Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
      Ceny produktów rolnych. Podrożały żyto i pszenżyto
      Szok, co się dzieje na rynku trzody chlewnej
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ukraina depcze polskim producentom świń po piętach? Czy to już koniec chlewni?
      Niepokojące zjawisko na rynku jaj. Co dalej z branżą?
      Rynek bydła mięsnego i wołowiny rośnie w siłę. Przebijamy ceny w Europie
      Czym podgarniać TMR? Oto rozwiązania najczęściej stosowane w oborach
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Większy areał, więcej problemów. Ta roślina niestety też już choruje
      Te odmiany kukurydzy w tym roku zrobiły robotę. Ci, którzy na nie postawili, wygrali
      Podwoił plon i zyski na słabych glebach dzięki tej nietypowej uprawie! [VIDEO]
      Rzepak “pokasowany”. Co zagraża plonom?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Materiał Promocyjny Kubota L2 w gospodarstwach rolnych, sadownictwie, ogrodnictwie i agroturystyce
      ARiMR sfinansuje zakup nowego kombajnu. Oto, co musisz zrobić, by poprawnie złożyć wniosek
      Artykuł sponsorowany Uniwersalny partner w sadzie, ogrodzie i na polu
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Imponujące gospodarstwa polskich polityków. Kto ma najwięcej ziemi?
      Hetman straci stanowisko w PE przez swój sprzeciw wobec umowy z Mercosur?
      Można stracić prawo do emerytury. Rolnicy muszą o tym bezwzględnie pamiętać
      Renta z KRUS w całości to wyzwanie. W tych sytuacjach rolnik dostanie mniej
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
      Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
      To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
      Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź może zaskoczyć

Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź może zaskoczyć

Dla domu 7 kwietnia 2025 06:29 Katarzyna Pryga Aktualizacja: 7 kwietnia 2025 10:50
W przypadku potraw smażonych lub gotowanych obieranie pieczarek nie zawsze jest zalecane. Wystarczy obmycie lub oczyszczenie skórki
W przypadku potraw smażonych lub gotowanych obieranie pieczarek nie zawsze jest zalecane. Wystarczy obmycie lub oczyszczenie skórki
Źródło: Adobe Stock
Pieczarki to jedne z najchętniej przyrządzanych grzybów w polskich kuchniach. Metoda ich obróbki i oczyszczania budzi jednak sporo wątpliwości. Czego dotyczy problem i jak można go rozwiązać?
Spis treści:

    Smaczny dodatek do dań mięsnych i sałatek, klasyczny dodatek po pizzy – pieczarki na stałe zagościły w polskiej kuchni. Cenione najczęściej w wersji smażonej, ale jedzone także m.in. na surowo. Kluczowe pytanie dotyczące tego produktu wiąże się z prawidłową obróbką przed procesem przyrządzania potraw. Mowa o konieczności obierania pieczarek ze skórki. Część ekspertów kulinarnych zapewnia, że w przypadku pieczarek pochodzących z upraw przemysłowych nie ma takiej potrzeby. Z drugiej strony pojawiają się argumenty za usuwaniem skórki. Kto ma rację? 

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    Czytaj też: Najbardziej urokliwa wieś w Polsce? Ponoć znajdziesz ją niedaleko Krakowa 

    Obieranie pieczarek niepotrzebne? 

    Przeciwnicy obierania pieczarek wyjaśniają, że grzyby te uprawia się w specyficznych warunkach (zupełnie innych niż w przypadku grzybów rosnących w środowisku naturalnym). Produkt, który trafia do marketów i sklepów spożywczych, spełnia szereg wymagań, także pod kątem czystości. Wraz z usuniętą skórką pieczarka traci część cennych witamin i minerałów. 

    Zobacz ile kosztuja pieczarki

    Zamiast obierania wystarczy pieczarkę lekko oczyścić np. delikatnie przetrzeć ręcznikiem papierowym. Grzyby można także umyć, chociaż w tym wypadku zdania są również podzielone. Moczenia pieczarek należy zdecydowanie unikać, gdyż grzyby mogą pochłonąć zbyt dużą ilość wody. Co za tym idzie: może zmienić się ich smak. Zamiast moczenia w wodzie zalecane jest płukanie pod bieżącą wodą. Drobne nieczystości można usuwać niewielką szczotką. Jeszcze inna opcja to delikatne przemycie kapelusza i trzonu namoczonym ręcznikiem papierowym. 

    Czytaj też:
    Rozsyp wokół agrestu już w kwietniu. Latem zbierzesz dużo słodkich owoców

    Kiedy warto obrać pieczarki? Jak to zrobić prawidłowo? 

    Zwolennicy tej opcji przekonują, że jest to po prostu rozwiązanie bardziej higieniczne. W sklepach dostępne są produkty różnej jakości. Grzyby z widocznymi zabrudzeniami zdecydowanie warto mocniej oczyścić lub zdecydować się na obieranie. Obranie skórki jest zawsze zalecane, gdy pieczarki będą podawane na surowo. W pierwszej kolejności należy odciąć końcówkę nóżki. Skórkę zdejmuje się zrywając ją od brzegu w górę kapelusza. Nóżkę można dodatkowo oskrobać. Pieczarki można obierać na sucho, ale zazwyczaj zaleca się uprzednie lekkie przepłukanie pod bieżącą wodą.  

    Czytaj też: Czy czosnek niedźwiedzi można mrozić? Najlepszy sposób na przechowywanie

    Właściwości odżywcze pieczarek. Źródło witamin z grupy B  

    Pieczarki dwuzarodnikowe (Agaricus bisporus) – czyli te, które są najczęściej dostępne w sprzedaży – są cenione głównie za charakterystyczny smak i aromat. Zawierają także cenne składniki odżywcze. Ich poziom zależy m.in. od odmiany i warunków uprawy. Pieczarki są źródłem białka, sacharydów i lipidów, a jednocześnie są uważane za niskokaloryczne. Jeżeli chodzi o witaminy, pieczarki są głównie źródłem witamin z grupy B. Mogą zawierać witaminę B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) i B5. W przypadku witaminy C i witaminy D będą to raczej niewielkie ilości, podobnie jeżeli chodzi o minerały. Pieczarki mogą zawierać m.in. niewielką ilość fosforu, selenu i potasu. 

    Czytaj też: Przypomina niezapominajkę i zakwita już w kwietniu. Bylina idealna do cienia 

    • Tagi:
    • pieczarki
    • grzyby
    • kulinaria
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Kulinaria

    Pieczesz w folii aluminiowej lub rękawie? Czy to dobre dla zdrowia?

    1 listopada 2025
    Dla domu

    Po praniu zostawić drzwi pralki otwarte, czy nie? Wiele osób popełnia ten błąd

    11 października 2025
    Dla domu

    Znalazłeś tego grzyba? Leśnicy przestrzegają przed "inwazją"

    8 października 2025
    Sylwetki

    Od zera stworzył pieczarkowe imperium. Ma jedną z najnowocześniejszych produkcji

    5 października 2025
    Dla domu

    Gdzie jest teraz najwięcej grzybów? Dokąd iść na zbiory? Aktualne wskazówki

    26 września 2025
    Dla domu

    Ile kosztują teraz grzyby? Niektóre ceny potrafią zaskoczyć

    25 września 2025
    Kulinaria

    Ta metoda pasteryzacji może zaskoczyć nawet doświadczoną panią domu

    15 lipca 2025
    Dla domu

    Najlepsza alternatywa dla ziemniaka? To warzywo jest zdrowe i łatwe w uprawie

    29 kwietnia 2025
    Warto wiedzieć
    Uprawy
    Kukurydza nadal w polu. Materiał siewny podrożeje?
    27 listopada 2025
    KRUS
    Duże zmiany w terminach wypłat dla rolników w grudniu 2025. KRUS wyjaśnia
    27 listopada 2025
    Ceny rolnicze
    Kukurydza zyskuje na wartości. Ile płacą pośrednicy?
    26 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Twój ogród to dla nich luksusowy hotel. Działaj, zanim zniszczą korzenie drzew
    26 listopada 2025
    Dla domu
    Oto ceny choinek w listopadzie. Tu już kupisz świąteczne drzewko prosto z lasu
    26 listopada 2025
    Dla domu
    To już naprawdę ostatni dzwonek. Posadź dziś, a może zdąży zakwitnąć na święta
    25 listopada 2025
    Dla domu
    Lista błędów przy storczyku jest długa. To dlatego nie kwitnie
    24 listopada 2025
    Dla domu
    Pokrywają pień jak kożuch i dławią drzewo. Najlepszy moment na ich usunięcie
    24 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności