Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Większy popyt na kapustę przed świętami. Ile aktualnie kosztuje?
      Susz na wigilię. Ile kosztuje?
      Zobacz ceny rzepaku na przestrzeni ostatnich lat. A ile aktualnie płacą w skupach?
      Jakie będą ceny zbóż po Nowym Roku? To główne pytanie zadawane w skupach przez rolników
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Historyczny rekord w produkcji zwierzęcej. Jest produkcja, jest zbyt
      Polscy producenci zwierząt mogą skorzystać na taniej paszy z Ukrainy?
      Stada drobiu w Wielkopolsce zagrożone. Fala ognisk i ogromne straty
      Minister podjął decyzję: odstrzał dzików będzie zintensyfikowany
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Gorący okres w magazynach spółki Elewarr. Co w tej chwili się tam dzieje? [VIDEO]
      Samoodnawialne warzywo z potencjałem. To nie jest zwykła bulwa
      Do 4 tys. zł za tonę, nawet 40 ton z hektara i brak problemów ze zbytem [VIDEO]
      UE chętna na cukier z innych krajów. Bez cła wjedzie 1,5 miliona ton
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Te kombajny możesz kupić dzięki wsparciu z ARiMR. Co zrobić, by poprawnie złożyć wniosek?
      Z ostatniej chwili. Nagle odwołano jedno z najważniejszych wydarzeń rolniczych
      Stęskniliście się za dobrymi imprezami dla rolników? To będzie hit 2026 roku
      Rolnik stawia za zboże. Zainwestował w tym roku milion złotych w nową suszarnię
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Nawet 2400 do hektara. Trwa nabór wniosków
      Rolnicy: dajcie nam wyższe dopłaty. Unia Europejska na to pozwala
      Umowa z Mercosur. W tym tygodniu wszystko się rozstrzygnie
      Kolejne zmiany w "aktywnym rolniku". Dla kogo dopłaty z automatu w 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Ziemię z kretowiska wykorzystasz nie tylko w ogrodzie. Możesz się zdziwić
      Widzisz te "plamy" na pędach? Pozbądź się ich, zanim złożą jaja
      Różowe kwiaty kontrastują z bielą śniegu. Kwitnie już od lutego
      Chcesz pozbyć się ziemiórek z doniczek? Jeden sposób może zaskoczyć
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź może zaskoczyć

Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź może zaskoczyć

Dla domu 7 kwietnia 2025 06:29 Katarzyna Pryga Aktualizacja: 7 kwietnia 2025 10:50
W przypadku potraw smażonych lub gotowanych obieranie pieczarek nie zawsze jest zalecane. Wystarczy obmycie lub oczyszczenie skórki
W przypadku potraw smażonych lub gotowanych obieranie pieczarek nie zawsze jest zalecane. Wystarczy obmycie lub oczyszczenie skórki
Źródło: Adobe Stock
Pieczarki to jedne z najchętniej przyrządzanych grzybów w polskich kuchniach. Metoda ich obróbki i oczyszczania budzi jednak sporo wątpliwości. Czego dotyczy problem i jak można go rozwiązać?
Spis treści:

    Smaczny dodatek do dań mięsnych i sałatek, klasyczny dodatek po pizzy – pieczarki na stałe zagościły w polskiej kuchni. Cenione najczęściej w wersji smażonej, ale jedzone także m.in. na surowo. Kluczowe pytanie dotyczące tego produktu wiąże się z prawidłową obróbką przed procesem przyrządzania potraw. Mowa o konieczności obierania pieczarek ze skórki. Część ekspertów kulinarnych zapewnia, że w przypadku pieczarek pochodzących z upraw przemysłowych nie ma takiej potrzeby. Z drugiej strony pojawiają się argumenty za usuwaniem skórki. Kto ma rację? 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Najbardziej urokliwa wieś w Polsce? Ponoć znajdziesz ją niedaleko Krakowa 

    Obieranie pieczarek niepotrzebne? 

    Przeciwnicy obierania pieczarek wyjaśniają, że grzyby te uprawia się w specyficznych warunkach (zupełnie innych niż w przypadku grzybów rosnących w środowisku naturalnym). Produkt, który trafia do marketów i sklepów spożywczych, spełnia szereg wymagań, także pod kątem czystości. Wraz z usuniętą skórką pieczarka traci część cennych witamin i minerałów. 

    Zobacz ile kosztuja pieczarki

    Zamiast obierania wystarczy pieczarkę lekko oczyścić np. delikatnie przetrzeć ręcznikiem papierowym. Grzyby można także umyć, chociaż w tym wypadku zdania są również podzielone. Moczenia pieczarek należy zdecydowanie unikać, gdyż grzyby mogą pochłonąć zbyt dużą ilość wody. Co za tym idzie: może zmienić się ich smak. Zamiast moczenia w wodzie zalecane jest płukanie pod bieżącą wodą. Drobne nieczystości można usuwać niewielką szczotką. Jeszcze inna opcja to delikatne przemycie kapelusza i trzonu namoczonym ręcznikiem papierowym. 

    Czytaj też:
    Rozsyp wokół agrestu już w kwietniu. Latem zbierzesz dużo słodkich owoców

    Kiedy warto obrać pieczarki? Jak to zrobić prawidłowo? 

    Zwolennicy tej opcji przekonują, że jest to po prostu rozwiązanie bardziej higieniczne. W sklepach dostępne są produkty różnej jakości. Grzyby z widocznymi zabrudzeniami zdecydowanie warto mocniej oczyścić lub zdecydować się na obieranie. Obranie skórki jest zawsze zalecane, gdy pieczarki będą podawane na surowo. W pierwszej kolejności należy odciąć końcówkę nóżki. Skórkę zdejmuje się zrywając ją od brzegu w górę kapelusza. Nóżkę można dodatkowo oskrobać. Pieczarki można obierać na sucho, ale zazwyczaj zaleca się uprzednie lekkie przepłukanie pod bieżącą wodą.  

    Czytaj też: Czy czosnek niedźwiedzi można mrozić? Najlepszy sposób na przechowywanie

    Właściwości odżywcze pieczarek. Źródło witamin z grupy B  

    Pieczarki dwuzarodnikowe (Agaricus bisporus) – czyli te, które są najczęściej dostępne w sprzedaży – są cenione głównie za charakterystyczny smak i aromat. Zawierają także cenne składniki odżywcze. Ich poziom zależy m.in. od odmiany i warunków uprawy. Pieczarki są źródłem białka, sacharydów i lipidów, a jednocześnie są uważane za niskokaloryczne. Jeżeli chodzi o witaminy, pieczarki są głównie źródłem witamin z grupy B. Mogą zawierać witaminę B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) i B5. W przypadku witaminy C i witaminy D będą to raczej niewielkie ilości, podobnie jeżeli chodzi o minerały. Pieczarki mogą zawierać m.in. niewielką ilość fosforu, selenu i potasu. 

    Czytaj też: Przypomina niezapominajkę i zakwita już w kwietniu. Bylina idealna do cienia 

    • Tagi:
    • pieczarki
    • grzyby
    • kulinaria
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Pieczarki faszerowane rybą

    7 grudnia 2025
    Dla domu

    Zamykać po praniu drzwi pralki? Wiele osób popełnia ten błąd

    3 grudnia 2025
    Kulinaria

    Pieczesz w folii aluminiowej lub rękawie? Czy to dobre dla zdrowia?

    1 listopada 2025
    Dla domu

    Znalazłeś tego grzyba? Leśnicy przestrzegają przed "inwazją"

    8 października 2025
    Sylwetki

    Od zera stworzył pieczarkowe imperium. Ma jedną z najnowocześniejszych produkcji

    5 października 2025
    Dla domu

    Gdzie jest teraz najwięcej grzybów? Dokąd iść na zbiory? Aktualne wskazówki

    26 września 2025
    Dla domu

    Ile kosztują teraz grzyby? Niektóre ceny potrafią zaskoczyć

    25 września 2025
    Kulinaria

    Ta metoda pasteryzacji może zaskoczyć nawet doświadczoną panią domu

    15 lipca 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Pierwsze 5 lat bez plonu, ale potem przychodzą zyski. 2025 rok szczególnie korzystny
    18 grudnia 2025
    Newsy
    Wielka manifestacja rolników. Dziś może zdarzyć się wszystko
    18 grudnia 2025
    Pomoc unijna
    Używany ciągnik z dotacją ARiMR? Agencja zabrała głos i wskazała jeden wyjątek
    18 grudnia 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Ziemię z kretowiska wykorzystasz nie tylko w ogrodzie. Możesz się zdziwić
    17 grudnia 2025
    Dla domu
    Widzisz te "plamy" na pędach? Pozbądź się ich, zanim złożą jaja
    16 grudnia 2025
    Dla domu
    Różowe kwiaty kontrastują z bielą śniegu. Kwitnie już od lutego
    16 grudnia 2025
    Dla domu
    Chcesz pozbyć się ziemiórek z doniczek? Jeden sposób może zaskoczyć
    15 grudnia 2025
    Dla domu
    "Zimowa pierzynka" dla azalii. Trik ogrodników, by przetrwała najcięższe mrozy
    13 grudnia 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności