Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
    • Ceny żywca wieprzowego
    • Ceny żywca wołowego
    • Ceny zbóż
    • Ceny pasz
    • Ceny owoców
    • Ceny warzyw
    • Ceny mleka i przetworów
    • Ceny drobiu i jaj
    • Analizy rynkowe
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Będzie wsparcie do bioasekuracji przed pryszczycą? Minister: być może się uda
      Rosja zwiększa produkcję mięsa
      ARiMR zapowiada: ten nabór wystartuje szybciej! Można starać się o 150 tys. zł
      Co czeka mleczarstwo?
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Rzepaki tego rolnika po przymrozkach są w lepszej kondycji niż u innych
      Nie warto zwlekać. Decyzję dobrze podjąć już teraz - wybór odmian rzepaku
      Dramat rolników. 3 tys. ha buraków zniszczone przez szarka komośnika
      Idą duże zmiany. Rolnicy dostaną dopłaty do gruntów, na których nie mogą orać?
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      To jeden z najczęściej rejestrowanych ciągników w Polsce [VIDEO]
      Największy dron rolniczy dopuszczony w Unii Europejskiej [VIDEO]
      Nowy ciągnik z ładowaczem kontra... jajko. W Rydzynie pokazali, jak to się robi!
      Każdy ciągnik sprowadzony do Polski z tych krajów będzie musiał mieć ten dokument
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Dopłaty. Ile pieniędzy na kontach rolników? Mamy najnowsze dane z ARiMR
      Kiepskie nastroje wśród hodowców trzody chlewnej. Czy ceny jeszcze spadną?
      Przekroczona kwota renty wdowiej? KRUS: Te świadczenia ulegną obniżeniu
      Jest 3 mld euro dla młodych rolników. Pierwsze 200 mln dostali Francuzi
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Dyptam zachwyca wyglądem, ale może być toksyczny. Masz go w ogrodzie?
      “Królowa przetrwania” na skalniaki. Niestraszna jej susza, upały i mróz
      Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
      Stosować, czy nie stosować? Te rośliny warto nawozić kurzym nawozem
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Czołowi eksperci i liderzy branży agro na jednym wydarzeniu. Chodzi m.in. o ekologiczne uprawy
      Produkować i zużywać prąd z nieswojej instalacji
      Materiał promocyjny Agrofotowoltaika jako szansa na zwiększanie samowystarczalności producentów rolnych
      Rolnicy szczerze o panelach fotowoltaicznych bez dotacji. Czy się opłaciło?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź może zaskoczyć

Czy pieczarki trzeba obierać? Odpowiedź może zaskoczyć

Dla domu 7 kwietnia 2025 06:29 Katarzyna Pryga Aktualizacja: 7 kwietnia 2025 10:50
W przypadku potraw smażonych lub gotowanych obieranie pieczarek nie zawsze jest zalecane. Wystarczy obmycie lub oczyszczenie skórki
W przypadku potraw smażonych lub gotowanych obieranie pieczarek nie zawsze jest zalecane. Wystarczy obmycie lub oczyszczenie skórki
Źródło: Adobe Stock
Pieczarki to jedne z najchętniej przyrządzanych grzybów w polskich kuchniach. Metoda ich obróbki i oczyszczania budzi jednak sporo wątpliwości. Czego dotyczy problem i jak można go rozwiązać?
Spis treści:

    Smaczny dodatek do dań mięsnych i sałatek, klasyczny dodatek po pizzy – pieczarki na stałe zagościły w polskiej kuchni. Cenione najczęściej w wersji smażonej, ale jedzone także m.in. na surowo. Kluczowe pytanie dotyczące tego produktu wiąże się z prawidłową obróbką przed procesem przyrządzania potraw. Mowa o konieczności obierania pieczarek ze skórki. Część ekspertów kulinarnych zapewnia, że w przypadku pieczarek pochodzących z upraw przemysłowych nie ma takiej potrzeby. Z drugiej strony pojawiają się argumenty za usuwaniem skórki. Kto ma rację? 

    Czytaj też: Najbardziej urokliwa wieś w Polsce? Ponoć znajdziesz ją niedaleko Krakowa 

    Obieranie pieczarek niepotrzebne? 

    Przeciwnicy obierania pieczarek wyjaśniają, że grzyby te uprawia się w specyficznych warunkach (zupełnie innych niż w przypadku grzybów rosnących w środowisku naturalnym). Produkt, który trafia do marketów i sklepów spożywczych, spełnia szereg wymagań, także pod kątem czystości. Wraz z usuniętą skórką pieczarka traci część cennych witamin i minerałów. 

