne
      Krzew, który zimą wygląda najlepiej. Twój ogród "zapłonie" czerwienią
      Co jeszcze można siać i sadzić przed zimą? Zdziwisz się, jak długa jest lista
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Tłuczone ziemniaki z chrzanem

Tłuczone ziemniaki z chrzanem

Hotblog - Hotblog Oct. 27, 2025, 5:12 p.m.
Tłuczone ziemniaki z chrzanem
Źródło: Adobe Stock
Jak zaskoczyć wszystkich doskonałym smakiem tradycyjnego puree? Przygotować je z dodatkiem... chrzanu!
Spis treści:

    składniki na chrzanowe puree:

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • 1 główka czosnku
    • 500 g ziemniaków
    • 100 g masła
    • 150 ml śmietany 18%
    • 2 łyżeczki chrzanu
    • sól
    • pieprz
    • olej

    wykonanie puree chrzanowego:

    Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni. Z całej główki czosnku odcinam czubek, tak by miąższ poszczególnych ząbków był widoczny i zdejmuję część wierzchnich łupinek. Skrapiam go olejem, posypuję solą i wkładam do piekarnika na około 20-30 minut, aż będzie przyrumieniony. Czosnek studzę. W międzyczasie obieram ziemniaki, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję do miękkości. Ziemniaki odcedzam. Wyciskam do nich zawartość upieczonego czosnku (bez łupinki!). Tłuczkiem rozgniatam ziemniaki i stopniowo dodaję podgrzane mleko, masło, chrzan i śmietankę. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Takie ziemniaki to idealny dodatek do mięs - zarówno gotowanych, jak i pieczonych.

    Jak poznać dobre ziemniaki?

    Wszystkie kartofle danego gatunku powinny mieć podobną wielkość, barwę i fakturę łupiny. Gładka skórka świadczy o wysokiej jakości ziemniaków. Im bardziej chropowata łupina, zróżnicowana wielkość oraz kształt kartofli, tym większe prawdopodobieństwo, że przy ich uprawie przesadzono z nawożeniem gleby. W konsekwencji ma to zgubny wpływ zarówno na smak, jak i na skład.

    Jak mówimy na ziemniaki w różnych zakątkach Polski? 

    kartofel - w całym kraju, zwłaszcza etnolekt śląski

    barabola - gwara lwowska

    bùlwa - język kaszubski, gwara mazurska

    grula - gwara góralska

    pyra - gwara poznańska

    rzepa - zachodnie Podhale

    ziymniok - Śląsk Cieszyński

    zimjok - gwara sądecka.

    • Tagi:
    • chrzan
    • wykopki
    • obiad
    • przepis
    • Hotka
    • jesień
    • czosnek
    • ziemniak
    • kartofle
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

    Nov. 9, 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    Nov. 6, 2025
    Hotblog

    Ziemniaki "prosto z „rajki”

    Nov. 3, 2025
    Hotblog

    Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie

    Oct. 28, 2025
    Hotblog

    Ziemniaczki prawie jak z ogniska

    Oct. 25, 2025
    Hotblog

    Tradycyjne chrupiące placki ziemniaczane

    Oct. 23, 2025
    Hotblog

    Faszerowane mięsem ziemniaki

    Oct. 22, 2025
    Dla domu

    „Płonąca trawa” ozdobi jesienny ogród. Posadź ją zamiast wrzosów

    Oct. 21, 2025
    Warto wiedzieć
    Ceny rolnicze
    Ziaja: „Ssanie na polską wołowinę jest ogromne”
    Nov. 12, 2025
    Pomoc unijna
    Umowa z Mercosur może być podpisana jeszcze przed Bożym Narodzeniem
    Nov. 12, 2025
    Ceny rolnicze
    Kukurydza znika z pól, a wilgotność nie znika z ziaren
    Nov. 12, 2025
    Najnowsze
    Hotblog
    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami
    Nov. 9, 2025
    Hotblog
    Domowy rosół z kaczki
    Nov. 6, 2025
    Hotblog
    Ziemniaki "prosto z „rajki”
    Nov. 3, 2025
    Hotblog
    Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie
    Oct. 28, 2025
    Hotblog
    Ziemniaczki prawie jak z ogniska
    Oct. 25, 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności