Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź może zaskoczyć

Smaczny dodatek do dań mięsnych i sałatek, klasyczny dodatek po pizzy – pieczarki na stałe zagościły w polskiej kuchni. Cenione najczęściej w wersji smażonej, ale jedzone także m.in. na surowo. Kluczowe pytanie dotyczące tego produktu wiąże się z prawidłową obróbką przed procesem przyrządzania potraw. Mowa o konieczności obierania pieczarek ze skórki. Część ekspertów kulinarnych zapewnia, że w przypadku pieczarek pochodzących z upraw przemysłowych nie ma takiej potrzeby. Z drugiej strony pojawiają się argumenty za usuwaniem skórki. Kto ma rację?
Czytaj też: Najbardziej urokliwa wieś w Polsce? Ponoć znajdziesz ją niedaleko Krakowa
Obieranie pieczarek niepotrzebne?
Przeciwnicy obierania pieczarek wyjaśniają, że grzyby te uprawia się w specyficznych warunkach (zupełnie innych niż w przypadku grzybów rosnących w środowisku naturalnym). Produkt, który trafia do marketów i sklepów spożywczych, spełnia szereg wymagań, także pod kątem czystości. Wraz z usuniętą skórką pieczarka traci część cennych witamin i minerałów.
Zamiast obierania wystarczy pieczarkę lekko oczyścić np. delikatnie przetrzeć ręcznikiem papierowym. Grzyby można także umyć, chociaż w tym wypadku zdania są również podzielone. Moczenia pieczarek należy zdecydowanie unikać, gdyż grzyby mogą pochłonąć zbyt dużą ilość wody. Co za tym idzie: może zmienić się ich smak. Zamiast moczenia w wodzie zalecane jest płukanie pod bieżącą wodą. Drobne nieczystości można usuwać niewielką szczotką. Jeszcze inna opcja to delikatne przemycie kapelusza i trzonu namoczonym ręcznikiem papierowym.
Kiedy warto obrać pieczarki? Jak to zrobić prawidłowo?
Zwolennicy tej opcji przekonują, że jest to po prostu rozwiązanie bardziej higieniczne. W sklepach dostępne są produkty różnej jakości. Grzyby z widocznymi zabrudzeniami zdecydowanie warto mocniej oczyścić lub zdecydować się na obieranie. Obranie skórki jest zawsze zalecane, gdy pieczarki będą podawane na surowo. W pierwszej kolejności należy odciąć końcówkę nóżki. Skórkę zdejmuje się zrywając ją od brzegu w górę kapelusza. Nóżkę można dodatkowo oskrobać. Pieczarki można obierać na sucho, ale zazwyczaj zaleca się uprzednie lekkie przepłukanie pod bieżącą wodą.
Czytaj też: Czy czosnek niedźwiedzi można mrozić? Najlepszy sposób na przechowywanie
Właściwości odżywcze pieczarek. Źródło witamin z grupy B
Pieczarki dwuzarodnikowe (Agaricus bisporus) – czyli te, które są najczęściej dostępne w sprzedaży – są cenione głównie za charakterystyczny smak i aromat. Zawierają także cenne składniki odżywcze. Ich poziom zależy m.in. od odmiany i warunków uprawy. Pieczarki są źródłem białka, sacharydów i lipidów, a jednocześnie są uważane za niskokaloryczne. Jeżeli chodzi o witaminy, pieczarki są głównie źródłem witamin z grupy B. Mogą zawierać witaminę B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) i B5. W przypadku witaminy C i witaminy D będą to raczej niewielkie ilości, podobnie jeżeli chodzi o minerały. Pieczarki mogą zawierać m.in. niewielką ilość fosforu, selenu i potasu.