    Zobacz ile kosztuja pieczarki

    Zamiast obierania wystarczy pieczarkę lekko oczyścić np. delikatnie przetrzeć ręcznikiem papierowym. Grzyby można także umyć, chociaż w tym wypadku zdania są również podzielone. Moczenia pieczarek należy zdecydowanie unikać, gdyż grzyby mogą pochłonąć zbyt dużą ilość wody. Co za tym idzie: może zmienić się ich smak. Zamiast moczenia w wodzie zalecane jest płukanie pod bieżącą wodą. Drobne nieczystości można usuwać niewielką szczotką. Jeszcze inna opcja to delikatne przemycie kapelusza i trzonu namoczonym ręcznikiem papierowym. 

    Czytaj też:
    Rozsyp wokół agrestu już w kwietniu. Latem zbierzesz dużo słodkich owoców

    Kiedy warto obrać pieczarki? Jak to zrobić prawidłowo? 

    Zwolennicy tej opcji przekonują, że jest to po prostu rozwiązanie bardziej higieniczne. W sklepach dostępne są produkty różnej jakości. Grzyby z widocznymi zabrudzeniami zdecydowanie warto mocniej oczyścić lub zdecydować się na obieranie. Obranie skórki jest zawsze zalecane, gdy pieczarki będą podawane na surowo. W pierwszej kolejności należy odciąć końcówkę nóżki. Skórkę zdejmuje się zrywając ją od brzegu w górę kapelusza. Nóżkę można dodatkowo oskrobać. Pieczarki można obierać na sucho, ale zazwyczaj zaleca się uprzednie lekkie przepłukanie pod bieżącą wodą.  

    Czytaj też: Czy czosnek niedźwiedzi można mrozić? Najlepszy sposób na przechowywanie

    Właściwości odżywcze pieczarek. Źródło witamin z grupy B  

    Pieczarki dwuzarodnikowe (Agaricus bisporus) – czyli te, które są najczęściej dostępne w sprzedaży – są cenione głównie za charakterystyczny smak i aromat. Zawierają także cenne składniki odżywcze. Ich poziom zależy m.in. od odmiany i warunków uprawy. Pieczarki są źródłem białka, sacharydów i lipidów, a jednocześnie są uważane za niskokaloryczne. Jeżeli chodzi o witaminy, pieczarki są głównie źródłem witamin z grupy B. Mogą zawierać witaminę B2 (ryboflawina), B3 (niacyna) i B5. W przypadku witaminy C i witaminy D będą to raczej niewielkie ilości, podobnie jeżeli chodzi o minerały. Pieczarki mogą zawierać m.in. niewielką ilość fosforu, selenu i potasu. 

    Czytaj też: Przypomina niezapominajkę i zakwita już w kwietniu. Bylina idealna do cienia 

    • Tagi:
    • pieczarki
    • grzyby
    • kulinaria
    Katarzyna Pryga
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Dla domu

    Najlepsza alternatywa dla ziemniaka? To warzywo jest zdrowe i łatwe w uprawie

    29 kwietnia 2025
    Dla domu

    Czy czosnek niedźwiedzi można mrozić? Najlepszy sposób na przechowywanie

    6 kwietnia 2025
    Newsy

    Te gatunki grzybów mogą wyginąć. Powodem rolnictwo i wylesianie?

    2 kwietnia 2025
    Kulinaria

    Trzy szybkie słodkie przekąski z ciasta francuskiego. Przygotujesz je w kilka minut

    25 lutego 2025
    Dla domu

    Wigilijna zupa grzybowa. Prosta zmiana może przesądzić o smaku i aromacie

    23 grudnia 2024
    Hotblog

    Królik w marchewce i pieczarkach

    31 października 2024
    Hotblog

    Marynowane grzybki

    12 października 2024
    Kulinaria

    Grzybobrania czas

    7 października 2024
    Warto wiedzieć
    Sylwetki
    Młoda rolniczka. Zrezygnowała ze studiowania, by zając się gospodarstwem [VIDEO]
    18 maja 2025
    Drób
    Ptasia grypa: polski eksport z kolejnymi barierami
    18 maja 2025
    Prawo i finanse
    O tę pomoc hodowcy mogą się starać jedynie do 31 maja - informuje ARiMR
    18 maja 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Podlej tym paprotkę, a szybko zauważysz zmianę. Odzyska kolor i ładnie się zagęści
    18 maja 2025
    Dla domu
    Zapomnij o tujach. Ta roślina zmienia kolor trzy razy w ciągu roku
    18 maja 2025
    Dla domu
    Dyptam zachwyca wyglądem, ale może być toksyczny. Masz go w ogrodzie?
    17 maja 2025
    Dla domu
    “Królowa przetrwania” na skalniaki. Niestraszna jej susza, upały i mróz
    17 maja 2025
    Zdrowie
    Pozostałości pestycydów w żywności. Co wykazują badania?
    16 maja 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy