Wieści Rolnicze
  • Strona główna
  • Ceny Rolnicze
      • Żywiec wieprzowy
      • Żywiec wołowy
      • Zboża
      • Pasze
      • Owoce
      • Warzywa
      • Mleko i przetwory
      • Drób i jaja
      • Analizy rynkowe
      Na rynku w Broniszach wiele się dzieje
      Producentów mleka czeka trudny czas. Nie dla wszystkich będzie miejsce na rynku?
      Ceny nawozów. Kup już teraz, bo zapowiadają się solidne podwyżki?
      Korekty w cenach kukurydzy. Czy udało się w tym roku na niej zarobić ?
  • Newsy
  • Hodowla
      • BYDŁO I MLEKO
      • TRZODA CHLEWNA
      • DRÓB
      • INNE HODOWLE
      • ŻYWIENIE
      • WYPOSAŻENIE BUDYNKÓW INWENTARSKICH
      • ZDROWIE I DOBROSTAN
      Ceny świń w połowie listopada. Dlaczego spadają skoro w Niemczech jest bez zmian?
      Hodowcy i przetwórcy boją się kar. "Polska nie jest na to przygotowana"
      Zwierzęta tych rolników ginęły, a oni zostawali z niczym. Po 6 latach walki jest przełom
      Marazm na rynku trzody chlewnej. Ekspert widzi tylko dwa rozwiązania
  • Uprawy
      • ZBOŻA
      • INNE UPRAWY
      • NAWOŻENIE
      • CHOROBY I SZKODNIKI
      • UPRAWA GLEBY
      • PRZECHOWALNICTWO
      • Owoce i warzywa
      Żeby nie skończyło się jak przedostatnio. Nie odkładaj tego absolutnie na później
      Potężna katastrofa na rynku ziemniaka. Co naprawdę do niej doprowadziło?
      Rolnictwo wpływa na mentalność studentów? Zaskakujące wyniki badań
      Co działa, a z czym lepiej dać sobie spokój? Praktyczne wskazówki dla uprawiających buraki
  • Technika
      • CIĄGNIKI
      • MASZYNY
      • URZĄDZENIA
      Wkrótce rusza ważny nabór. Będą pieniądze na maszyny. Ale czy również na ciągnik?
      Czeka nas mocne otwarcie sezonu 2026 w branży rolnej. O co chodzi?
      Nowa firma podbija polski rynek maszyn rolniczych. Startują z ładowarkami [VIDEO]
      AGROTECH w Kielcach 2026. Rezerwujcie terminy! [VIDEO]
  • Prawo i finanse
      • VAT
      • EKONOMIKA
      • POMOC UNIJNA
      • PRZEPISY
      • WNIOSKI DO POBRANIA
      • KRUS
      • GIEŁDOWY RYNEK ROLNY
      Łatwiejsze wywłaszczenia i odszkodowania. Nowe przepisy weszły w życie
      Dom jak lodówka? Po zmianie przepisów budynki dostaną etykiety od A+ do G
      Przeciętna emerytura rolnicza to połowa świadczenia w ZUS. W KRUS szykuje się reforma
      Nowy „aktywny rolnik” coraz bliżej. Co z małymi gospodarstwami od 2026 roku?
  • Sylwetki
  • Video
  • Dla domu
      • Kulinaria
      • Hotblog
      • Koła gospodyń wiejskich
      • Zdrowie
      Hit na zimę. Ta roślina przetrwa nawet największe mrozy
      Posadzisz raz i zapomnisz. Regeneruje się błyskawicznie
      Idealny na żywopłot. Nie traci liści i zmienia kolor. To hit ogrodników
      Połowa listopada to ostatni dzwonek. Posadź teraz, zakwitnie w Boże Narodzenie
  • iEKO iLOGICZNIE
      • Ekologia z certyfikatem
      • Dobre praktyki w uprawie roślin
      • Zrównoważony chów zwierząt
      • Odnawialne źródła energii
      • Zdrowa żywność
      • Środki pomocowe
      Artykuł sponsorowany Fotowoltaika dla rolnika. Jak skorzystać z pomocy ekspertów PGE?
      Trzy duże nabory ARiMR jeszcze w tym roku. Wsparcie od 200 tys. do 1,5 mln zł
      Od tego zależy, ile można zarobić na biogazowni rolniczej
      Czy agrowoltaika może zagwarantować plony i przychody rolnika?
  • Wieści Rolnicze
  • Kulinaria
  • Chrupiące chruściki z babcinego przepisu. Jak je zrobić?

Chrupiące chruściki z babcinego przepisu. Jak je zrobić?

Dla domu - Kulinaria 28 lutego 2025 05:28
Chrupiące chruściki z babcinego przepisu. Jak je zrobić?
Źródło: Adobe Stock
Delikatne i chrupiące. Karnawałowe ciasteczka w kształcie kokardek są nie tylko przepyszne, ale także łatwe w przygotowaniu. Do ich wykonania możemy zaangażować najmłodszych.
Spis treści:

    Przepis na chruściki. Składniki:

    Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

    • ok. 1,5 szklanki mąki,
    • 4-5 żółtek,
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • 1 łyżka spirytusu (lub octu lub wódki),
    • szczypta soli,
    • cukier puder i cukier waniliowy do posypania,
    • tłuszcz do smażenia

    Przepis na chruściki. Wykonanie:

    Mąkę przesiewam. Dodaję żółtka, śmietanę, cukier puder, sól i spirytus. Zagniatam ciasto i wyrabiam aż będzie elastyczne. By się lepiej napowietrzyło, warto przez ok. 10 minut „obić” je wałkiem. Przykrywam folią i odstawiam do lodówki na 1-2 godziny do wypoczęcia.

    Po leżakowaniu warto ciasto przepuścić trzy razy przez maszynkę do mięsa (przez sitko z grubymi oczkami), dzięki czemu będzie się z nim potem łatwiej pracowało, stanie się plastyczne i mniej wysiłku będzie trzeba włożyć w jego napowietrzanie. Po zmieleniu przez maszynkę ciasto owijam w folię i chować do lodówki na 20-30 minut.

    Ciasto bardzo cienko rozwałkowuję radełkiem lub nożem, następnie kroję w prostokąty. Na środku każdego prostokątu robię nacięcie. Jeden koniec paska przewlekam przez nacięcie i rozciągam. Tak przygotowane faworki smażę na gorącym tłuszczu na złoty kolor, a po wyjęciu z tłuszczu odsączam na ręczniku papierowym. Posypuję cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

    Chruściki są popularną słodkością w okresie Karnawału, Tłustego Czwartku oraz często króluje w Ostatki, czyli ostatni wtorek przed Środą Popielcową. Z takiego samego ciasta robi się również tak zwane róże karnawałowe.

    Czytaj też:
    Oto sekret idealnego ciasta na faworki. Sprawdź przed tłustym czwartkiem
    • Tagi:
    • karnawał
    • przepis
    • Tłusty Czwartek
    • Hotka
    • ciasto
    • twaróg
    • chruściki
    Honorata Dmyterko
    Z zawodu pielęgniarka, z pasji kucharka, podróżniczka, fotografka, ogrodniczka. Kolekcjonerka literatury kulinarnej (zwłaszcza tej najstarszej). Przez prawie 20 lat spełniała się jako dziennikarka. Za swoją pracę była wielokrotnie wyróżniana i nagradzana
    Zobacz wszystkie wpisy autora
    Podobne artykuły
    Hotblog

    Carpaccio z kaczej piersi

    16 listopada 2025
    Hotblog

    Zupa szpinakowa z makaronem

    13 listopada 2025
    Hotblog

    Na świętego Marcina kaczka pieczona z jabłkami

    9 listopada 2025
    Hotblog

    Domowy rosół z kaczki

    6 listopada 2025
    Hotblog

    Ziemniaki "prosto z „rajki”

    3 listopada 2025
    Hotblog

    Kuleczki ziemniaczane „po wczorajszym” obiedzie

    28 października 2025
    Hotblog

    Tłuczone ziemniaki z chrzanem

    27 października 2025
    Hotblog

    Ziemniaczki prawie jak z ogniska

    25 października 2025
    Warto wiedzieć
    Bydło i mleko
    Obora-gigant stanęła w Wielkopolsce. Docelowo będzie tutaj aż 400 krów [VIDEO]
    19 listopada 2025
    Inne
    “Żółta kartka” dla dyrektora KOWR od ministra Krajewskiego. Jakie są powody?
    19 listopada 2025
    Bydło i mleko
    Ich plan to zagłada produkcji zwierzęcej w Polsce. Otrzymują milionowe darowizny
    19 listopada 2025
    Najnowsze
    Dla domu
    Kup w aptece i wrzuć do odpływu. Zator zniknie w 15 minut
    19 listopada 2025
    Dla domu
    Azjatycka metoda ściółkowania podbija polskie ogrody. Po co ogrodnicy to robią?
    19 listopada 2025
    Dla domu
    Zostawić liście, czy zgrabić? Ta decyzja może zmienić twój ogród
    19 listopada 2025
    Dla domu
    Ten krzew rośnie nawet w zimie. I zachwyca przez 365 dni w roku
    19 listopada 2025
    Dla domu
    Hit na zimę. Ta roślina przetrwa nawet największe mrozy
    18 listopada 2025
    Wieści Rolnicze
    Wieści Rolnicze
    Dane kontaktowe
    Wieści Rolnicze
    RP Digital Sp. z o.o.
    NIP: 5273128894
    REGON: 529596954
    tel. +48 627 47 15 31
    ul. Prosta 51
    00-838 Warszawa
    [email protected]
    Numer dyżurny -- 501 267 226
    Kategorie
    • Ceny Rolnicze
    • Newsy
    • Hodowla
    • Uprawy
    • Owoce i warzywa
    • Technika
    • Prawo i finanse
    • Sylwetki
    • Video
    • Dla Domu
    © 2025 WieściRolnicze
    • Redakcja
    • Reklama
    • Kontakt
    • Regulamin
    • Polityka prywatności
    • Prenumerata
    • Konkursy
    • Deklaracja dostępności